News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kiszivárogtak a németek tervei: így kezelnék, ha hirtelen leállna az orosz gázszállítás

Lehet, hogy elsőként nem az ipari, hanem lakossági gázfelhasználást korlátoznák.

Link másolása

hirdetés

Hétfő este kiszivárogtak annak a német vészhelyzeti kormányzati tervnek a keretei, amelyek arra az esetre készülnek, ha valamilyen ok miatt hirtelen leállnának az orosz gázszállítások, azaz ha a megcélzott 2024 közepe előtt kellene leválnia az országnak az orosz energiahordozóról - írja a Portfolio. A dokumentum, amelyet a Reuters szellőztetett meg, egy valamilyen okból hirtelen fellépő gázválság kezelésének eljárásrendjét, folyamatait rögzíti.

Olyan kérdéseket járnak körül benne, mint például:

 • Hogyan, milyen keretek mellett lehetne állami kontroll alá venni egy adott, kritikusan fontos (energetikai) céget?
 • Milyen feltételek mentén kellene eljárni, hogy kisebbségi részesedést vehessen az állam az adott, kritikusan fontos energetikai cégben?
 • Hogyan, milyen keretek mentén nyújthat hitelt, garanciát a kormány azoknak az energetikai cégeknek, amelyeknek a magas/megugró energiaárak miatt a piaci pozíciója mögött elégtelenné válna a fedezet?
 • Hogyan, milyen szabályok, prioritási sorrend mentén osszák be a gázt, ha esetleg gázhiány lépne fel?

  Ez utóbbi kapcsán a Portfolio kiemeli:

  lehet, hogy előbb nem az ipar, hanem a lakosság felé kezdenék el korlátozni a gázfelhasználást, miközben ennek abszolút a fordítottját kommunikálták egy korábban aktivált vészhelyzeti terv kapcsán.

  A dokumentum kiszivárgásával egy időben pedig két másik vélemény, illetve tanulmány is megjelent, amelyek szintén egy hirtelen fellépő németországi orosz gázhiány lehetséges hatásait taglalják.

  Achim Truger, a Német Gazdasági Szakértői Tanács tagja egy interjúban azt mondta, hogy a legtöbb számítás szerint az oroszországi gázszállítás megszüntetése mély recessziót váltana ki, félmillió munkahely szűnhet meg. Tom Krebs, az IMK intézet közgazdászának tanulmányában pedig az szerepel, hogy a hirtelen fellépő leállás hasonlóan mély recessziót okozhat, mint amilyet a német gazdaság a koronavírus-válság első évében, vagy előtte a 2009-es visszaeséskor elszenvedett. Hat német iparág különösen rá van szorulva az orosz gázra: a vegyipar, a fémgyártás és -feldolgozás, valamint az üveg- és kerámiagyártás, az ételkészítés, a papírgyártás, a gépészet és a járműgyártás.

  hirdetés

  A Portfolio cikkében ugyanakkor arra is kitértek: nyugtató hír volt, hogy

  a nagy német közszolgáltató cég, a VNG azt közölte hétfő este: szerinte nem lesznek gondok az orosz gázszállítással, mivel a vállalat a továbbiakban a Gazprombankhoz fogja euróban utalni az euróban kiállított gázszámla ellenértékét.

  Szerintük ezután már rendben lesz a pénz további útja.



  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  Jámbor András: A Fidesz leszavazta Orbán, a miniszterek és a képviselők fizetéscsökkentését
  A kommentelők szerint ez várható volt.

  Link másolása

  hirdetés

  Marad az országgyűlési képviselők korábban megemelt fizetése, ezt Jámbor András a közösségi oldalán írta meg hétfő délelőtt:

  "A Fidesz leszavazta javaslatunkat a miniszterelnök, a miniszterek és a képviselők fizetéscsökkentéséről. Úgy tűnik a kormánypárti képviselők nem hajlandóak saját fizetésükből beadni a közösbe egy válságban!"

  A kommentelők szerint ez várható volt:

  "Olyan törvény kellene, hogy a képviselők és miniszterek fizetését az egészségügyi dolgozók, tanárok és közalkalmazottak fizetéséhez kössék."

  "Nem meglepő."

  "Miért, volt valaki, aki egy pillanatig is azt hitte, hogy ezek a szardarabok lemondanának bármiről, a mi javunkra?"

  hirdetés

  "Mi ilyen egy balga nép vagyunk! Jól megfizetjük a saját sanyargatóinkat! Szenved a nép, de adóforintjaiból jól eltartja ezt a kizsákmányoló réteget, ahelyett hogy elzavarnánk őket."

  Az MTI közlése szerint hétfőn egynapos üléssel elkezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka. A képviselők három, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges törvényjavaslat vitáját is lefolytatják. A napirend előtti felszólalások után képviselői esküt tehet Ander Balázs és Dudás Róbert. Az Országgyűlés a tervek szerint megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hét tagját és három póttagját kilenc évre. Az NVB jelenlegi tagjainak mandátuma szeptember 30-án jár le. A parlamentnek hét képviselő nyolc mentelmi ügyében is döntenie kell. Ezt követően interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el. Együttes általános vitában tárgyalja a Ház az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a jogalkotásról szóló törvény és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény, a büntetőeljárásról szóló törvény, valamint egyéb törvények módosítását. Az előterjesztések egyebek mellett lehetővé teszik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását, valamint új eljárást vezetnek be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  Műholdfelvételek szerint Putyin a „Repülő Csernobil” nevű atomrakétát készíti elő
  Az eredeti tervek szerint 2025-re készült volna el, de a források szerint felgyorsították a fejlesztést az ukrán háború miatt.

  Link másolása

  hirdetés

  A szakértők által „Repülő Csernobilnak” nevezett Burevesztnyik nukleáris meghajtású rakétát egyes források ebben a hónapban egy észak-oroszországi, Novaja Zemlja területen lévő tesztállomáson észlelték - írta meg a The Sun a katonai elemző honlapján közzétett írása alapján.

  Putyin rakétáját az orosz elnök még 2018 márciusában jelentette be nyilvánosan a nemzethez intézett éves beszédében, öt másik úgynevezett „szuperfegyverrel” együtt.

  Tony Roper katonai elemző, aki évek óta tanulmányozza a Novaja Zemljáról készült műholdfelvételeket, a múlt hétvégén új képeket szerzett, amelyeket személyes honlapján osztott meg.

  A képek alapján a Burevesztnyik rakéta szállítótartályát a közelmúltban a hírhedt Pankovo ​​telephelyen az indítósínek elé helyezték.

  "Akár „Repülő Csernobilnak” is nevezhetnénk, mivel a rakétát egy kis atomreaktor hajtja, amelyet az uránmagon áthaladó külső levegő hűt le, és repülés közben radioaktív izotópokat hagy maga után.

  - mondta a szakértő a Barents Observernek, aki hozzátette, hogy ez az oka annak, hogy a fegyvert most a világ egyik legelhagyatottabb helyén, több száz kilométerre a legközelebbi polgári lakosságtól tesztelik.

  Az oroszul csak „viharmadárnak” hívott rakéták a tervek szerint 2025-re készült volna el, de a források szerint a fejlesztés felgyorsult az Ukrajnában zajló háború miatt. A nukleáris meghajtású, nagyon nagy hatótávolságú rakétát az amerikai katonai hatóságok 2021-ben "egyedülálló, interkontinentális hatótávolságú fegyvernek" minősítették.

  Maga Putyin elnök "gyökeresen új típusú fegyvernek" nevezte, "korlátlan hatótávolsággal és korlátlan manőverezési képességgel".

  A rakéták az eddigi információk alapján rendkívül alacsony magasságban is képes követni a sík repülési útvonalat, ami által "láthatatlanná" válik, mivel a legtöbb rakétaérzékelő rendszer mérése alatt képes repülni.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Fotó: így néz ki II. Erzsébet királynő végső nyughelye
  A windsori kastély Szent György-kápolnájának VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett kis emlékkápolnájában nyugszik a királynő és férje, Fülöp herceg is.

  Link másolása

  hirdetés

  A brit királyi család a közösségi oldalán osztott meg egy fotót II. Erzsébet királynő végső nyughelyéről.

  A sír az ősi windsori kastély Szent György-kápolnájában található.

  A királynőt szeptember 19-én temették el néhai férje, Fülöp herceg mellé.

  A temetési szertartásról korábban mi is beszámoltunk:

  hirdetés

  A windsori kastély Szent György-kápolnájában, 800 meghívott jelenlétében végső gyászistentisztelettel vettek búcsút a királynőtől, majd koporsóját leeresztették a kápolna királyi kriptájába. A legszűkebb királyi család késő este még leróta kegyeletét az egykori uralkodó előtt, de ez a búcsúaktus már a kamerák távollétében, a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott.

  II. Erzsébet királynő sírboltját a Szent György-kápolna VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett kis emlékkápolnájában alakították ki. Itt nyugszik a néhai uralkodó édesanyja és édesapja, valamint 2002-ben elhunyt húga, Margit hercegnő.

  A főkápolnához toldott kis emlékkápolna kriptájában helyezték el hétfőn II. Erzsébet királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsóját is. Fülöp herceg tavaly áprilisban, életének századik, Erzsébettel kötött házasságának 74. esztendejében hunyt el, és tőle is a windsori Szent György-kápolnában vettek búcsút. Már akkor bejelentették azonban, hogy nyughelye ideiglenes, és hitvese halála után koporsóját a kápolnán belül átviszik II. Erzsébet temetkezési helyére, a VI. György emlékkápolnába, így mindkettőjüknek ez a végső nyughelye - írja az MTI.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Lelőttek egy katonai parancsnokot egy orosz toborzóirodában
  A támadó előtte közölte vele, hogy nem megy Ukrajnába harcolni.

  Link másolása

  hirdetés

  Lelőtte a katonai parancsnokot egy férfi egy oroszországi toborzó irodában, miután közölte vele, hogy nem fog Ukrajnában harcolni - írja a Guardian. Az eset a szibériai Irkutszk régióban található, mintegy 85 ezer lakosú Uszty-Ilimszkben történt.

  A támadásról készült felvételen látható, ahogy

  a férfi közvetlen közelről tüzet nyit a parancsnokra, a lövéseket halva pedig a többiek pánikszerűen kirohannak az épületből.

  A jelentések szerint a támadó legalább három lövést adott le.

  A Guardian az egyik szemtanú alapján arról írt, hogy

  a támadás előtt a parancsnok egy „ügyetlen buzdító beszédet” tartott a behívott fiataloknak, és azt mondta nekik, hogy menjenek Ukrajnába harcolni.

  A támadó erre mondta válaszul, hogy „senki nem megy sehova”, majd tüzet nyitott.

  Az irkutszki régió kormányzója a Telegramon azt írta, hogy a parancsnokot kórházba szállították, az állapota válságos, a támadót pedig elfogták. A lövöldözésről készült másik videón azonban az látható, hogy a lelőtt parancsnokot hordágyon viszik ki és teljesen mozdulatlan.

  Vlagyimir Putyin szeptember 21-én jelentette be, hogy részleges mozgósítást rendel el, vagyis behívják a tartalékosokat is. Később a védelmi miniszter azt mondta, hogy azokat fogják behívni, akiknek van már katonai tapasztalatuk, ez körülbelül 300 ezer embert érinthet.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: