KULT
A Rovatból

Japán Trónok harca? Nincsenek sárkányok, de vannak szamurájok A sógunban

Ennyire hangulatos sorozatot régen láttunk! Mintha az alkotók keresztezték volna a Trónok harcát Kurosawa munkáival. Miért érdemes megnézni A sógunt? Cikkünkből kiderül.
B.M.; Fotók: / imdb.com - szmo.hu
2024. március 04.


Link másolása

1600-ban járunk, Japánban. A császári utód még nem nagykorú. Négy nagyhatalmú hadvezér próbálja megszerezni a császári címet és eltenni láb alól a jogos örököst. Egy lojális hadvezér, Yoshii Toranaga (Hiroyuki Sanada) pedig védelmezi az ifjút. Közben a portugál armada élősködik a japán népen.

Ebbe a megoldhatatlan helyzetbe érkezik az angol John Blackthorn (Cosmo Jarvis), egy hajókormányos (Anjin Japánul), aki a portugálok ellensége.

Miközben a portugál befolyás egyre nagyobb, Blackthorn és Toranaga nem éppen hétköznapi szövetségre lép, hogy elérjék céljukat. Megszabadulni a portugáloktól és elérni, hogy a jogos trónörökös kapja meg a hatalmat.

Ha ismerős a történet, az nem véletlen, ugyanis a 2024-es A sógun az 1980-as ugyan ezen a címen, csak „A” szócska nélkül megjelent, hazánkban hatalmas sikernek örvendő Richard Chamberlain-féle minisorozat feldolgozása. Emlékszem, pont gyermekkoromban volt hatalmas szám a Sógun. Amikor ment a tévében, csöndben kellett maradni, mint a Dallas esetében. Bár csak ötrészes volt az eredeti, számtalanszor leadták, aztán a 90’-es évek közepére eltűnt. Amikor bejöttek a modern sorozatok és a kereskedelmi tévécsatornák, az M1 nem igazán adta le többé, vagy csak nem nézte senki már a családból.

2024-ben pedig a Hulu és az FX gondolt egyet – ők a Disney „felnőttesebb” tartalmakat készítő cégei, úgy lehet elképzelni, mint ami az HBO a Warnernek – és feldolgozták az eredetit.

Vagyis inkább James Clavell 1975-ös regényét dolgozták fel, amin alapul a ’80-as változat is. Mivel a Disney gazdag, így Rachel Kondo és Justin Marks készítők rögtön 10 több mint egy órás részt is kaptak, hogy elmeséljék Clavell történetét.

Azt tudni, kell, hogy a Sógun nem valós eseményeken alapul, fikciós irodalom kategóriába tartozik, nem történelmi tényeket akar közölni, hanem inkább egy érdekfeszítő intrikákkal teli, véres drámasorozat. Tudom, nagyon sokszor mondom, de úgy lehet elképzelni, mint a Trónok harca első évadját. Van több hatalmas ház, akik a tisztelet alapú japán kultúra miatt elképzelhetetlen hatalommal bírnak. Viszont akinek ekkora hatalma van, az csak egy dologra vágyik még: még többre. Miközben a portugálok és a keresztény vallás beivódik a kultúrájukba, jön a zavaró tényező: az Anjin, aki megzavarja mindenki hatalmi törekvését. Egyszerre nehéz és hihetetlen jó nézni a Sógunt. Nagyon nehéz, mert mint a Trónok harcában, itt is elképesztő mennyiségű karakter van.

Mindenki jól megírt, egyedi, önös célokkal rendelkező individuum, de európai fejjel sokáig tart, mire rájövünk, hogy ki-kicsoda, kivel-kinek milyen kapcsolata van.

Nem egyszerűen Stark-ház van itt, hanem Yoshii Toranaga-klánja, ami alá hihetetlen mennyiségű és bonyolult nevű karakter tartozik, például az eddigi legemlékezetesebb, a kegyetlen Kashigi Yabushige (Tadanobu Asano) is. A színészek mindent megtesznek, hogy maradandót alkossanak, Hiroyuki Sanada tényleg egy nemes harcos, Cosmo Jarvis ügyes az idegen szerepében, Anna Sawai gyönyörű Mariko-samaként, az említett Tadanobu Asano pedig igazán pszichotikus, mint Kashigi Yabushige. Minden a helyén van.

A hangulat és atmoszféra hihetetlenül jó. Szinte beszippantja a nézőt. A fél sorozat japán nyelven, a másik fele pedig portugálul van, annyit könnyítenek a nézőknek, hogy a portugál résznél angolul beszélnek. A keleti és nyugati kultúra közti különbségek is nagyon viccesek, tipikus „fish out-of water” típusú történet az Anjin szempontjából. Bemutatnak nekünk egy idegen kultúrát egy olyan ember szemén keresztül, akinek szintén új minden, tehát együtt ismerjük meg Japán kegyetlen, de lélegzetelállító világát.

Merthogy, A sógun bizony 18+-os sorozat: itt van szex, gyilkosság, vérengzés, sőt az egyik angol hajóst élve megfőzik a japánok, mert fegyvert fogott egy japán katonára.

Az említett „angol krémlevest” pedig többször látjuk és halljuk. Annyira borzasztóan életszerű ez a jelenet, hogy a FX szerintem cenzúrázott is belőle egy pillanatot, amikor a katona már nem bírja tovább, és inkább szétveri a félig megfőtt fejét a bogrács oldalán, amiben éppen főzik. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy nem egy könnyedebb délutáni limonádé, mint amilyen az eredeti volt. Sokkolóan hirtelen történik benne az erőszak, és a kegyetlenség valóban mindennapos A sógun világában.

Ha negatívumot szeretnék keresni az első két részben, akkor igazán kutatnom kellene, mert nem igazán tudok ilyet mondani. Ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni, akkor amit kissé zavarónak találok, az a lassabb tempó. Sokaknak ez nem fog tetszeni, ugyanakkor a témához ez illik. A hangzás elsőrangú, Nick Chuba, Leopold Ross és az Oscar-díjas Atticus Ross szolgáltatta A sógun zenéjét. A rendezés ügyes, jók a kitakarások, nem zavaróak a digitális vérfröccsenések, és a CGI is teljesen működik.

Ha tényleg bele akarok kötni valamibe, én nem szeretem ezt az új trendet, hogy a misztikus hangnem miatt a sorozatok rászoktak a kép szélének elhomályosítására.

Tehát a kép közepe tűéles, és a szélén minden elmosódott. Ezt a technikát Zack Snyder imádja, legutóbbi két netflixes „műve” is előszeretettel alkalmazza ezt. Illetve, akik látták a Sabrina hátborzongató kalandjait, szintén a Netflixen, azok tudják miről írok. Sajnos A sógun is gyakran használja, ami miatt néha nem látjuk az amúgy lélegzetelállítóan hiteles képeket.

Megéri megnézni A sógunt? Igen. Egyértelműen tudom ajánlani mindenkinek? Nem feltétlenül.

Eléggé odafigyelős sorozat, megkövetel a nézőtől is koncentrációt, különben el fogjuk veszíteni a fonalat, ami egy ilyen típusú beszélgetős-elárulós-szúrogatós sorozat esetében sokat levon az élvezeti faktorból.

A sógun első két része megtekinthető a Disney+ streamingszolgáltató kínálatában.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
„A bicskei áldozatok elnézést kértek, végre, Balog Zoltántól, Varga Judittól és Novák Katalintól” – Bödőcs Tibor retró Híradó-paródiával jelentkezett
Teli van erős utalásokkal a humorista legújabb videója, amiben körülmetélik Gyöngyösi Mártont, és Karácsony Gergely is férfivá műtteti magát.

Link másolása

A régi idők Híradójának paródiájával jelentkezett Bödőcs Tibor. Az alig ötperces szösszenetben számos közéleti eseményt figurázott ki a népszerű humorista.

A humor azonban sok helyütt maró társadalomkritikát rejtett: szóba került többek között, hogy Szijjártó Péter Szergej Lavrovval együtt nevette ki az orosz börtönben meghalt Alekszej Navalnij nyitott koporsóját, hogy Orbán Viktor megtanította cipőfűzőt kötni Donald Trumpot vagy hogy a bicskei gyerekotthon áldozatai bocsánatot kértek – végre – Balog Zoltántól, Varga Judittól és Novák Katalintól.

Ezen kívül a Vágó István-klón Bödőcs „beszámolt” arról is, hogy az amerikai nagykövetségen körülmetélték Gyöngyösi Mártont, hogy Magyar Péter eltávolíttatja Schmidt Mária-tetoválását a válláról, és megtudhattuk, hogy Karácsony Gergely férfivá műtteti magát.

A rövid videó végén, mintegy bónuszként, értesülhettünk a legújabb Rákay Philip-filmről is – ezúttal igen meglepő stílusban.

Bödőcs Tibor retró Híradó-paródiája


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
95 éves lenne Audrey Hepburn, aki előre tudta, hogy meg fog halni
Az ikonikus angol-holland származású színésznő 1929-ben született és 1993-ban halt meg egy hospice házban. Kemoterápiával kezelték, de tudta, hogy nem fogja túlélni a betegséget.

Link másolása

Idén ünnepelné 95. születésnapját Audrey Hepburn, melynek apropóján a Blikk képgalériát közölt a híres színésznőről.

Audrey Hepburn sikeres modell is lehetett volna, ha fiatal nem happolják el a filmes szakemberek. Pályája elején modellkedésből és táncos szerepekből keresett pénzt, de 1948-ban kapta meg az első szerepét a Nederlands in zeven lessen című filmben.

Az '50-es években Angliában dolgozott, ahonann az Egyesült Államokba vezetett az útja, ahol az első világraszóló sikerét a Római vakációval szerezte. 1967-ben visszavonult a filmes szakmától, ám Steven Spielberg amerikai filmrendező felkérésére elvállalta később az Örökké című film egyik szerepét.

1992-ben derült ki, hogy vastagbélrákkal küzd. A diagnózist követően megműtötték, kemoterápiával kezelték, de tudta, hogy nem fogja túlélni a betegséget.

Egy hospice házban halt meg 1993. január 20-án.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Így tudta meg Kulka János, hogy a Nemzet Színésze lett – Máris sokan gratuláltak neki
A színészt egy kollégája hívta fel telefonon, és a bejelentéssel nagyon meglepte őt - árulta el Kulka János, aki nagyon köszönte a kitüntető címet.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének a nemrégiben elhunyt Tordy Géza helyére.

A művészt az RTL Híradó kérdezte meg arról, honnan tudta meg a hírt:

Kulka János válasza:

"Molnár Piroska hívott, gratulált nekem. Nemzet Színésze vagy. Meglepődtem. Nagyon köszönöm, nagyon"

- árulta el a színész, majd hozzátette: sokan gratuláltak neki, sok sms-t és hívást kapott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Premier: „Síneken guruló no-go zóna” – A négyes-hatos villamosról írt dalt a Bankrupt
Az utóbbi pár évben egymás után hozták ki a társadalomkritikus slágereket, most szerettek volna kicsit elszakadni a politikai témáktól, de csak félig sikerült.

Link másolása

A négyes-hatos villamos lenyűgöző élővilágát már-már Sir David Attenborough-t idéző aprólékossággal mutatja be a Bankrupt új slágere. Az Interrupters-féle lendületes, modern ska-punk vonalat képviselő szám refrénje garantáltan meg fog ragadni mindenkiben, aki kénytelen rendszeresen igénybe venni a körúti fegyencjárat szolgáltatásait.

A számhoz készült montázsvideó ezúttal a tömegközlekedési akciójelenetek tematikájára épül, és hogy minden igényt kielégítsenek, ehhez a számhoz is készült angol változat.

„Az elmúlt másfél évben sorozatban kihozott virális társadalomkritikus slágerek (Keresett a Feri, Viktorland, A hülyeség ára, Illiberal Holiday, Hol van a pénz?) után szerettünk volna kicsit elszakadni a politikai témáktól. De amikor realizáltuk, hogy pont az önkormányzati kampány közepére esik majd a megjelenés, muszáj volt ebbe is beletenni pár sort arról, hogy ígérhet bárki bármit, a négyes-hatos ilyen marad. És ha már így alakult, belekerült Budapest legádázabb ellensége is” – meséli a csapat frontembere, Sarkadi Balázs.

Négyes-Hatos:

Four-Six:

A zenekart legközelebb május 11-én Veszprémben, a Teremben, utána pedig június 1-én Budapesten, az Instantban lehet élőben megnézni.

A zseniális borító Vass Richárd munkája, a kiváló hangzásról pedig ezúttal is Botlik Mátyás (Grenma Stúdió) gondoskodott.


Link másolása
KÖVESS MINKET: