HÍREK
A Rovatból

Harmincnégyen perelik a „Soros-listázó” Figyelőt

Azt szeretnék elérni, hogy a bíróság marasztalja el a kormánypárti lapot, amely közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeti aktivistákat és egyszerű munkavállalókat „idegen, gonosz hatalmak” zsoldosainak állított be.


A Fővárosi Törvényszék befogadta 34 személynek a Figyelő és kiadója ellen indított közös keresetét - közölte a Magyar Helsinki Bizottság, amely a felpereseket képviseli a perben.

Céljuk, hogy bíróság marasztalja el a kormánypárti lapot, amely közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeti aktivistákat és egyszerű munkavállalókat „idegen, gonosz hatalmak” zsoldosainak állított be 2018-ban azzal, hogy a hírhedt „Soros-listájára” tette őket.

A per előzményként már 2020 márciusában jogerős ítélet kötelezte a Mediaworks Zrt.-t, a Figyelő kiadóját, hogy 500–500 ezer forintos sérelemdíjat fizessen két jó hírében megsértett embernek. Akkor a bíróság azt állapította meg, hogy a nem közszereplő listázott személyeknek nem volt lehetőségük reagálni a sajtó támadására, aminek hátrányos következményeit a magánéletükben tapasztalták. A sajtószabadság egyébként sem terjed ki a közéleti vitában részt nem vevő személyekre vonatkozó, valótlan tartalmú megbélyegzésre.

A Helsinki Bizottság közlése szerint most újabb harmincnégy „zsoldosnak” bélyegzett ember indított pert a cikk miatt, mivel a kiadó a pert követően egyikük megkeresésére nem adott elégtételt önkéntesen.

A képviseletükben eljáró Fazekas Tamás ügyvéd szerint azért különleges ez az ügy, mert egyszerre harmincnégyen perelik a Figyelő kiadóját.

"A kormánysajtó és kormány propagandagépezete ellen eddig számtalan jogerős elmarasztaló ítélet született, de egyről sem tudok, ahol ilyen sokan álltak volna ki magánéletük védelmében, és vállalták volna a pereskedés kellemetlenségeit. Nyilvánosan megbélyegző, jó hírnevet sértő ellenséglisták gyártása ellen mindannyiunk érdeke fellépni. Ez a fajta civil kurázsi igazán tiszteletreméltó és példamutató" - idézi a közlemény a jogi képviselőt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Végre jött egy kis frissülés: hatalmas jégesővel érkeztek meg a zivatarok
Felhőszakadás, apró jég kísérte a zivatarokat. Budapestre csak kisebb öntözés nézett be, a várostól északkeletre viszont alaposan leszakadt az ég.
Fotó: Időkép - szmo.hu
2024. július 15.Az Időkép számolt be arról, hogy északon alaposan rázendítettek a délutáni zivatarok vasárnap.

Budapestre csak kisebb öntözés nézett be, a várostól északkeletre viszont alaposan leszakadt az ég. A honlapnak több olvasó is küldött videót és fotót a zivatarokról.

Gödöllő.

Aszód.

Maconkai horgásztó.

Pásztó a vihar előtt, a 21-es útnál.

Fotó: reviczkierika64 / Időkép

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
A hírhedt lombkoronasétányt már az Európai Ügyészség is vizsgálja: „Ez egy frontáttörés”
Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, így nem lettek volna kötelesek eljárni. De a lomb nélküli lombkoronasétány mellett nem tudtak szó nélkül elmenni.


Az Integritás Hatóság (IH) eddigi két évéről írt cikket a Népszava. A lap ugyanakkor azt is megtudta:

Az IH egyik szimbolikus ügye, a nyírmártonfalvi lombkoronasétányé mostanra eljutott egészen az Európai Ügyészségig, ahol jelenleg is zajlik a vizsgálat.

A hatóságról azt írják, 2022. novemberi megalakulásuk óta 324 bejelentést kaptak. Ebből 40 esetben indítottak vizsgálatot és 10 ügyet zártak le. A lezárt esetek 80 százaléka vagy eljárás kezdeményezésével – az illetékes szervnél, például Gazdasági Versenyhivatalnál –, vagy feljelentéssel végződött.

A lomb nélküli lombkoronasétány esete volt az egyik, ahol nem tudták egyértelműen megállapítani a visszaélést: a vizsgálat idején az ügy még nem tartott ott, hogy érdemi megállapítást tegyenek. A hatóság így is figyelemmel kíséri a folytatást. Bíró Ferenc, az IH elnöke 2024 tavaszán erről azt mondta, 10 hónapig vizsgálódtak, a munka nagy részét az adatok beszerzése jelentette.

Azt már Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója, valamit az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjának tagja árulta el, hogy a lombkoronasétánnyal már foglalkozik az Európai Ügyészség. Erről azt mondta:

„Ez egy frontáttörésnek minősült, mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, amely ezért elméletileg nem köteles eljárni. Végül mégis az a belső döntés született, hogy az uniós források tekintetében mindig van hatásköre az Európai Ügyészségnek.”

Ligetit egyébként az IH eddigi eredményeiről kérdezte a lap. Szerint ezek a számok nem rosszak egy újonnan felállított szervezet esetében, és az eljárások arányát reálisnak tartja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Donald Trump a merényletéről: „Nem kellene itt lennem, már halottnak kellene lennem”
A volt elnök hosszú interjút adott a támadás után. Szerinte az ellene eltervezett merénylet esélyt adhat arra, hogy civilizáltabb hangnemben folytatódjon a kampány, és akár egyesítheti is a nemzetet.


A cikkíró szerint egy „hálás és időnként dacos Donald Trump” nyilatkozott vasárnap a New York Postnak, és elmondta, hogy neki már „halottnak kellene lennie”, miközben felidézte azt a pillanatot, amikor egy merénylő rálőtt egy pennsylvaniai kampánygyűlésen.

A volt elnök megosztotta azt a „nagyon szürreális élményt”, amely majdnem véget vetett életének, miközben magángépén interjút adott, útban Milwaukee felé a republikánusok Nemzeti Konvenciójára.

„A kórház orvosa azt mondta, hogy még soha nem látott ilyet, csodának nevezte”

– mondta Trump, aki egy laza, nagy fehér kötést viselt, amely a jobb fülét fedte. Stábja ugyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy így ne készüljenek róla fotók.

„Nem kellene itt lennem, halottnak kellene lennem”

– mondta Trump.

Elmondta, ha nem fordította volna kissé jobbra a fejét, hogy megnézzen egy illegális bevándorlókról szóló diagramot, akkor valószínűleg meghalt volna. Abban a pillanatban halálos lövés lett volna az, ami így csak a fülének egy kis darabját szakította le, és összevérezte a homlokát és az arcát.

Trump elmondta, hogy miközben a titkosszolgálat ügynökei vezették le a színpadról, még mindig folytatni akarta a beszédet a támogatókhoz, de azt mondták neki, hogy nem biztonságos, és kórházba kell vinniük.

Csodálattal beszélt arról, hogy az ügynökök futballvédők módjára rohantak be, amint a lövöldözés elkezdődött, és kigombolta fehér hosszú ujjú ingét, hogy megmutasson egy nagy zúzódást a jobb alkarján.

Egy rejtélyt is tisztázott a cipőjével kapcsolatban. A lövöldözés és az azt követő események videóján, amikor a robusztus ügynökök próbálták biztonságba helyezni a színpadról, hallható, ahogy azt mondja: „Várj, szeretném felvenni a cipőmet.”

Az interjúban elmagyarázta: „Az ügynökök olyan erősen ragadtak meg, hogy leestek a cipőim, pedig szorosan vannak a lábamon” – mondta mosolyogva.

Megdicsérte a titkosszolgálat személyzetét hősies tetteikért, és azért, hogy messziről le tudták vadászni a merénylőt. „Egy lövéssel a szemei között szedték le” – mondta a volt elnök. „Fantasztikus munkát végeztek” – tette hozzá. „Ez mindannyiunk számára szürreális.”

Trump arról a fotóról is beszélt, amelyen öklét emeli, és háromszor mondja, „Harcolj!”, miközben az ügynökök próbálták lehozni a színpadról és egy páncélozott SUV-be.

„Sokan azt mondják, hogy ez a legikonikusabb fotó, amit valaha láttak”

– mondta Trump. „Igazuk van, és nem haltam meg. Általában meg kell halni ahhoz, hogy ilyen ikonikus képed legyen.” Hozzátette: „Én csak folytatni akartam a beszédet, de hát éppen meglőttek. [...] Sokak szerint Istennek köszönhető, hogy még itt vagyok” – mondta az exelnök

Egy férfi a gyűlésen meghalt, és ketten megsebesültek. Arra a kérdésre, hogy gondolt-e rá, hogy részt vegyen Corey Comperatore, a lövöldözésben meghalt tűzoltó temetésén, Trump igennel válaszolt. Majd az asszisztenseihez fordulva azt mondta: „Szerezzétek meg a számokat, el akarok menni a kórházba és felhívni az összes családot.”

Trump dicsérte a gyűlésen résztvevő tömeget is, amelyet 55 ezer főre becsült, amiért nyugodtak maradtak „Sok helyen, különösen futballmeccseken, ha egy lövést hallasz, mindenki futni kezd. Itt sok lövés volt, és ők maradtak.” Hozzátette: „Szeretem őket. Nagyszerű emberek.”

Trump elmesélte, hogy a halálközeli élmény megváltoztatta a véleményét a csütörtöki beszédről, amelyben harmadik alkalommal fogadja el pártja jelölését.

„Nagyon kemény beszédet készítettem elő, igazán jót, az egész a korrupt, borzalmas adminisztrációról szólt” – mondta, majd hirtelen hozzátette: „De eldobtam.”

Elmondta, hogy egy új beszéd van készülőben, mert „szeretném egyesíteni az országunkat”. Keresztbe tett karokkal hozzátette: „de nem tudom, hogy lehetséges-e. Az emberek nagyon megosztottak.”

Arra a kérdésre, hogy hangnemről van-e szó, vagy politikai változásokról, azt sugallta, hogy a politikai különbségek jelentik az akadályt. „Néhányan nyitott határokat akarnak, mások nem. Néhányan azt akarják, hogy férfiak játszhassanak női sportcsapatokban, mások nem.”

Mégis, meggyőződése, hogy a siker egyesíteni fogja az országot, bár nem határozta meg, hogy mit jelentene ez a siker.

Elmondta, hogy értékelte Joe Biden elnök hívását, amelyet „rendben lévőnek” nevezett, és hozzátette hogy Biden „nagyon kedves” volt.

Sugallta, bár konkrétumok nélkül, hogy a kampány mostantól civilizáltabb lehet.

Azt is mondta, hogy „úgy halljuk”, hogy Biden utasítani fogja az Igazságügyi Minisztériumot, hogy ejtsék a Trump elleni két vádemelést. Eddig azonban nincs nyilvános jele ennek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megdőlt a rekord: több mint 100 éve nem volt olyan meleg, mint vasárnap
Az elmúlt napokban folyamatosan dőlnek meg az időjárási csúcsok. A friss adatok szerint 100 éve nem volt még olyan meleg, július 14-en, mint tegnap, azaz vasárnap.


Vasárnap csúcsot döntött a kánikula. Az Időkép érzékelői délen, délkeleten rengeteg állomáson rögzítettek 40-41 fokos csúcsokat, a legmelegebbet a Békés megyei Kötegyánon mérték, ott 41,5 fok volt.

39 fokot kellett megdöntenie a hőmérsékletnek ahhoz, hogy megdőljön a július 14-ei melegrekord, ez pedig bőven sikerült.

A Hungaromet mérései szerint az első három helyen Körösszakál, Lőkösháza és Orosháza végzett. Az előbbin 41 fokot mertek, míg a másik két esetben 39,8 fokot mutatott a hőmérő.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET: