News here

HÍREK

K-Monitor – Az új vagyonnyilatkozat olyan, mint a nyári ruha mellénye: rövid és céltalan

Nem a vagyont kell bevallani, csak a jövedelmet, azt is csak akkor, ha a képviselő szükségesnek tartja. Kósa Lajoson még ez a faék-egyszerűségű nyilatkozat is kifogott.

Link másolása

A fideszes bűvésztrükk sikerült, a képviselők vagyoni viszonyairól, gyarapodásáról innentől nem lesz lehetőségünk képet kapni. Hogy mikor lesznek új nyilatkozatok, azt innentől a szemfüles újságírók kell észrevegyék - írta szombati elemzésében az új vagyonnyilatkozati rendszerről a K-Monitor.

A közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzdő civilszervezet összefoglalója szerint ezek a legfontosabb változások az új rendszerben:

 • Évi nyilatkozattétel helyett csak akkor kell nyilatkozni, ha a képviselő szükségesnek tartja.
 • A vagyoneltüntető műveletek ezek után annyira sem lesznek kellemetlenek, mint eddig: az egy háztartásban élőknek többé nem kell nyilatkozniuk.
 • Vagyon- helyett jövedelemsáv-nyilatkozatot kell csak tenni.
 • A képviselők saját mérlegelésük alapján vallhatják be céges érdekeltségeiket, ha úgy gondolják, ez befolyással van a munkájukra, ahogy egyéb pénzügyi érdekeltségek, például eladósodás esetén is önkéntes a bevallás.

  Kiemelik még, hogy továbbra is kézzel kitöltött, gépileg nem feldolgozható nyilatkozatokat kell leadni, és

  továbbra sem lesz valódi, független, szakmai alapú ellenőrzés, és a hiányosságok, hibák vagy elhallgatások esetén valódi szankciók sem.

  A K-Monitor szerint különösen pikáns, hogy az új formátum csak a képviselőkre, kormánytagokra és az alkotmányos intézmények vezetőire vonatkozik, a polgármesterekre és képviselőkre nem. Így meglátásuk szerint előfordulhat, hogy egy kistelepülés turisztikai bizottságának külsős tagja részletesebb vagyonnyilatkozatot tesz, „mint az országos adókról, kamatról vagy támogatásokról olykor egy személyben döntő Rogán, Orbán vagy Matolcsy”.

  „Az eddigi, rosszul működő magyar rendszert nem érdemes fetisizálni, de egy szempontból betöltötte feladatát: egyértelművé tette, hogy a legfontosabb pozíciókat betöltő politikusok vagyoni viszonyai, üzleti kapcsolatai közügynek minősülnek, arról a nyilvánosságnak joga van tudni” írták. A K-Monitor szerint azonban az új rendszer a normarendszer szintjén is változást hozhat, és erre hivatkozva „várhatóan a mezei képviselők is bátrabban lépnek fel a be nem vallott vagyonukról tudósító újságírók ellen”.

  Az elemzésben néhány képviselő nyilatkozatát is megvizsgálták. Ezek közül mi

  Kósa Lajosét emelnénk ki, akinek még a korábbinál jóval egyszerűbb rendszer is kihívást okozott.

  Bár ikszel jelölte, hogy a képviselői fizetése és a honvédelmi bizottság elnöki tisztségéért kapott bére a negyedik jövedelmi kategóriába tartozik, azért a díjmentességhez is beírta betűvel, hogy „igen”.

  Ember legyen a talpán, aki ebből ki tudja hámozni legalább azt a kevés információt, aminek a bevallásában szerepelnie kéne. Ha mégis megpróbálnád, akkor itt tudod megnézni a dokumentumot.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  Portfolio: Nyugdíjreformra készül a kormány, még tovább emelhetik a nyugdíjkorhatárt
  A portál szerint a kormány egy reformcsomag részeként ígéretet tett az EU-nak arra, hogy 2025. március 31-ig módosít a nyugdíjrendszeren.

  Link másolása

  Fajsúlyos, a legújabb brüsszeli döntésekkel összefüggő dokumentumok kerültek napvilágra. Például az Európai Bizottság elemzése Magyarország helyreállítási tervéről, melyből részletesen kiolvasható, hogy a kormány milyen nagyszabású tervekre, átalakításokra és reformokra készül, amit az Európai Unió az országspecifikus ajánlásaiban már évekkel ezelőtt elvárt - írja a Portfolio.

  A portál szerint

  a kormány a reformcsomag részeként ígéretet tett az EU-nak többek között arra is, hogy módosít a nyugdíjrendszeren.

  A bizottsági anyagban azt írják: a demográfia, valamint köznevelés témája „magában foglalja a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének javítását célzó reformot is”. A dokumentum szerint „a javasolt intézkedés célja, hogy megfelelő nyugdíjakat biztosítson az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasok számára, és ezáltal javítsa a nyugdíjrendszer méltányosságát”.

  A bizottsági értékelés szerint a nyugdíjreform jelen állás szerint négy elemből fog állni:

  • független nemzetközi szakértői jelentés készül a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó szakpolitikai lehetőségekről, amely áttekintést ad a nyugdíjrendszerről és annak pénzügyi fenntarthatóságáról, és konkrét szakpolitikai javaslatokat terjeszt elő;

  • a kormány a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot dolgoz ki, amely során egyeztetni kell a szociális és gazdasági partnerekkel és más érdekelt felekkel, elő kell terjeszteni és meg kell vitatni a Gazdaságpolitikai Bizottság Öregedő Népesség Munkacsoportjában, valamint nyilvános konzultációra kell bocsátani;

  • a kormány kidolgoz egy részletes hatásvizsgálattal kísért, a nyugdíjrendszer módosítására irányuló jogalkotási javaslatot - hatásvizsgálat bemutatja, hogy a jogalkotási javaslat hogyan biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú költségvetési fenntarthatóságát megfelelő intézkedések és esetleges automatikus kiegyensúlyozó mechanizmusok révén;

  • végül pedig hatályba lép a nyugdíjrendszert módosító jogszabály a kormány jogalkotási javaslata alapján.

  A dokumentum szerint a kormány azt vállalta, hogy a nyugdíjreform végrehajtásának határideje 2025. március 31.

  A mérföldköveket bemutató részletes táblázatból az is kiderül, hogy a nemzetközi szakértői jelentésnek konkrét szakpolitikai javaslatokat kell előterjesztenie többek között a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására összpontosítva.

  Például a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével, valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével, a hosszabb munkával töltött életszakaszok ösztönzésével és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálásával.

  A jelentésnek biztosítani kell továbbá biztosítania kell a nyugdíjrendszer hosszú- és középtávú fenntarthatóságát, és kezelnie kell a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Rendkívüli szünetet rendeltek el a Karinthy Gimnáziumban, ahonnan hat tanárt kirúgtak
  Jelenleg nincs elég pedagógus az iskolában ahhoz, hogy tanítani lehessen.

  Link másolása

  Rendkívüli szünetet rendelt el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatója december elsejére és másodikára. Az erről szóló tájékoztató levelet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hozta nyilvánosságra a Facebookon.

  A levél szerint azért kellett szünetet elrendelni, mert „az intézmény jogszabályban előírt működtetése ezen a két napon előreláthatólag nem lesz lehetséges”. A tantestület létszáma ugyanis a hiányzó, a munkabeszüntetést bejelentő és a szerdán elbocsátott tanárok összlétszáma miatt ezeken a napokon nem éri el a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet.

  Az igazgató közölte azt is, hogy az iskola nyitva lesz csütörtökön és pénteken is, szükség esetén pedig a diákok felügyeletét is meg tudják oldani. Csütörtökön menza is lesz, péntekre viszont lemondták. A rendkívüli szünet miatt kieső tanítási napokat január 23-án és 24-én tervezik pótolni.

  Mint megírtuk, a Belügyminisztérium szerdán közölte, hogy újabb nyolc pedadógust bocsátanak el polgári engedetlenségben való részvétel miatt. A nyolc érintett három iskola tanára, hatan közülük a Karinthy Gimnáziumban tanítottak. Köztük van egy végzős osztály osztályfőnöke is.

  Miután híre ment az újabb tanárkirúgásoknak, diákok, pedagógusok és támogatóik együtt tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt szerda este. A diákok egy része virrasztásba is kezdett éjjel. Újabb demonstrációt is hirdettek: szombaton kora este a Klebelsberg Központ épületénél tiltakoznak.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A szerdai tüntetés és az éjjeli virrasztás legerősebb képei
  Az esti demonstráción több ezren vettek részt, majd a diákok egy része virrasztásba kezdett a Belügyminisztérium épülete előtt.

  Link másolása

  Mint arról mi is beszámoltunk, szerdán a Belügyminisztérium közölte, hogy újabb nyolc tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt. Az újabb elbocsátások ellen tiltakozva estére demonstrációt hívtak össze a Belügyminisztérium elé, ahol több ezren voltak, főleg diákok, tanárok és támogatóik.

  A tüntetésen felszólaló egyik diák azt mondta, szerinte a belügy célja, hogy elbizonytalanítsák a diákokat. Azt ígérte, hogy ezt nem hagyhatják, mert az erő az ő oldalukon áll. „A diákság megingathatatlan, itt vagyunk, itt leszünk, és nem hagyjuk!” - mondta.

  A diákok egy része a tüntetés után virrasztásba kezdett a Belügyminisztérium előtt. Terveik szerint határozatlan ideig, felváltva virrasztanak majd ott. Támogatást is elfogadnak: ülőalkalmatosságokat, székeket, takarót, ételt, meleg italokat.

  A következő napokban, hetekben az alábbi eseményeket szervezik:

  • szombaton a Klebelsberg Központnál tüntetnek,

  • december 8-án országos ülősztrájkot tartanak az iskolákban,

  • december 9-én pedig az MTVA-nál követelik hogy adjanak teret nekik a tévében.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Polgári engedetlenségbe kezdenek több iskolában az újabb tanárkirúgások miatt
  Már megjelent egy lista a polgári engedetlenségben részt vevő iskolákról, de várják az újabb csatlakozókat.

  Link másolása

  Több iskolában is polgári engedetlenségbe kezdenek a tanárok válaszul arra, hogy szerdán újabb nyolc pedagógust rúgtak ki azért, mert korábban polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

  A Tanárok a Tanárokért csoport Facebook-oldalán már megjelent egy lista a polgári engedetlenségben részt vevő iskolákról, de várják az újabb csatlakozókat.

  Szerda este diákok, tanárok és támogatóik együtt tüntettek az újabb tanárkirúgások ellen. Újabb demonstrációt is hirdettek: szombaton kora este a Klebelsberg Központnál tiltakoznak.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: