HÍREK
A Rovatból

A heroinnál ötvenszer erősebb szer terjed Észak-Amerikában


Link másolása

A fentanil jellegéről, hatásáról, ennek kapcsán a magyarországi droghelyzetről kérdeztük Demetrovics Zsolt professzort, az ELTE Klinikai pszichológiai és addiktológiai tanszékének vezetőjét.

„A fentanil szintetikus opiát. Az ópium az emberiség által az egyik a legősibb idők óta használt szer, és az opiát-származékok ugyancsak régóta jelen vannak az orvostudományban, elsősorban fájdalomcsillapítóként. Ugyanakkor ezek használata korán megjelentek tudatállapot módosító szerként is, majd ezzel összefüggésben az illegális drogpiacon, kezdetben a nyers ópium, később a heroin, majd később a gyógyszerek, szintetikus vagy természetes opiátok, amelyeket a gyógyászatban alkalmaztak, de szintén kikerülhettek a kábítószer-kereskedelembe.

Magyarországon hagyományosan nem is annyira a heroin volt népszerű az illegális használatban, hanem inkább a gyógyszerek.

A 80-as, de még a 90-es évek opiát-használatára elsősorban a kodein tartalmú gyógyszerekkel való visszaélés volt jellemző, ami valójában egy köhögés-csillapító gyógyszer. A nyári időszakban viszont előkerült a nyers ópium is, a mák formájában, télen pedig a szárított mákból főzött máktea. A 2000-es évek fordulóján fordulója körül álltak át a magyarországi szerhasználók a heroinra, miután az is elérhetővé vált számukra, majd ezt követően a heroint is lecserélték az új szintetikus drogokra. Ily módon az utóbbi időkben eléggé szétesett és nehezen is követhető a hazai drogpiac. Közben a gyógyszeripar, a morfin szintetizálása óta, folyamatosan kísérletezik, hogy találjon olyan fájdalom-csillapítót, ami hatékonyságban felveszi a versenyt az opiátokkal, ugyanakkor nem okoz függőséget, de ez értelemszerűen nem sikerül, mert mindegyik ugyanott hat, a központi idegrendszerben. A fentanil is ilyen szer, egy szintetikus fájdalomcsillapító opiát, a heroinnál lényegesen erősebb, vagyis jóval kisebb dózis is hatékony belőle. A tünetek hasonlóak, ez is egy depresszáns hatású szer, ami relaxáló, szorongásoldó, nagyobb adagban euforizáló tüneteket válthat ki. A heroin, a morfium, a kodein, a metadon vagy az oxikodon ilyen hatása között árnyalatnyi kisebb különbségek lehetnek természetesen, akár a hatás hosszában, akár annak minőségében, de a főbb hatásjellemzők nagyon hasonlóak.

A visszaélések mögött, amelyekről a médiában olvashatunk, állhat orvosi használat elszabadulása, vagy eleve illegális drogkereskedelem. Európában egyelőre még nincsenek olyan riasztó jelzések ezzel kapcsolatban, mint Észak-Amerikában.

Miután gyógyszerről van szó, nyilvánvalóan nagy az orvosok felelőssége, hogy ezt kiemelt óvatossággal, rövid időre írják fel és csak olyan betegnek, akinek nincs a múltban azonosítható opiát-problémája, sőt lehetőség szerint semmilyen függőségi zavara.

Az a baj, hogy krónikus fájdalmakra nincsen jobb gyógyszer az opiát-származékoknál. A használói közül pedig viszont sokan felismerhetik, hogy nagyobb dózisban fogyasztva élvezeti célokra is alkalmas” – figyelmeztetett dr. Demetrovics Zsolt.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a pusztító szer még nem jött be Magyarországra. Ezt erősítette meg több drogambulancia és segélyszolgálat vezetője, köztük a legnagyobb ilyen intézmény, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet drogbeteg gondozó és prevenciós központ főorvosa, dr. Rigó Péter.

"Tudomásunk szerint még kevéssé terjedt el ez a drog Magyarországon. Hozzánk még nem került senki ilyen problémával, de nem tudunk halálesetről, még balesetről sem. A hozzánk járó drogosok elsősorban opiát-fogyasztók, akik a szubsztituciós kezelés miatt keresnek fel minket" – mondta a főorvos, aki szintén úgy vélekedett, hogy az opiátok fogyasztása bizonyos fokig megtorpant nálunk, és azoknak a mellékhatásai inkább a pszichiátrián csapódnak le a drog által okozott zavartság és pszichotikus állapot miatt. Annyit azonban Rigó doktor elárult, hogy már próbálták náluk felíratni a fentanilt, mivel használják fájdalomcsillapítóként, főleg a rákos betegeknél, de ezt a kérést természetesen elutasították.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: A holnapi napon feljelentem Orbán Viktor miniszterelnököt
Szerinte a TISZA Párt és a mögötte álló szavazók mind békepártiak. Se háborút nem akarnak, se fegyverszállítást. Aki ezzel ellentétes állítást fogalmaz meg, annak bíróság előtt kell felelnie a szavaiért.

Link másolása

A TISZA Párt politikusa folytatta az országjárását: szombaton többek között Szentendrén járt, ahol bejelentette, hogy nemsokára egy fajsúlyos poszttal jelentkezik majd a Facebook-oldalán.

Ez meg is történt, szombat este egy olyan bejegyzést tett közzé, amiben bejelentette, hogy feljelenti Orbán Viktort.

"A holnapi napon feljelentem Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért"

- kezdte sorait Magyar Péter, majd leírta, hogy a miniszterelnök, a pártja és a propagandistái hetek óta azzal kampányolnak, hogy az ellenzéki politikusok háborúpártiak, most már óriásplakátokon és videó hirdetésekben is ezt terjesztik.

"Elég volt! A TISZA Párt és a mögötte álló szavazók mind békepártiak. Se háborút nem akarnak, se fegyverszállítást. Aki ezzel ellentétes állítást fogalmaz meg, annak bíróság előtt kell felelnie a szavaiért."

- tette hozzá a politikus.

"Miniszterelnök Úr, ne legyen gyáva, ne bújjon a mentelmi joga mögé!"

- áll Magyar Péter bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Ráhel 13 milliós Cartier órát és Dior szoknyát viselt Dubajban – állítja Hadházy Ákos
A luxus divat- és babaiparban tevékenykedő Orbán Ráhel, aki egyben Tiborcz István felesége is, néhány képet tett közzé a nemrég újra nyilvánossá tett Instagram-profilján. Hadházy szerint Orbán egy Cartier órát viselt, amit gyémántberakással is gyártanak.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2024. május 18.


Link másolása

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint Orbán Ráhel, a miniszterelnök legidősebb lánya, egy 13 millió forintos Cartier órát és egy Dior szoknyát viselt a dubaji turisztikai kiállítás vacsoráján. Ezt a politikus szombaton osztotta meg Facebook-oldalán.

A luxus divat- és babaiparban tevékenykedő Orbán Ráhel, aki egyben Tiborcz István felesége is, néhány képet tett közzé a nemrég újra nyilvánossá tett Instagram-profilján. Hadházy szerint az eseményen Orbán egy Cartier órát viselt, amit gyémántberakással is gyártanak.

Az országgyűlési képviselő korábban posztolt Ráhel öltözetéről, pontosabban a szoknyájáról is, amit ugyanerre az eseményre vett fel. A posztban azt írta:

„A szoknya is különleges darab, a Dior Dioriveire Toile de Jouy kollekció úgynevezett »fluorescent blue« darabja. Egy ilyen darab 2750-3400 euró lehetett (1 060 000 – 1 315 000 forint).”

Orbán Ráhel öltözéke tehát nem mindennapi volt a dubaji eseményen, és a független képviselő szerint az összegyűjtött információk alapján jelentős értéket képviseltek a viselt darabok.

(via rtl.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter EP-képviselőjelöltjeit rejtegetik a nyilvánosság elől, senkinek nem nyilatkoznak
A közvélemény-kutatások szerint akár négy-öt képviselőt is küldhet az EP-be a Tisza Párt, azt azonban nem tudni, hogy milyen elképzeléseik vannak a párt jelöltjeinek az Európai Unióról, Magyarország jövőjéről vagy egyáltalán a politikáról. Interjút ugyanis nem adtak eddig.

Link másolása

Magyar Péter pártja, a Tisza Párt nyilvános pályázaton választotta ki a képviselőjelöltjeit, de a kiválasztott emberekről gyakorlatilag semmit nem lehet tudni, és pár héttel a június 9-ei választás előtt még senkinek nem adtak interjút.

A közvélemény-kutatások szerint akár négy-öt képviselőt is küldhet az EP-be a Tisza Párt, azt azonban nem tudni, hogy mégis milyen elképzeléseik vannak a párt jelöltjeinek az Európai Unióról, Magyarország jövőjéről vagy egyáltalán a politikáról.

A Telex megpróbált interjút készíteni a Tisza Párt legismertebb képviselőjelöltjével, Kulja András sebésszel, egészségügyi kommunikációs szakértővel, de többszöri próbálkozás után sem sikerült ezt megvalósítani.

A lap hétfőn interjút kért Dávid Dórától, aki a Tisza Párt EP-listájának második helyén szerepel, de ő sem válaszolt többszöri megkeresésre sem.

A Telex emlékeztet rá, hogy a képviselőjelöltek közül egyedül Tarr Zoltán református lelkész adott több interjút az elmúlt időszakban. Ő arról lett ismert áprilisban, hogy kirúgták a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményéből, miután felszólalt Magyar Péter április 6-i tüntetésén a Kossuth téren. Tarr a Tisza Párt EP-listájának harmadik helyén szerepel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Brutális áradások a Saar-vidéken: a gát átszakadt, Ottweiler óvárosa víz alatt
Az árvízveszély miatt a Trier-Saarburg körzetben elővigyázatosságból 220 embert evakuáltak. Saarbrücken egyes részein áramkimaradások is voltak.

Link másolása

Heves esőzések okoztak komoly áradásokat délnyugat-Németországban, a Saar-vidéken. Az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 100 liter csapadék hullott a térségben, ami miatt a folyók vízszintje gyorsan emelkedni kezdett, különösen Neunkirchen, Saarpfalz és Saarbrücken környékén.

Ottweiler óvárosát teljesen elárasztotta a víz egy átszakadt gát miatt. Az árvízveszély miatt a Trier-Saarburg körzetben elővigyázatosságból 220 embert evakuáltak, és Saarbrücken egyes részein áramkimaradások is voltak.

Olaf Scholz német kancellár szombaton a térségbe látogatott, és az ország szolidaritásáról biztosította a katasztrófa sújtotta vidék lakosságát. Scholz hangsúlyozta, hogy a mostani áradásokból is le kell vonni a tanulságokat, hogy milyen elővigyázatossági lépéseket kell tenni a jövőben.

Anke Rehlinger tartományi miniszterelnök anyagi támogatást ígért azoknak, akiket nehéz helyzetbe hozott a természeti katasztrófa.

A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint az esőzések és áradások ellenére senki sem sérült meg. A német meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint a heves esőzések szombat estig folytatódnak, különösen a Rajnától nyugatra eső területeken, de az előrejelzések szerint ezután az eső fokozatosan alábbhagy.

(MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET: