Hétvégén jön a sarkvidéki fagy, most lehet igazán aggódni a gyümölcsösökért
A HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai elemzése szerint március végére csaknem országszerte feltöltődött a talaj felső egy méteres rétege. Az elmúlt tíz nap során 20–50 milliméter csapadék hullott, délnyugaton és az ország középső részén ennél is több, míg északon és az Alföld egyes részein kevesebb eső esett. A 90 napos csapadékmennyiség is sokfelé meghaladja az ilyenkor szokásos értéket. Délnyugaton és északkeleten az 1–1,5 méteres talajréteg is telítetté vált, helyenként belvízfoltok is kialakultak.
Az utóbbi napok szeles időjárása viszont segített a felszín szikkadásában. Az őszi vetések tavaszi fejlődése kedvezően halad, a megfelelő nedvesség- és hőmérsékleti viszonyok hatására a gyengébben áttelelt őszi búza táblák is szépen erősödnek.
A talajhőmérséklet 5 centiméteres mélységben a múlt hét közepe óta 10 Celsius-fok körül alakul. Ez már elegendő lenne a kukorica vetéséhez, de a következő napokban érkező lehűlés miatt a szakértők szerint még érdemes várni.
Az elmúlt időszakban az átlagosnál melegebb volt az idő. Éjszakánként többnyire 5 és 10 fok közé hűlt le a levegő, napközben pedig jellemzően 15 fok körül, a naposabb tájakon 20 fok közelében alakult a hőmérséklet.
A HungaroMet figyelmeztetett:
Hétfő reggelre jellemzően 0 és mínusz 5 Celsius-fok közé hűl majd le a levegő. A szél csökkenti ugyan a felszín közeli légréteg lehűlését, de ez megnehezítheti a fagy elleni védekezést. Keddtől fokozatos enyhülés kezdődik, az éjszakai lehűlés mértéke a felhőzet alakulásától is függ.
A kajszi és a mandula a legtöbb helyen már elvirágzott. A gyakori csapadék kedvezett a gombás betegségek megjelenésének. A kajszi a sziromhullás, terméskezdemény fejlődési szakaszában már mínusz 1–2 foknál károsodhat, míg az őszibarack teljes virágzásban mínusz 2–3 foknál érzékeny a fagyra.
Országos csapadékra a jövő hét közepéig nem kell számítani, a záporokból várható mennyiség nem haladja meg a 10 millimétert. A fagyvédelemre azonban mindenképpen fel kell készülni.
(via hvg.hu)