HÍREK
A Rovatból

Izrael tiltakozik a holokauszttagadó korábbi iráni elnök budapesti látogatása ellen

A nagykövetség és a Mazsihisz is reagált arra, hogy Mahmud Ahmadinezsádot Magyarországra hívták.

Link másolása

„Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád önjelölt holokauszttagadó, aki közvetlenül is felelős a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért, mint például a hírhedt holokauszttagadó konferenciáért 2006-ban” – olvasható Izrael budapesti nagykövetségének kemény hangvételű közleményében, amiben a volt iráni elnök magyarországi látogatása kapcsán adtak ki.

„Ahmadinezsád a terrorizmust támogató iráni rezsim egykori elnökeként maga is folyamatosan Izrael elpusztítására szólított fel.Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét.

Vasárnap emlékeztünk meg Budapesten a izraeli Holokauszt Emléknapjáról, külön kihangsúlyozva a magyar zsidóság kiirtásának 80 évvel ezelőtti kezdetét. Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600.000 magyar zsidó állampolgár emlékét.”

Ahmadinezsád látogatását bírálta a Mazsihisz:

„Érthetetlen számunkra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése miképpen engedélyezhette, hogy a velejéig antiszemita Ahmadinezsád előadást tarthasson Magyarország egyik elitegyetemén. Az pedig nemcsak felháborító, hanem fájdalmas is, hogy a volt iráni elnök éppen azokban a napokban tartózkodik Budapesten, amikor a magyar zsidó közösség a 80 évvel ezelőtti vészkorszak áldozataira emlékezik idehaza és Auschwitzban. Ahmadinezsád budapesti fogadása mélyen sérti a meggyilkolt halottait gyászoló magyar zsidó közösséget.”

Határozott álláspontjuk szerint „”a zsidóellenes Ahmadinezsád egyetemi meghívása és fogadása szöges ellentétben áll a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével.

„A Mazsihisz elvárja az NKE vezetésétől, hogy kérjen bocsánatot a megsértett magyar zsidó közösségtől, a magyar kormányt pedig arra kérjük: adjanak magyarázatot arra, hogy a kiváló magyar-izraeli kapcsolatok, valamint a kormánynak a magyar zsidó közösséget támogató politikája tükrében Ahmadinezsád magyarországi látogatása hogyan történhetett meg.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Robert Fico már ki is adta az első utasításait, de csak fokozatosan árulják el, mik azok
Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes vasárnap azt mondta, hogy a szlovák kormányfő már túl van az életveszélyen.

Link másolása

Túl van az életveszélyen Robert Fico, de továbbra is súlyos az állapota. A meglőtt szlovák kormányfő már konkrét utasításokkal látta el a helyettesét.

Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes vasárnap arról beszélt, hogy

a miniszterelnök továbbra is intenzív ápolásra szorul, teljes felépülése hosszú időt vesz igénybe.

Fico egészségügyi állapota továbbra sem teszi lehetővé átszállítását egy pozsonyi kórházba, ezért a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban kezelik tovább.

„A legrosszabb, amitől tartottunk, jelen pillanatban nem fenyeget” – mondta Kaliňák. Azt is hozzátette: tekintettel a miniszterelnök stabil, pozitív prognózisú állapotára a kórház az elkövetkező napokban rendszeresen tájékoztat majd a kormányfő gyógyulási folyamatának alakulásáról.

A miniszterelnök-helyettes zárásként azt is elmondta, hogy

Fico konkrét utasításokkal látta el a kormány következő lépéseit illetően,

a kialakult helyzet megnyugtatását szolgálni hivatott lépéseket fokozatosan mutatják be.

via Új Szó

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Az utolsó fotó, amit az iráni elnök lezuhant gépén készíthettek
Senki sem tudja, hogy mi történt az iráni elnök helikopterével. Az biztos, hogy Ebrahim Raiszi járműve eltűnt egy hegyvidéki, erdős terület felett.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 19.


Link másolása

Röviddel a baleset előtt készülhetett az utolsó fotó az iráni elnök hivatalosan „kemény landolást” végrehajtó helikopterén. A tejaratnews.com beszámolója szerint a fényképet Ebrahim Raiszi csapatának egyik tagja tette ki néhány órával ezelőtt. A felvételen is jól látszik, hogy a környéken sűrű köd gomolyog.

A lap egy másik cikkében közben arról ír, hogy

megérkeztek az első mentőcsapatok a helikopter eltűnésének feltételezett helyszínére. A Kelet-Azerbajdzsán tartományhoz tartozó hegyvidéki, erdős területen azonban nemcsak a köd, hanem eső és szél is nehezíti a munkájukat.

Egyelőre ellentmondásos, hogy mi történhetett Raiszi helikopterével. Az iráni források szerint „kemény landolás” történt, ami lehet akár kényszerleszállás vagy valamilyen baleset következménye is. Ugyanakkor egyes külföldi lapok szerint a jármű lezuhant.

A félhivatalos Tasnim iráni hírügynökség szerint bizakodásra adhat okot, hogy az elnöki helikopteren utazók közül néhány kísérő fel tudta venni a kapcsolatot a központi parancsnoksággal.

Ez akár azt is jelentheti, hogy a jármű valamennyi utasa életben lehet.

Egy másik lap képet is közölt a gép utasairól, a fotó Tebrizben készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Ez olyan, mintha azt mondták volna ránk, hogy mi gyilkosok vagyunk
Rágalmazásért és rémhírterjesztésért is feljelenti Orbán Viktort a Tisza Párt alelnöke, mert a kormánypárt új plakátjain azt terjeszti, hogy az ellenzéki politikusok háborúpártiak.

Link másolása

Rágalmazásért és rémhírterjesztésért is feljelenti Orbán Viktort Magyar Péter - mondta a Tisza Párt alelnöke az RTL Híradónak.

Magyar szombaton, a Facebook-oldalán jelentette be, hogy feljelenti a kormányfőt nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért, miután kikerültek az utcákra a kormánypárt legújabb plakátjai.

„A miniszterelnök, a pártja és a propagandistái hetek óta azzal kampányolnak, hogy az ellenzéki politikusok háborúpártiak, most már óriásplakátokon és videó hirdetésekben is ezt terjesztik. Elég volt!”

- írta akkor a bejegyzésében Magyar.

Erre később Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója úgy reagált:

„Nem vagy Te nyeretlen kétéves, tudod, hogy hogyan megy ez: azt, hogy háborúpárti vagy-e, vagy sem, nem Te döntöd el, hanem a finanszírozóid és a futtatóid.”

Magyar az RTL Híradónak vasárnap azt mondta, hogy a magyar jog szerint a közszereplőknek többet kell tűrnie, de most úgy érzi: elég volt.

„Mi úgy véljük, hogy ez olyan, mintha azt mondták volna ránk, hogy mi gyilkosok vagyunk. És azt biztos, hogy nem kell eltűrni semmilyen közszereplőnek, semmilyen magyar embernek, úgyhogy ez egy jogértelmezési kérdés lesz. Nem várom azt, hogy a magyar hatóság, az ügyészség vagy a rendőrség valóban le fogja folytatni ezt az eljárást”

- mondta. Azt is hozzátette: ha ez így lesz, akkor magánvádas eljárásban folytatja az ügyet. Magyar szerint ő minden beszédében világossá teszi, hogy ő nem háború-, hanem békepárti.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Nagyon aggasztó híreket kapunk a helyszínről” – még mindig nem találják az iráni elnök lezuhant gépét
Egy tisztviselő arról beszélt a Reutersnek, hogy az elnök és vele együtt utazó külügyminiszter élete is veszélyben van.

Link másolása

Aggasztó információk érkeznek az iráni elnököt szállító helikopter balesetének helyszínéről - erről beszélt egy tisztviselő a Reutersnek.

Ebrahim Raiszi gépe az iráni állami média jelentése szerint „kemény landolást” hajtott végre vasárnap. Az elnök azért látogatott el az azerbajdzsáni határra, hogy átadjon egy gátat. A baleset a visszaúton következett be, Raiszival együtt utazott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter, valamint a tartomány kormányzója is.

A Reutersnek egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, hogy az elnök és a külügyminiszter élete is „veszélyben van”.

„Még mindig reménykedünk, de a baleset helyszínéről érkező információk nagyon aggasztóak”

- tette hozzá.

A Reuters arról ír, hogy az iráni állami tévé megszakította a műsorát, hogy bemutassa a Raisiért tartott imákat, a képernyő egyik sarkában pedig élő közvetítés látható a hegyvidéki területet sűrű ködben gyalog átkutató mentőcsapatokról.

Az időjárási körülmények megnehezítik a mentőcsapatok dolgát, akiknek sűrű ködben, erős szélben és heves esőzések közepette kell dolgozniuk. A helyszínről érkező felvételeket is bizonyítják: látható, hogy a sűrű köd miatt a látótávolság jelentősen lecsökkent.


Link másolása
KÖVESS MINKET: