HÍREK
A Rovatból

Index: Orbán Viktor nem azt az eredményt kaphatta, amire számított – tovább tarthat a köztársasági elnök kiválasztása

A hírek szerint a miniszterelnök váratlan húzásra készülhet. Annak mindenesetre nem örülne, ha valamelyik miniszterét kellene „beáldoznia” az elnöki székért.

Link másolása

Hatalmas lezárások közepette kormányülést tartanak a Fidesz prominens személyiségei Balatonalmádiban. Az ülés egyik legfőbb témája a köztársasági elnöknek javasolt személy kiválasztása – erre korábban egyértelműen utalt Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője is.

Az Index értesülései szerint Orbán Viktornak volt terve az államfő személyére, ám a közvélemény-kutatási adatok nem vágnak egybe az elképzeléseivel, így a kiválasztási folyamat tovább tarthat.

A lap arról ír, hogy a számtalan lehetséges szóba került jelölt között van aktív miniszter is, de Orbán nem szeretne tárcavezetőt „beáldozni” a köztársasági elnöki székért. A kormányfőnek nincs túl sok ideje, hiszen a jövő héten kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, és a hírek szerint a kabinetben is szeretnék minél hamarabb lezárni a kínos bicskei pedofilügyet.

Korábban négy lehetséges személyről szondáztatták a közvéleményt: Navracsics Tibor és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterek, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, valamint Maróth Miklós orientalista professzor népszerűségét mérték lehetséges államfőként.

Az Index információi szerint Navracsics Tibor igen jól áll a versenyben, de Orbán Viktor éppen a jó uniós kapcsolatokkal is rendelkező fontos miniszterét nem szeretné elveszíteni kormányából. Szintén szeretné, ha maradna a honvédelmi miniszteri poszton Szalay-Bobrovniczky, és folytatná a hadiipari fejlesztéseket, valamint nyélbe ütné a készülő Gripen-beszerzéseket.

A portál értesült arról is a Karmelita kolostorhoz közeli forrásoktól, hogy a kormányfő váratlan húzásra készülhet, és inkább a megérzéseire hallgatna, mint a közvélemény-kutatási adatokra. Információk szerint frusztrálja, hogy 2010 óta két, hozzá közel álló elnöknek is le kellett mondani, így most első sorban az a fontos, hogy a következő jelölt támadhatatlan legyen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Versengve gúnyolódott Magyar Péteren a DK és a Fidesz a parlamentben
Arató Gergely (DK) bírálta napirend előtt a kormánypártokat, de kitért Magyar Péterre is. Erre reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba is, aki szerint Magyar Péter olyan, mintha egy végtelenített DK-közleménygenerátort kellene hallgatni.

Link másolása

A parlament hétfői ülésén DK és a Fidesz egy-egy képviselője egymás sarkára lépve igyekezett a másik politikai oldalhoz kötni a Tisza Párt alelnökét, pedig eddig szóba sem került a neve az Országgyűlésben.

Arató Gergely (DK) bírálta napirend előtt a kormánypártokat, azt hangoztatva, hogy az Európa-politikájuk Európa szétveréséről és gyengítéséről szól.

A DK politikusa szerint róla annyit lehet tudni, hogy ellenzi a jogállami eljárásokat, s nem szeretné, ha egy hatékonyabb Európa lenne.

„Mintha Orbán Viktort hallanánk napszemüvegben”

– mondta Magyar Péterről Arató, aki szerint a TISZA Párt politikusa igazából egy hígított Fideszt testesít meg, ugyanis azt mondta, júniusban „a választók nem csak a Fidesz és a Fidesz light közül választhatnak”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált Arató felszólalására, hogy a Fidesz és a kormány Európa-politikája arról szól, hogy erős Európát szeretnének és benne erős Magyarországot.

Magyar Péterről pedig ezt mondta:

„Az az érzésünk, mintha egy végtelenített DK-közleménygenerátort hallgatnánk”.

Dömötör arra is kitért, hogy februárban Magyar Péter nyilvánosságra hozta azt a felvételt, amit volt feleségéről, Varga Juditról készített.

Ez az ember lehallgatta a gyermekei anyját, a saját feleségét, milyen ember az ilyen?

– tette fel a kérdést a parlamentben Dömötör.

(via Blikk)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter kapcsán teljesen tanácstalanok az emberek: 21 százalék szerint jobboldali, 23 százalék szerint baloldali
Az is kiderült, hogy a legnagyobb mértékben a Fidesz-KDNP hívei utasítják el a legnagyobb mértékben az új politikai szereplőt: 92 százalékuk biztosan nem szavazna rá.

Link másolása

Magyar Péter a válaszadók 21 százaléka szerint jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint középen áll - írta meg a Népszava egy friss kutatás kapcsán.

A Publicus Intézet felméréséből az derült ki, hogy az emberek 20 százaléka biztosan a Tisza Pártra szavaz majd a 2026-os választásokon, további 11 százalék valószínűleg rájuk voksol két év múlva.

A válaszadók 4 százaléka ugyanakkor valószínűleg nem, 49 százaléka pedig biztosan nem tenné rá az ikszet.

Az is kiderült, hogy a legnagyobb mértékben a Fidesz-KDNP hívei utasítják el a legnagyobb mértékben az új politikai szereplőt: 92 százalékuk biztosan nem szavazna rá.

Nagy a bizonytalanság az emberekben azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik politikai oldalhoz sorolható Magyar Péter, és ez a válaszokban is jól tetten érhető. A kutatásban részt vevők

21 százaléka szerint inkább jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint pedig középen áll, 15 százalék viszont úgy vélekedik, nem lehet besorolni egyik oldalra sem (további 9 százalék nem válaszolt erre a kérdésre).

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: A Fidesz lakosságcserét hajt végre, amikor külföldi vendégmunkásokat hoz, és még több magyart kényszerít külföldre
A TISZA Párt politikusa szerint ha egy ország a munkaerőhiányát így akarja megoldani, akkor vége van a magyar gazdaságnak és a magyar vidéknek. A végén egy összeszerelő műhely leszünk, egy gyarmat.

Link másolása

Magyar Péter Keszthelyen folytatta országjárását, ahol többek között beszélt arról, hogy a kormány ázsiai vendégmunkásokat hoz be Magyarországra ahelyett, hogy a külföldre vándorolt magyarokat megpróbálná hazacsábítani.

"Magyar felidézte, hogy csak Debrecenbe 40 ezer vietnámi, thaiföldi és egyéb vendégmunkás jön, hogy akkumulátorgyárat építsenek (...). Azon kívül, hogy nem kérdezték meg az ott lakókat, hogy akarnak-e akkumulátorgyárat vagy munkásszállókat, ez irtózatos társadalmi feszültségeket fog okozni. Mellette még jobban tönkreteszi az egyébként is alacsony magyar bérszínvonalat"

- mondta a TISZA Párt politikusa Keszthelyen.

"Ha egy ország a munkaerőhiányát így akarja megoldani, akkor vége van a magyar gazdaságnak és a magyar vidéknek. A végén egy összeszerelő műhely leszünk, egy gyarmat. Mert ez csak a multi cégeknek az érdekeit szolgálja (...). A Fidesz lakosságcserét hajt végre, amikor külföldi vendégmunkásokat hoz, és még több magyart kényszerít külföldre"

- tette hozzá Magyar Péter a hétfői beszédében.

Szerinte ez egy főbenjáró bűn, amit csinál a kormány, és tényleg vége lesz így a magyar vidéknek.

"Mindenesetre nagyon szeretném, ha ezt másképp csinálnák. Mi szeretnénk egy társadalmi szerződést, szeretnénk létrehozni egy olyan programot, amit le tudunk tenni a magyar emberek előtt. A kormány azt hazudja, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát. De én azt mondom, hogy kezdjük kicsiben, próbáljuk meg Romániát visszaelőzni. Mi szeretnénk felnőttnek nézni az embereket, hogy egy normális Magyarországra szavazzanak"

- mondta Magyar Péter Keszthelyen.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Kötelező biztosítást kell fizetni júliustól a gyorsabb rollerek után is
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2024. április 30-án kihirdetett új rendelkezései szerint az egyes mikromobilitási eszközökre is kiterjed a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás. Ezt lehet tudni.

Link másolása

Bővül azon járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményében.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2024. április 30-án kihirdetett új rendelkezései szerint az egyes mikromobilitási eszközökre is kiterjed a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb).

Az érintettekre a kötelezettség 2024. július 16-tól vonatkozik majd.

A gépjármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e kgfb-t kötni az adott járműre. Minden üzemben tartó saját felelőssége lesz, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét – olvasható a közleményben.

A MABISZ egy tájékoztató ábrát is közzétett az új kötelezettségről, amely ezen a linken érhető el.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET: