HÍREK

Itt vannak a friss inflációs adatok: megduplázódott a tojás ára egy év alatt

De a kenyér, a sajt és a tej is körülbelül 80 százalékkal drágult.

Link másolása

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése alapján. Egy hónap alatt átlagosan 1,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, az éves maginfláció pedig 24,0 százalékra emelkedett az októberi 22,3 százalékról.

Az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás drágult 102,9 százalékkal.

 • A kenyér ára 81,8 százalékkal,
 • a tejtermékeké 79,0 százalékkal,
 • a sajté 78,8 százalékkal,
 • a vajé, vajkrémé 77,3 százalékkal,
 • a száraztésztáé 70,8 százalékkal,
 • az édesipari lisztesárué 69,1 százalékkal emelkedett egy év alatt.

  A margarin 60,3 százalékkal, a baromfihús 54,4 százalékkal, a péksütemény 54,0 százalékkal és a tej 52,9 százalékkal drágult. A legkisebb mértékben a liszt és az étolaj ára nőtt 8,7, illetve 3,2 százalékkal.

  A háztartási energia 65,9 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 124,3, a tűzifáé 60,1, a palackos gázé 52,1, az elektromos energiáé 28,3 százalékkal nőtt.

  A tartós fogyasztási cikkekért 14,4, ezen belül az új személygépkocsikért 24, a fűtő- és főzőberendezésekért 21,1, a szobabútorokért 19,6 százalékkal kellett többet fizetni.

  A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,8, ezen belül a szeszes italok 19,4 százalékkal, a dohányáruk 10,1 százalékkal drágultak. Az állateledelek ára 51,1, a mosó- és tisztítószereké 32,2, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 30,5, a testápolási cikkeké 27,3 százalékkal lett magasabb.

  A termékek ára együttesen 27,1 százalékkal nőtt a tavaly novemberihez képest, a szolgáltatások díja átlagosan 9,0 százalékkal emelkedett.

  A szolgáltatások között a taxi 27,8, a lakásjavítás és -karbantartás 23,9, a járműjavítás és -karbantartás 22,7, a sport- és múzeumi belépők 20,0, a testápolási szolgáltatás 17,1 százalékkal került többe.

  Októberhez képest novemberben fogyasztói árak átlagosan 1,8 százalékkal nőttek.

  Az élelmiszerek 3,6 százalékkal drágultak, ezen belül az édesipari lisztesáru 10,9, a száraztészta és a tojás egyaránt 9,6, a sajt 5,5, a baromfihús 5,4, a tej 4,7, a büféáruk 4,5, a kenyér 4,2, a vaj és vajkrém 3,9, a péksütemények 3,8 százalékkal kerültek többe.

  A háztartási energia ára 1,3 százalékkal nőtt, ezen belül a tűzifa 3,9, a palackos gáz 2,5, a vezetékes gáz 1,5 százalékkal drágult. A szolgáltatások ára átlagosan 0,9 százalékkal nőtt, ezen belül a szerencsejátékok 6,6, a járműjavítás és -karbantartás 2,2, a lakbér 1,6, az egészségügyi szolgáltatás 1,3 százalékkal drágult.

  Az év első tizenegy hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 13,6 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 14,1 százalékkal emelkedtek éves bázison a KSH szerint.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Kiderült, mi okozhatta a hatalmas hevesi hangrobbanást
  Több oka is lehet annak, hogy a helyiek földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak kedden.

  Link másolása

  Mi is megírtuk, hogy hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét kedden. Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken tapasztaltak földrengéshez hasonló jelenséget, többen arról számoltak be, hogy az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba. Akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan mi történt.

  A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium megállapította, hogy nem földrengés okozta a hangrobbanást. Az egyik munkatárs az RTL Híradónak azt mondta,

  elképzelhető, hogy egy hangsebességet átlépő vadászgép lehet a felelős ezért.

  A Honvédség az RTL Híradó érdeklődésére elismerte, hogy a térségben abban az időben gyakorlatoztak vadászgépek, de szerintük a kiképzési repüléseik eddig még sohasem okoztak földrengésszerű érzetet, amelyet műszerek is kimutathattak volna.

  Tóth László szeizmológus elmondta, hogy akár kőbányarobbantás, vagy meteorit-becsapódás is okozhatta a rejtélyes hevesi hangrobbanást.

  Az RTL Híradó riportja:

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  „Nonszensz hazugságok” miatt kérette be a szlovák nagykövetet a magyar külügy
  Menczer Tamás államtitkár szerint elfogadhatatlan az, amit a szlovák külügyminiszter mondott Magyarországról.

  Link másolása

  Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda este bejelentette, hogy Rastislav Kácer külügyminiszter kijelentései miatt berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.

  Rastislav Kácer a Markíza szlovák televízió Na telo (Testre szabva) plusz című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

  "Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen" - írta Menczer Tamás a Facebookon közzétett bejegyzésében.

  Szerinte "Kácer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Kácer miniszter úrnak."

  "A magyar-szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Kácer" - írta az államtitkár.

  Nem ez az első olyan alkalom az utóbbi időben, amikor a magyar külügy felháborodott a szlovák külügyminiszter mondatain.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Fontos bejelentések jöhetnek a mai Kormányinfón, háromnapos kormányülés előzte meg
  Sopronban volt a többnapos ülés, a kormányfő ma Brüsszelbe utazik.

  Link másolása

  Ma 10 órától Kormányinfó – jelentette be közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

  A kormánytagok a héten háromnapos kormányülésen vettek részt Sopronban, az ülés hétfőn reggel kezdődött, az első téma pedig az aznap hajnali törökországi földrengés volt.

  A kormányülés elején áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak.

  Orbán Viktor egyébként Brüsszelbe készül csütörtökön, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tartják az idei második Kormányinfót "Mit miért tesz a magyar kormány" címmel.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  „Szeretek velük dolgozni, még itt, a pokolban is” – 17 túlélőt ástak ki eddig a magyar „mentőangyalok” Törökországban
  A HUNOR mentőszervezet tagjai többek közt egy oldalára dőlt húszemeletes épület romjai alól igyekeznek kimenteni az embereket.

  Link másolása

  „Üzenet a pokolból” - ezzel a felütéssel osztottak meg egy bejegyzést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán. Megosztottak egy pár soros idézetet is:

  „Szia, életem!

  Minden ok velünk.

  Nagyon jó a csapat.

  Szeretek velük dolgozni,

  még itt, a pokolban is…”

  A posztban a törökországi földrengés túlélői után kutató HUNOR mentőszervezet munkájáról számoltak be. Mint írják:

  „A magyar mentőangyalok jól vannak, bírják a hideget, a fizikai és a lelki terheket is. Hallják a segítségkérőket, követik a keresőkutyákat, bíznak abban, hogy megtalálják azt, akit még meg lehet menteni”.

  Az 50 fős csapat és az öt katonaorvos harmadik napja dolgozik megállás nélkül, éjjel-nappal Antakya városában. Többek közt egy oldalára dőlt húszemeletes épület romjai alól igyekeznek kimenteni az embereket a gyakori és erős utórengések ellenére is.

  „Kora reggelig tizenhét túlélőt ástak ki, köztük három gyermeket az Antakya városában lévő húszemeletes épület romjai közül. Rajtuk kívül huszonkét ember holttestét is kiemelték, valamint egy kutyát és egy macskát is megmentettek a mínusz 9 fokos hidegben.

  Az eltűntek utáni kutatást most már nehéz munkagépek segítik, a magyar hivatásos tűzoltók a török AKUT csapattal együtt dolgozik. Szintén a HUNOR-egységekkel együtt mozognak a mentőszolgálat szakemberei és a katonaorvosok, akik a romok között rekedt emberek ellátását végzik. A TEK orvosai a sürgősségi sátorban tevékenykednek, kilenc kimentett sérültet láttak el.

  A túlélők romok alatti helyzetét keresőkutyák, vékony résekbe is bedugható keresőkamerák és akusztikus személykeresők segítségével határozzák meg. A túlélők helyzetének beazonosítása után törnek utat hozzájuk, ami gyakran órákba telik. A törmelék és többtonnás vasbeton-darabok elmozdítását és rögzítését úgy kell elvégezni, hogy biztonságosan hozzá tudjanak férni a sérültekhez. A kimentésüket követően az egészségügyi személyzet megvizsgálja és elsősegélyben részesíti őket, majd átadják a sérülteket a török hatóságoknak. A magyar tűzoltók csütörtökön is folytatják munkát” - olvasható a bejegyzésben.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: