HÍREK
A Rovatból

Holoda Attila a benzinársapka kivezetéséről: A kormány indoklása nem fedi a valóságot

Az olajársapkára vonatkozó szankcióknak semmi köze a kormányzati intézkedésekhez, a brüsszeli döntés ugyanis nem okozott áremelkedést – mondta az energetikai szakértő.

Link másolása

Mint azt mi is megírtuk, kedden késő este jelentette be Gulyás Gergely miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, hogy aznap 23 órától megszűnik a benzinárstop a kritikussá vált üzemanyag-ellátási problémák miatt. Azaz szerdától már csak piaci áron lehet tankolni.

Holoda Attila szerint

az már látszott, hogy nem lehet tartani az üzemanyag-ellátás biztonságát, így szerinte az ársapka megszüntetése pozitív fejlemény.

Az energetikai szakértő az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy a pánik miatt már olyanok is vásároltak üzemanyagot, akiknek erre nem is volt szükségük. Ráadásul a Dunai Finomító is hosszabb kiesés után most kezdett újraindulni. Így az is látszott, hogy szükség lenne azokra az importőrökre, akik az ársapka miatt leálltak a szállítással, és olyan helyen értékesítettek, ahol nem volt árkorlát. Az ő visszatérésük még akár 1,5 hónap is lehet.

Holoda úgy véli, hogy

az olajársapkára vonatkozó szankcióknak semmi köze a kormányzati intézkedésekhez. A brüsszeli döntés nem okozott áremelkedést, sőt, csökkent az olaj ára 5 dollárt a tőzsdén.

Elmondta, hogy a MOL még továbbra is az orosz olajból dolgozik, amit olcsóbban kapunk, azaz a kormány indoklása nem fedi a valóságot.

Szerinte a benzinársapka megszűnésének nem lesz inflációt növelő hatása, mert a cégek már fél éve piaci áron vehetnek csak üzemanyagot, ez pedig már beépült az árakba.

A szakértő véleménye szerint a Mol már többször is jelezte a gondokat, de a kialakult káosz lehetett az ok, amiért a kormány most döntött a magánszemélyek részére megállapított kedvezményes ár eltörléséről, ugyankkor a döntést rá lehetett fogni a brüsszeli olajembargóra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Veszteségbe kényszerítheti őket a kormány a benzinkutasok szerint
Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.

Link másolása

Veszteséges üzemelésre kényszerítené a kormány a benzinkutakat, ha kizárólag tőlük várná az üzemanyagok árának csökkentését – mondják a Független Benzinkutak Szövetségénél. Szerintük az árrésükből legfeljebb néhány filléres árcsökkentésre futná, a kormánynak viszont sokkal nagyobb a mozgástere, miután az ár fele az adó.

Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta a Kormányinfón, hogy a költségvetés nem tud lemondani további bevételekről. Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kocsis Máté Magyar Péterről: már az egyetemen is nagyképű és arrogáns volt
„Szoktam olvasni a médiában, hogy második vonalas fideszes volt. Hát, én őt a hetedik vonalba se sorolnám” - mondta a Fidesz frakcióvezetője.
MTI/Bruzák Noémi - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Kocsis Máté az Index és az ATV közös műsorában nyilatkozott Rónai Egonnak, és megemlítette Magyar Pétert is

Kocsis a Fidesz paneljét hangoztatta, és kijelentette, hogy nincs dolguk Magyar pártjának előretörésével, minden a baloldalon történik, „ellenzékváltó hangulat van”.

„A baloldali érzelmű emberek, akik kormányellenesek, úgy érzik, hogy most reménykedhetnek másfél évtized kudarcai után. De ilyet láttunk már” – mondta. A Fidesz frakcióvezetője a „finanszírozói világról” beszélt, ami állítása szerint külföldről pénzeli a magyar ellenzéket a kormányváltás reményében.

„Azt nem tudom, hogy kiábrándult-e, úgy gondolom, hogy ott inkább egy bosszúról van szó” – mondta Kocsis, aki árulónak tartja Magyar Pétert, de nem politikai, hanem baráti értelemben. Bár szerinte ők nem voltak barátok.

"Az egyetemen is arrogánsnak és nagyképűnek tartottam, és ennek hangot is adtam. Az elmúlt húsz évben körülbelül három vagy négy alkalommal kerültem vele egy légtérbe, de akkor sem beszéltünk érdemben semmiről"

– mondta.

A Tisza párt vezetője Kocsis szerint soha nem volt része a politikai struktúrának, amit tud, azt csak a volt feleségén, Varga Juditon keresztül tudhatja.

"Szoktam olvasni a médiában, hogy második vonalas fideszes volt. Hát, én őt a hetedik vonalba se sorolnám."

Kocsis szerint Varga Judit hülyeségeket beszélt az ügyészségen landolt hangfelvételen, a frakcióvezető emellett zokon vette, „indokolatlanul goromba volt”, amikor Magyar Péter azzal vádolta őt, hogy a munkaidejében iszik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Blikk: Százmilliós kártérítést kaptak a bicskei áldozatok, de eddig erről nem beszéltek
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezséget, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Összesen kilencen kaptak jelentősebb összeget kártérítésként, mert zaklatták őket a bicskei gyermekotthonban - írta meg a Blikk. Az ügy 2016-ban pattant ki, az intézmény vezetőjét, V. Jánost nyolc év fegyházbüntetésre ítélték szexuális erőszak és kényszerítés miatt. Idén robbant ki a kegyelmi ügy, amelyben a bűntársaként ismert K. Endrét Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette, ekkor újra ráirányult a figyelem a zaklatások ügyére.

Az áldozatok 2020 februárjában jelentették be, hogy kártérítési pert indítanak.

"Jogerős ítélet van arról, hogy megtörténtek a bűncselekmények, ez alapján jogos a kártérítési követelésünk. Azt várom, hogy álljanak ki kormányhoz és intézményhez méltóan"

– nyilatkozta akkor Pop Mert Julián a 168.hu-nak.

A Blikk úgy tudja, hogy 2020-ban ő is megegyezett az állammal, így peren kívül több tízmilliós összeget kapott kártérítésként. A kilenc áldozat közül néhányan kevesebb pénzt kaptak, a lap szerint valószínűleg az elszenvedett kínok befolyásolták az összeg mértékét.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki

– tudta meg a Blikk a Belügyminisztérium sajtóosztályától.

A pénzt nem ugyanabban az időpontban kapták meg, de mindannyian elfogadták az egyezséget.

Ide tartozik, hogy Magyar Péter péntekre tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, hogy Pintér Sándor tárcavezető és az egész kormány távozását követeljék. Magyar szerint a kormány „két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fagyott megint reggel, de a jó hír az, hogy a hétvégén sokkal jobb idő lesz
Péntek reggelre is több helyen csökkent 0 fok alá a hőmérséklet. Hétvégén azonban búcsút inthetünk végre a fagyoknak. Visszatér a kora nyári meleg 24-28 fok körüli csúcsokkal.

Link másolása

Péntek hajnalban sem szabadultunk meg a fagyoktól, sőt a csütörtökinél kissé hidegebb a reggel. Az Alpokalján, az Északi-középhegységben, a Duna-Tisza közén, valamint a Nyírségben is fagypont alá hűlt több helyen a levegő. Romhányban -3,1 fok volt a minimum, itt mérték a leghidegebbet. Kecskemété a dobogó második foka -3 fokkal , Zabar pedig -2,8 fokkal lett bronzérmes - írja az Időkép.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor. Sokfelé élénk, a Kisalföldön erős lesz a délies szél. Délután 14 és 20 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Szombaton sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből elvétve egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat. Sokfelé lesz élénk, nyugaton, északnyugaton erős lesz a délies szél.

Tovább melegszik az idő, a hajnali fagy megszűnik, délután pedig már 18-23 fokot mérhetünk.

A vasárnapi napsütést csak kevés felhő árnyékolhatja, csapadék nem várható. Többfelé élénk, északnyugaton erős lesz a déli-délkeleti szél. Visszatér a kora nyári meleg, a legmelegebb órákban 22-27 fokot mérhetünk.

Hétfőn is marad a meleg, nyárias idő, 23 és 28 fok közötti maximumokkal. Esernyőkre nem lesz szükség, elsősorban fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen, viszont a délkeleti szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Kedden szintén száraz, napos idő várható, 24-28 fok körüli csúcsokkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET: