hirdetés

HÍREK

Hogyan lett világelső a koronavírus-halálozásban Brazília?

A nyár közepére félmillió áldozata is lehet a koronavírus-járványnak Brazíliában.
Fotó: Northfoto/Lucas Silva/dpa - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Már több mint 330 ezren haltak meg Brazíliában a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Ezzel a dél-amerikai ország második az Egyesült Államok mögött az egy éve tartó pandémia szomorú összesített listáján. Szakértők szerint az országot sújtó mostani járványhullám olyan súlyos és intenzív, hogy még hetekig nem várható a tetőzés, írja a BBC. De vajon hogyan jutott idáig a 211 millió lakosú ország?

Miket mondott Bolsonaro a Covidról?

Jair Bolsonaro korábban folyamatosan alábecsülte a járványt. Az elnök számtalan nyilvános beszédben próbálta bagatellizálni a pandémia súlyosságát. Mára ugyanakkor az országos oltási program szükségességét hangsúlyozza, kritikusai szerint azonban már elkésett.

Az elnök kezdetben és még a közelmúltban is rendkívül szkeptikusan fogalmazott Covid-19-cel kapcsolatban. Eleinte "csak egy kis influenzának" nevezte a fertőzést, később határozottan elutasította az országos lezárást, mondván ez csak még szegényebbé teszi az embereket. Zsarnoknak nevezte azokat a kormányzókat és polgármestereket, akik nézetei ellenére mégis helyi zárlatot léptettek életbe.

Nyilvánosan kérdőjelezte meg a koronavírus elleni vakcinák hatásosságát, majd közölte, hogy esze ágában sincs beoltatni magát. Egy időben azon viccelődött, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinája "krokodillá változtatja" az embereket.

Több millió vakcina megvásárlásának lehetőségét utasította el. Néhány hete pedig közölte, hogy az emberek jobban teszik, ha befejezik a nyafogást a járványhelyzet miatt.

Bolsonaro továbbra sem hajlandó életbe léptetni országos lezárásokat, ugyanakkor kormánya most már hatalmas erőfeszítéseket tesz a lakosság minél szélesebb körű beoltása érdekében.

hirdetés

Minden negyedik áldozat brazil

Az ország halálozási adatai messze a legmagasabbnak számítanak Latin-Amerikában. Az elmúlt hetekben odáig fajult a helyzet, hogy a világszerte elhunyt koronavírusos betegek közül minden negyedik brazil volt. Lakosságarányos összevetésben ennek ellenére a környező országok közül Peru és Mexikó még megelőzi Brazíliát, de az áldozatok száma döbbenetes tempóban emelkedik napról napra.

Csak idén márciusban kétszer annyi ember halálát okozta a világjárvány, mint bármely más hónapban az elmúlt egy évben. Az okok között szerepel a kormány döntései mellett egy, az országban terjedő jóval fertőzőbb mutáció is. A washingtoni egyetem becslései szerint figyelembe véve a jelenlegi tendenciákat a brazil áldozatok száma júliusra meghaladhatja a félmilliót.

Az intenzív ágyak az ország legtöbb államában már most megteltek, vagy közel vannak a kapacitásaik határához. Szakértők szerint a történelem során először az egészségügy tulajdonképpen összeomlott Brazíliában. A helyzeten csak az oltás segíthet, de a vakcináktól is leginkább csak enyhülést remélhetnek rövid távon, annyira elszabadult az országban a járvány.

Vakcinahiány

Habár Brazília nagy hagyományokkal rendelkezik a régióban az oltási kampányok levezénylésében, ezúttal két ország (Chile, Uruguay) is jobban teljesít náluk. Mindeközben a lakosság bizalma a koronavírus elleni védőoltások irányába világszinten is kiemelkedő, ám a vakcinabeszerzés és a kínálat látványos gondokkal küzd. A korábban megrendelt 46 millió oltóanyagnak csak a fele érkezett meg március végéig.

Adiv class="hatterszin">Az ország vezetése időközben mostanra már annyi vakcinát rendelt, ami elég lenne a teljes lakosságnak, de a kormány kritikusai szerint elkéstek: a hasonló váráslóerejű országok időben kapcsoltak, és már megelőzik a sorban a vakcinára váró brazilokat.​
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Észak-Korea betiltja a rúzst és a feszes farmert, mert túl kapitalista

Ezen kívül súlyos büntetés várhat azokra is, akik eltérnek a kommunista diktatúra által hivatalosan javasolt hajtípustól.
Fotó: Xinhua News Agency / eyevine - Northfoto - szmo.hu
2021. május 14.

hirdetés

Észak-Korea azt kockáztatja, hogy mint egy „nedves fal”, leomlik - legalábbis a helyi központi média szerint. És persze csak akkor, ha a lakosok nem változtatnak a szokásaikon, és nem hagynak el bizonyos, a dekadens nyugatot utánzó szokásokat - számol be róla a Daily Star.

Így a kommunista diktatúrában ezentúl betiltják a szűk farmerokat, a rúzst és a festett hajat, így próbálva megőrizni a szocialista erkölcsöt.

Kim Dzsong-Un még decemberben szigorította országa törvényeit, a visszaeső renitenseket akár munkatáborokba is zárhatják. Most azonban kiderült, ez nem volt elég, a hivatalos szervek szerint tovább kell nyirbálni a hanyatló nyugat hatásait a világ legzártabb diktatúrájában.

A Rodong Szinmun, az Észak-Korai Munkáspárt legfőbb lapja szerint elsősorban a fiatalokra káros a nyugati életmód, mert ők könnyebben befolyásolhatóak. Éppen ezért szigorúbban büntetik a Dél-Koreából átcsempészett videók, például a Gangnam Style birtoklását.

Kim Dzsong-Un már értesítette is a divatrendőrséget, hogy tegyenek lépéseket bizonyos hajviseletek, nőknél a festett haj, férfiaknál az elől rövid, hátul hosszú frizura visszaszorítására.

Észak-Koreában egyébként hivatalosan idáig is csak 15 féle frizuratípusból lehetett választani a fodrászoknál, aki ettől eltérőt szeretett volna, az a büntetést kockáztatta.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
HÍREK

Hamarosan elfogy a Szputnyik-vakcina Magyarországon

A vakcinára már csak korlátozott számban lehet időpontot foglalni, mert az orosz fél már leszállította a szerződött mennyiséget.
MTI, Fotó: MTI/Varga György - szmo.hu
2021. május 14.

hirdetés

Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, beszámolt arról, hogy csütörtökön rendben megkezdődött a 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával. Az oltásra regisztrált mintegy 95 ezer fiatal túlnyomó többsége foglalt időpontot, aki még nem tette meg, keddig van rá lehetősége.

Elmondta, hogy szintén csütörtökön 144 ezer oltásra regisztrált felnőttet értesítettek sms-ben arról, hogy a Pfizer-oltóanyagra is foglalhatnak időpontot. Ők azok, akik legrégebben regisztráltak, és még nem kaptak oltást. Ha ennek az az oka, hogy nem fogadták el a felajánlott vakcinák egyikét sem, most szintén keddig jelentkezhetnek Pfizer-oltóanyagra. Ha marad szabad időpont, további oltásra váróknak küldenek sms-t.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy minden, első körös oltásra felhasználható vakcinát elérhetővé tesznek.

Továbbra is elérhető az oltópontokon a Szputnyik, a Sinopharm-vakcina, és vannak szabad időpontok az AstraZeneca-oltóanyagra.

hirdetés
A Szputnyik-vakcinára korlátozott számban lehet időpontot foglalni, mert az orosz fél már leszállította a szerződött mennyiséget.

Az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezett, és nagyobb mennyiség még várható - ismertette.

Ezen a héten 64 800 Moderna-vakcina érkezett, amelyeknek egy részét a második oltásra használják fel, az első körös oltásra háromezer háziorvosnak biztosítottak 1-1 ampullát, akik ezekkel 30 ezer embert olthatnak be.

Kitért arra, hogy az egydózisú Janssen-oltóanyagot két helyen használják fel. Az oltóbuszokon elsősorban a kistelepüléseken, köztük hátrányos helyzetű falvakban élőket oltják be vele; a napokban többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lyukóvölgyben is jártak. Emellett 50 ezer adag Janssen-vackinát háziorvosok használhatnak fel.

György István kijelentette: Magyarország éllovas az oltások tekintetében, a lakosság átoltottsága 46 százalékos, szemben az Európai Unió 29 százalékos átlagával.

A beoltottak száma péntek reggel meghaladta a 4,5 milliót, közülük több mint 2,6 millióan a második oltásukat is megkapták. "Most meg tudjuk védeni a betegséggel szemben a kismamákat és az egészen fiatalokat is" - fogalmazott.

Közlése szerint Magyarországon már az aktív korosztály jelentős részét beoltották; a regisztráltak körében a 30 évesnél idősebbek 85 százaléka már megkapta legalább az első oltást, és a több mint 5 millió regisztrált 81 százalékát oltották be.

Hozzátette, vannak ugyanakkor több mint 900 ezren, akik még várnak az oltásra, ők akár napokon belül megkaphatják a vakcinát. Tőlük azt kérte, hogy foglaljanak időpontot, és oltassák be magukat. Aki még nem jelezte igényét az oltásra, a vakcinainfo.gov.hu oldalon minél előbb regisztráljon - mondta az államtitkár.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK

Kiderült, mi történik, ha a Pfizer és AstraZeneca oltásokat kombinálják

A szakember szerint az oltóanyagok kombinálásának több haszna is lehet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 14.

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, pénteken Orbán Viktor többek között arról beszélt, hogy 944 ezer olyan regisztrált van, aki még nem vette fel az elérhető vakcinát. Szerint olyanra várnak, ami nincs. Most a Pfizer oltóanyagából nincs elég.

Az oxfordi egyetem kutatásából kiderült, sokkal gyakoribbak az enyhe és a mérsékelt mellékhatások, ha a Pfizer és AstraZeneca oltásokat kombinálják. A vakcinák mixelésénél előfordul a láz, hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás. Az még nem derült ki, hogy nagyobb védelmet jelent-e a kombinált oltás.

Az RTL Híradónak nyilatkozó immunológus szerint

az oltóanyagok kombinálásának több haszna is lehet.

Falus András szerint van, akinek az egyik fajta vakcinától nagyobb és hosszabb immun-memóriája jön létre, ezért előnyös lehet. Másrészt gazdasági szempontok miatt is hasznos lehet, valamint a logisztikai lehetőség is fontos szemponttá válhat.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon, de vannak feltételeik

Igazolvány nélkül is be lehet jutni az országba, de csak rövid időre és tesztelés után.
MTI, Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. május 14.

hirdetés

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt - erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos.

A Maszol kitért arra, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Bogdan Aurescu gyulai találkozóján is téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, és Florin Citu román miniszterelnök is megerősítette a múlt héten a magyar védettségi igazolvány elfogadását, de román-magyar megállapodás nem született a kérdésben. Ezért általános a bizonytalanság az utazni vágyók körében.

A határrendészet Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő nagyváradi regionális igazgatóságának szóvivője, Laura Bondar megerősítette:

elismerik a magyarországi védettségi igazolványt, ám hangsúlyozta, hogy karantén-ügyben a tisztiorvosi hivatal az illetékes.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az országos vészhelyzeti bizottság már januárban lehetővé tette, hogy a járványügyi szempontból kockázatosnak számító országból érkező, beoltottságukat bizonyító személyek mentesüljenek Romániában a karantén alól.

hirdetés

Horea Timis Arad megyei tisztiorvos pontosította:

a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább 10 nap. Azok is mentesülnek Romániában a karantén alól, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen a belépés előtt legalább 14, legtöbb pedig 90 nappal, vagy egy igazoltan pozitív személlyel kontaktusba kerültek ez idő alatt.

Védettségi igazolvány nélkül, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is elkerülhető a karantén Románia területén, ha a belépő nem marad három napnál (72 óránál) tovább az ország területén - írja a Maszol.ro.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk