HÍREK
A Rovatból

Hozzányúlhat a kormány a kedvezményes szja-hoz – a háttérben már dolgoznak rajta

A hírek szerint a Pénzügyminisztériumban már külön munkacsoport foglalkozik a kedvezmények átalakításával, amire részben az uniós pénzek folyósítása miatt van szükség.

Link másolása

Lehetséges, hogy a kormány az uniós pénzek folyósításáért cserébe hozzányúlhat az szja-kedvezményekhez, amire egyes hírek szerint egyébként is szükség lehet – írta meg a hvg.hu.

A mostani szja-rendszer ugyanis elég bonyolult és megterhelő a költségvetésnek is, lap információi szerint minimum néhány adókedvezmény eltörlésével számolni lehet.

A Pénzügyminisztériumban már idén március óta működik egy, a személyi jövedelemadózást felülbíráló munkacsoport – erősítette meg a portálnak a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara. Ez várhatóan a harmadik negyedév végén teszi közzé a javaslatait.

A személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok „egyszerűsítésére” a kormány az Európai Uniónak Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében tett ígéretet. Vagyis a lépésekre szükség lehet ahhoz, hogy a visszatartott uniós pénzeket átutalják hazánknak.

A munkacsoport feladata, hogy felülvizsgálja az egyszerűsítés és konszolidálás lehetőségeit, megszüntessen nem hatékony kedvezményeket és megkönnyítsék az alternatívák közti átjárások lehetősgeit.

A lap megemlíti, hogy 2010 után számos új kedvezménnyel bővült az szja-rendszer: például a négygyerekes anyák kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, személyi kedvezmény, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, nyugdíj-előtakarékossági kedvezmény.

Az kiderült, hogy a kedvezmények között több olyan van, ami nem hatékony, ezek a költségvetésnek jelentős kiesést okoznak. A 2024-es büdzsé szerint az állam jövőre összesen 630-665 milliárd forint szja-bevételről mond le a különféle kedvezményekkel, és ebből csak 320 milliárd körüli összeg a családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye.

A kormány számára szinte luxus erről a pénzről nem lemondani, tekintve, hogy június végére összejött az egész évre tervezett 3900 milliárd forintos hiány 85 százaléka annak ellenére, hogy egy év alatt jelentős megszorításokat vezettek be. A jövő év pedig várhatóan még nehezebben alakul majd.

Információk szerint az átgondolandó és esetlegesen átalakítandó kedvezmények között van a családi adókedvezmény és a 25 év alattiak szja-kedvezménye. A hvg.hu szerint politikai kockázata is lehetne a kivezetéseknek és átalakításoknak, de mivel egy részére az Európai Unió feltételei miatt volna szükség, a kormánynak nem lenne nehéz továbbra is Brüsszelre mutogatni az ügyben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter azt kérte, minél többen osszák meg ezt az üzenetét
Varga Judit exférje arról írt a közösségi oldalán, hogy március 15-én vár mindenkit az Andrássy útra délután három órára. Azt írta, hogy „mutassuk meg, hogy a magyar emberek többsége nem kér az országot téves irányba vivő, felesleges ideológiai megosztottságot fenntartó politikai elitből.”

Link másolása

Az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába kerülő Magyar Péter hétfő reggel emlékeztetett arra, hogy március 15-én vár mindenkit az Andrássy útra délután három órára.

Mint arról korábban írtunk, Magyar Péter nagygyűlést hirdet a nemzeti ünnepre: március 15-én az utcára hívja az ünnepelni vágyó tömegeket.

"Ünnepeljünk együtt március 15-én 15.00 órakor a fővárosi Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky út és az Operaház között. Mutassuk meg, hogy a magyar emberek többsége nem kér az országot téves irányba vivő, felesleges ideológiai megosztottságot fenntartó politikai elitből.

Mutassuk meg, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van egy olyan, nem megvásárolható, friss erőre, amelynek célja nem a hatalomgyár propagandával történő fenntartása és a háttérben a nemzeti vagyon magánkézbe játszása, hanem többek között az egészségügy és az oktatás teljes szétesésének megállítása és az igazi nemzeti sorskérdéseknek az emberek bevonásával történő megvitatása, eldöntése."

- írta a bejegyzésében Magyar Péter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
30 százalékkal termelékenyebbek a külföldi vendégmunkások, óriási hátrányban a magyar munkaerő
A szakértők szerint a vendégmunkások 10-20 százalékkal nagyobb költséget jelentenek a foglalkoztatóknak, termelékenységben viszont 20-30 százalékkal verik a hazai munkaerőt. Közben pedig nincs elég elérhető munkaerő Magyarországon.

Link másolása

A Telex írt egy alapos cikket a Magyarországra érkező külföldi vendégmunkásokról, akik közül nyilván az ázsiai dolgozók jelenléte tűnik fel leginkább az embereknek.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 novemberében összesen 98,5 ezer külföldi állampolgárságú ember állt alkalmazásban Magyarországon, közülük több mint 76 ezren harmadik országbeliek.

A cikk emlékeztet rá, hogy a külföldi dolgozók aránya egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, leginkább annak köszönhetően, hogy közel 14 ezerrel több harmadik országbeli dolgozó érkezett 2022 novembere óta.

Korábban a vendégmunkások leginkább a környező országokból, főként Szerbiából és Ukrajnából érkeztek, az ő számuk azonban megcsappant azóta, hogy az orosz-ukrán háború 2022-es kitörése óta az ukrán állampolgárok szabadon közlekedhetnek az EU-ban.

Az elmúlt években a szerbek és ukránok helyét viszont egyre inkább ázsiai munkások veszik át.

A munkaerő-kölcsönzők és közvetítők szerint a vendégmunkások foglalkoztatása a cégeknek lényegesen drágább, mint magyar dolgozókat felvenni.

Bogdanovits Péter, az Aarenson Consulting vezetője a lapnak elmondta, hogy a foglalkoztatóknak átlagosan egymillió forint egyszeri díjba kerül, mire egy Fülöp-szigeteki munkás megkezdi a munkát Magyarországon, erre jön még a szállásköltség is.

MTI Fotó: Balázs Attila

Arra a kérdésre, hogy miért kell a világ másik végéből idehozni munkásokat és őket felvenni a magyarok helyett, a munkaerő-kölcsönzők és közvetítők két választ adtak:

nincs elég elérhető munkaerő Magyarországon, a vendégmunkások egy része pedig sokkal termelékenyebb, mint a magyarok.

A szakértők szerint vendégmunkások 10-20 százalékkal nagyobb költséget jelentenek a foglalkoztatóknak, termelékenységben viszont 20-30 százalékkal verik a hazai munkaerőt.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a vendégmunkásoknak nagyon eltérő az élethelyzete, nekik a munkán kívül nincs semmi, ami úgymond elterelné a figyelmüket.

"Ráadásul mivel tudják, hogy pár évig maradnak csak itt, úgy állnak hozzá, hogy abban a pár évben annyi pénzt próbálnak összekeresni és hazaküldeni vagy félrerakni, amennyit csak tudnak, ezért bevállalják, hogy többet túlóráznak vagy betegen is bejönnek dolgozni."

- áll a Telex cikkében.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Trump most csúnyán kikapott, Nikki Haley nyerte a washingtoni republikánus előválasztást
Most már Haley is elmondhatja magáról, hogy megnyert egy republikánus előválasztási fordulót. Korábban Nevadában például úgy veszített, hogy más jelölt nem is indult.

Link másolása

Vasárnap megnyerte a republikánusok elnökjelölti előválasztásának Washington DC-i körét Nikki Haley – írja a Politico. Ez a volt dél-karolinai kormányzó első győzelme:

Haley a szavazatok közel 63 százalékát megszerezve hagyta maga mögött Donald Trumpot.

A győzelem ugyanakkor több szempontból sem mondható jelentősnek. Egyrészt, a washingtoni republikánusok a regisztrált választóknak mindössze öt százalékát teszik ki. Másrészt – ahogy a hírről írva a hvg.hu rámutat –, Haley eddig rendre alulmaradt Trumppal szemben, még a hazai pályának számító Dél-Karolinában is.

Sőt, Nevadában úgy sem tudott nyerni Haley, hogy rajta kívül nem is volt másik induló.

Nevadában 32 százalék voksolt Haleyre, 61 százalék pedig arra, hogy nem fogadja el a jelölti névsort. Mindezek fényében továbbra is az a legvalószínűbb, hogy a héten a szuperkeddnek nevezett megmérettetésen – amikor egyszerre 15 államban tartanak előválasztást – Donald Trump elsöprő győzelmet arat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A magyaroknál kevesebbet senki nem költ az Európai Unióban
Nálunk a legalacsonyabb a jövedelem, miközben ugyanolyan drága az élet, mint máshol. Már a bolgároknál is rosszabbul élünk.

Link másolása

A Népszava szemléje szerint a magyarok vásárolnak a legkevesebbet az EU-ban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzőinek sikerült mindezt megállapítaniuk, miután kiderült, hogy az EU-ban a magyarok fogyasztása volt a legalacsonyabb 2023-ban.

A lap emlékeztet rá, hogy az elmúlt években forintban tényleg nőttek a háztartások bevételei (2012 és 2022 között 140 százalékkal), de továbbra is az a helyzet, hogy euróban az EU-átlag kevesebb mint felét érik el a hazai bruttó átlagkeresetek.

A fő probléma az infláció: a GKI Gazdaságkutató tanulmánya szerint az uniós csatlakozás óta eltelt húsz évben Magyarországon nőttek a leggyorsabban a fogyasztói árak a 10 tagállam közül, amikkel egyszerre lett az EU tagja. Húsz év alatt az árak 140 százalékkal emelkedtek az EU-ban, Magyarországon a növekedés pedig 240 százalékos volt.

A legfontosabb tény pedig az, hogy már ugyanolyan drága Magyarországon az élet, mint az EU-ban, csak épp fele vagy harmadakkora jövedelem mellett.

(via 444)

Link másolása
KÖVESS MINKET: