HÍREK

Jön a müzli- és töltött tésztaadó, durva drágulásra számítanak a szakemberek

„Mi megemeljük az árat, az üzletlánc ráteszi a nem kicsi árrést, és erre jön még a 27 százalékos áfa. A vásárlók majd fogják a fejüket, hogy a kedvenc kekszük, müzlijük vagy tésztájuk miért lett hirtelen olyan drága” - mondta.

Link másolása

Július 1-től a müzli, a gabonapehely, sőt még a spenótos töltött tészta után is adózni kell majd. A népegészségügyi termékadót ugyanis emelik, és emellett új árukra is kiterjesztik az extraprofitadókról szóló rendelet alapján – írja a Szabad Európa.

„A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni”

– mondta el a portálnak Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere.

Szerinte az is újdonság, hogy az új szabályozásban a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedték. Így akik édesítőszerrel pótolnák a cukrot, azok is adókötelezetté válnak.

Új termékcsoport lett a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör, ebbe tartoznak bele a

müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek, a tészták közül a töltött tészták.

A neta-ból kikerülnek a jövedéki törvény szerinti alkoholok, a pálinka, whisky, rum és más szeszes italok. Ezekre a jövedéki adó szabályozásában emelték meg az adót.

Ugyanakkor nem lesznek adókötelesek a cukrozott tejtermékek, a kakaó, a túrórudi, a joghurt, a felvágottak, és a só és a cukor sem.

A netaadó-emelést a gyártók és forgalmazók az áraikba be fogják építeni.

"Elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján... nagymértékű áremelés lesz"

- mondta el egy nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője. Szerinte: "Mi megemeljük az árat, az üzletlánc ráteszi a nem kicsi árrést, és erre jön még a 27 százalékos áfa. A vásárlók majd fogják a fejüket, hogy a kedvenc kekszük, müzlijük vagy tésztájuk miért lett hirtelen olyan drága" - tette hozzá.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Ötpárti javaslat: fel kell függeszteni a Magyarországnak szóló pénzek kifizetését
Az Európai Parlament képviselői aggódnak amiatt is, hogy júliustól Magyarország lesz az EU soros elnöke.

Link másolása

A szuverenitás védelméről szóló törvény és a széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása sérti a szabad és tisztességes választások elvét, olvasható a Népszavához eljutott ötpárti határozattervezetben, melyről a jövő héten szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.

A magyarországi jogállamiság megerősítéséről szóló parlamenti állásfoglalás-tervezet leszögezi, hogy az uniós értékek rendszerszintű megsértésének megállapítása céljából 2018-ban elindított hetes cikkelyes eljárás alatt a helyzet romlott, amihez hozzájárult az európai intézmények határozott fellépésének a hiánya. Végeredményben pedig mindez az országot a választási autokrácia hibrid rendszerévé tette.

A kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a szélsőbaloldaliak által előterjesztett szöveg megismétli, hogy a hetes cikkelyes eljárásban végre el kell jutni ajánlások megfogalmazásáig, majd ki kell mondani, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket.

A képviselők aggodalmaiknak adnak hangot a július elsején hivatalba lépő magyar EU-elnökség miatt, és bírálják a tagállamokat, amiért elnézik, hogy a magyar kormány képviselői elnököljenek az EU Tanács demokráciával, jogállamisággal, alapvető jogokkal és az EU pénzügyi érdekeinek védelmével foglalkozó ülésein.

Az állásfoglalás-tervezetben szó van arról is, hogy komoly aggályokat vet fel az a decemberi határozat, amely – az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését szolgáló intézkedések nyomán – 10,2 milliárd euró támogatást szabadított fel Magyarország számára anélkül, hogy az uniós források szabályszerű elköltését megfelelő pénzügyi ellenőrzési mechanizmusok vagy közbeszerzési eljárások biztosítanák.

Ezért felszólítja a döntéshozó Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a határozatát, „különösen az elfogadása óta hozott nemzeti intézkedések, valamint a volt igazságügyi miniszter kiszivárogtatott, az ügyészség függetlenségének hiányára és a büntetőeljárásokba való politikai beavatkozásra utaló megnyilatkozásai fényében“.

A Népszava úgy tudja, hogy az EP utolsó, jövő heti plenárisa elé kerülő határozattervezethez a frakciók még be fognak nyújtani módosító indítványokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter dédapja sírját is meglátogatta a dobozi temetőben országjárása során
A TISZA Párt politikusa beugrott az egykori lelkész felmenője sírjához a helyi temetőbe, ha már éppen Békésben járt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Nem véletlenül kezdte országjárását Békés megyében Magyar Péter. A politikai okok mellett ugyanis kiderült, hogy a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának dédapja Dobozon élt. Magyar Péter szerdán érkezett a megyébe, és csütörtökön meglátogatta az egykori lelkész sírját is a helyi temetőben:

Az országjárás első napján a politikus több békési települést is felkeresett. Magyar Péter az egyik helyszínen lapunknak is nyilatkozott. Elmondta, hogy össze sem lehet hasonlítani saját pártja és a Fidesz EP-listáját. Utóbbi párttal kapcsolatban megjegyezte, hogy a jelenlegi EP-képviselőit a hátuk mögött Senki úrnak hívják Brüsszelben, miközben százmilliós fizetéseket tesznek zsebre évente.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Rendkívüli feladatokat kapott Orbán Viktortól Varga Mihály
Határidő: azonnal. Forrás: találja meg. Varga Mihály feladata azt is megtalálni, honnan vegyen el pénzt erre a célra, mert az Orbán Viktor által jegyzett határozat forrást nem jelöl meg.

Link másolása

Megemeli az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét a kormány. A 24.hu tájékoztat arról, hogy

ehhez a pénzügyminiszternek 63 milliárd 439 millió 700 ezer forintot kell előteremtenie, azonnal.

Varga Mihály feladata azt is megtalálni, honnan vegyen el pénzt erre a célra, mert az Orbán Viktor által jegyzett határozat forrást nem jelöl meg.

Pintér Sándor belügyminisztertől május közepére várja a kormányfő az előterjesztést a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek az év fennmaradó részében felmerülő feladatai ellátásának biztosításához szükséges intézkedésekről.

Varga pénzügyminiszter a Kormányinfón beszélt a kórházi adósságrendezés kérdéséről.

A kórházak adóssága havi átlagban 20 milliárd forinttal növekszik, így a 63 milliárd forint erre a feladatra idén nem lesz elégséges.

A pénzügyminiszternek emellett azonnali hatállyal 8 milliárd 224 millió 349 ezer 414 forintot kell a Központi Maradványelszámolási Alaptól a Bethlen Gábor Alapnak utalnia.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kocsis Máté Magyar Péterről: Csúnya, alaptalan dolgokat állít rólam
Magyar Péter azt mondta a Fidesz frakcióvezetőjéről, hogy munka helyett inkább pezsgőzéssel tölti az idejét.

Link másolása

A Facebookon reagált Kocsis Máté arra, amit Magyar Péter mondott róla az országjárása elő állomásán. A TISZA Párt politikus azt mondta a Telexnek, hogy a Fidesz frakcióvezetője alig dolgozik, helyette inkább „napjainak a nagy részét, főleg a délutánokat pezsgőzéssel és borozással tölti a Várban, különböző haveri cégeknél és éttermekben”.

Kocsis Máté csütörtök reggeli válaszában azt írta:

„Csúnya, alaptalan dolgokat állít rólam PszichoPeti, de jobban jártam, mint a felesége, mert engem csak szóban bántalmaz. Csak elő ne kerüljön a nadrágszíj!” - utalt a fideszes politikus arra, hogy korábbi felesége, Varga Judit kapcsolaton belüli bántalmazással vádolta meg Magyart egy interjúban.

Kocsis Máté nem az első kormánypárti politikus, akivel facebookos üzengetésbe keveredett Magyar Péter. Néhány napja Menczer Tamással, a Fidesz frissen kinevezett kommunikációs vezetőjével osztották ki egymást az interneten:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk