hirdetés

HÍREK

Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát

Völner Pál a gyanú szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Mentelmi jogának felfüggesztését kéri a legfőbb ügyészség

Link másolása

hirdetés

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére - írja az ügyészség honlapja.

A közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban

megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

A politikus a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Azt írják, hogy a fideszes országgyűlés képviselő cselekménye "vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti".

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás lefolytatására csak a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

hirdetés

Völner Pál neve a Pegasus-botrány kapcsán is felmerült korábban, Varga Judit nyilatkozta azt, hogy ezekre a "szakmai kérdésekre" igazságügyi miniszterként semmilyen rálátása nincsen, ő a jogszabályok betartásáért felel, nem azért, hogy milyen szakmai tartalom kerül az asztalukra. Varga Judit szerint az engedélyek megadása vagy éppen megtagadása ki van szervezve, Völner Pál államtitkár hatáskörébe tartozik mindez. Völner - ha valóban ő szignált mindent - ráadásul idén július 19-ig közel ezer engedélyt írt alá, vagyis a munkanapok számával leosztva naponta hetet.

A korrupciós ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes.

Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll - derül ki a közleményből.

Szombaton Hadházy Ákos független képviselő a közösségi oldalán írt arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a Bírósági végrehajtói kar elnöke ellen nyomoz. Kormánytagot érintő hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása vagy befolyás vásárlása gyanú miatt indult vizsgálat. A politikus korábban Polt Péter főügyészt kérdézte a témában, de akkor megtagadták a választ. Az 24.hu korábbi írása emlékeztet rá, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is tudott az ügyről, mikor úgy fogalmazott: "valamilyen korrupciós ügy miatt" tartóztathatták le Schadlt.

A kormány.hu adatai szerint Dr. Völner Pál 2010 óta egyéni országgyűlési képviselő. Ekkor nevezték ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárává. 2014 és 2015 között az Országgyűlés Gazdasági bizottságának alelnöke volt, 2015-től 2018-ig pedig Komárom-Esztergom megye fejlesztési biztosa. 2015-től az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség Komárom-Esztergom megyei szervezetének 2006-tól, az esztergomi szervezetének pedig 2015-től az elnöke. A Magyar Hajózási Országos Szövetséget szintén 2015-től vezeti elnökként.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Védettséget akart a cseh énekesnő, szándékosan megfertőzte magát koronavírussal, belehalt
Néhány napja még nevetve posztolt betegségéről a Facebookon.

Link másolása

hirdetés

Meghalt Hanka Horká cseh népdalénekesnő, aki szándékosan fertőzte meg magát Coviddal, hogy ezzel immunitást szerezzen, és így elkerülje az oltást – írja a 168.hu. Az 57 éves cseh népdalénekes szándékosan fertőzte meg magát a vírussal, készakarva kereste a Covid pozitív személyek társaságát.

Az énekesnő pénteken még arról posztolt, hogy ugyan megfertőzte a Delta variáns, de teljesen jól van. A cseh Asonance énekesnője néhány nappal ezelőtt Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, hogy azért fertőződött meg a Delta-változattal, hogy visszatérhessen a korlátozások nélküli életbe.

„Vár rám az élet, és rátok is!” – írta, majd nem sokkal később rosszul lett, és néhány nap múlva meghalt.

Posztjában egyébként követőit arra biztatta, csinálják utána a kísérletet a koronavírussal. A népdalénekesnő fia a közösségi médiában most az édesanyját bíztató kommentelőket vádolja azzal, hogy felelősek a haláláért.

Hanka Horká 1985 óta az Asonance cseh népzenei együttes énekese volt, amit 1975-ben alapítottak a prágai Jan Neruda Gimnáziumban.

hirdetés

(La Repubblica, via 168.hu)

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Bruttó félmilliós fizetésért dolgozgatnak a pékek és a logisztikai munkatársak az Auchanban
Az idei béremelkedések után szép kezdőfizetéssel számolhatnak az áruház dolgozói.

Link másolása

hirdetés

Sikeresen megállapodott az Auchan Retail Magyarország és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az idei béremelésről. A bérek és a juttatások mértéke két lépcsőben január 1-jétől és július 1-jétől fog emelkedni, amire a vállalat összesen 3,2 milliárd forintot fordít – írja sajtóközleményében a cég.

A legtöbb munkatársat foglalkoztató régiókban a szakképzettséget nem igénylő áruházi pozíciókban, a teljesítménytől függően a kezdő jövedelem januártól bruttó 320 000 forinttól 421 000 forintig terjed. Amennyiben a vállalat eléri az előre kitűzött gazdasági eredményeket, akkor ez az összeg júliustól 342 000 forinttól akár 445 000 forint is lehet.

Az Auchannál egy pék jövedelme például az év második felétől 485 000 forintra emelkedhet, egy logisztikán dolgozó logisztikai munkatársé pedig a próbaidő lejárta után a teljesítmény alapú prémiummal kiegészülve átlagosan eléri a havi bruttó 500 000 forintot.

Emellett a vállalat továbbra is biztosítja a béren kívüli juttatások széles körét: az Auchan Cafetéria kártyát és vásárlási kedvezményt, a kockázati és baleseti életbiztosítást, valamint a kiemelt kockázatú betegségbiztosítást. Az Auchan a munkavállalók munkába járásának költségeit is támogatja.

„Munkatársainkon múlik a vállalat eredményessége, ezért nem kérdés, hogy olyan munkahelyet szeretnénk teremteni, amely biztonságot, versenyképes jövedelmet és szakmán belüli fejlődési lehetőséget nyújt számukra. Bízunk benne, hogy az idei béremelési stratégiánk tükrözi ezt a törekvésünket, és ezzel mind a meglévő, mind a potenciális munkavállalóink számára vonzóvá tudjuk tenni az Auchant” – mondta Dominique Ducoux, az Auchan Retail Magyarország vezérigazgatója.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Putyin nukleáris zsarolásra készül az Egyesült Államokkal szemben?
A Kreml geostratégiai tervei messzebbre vezetnek Ukrajnánál

Link másolása

hirdetés

Hatvan évvel az akkor a harmadik világháborúval fenyegető kubai rakétaválság után kiújulhat a nukleáris feszültség az Egyesült Államok és Oroszország között.

Egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy sikerül diplomáciai úton megoldani azt a biztonsági válságot, amit Oroszország indított el az Ukrajnát bekerítő 100 ezer katonával. Miközben, legalábbis a Fehér Ház szerint, szabotőröket küld az országba, hogy meglegyen az ürügy az invázióra.

Az orosz-ukrán konfliktus 2014-ben robbant ki, amikor orosz haderők vonultak be ukrán területre, hogy annektálják a Krím-félszigetet, és szítsák a kelet-ukrajnai szakadár mozgalmat. 2015-ben tűzszüneti megállapodást kötöttek, de azóta is törékeny közöttük a béke.

Oroszország számára a Szovjetunió és a Varsói Szerződés felbomlása óta mindig is neuralgikus kérdés volt egyfelől kelet-európai befolyásának visszaszerzése, másfelől pedig a NATO kelet felé való terjeszkedése. Jelenleg valamennyi egykori VSZ-tagállam a nyugati katonai szövetség tagja, ideszámítva a német újraegyesüléssel megszűnt NDK-t, valamint a volt szovjet balti államokat, Észtországot, Litvániát és Lettországot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök írásos ígéretet akar a NATO-tól, hogy nem bővítik tovább. Amennyiben ezt nem sikerül elérnie, egyes tanácsadói szerint a Kreml Európát és az Egyesült Államokat érzékenyen érintő módon szerez érvényt biztonsági érdekeinek.

Ebbe akár még az is beleférne, hogy nukleáris fegyvereket telepítenének valahol az Egyesült Államok partjainak közelében, hasonlóképpen, mint 1962-ben a Fidel Castro vezette kommunista Kubában a szigetország elleni sikertelen amerikai katonai akciót követően   – írja a New York Times

hirdetés

A megfélelmítés módszerére utal, hogy a múlt héten az ukrán minisztériumok weboldalait hacker-támadás érte, és az orosz kíberbűnözők nemcsak a szomszédos országban képesek komoly károkat okozni, hanem a nyugat-európai, vagy akár az amerikai elektromos hálózatban is. Moszkva így is emlékeztetheti Joe Biden amerikai elnököt, aki elsősorban a Kínával való vetélkedésre és megegyezésre próbál összpontosítani, hogy Putyin még mindig képes nagy zűrzavart okozni.

Az orosz elnök tavaly áprilisban megfenyegette Washingtont: amennyiben a Nyugat átlépi azt a bizonyos „vörös vonalat”, amellyel Oroszország biztonságát veszélyezteti, a válasz „aszimmetrikus, gyors és kemény lesz”, utalva nem szokványos katonai akciók terveire.

A NATO bővítésének leállítása mellett a Kreml azt is követeli, hogy valamennyi amerikai nukleáris fegyvert vonják ki Európából, annak ellenére, hogy azoknak típusai és elhelyezése évek óta nem változtak. Azt is akarja továbbá, hogy állítsa le a nyugati haderők rotációját az egykori VSZ-tagállamokon belül. Ezeknek adott nyomatékot az Ukrajna határain végrehajtott csapatösszevonásokkal.

A követelések teljesítését a Fehér Ház „esélytelennek” nevezte, ezzel szemben a Biden-kormányzat pénzügyi és technológiai szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben a Kreml folytatja a fenyegetőzéseket, különösen Ukrajnával kapcsolatban. Mindazonáltal amerikai illetékesek szerint nukleáris fegyverek telepítésének vagy az aszimmetrikus támadásoknak nincs nagy valószínűsége.

Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági tanácsadója a múlt héten közölte: az Egyesült Államok és szövetségei felkészültek minden eshetőségre, folytatják a jószándékú diplomáciai megoldás keresését, de másfajta lépésekre is kész a válaszuk.

A Pentagon szakértői szerint az Ukrajna elleni orosz inváziónak akár 5-6 különböző forgatókönyve is lehet.

A közösségi médiában megjelent felvételekből kiderült, hogy újabb orosz katonai felszereléseket szállítottak vonaton Szibériából nyugat felé. Az orosz állami televízióban egymást érik azok a kommentárok, melyek szerint Ukrajna hamarosan megtámadja az ország keleti részén lévő, orosz támogatást élvező szakadár „Donyecki Népköztársaságot”. Közben Washingtonban arról számoltak be, hogy robbantásokra és városi harcokra specializálódott orosz katonák szivárogtak be egy inváziót igazoló provokáció előkészítésére. Oroszország tagadta ezt az értesülést. Ezzel szemben Jevgenyij Buzsinszkij nyugalmazott tábornok, aki rendszeresen szerepel katonai kommentátorként az orosz tv-ben egy közelgő Ukrajna által kiprovokált„korlátozott háborút” jósolt, amelyet Oroszország rövid idő alatt légicsapásokkal, „a teljes ukrán infrastruktúra megsemmisítésével” fog megnyerni.

Genfben az orosz diplomaták azt hangsúlyozzák, hogy nincs tervben Ukrajna megszállása. Egyikük viszont megemlítette, hogy Moszkva kész meg nem határozott fegyverrendszereket meg nem határozott helyekre telepíteni. Ez egybevág amerikai hírszerzési értesülésekkel, melyek szerint Oroszország új nukleáris telepítéseket vett fontolóra, amelyek lehetnek taktikai atomfegyverek vagy pedig hiperszonikus rakéták, amelyek a hangsebességnél ötször gyorsabbak, és könnyen ki tudják kerülni a jelenlegi rakétavédelmi rendszereket.

Novemberben maga Putyin utalt arra, hogy tengeralattjáróra telepíthetnek ilyen rakétákat, amelyek elérhetik Washingtont.

Az orosz elnök többször is szólt arról, hogy a nyugati katonai terjeszkedés Ukrajnában elfogadhatatlan kockázatot jelent, mert onnan alig néhány perc alatt lehetne nukleáris csapást mérni Moszkvára, és ebben az esetben Oroszország ugyanezt tenné Washington ellen. Hozzátette, hogy e telepítésekre csakis a nyugati lépésekre adott válaszként kerülne sor. Biden elnök Putyinnal való legutóbbi beszélgetése során megerősítette: az Egyesült Államok nem tervezi támadó csapásmérő rendszerek elhelyezését Ukrajnába, amely a NATO-val partnerségi viszonyban áll.

Amerikai tisztségviselők szerint a konfliktus eszkalációja esetén Putyin a könnyen letagadható kíbertámadások eszközét választaná, amelyek tökéletesen alkalmasak a zavarkeltésre, és lehet őket fokozni vagy enyhíteni a politikai légkörtől függően. Az amerikai belbiztonsági minisztérium már régóta figyelmeztet arra, hogy az oroszok rosszindulatú szoftvereket helyeztek el több amerikai elektromos hálózatba. A Fehér Ház mindent megtesz ezeknek megerősítésére és a malware-ek kiírtására. A legnagyobb amerikai közüzemi cégek kétévenként nagyszabású hadgyakorlatot tartanak, amelyeken egy ilyen támadást szimulálnak. De számos társaság védelme kevésbé biztosított. Moszkva elleni szankciók esetén Putyin válasza olyan zsarolóprogramok bevetése lehet, amelyekkel tavaly megtámadták a Colonial olajvezetéket, valamint több amerikai várost.

Az orosz FSZB biztonsági szolgálat, a KGB utóda, a múlt héten bejelentette, hogy letartóztattak a REvil zsarolóprogramot készítő csoporttal kapcsolatban hackereket. A Fehér Ház üdvözölte a hírt, ugyanakkor ez annak is lehet a jele, hogy Moszkva bármikor bevetheti kíberharcosait, amikor csak akarja.

Putyin kiszámíthatatlanságát még orosz illetékesek is elismerik.  Moszkvai elemzők úgy vélik, hogy a fenyegetőbb orosz katonai fellépés mellett az Egyesült Államoknak tartania kell egy Oroszország és Kína közötti szorosabb katonai együttműködéstől. Pénteken jelentették be, hogy Putyin február 4-én Pekingbe utazik a téli olimpia megnyitó ünnepségére, és találkozik Hszi Csin-ping kínai vezetővel. A Kreml szerint Joe Biden Kínát látja Amerikai hosszú távú kihívójának, egy olyan gazdasági, katonai és technológiai versenytársnak, aki más kategóriát képvisel, mint Oroszország. Ha azonban arra kényszerítik az Egyesült Államokat, hogy növelje befektetéseit Oroszországgal szemben, az aláásná Biden stratégiai célkitűzését.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Győrfi Pál szerint rendben van a mentősök szexi videója, a kritikusai csak feszültséget keltenek
A mentőszolgálat vezetője szerint a kisfilm inkább pozitívan hat a mentősök megítélésére, és csak a humor és kreativitás eszközével él.

Link másolása

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy vitát váltott ki a közösségi médiában az Országos Mentőszolgálat kisfilmje, amiben enyhén erotikusan, egyesek szerint szexistán, és a test tárgyiasításán keresztül mutatják be a mentősök új munkaruháját. A Mentődolgozók Szövetsége már a videó törlését is kéri.

Az ügyben azóta nyilatkozott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr-vezetője. A Telexhez eljuttatott közleményében azt mondja, szerintük nincs probléma az ominózus videóval:

„Az új munkaruhák érkezéséről szóló kisfilmet saját dolgozóink készítették azzal a céllal, hogy a humor eszközével juttassák el a jó hírt a mentők Facebook közösségének tagjaihoz, akik között számos mentődolgozó is megtalálható. A beszerzéssel és a ruhák kiosztásával kapcsolatos információk átadása, a munkaruha részletes bemutatása az intézményi belső kommunikációs csatornákon történik, de a kisfilmből is kiderül, hogy az új ruhák nemcsak esztétikusak, hanem a bajtársak igényei szerinti újításokat is tartalmaznak (lásd pl. a filmben külön is megmutatott, újdonságot jelentő övet, vagy a leszedhető zsebet, amibe a táblagép is elhelyezhető).

A kreativitás és a humor hasznos eszközök a közösségi médiában, de a tartalom semmiképpen sem lehet bántó, vagy sértő. Jelen esetben a kifogásolt bejegyzés a pozitív hír számára magas elérést eredményezett, fogadtatása pedig az egyes bírálatok és az álláspontunk szerint megalapozatlan következtetések ellenére is nagyobb arányban pozitív volt.”

Győrfi szerint ez a fajta tartalom – a kritikák állításával szemben – éppen pozitív irányban hat a mentősök megítélésére: „Az elmúlt időszakban az Országos Mentőszolgálat komoly sikereket ért el a közösségi médiában, ma már közel 340 000 ember követi az oldalainkat, ami az edukációs, ismeretterjesztő tartalmak mellett a kreatív, vidám anyagoknak is köszönhető. A közösségépítés nem öncélú, hiszen a pozitív megítélés visszahat az életmentő tevékenység számos elemére is. A mentőmunka egyre népszerűbb a fiatalok körében is, amiben a hivatás szépsége és a sok szakmai innováció mellett az újszerű kommunikációnak is szerepe van.”

hirdetés

A szóvivő külön megemlítette a Mentősök Szövetségét is, akikről azt mondja:

„A MOMSZ alelnökének »nyílt levele«️ melynek tartalma még a saját közösségüket is megosztja, vélhetően a feszültségkeltés szándékával íródott, érdemi reakciót nem tesz szükségessé”.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: