HÍREK
A Rovatból

Feljelentették a fideszes politikust, aki milliókkal próbált megvesztegetni egy kutyapártost, hogy induljon el a választáson

A Jobbik XVIII. kerületi képviselője a választás rendje elleni bűncselekmény, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt tett feljelentést Lévai István Zoltán akciója kapcsán.

Link másolása

Ahogy arról beszámoltunk, a Válasz Online birtokába kerültek olyan hangfelvételek, amelyek azt bizonyítják, hogy Lévai István Zoltán, a Fidesz XVIII. kerületi önkormányzati képviselője megpróbálta rávenni a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi politikusát, Aleva Mártát, hogy induljon el a kerületben polgármesterjelöltként a jövő évi önkormányzati választáson.

Az eset kapcsán Hartaházi Miklós, a Jobbik kerületi elnöke és önkormányzati képviselője a választás rendje elleni bűncselekmény, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt tett feljelentést a rendőrségen.

„Kereshet új polgármesterjelöltet a Fidesz a XVIII. kerületben. Drága Fidesz! Vagy bármelyik párt. Ez történik, ha hasonló ügyekbe akartok minket belerángatni: lebuktok” - írta az MKKP Facebook-oldalán.

A DK szerint "a Fidesz azért készülhet választási csalásokra az önkormányzati választásokon, mert nagyon sok településen és budapesti kerületben szoros lesz a választási küzdelem”. Az ellenzéki párt azonnali válaszokat követel arra, hogy hány helyen fizették le vagy próbálták lefizetni ellenzéki pártok politikusait azért, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon megtévesszék és megosszák az ellenzéki szavazókat, illetve honnan szerezték a megvesztegetési pénzt és mennyi pénzt szánnak választási csalásokra a 2024-es önkormányzati választásokon.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Szándékosan nekiment az előtte haladó autónak, majd eltörte a sofőr állát is, pedig a lánya és az unokája is ott ült a kocsijában
Egy tusfürdős flakonnal támadta meg az előtte haladó sofőrt a vádlott. A férfi ellen közúti veszélyeztetés és súlyos testi sértés miatt emeltek vádat. Vele szemben a halmazati szabályokra figyelemmel négy és fél évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a terheltet a bíróság tiltsa el a járművezetéstől.

Link másolása

Vádat emeltek egy férfival szemben, aki szándékosan nekihajtott az előtte haladónak, majd amikor számon kérték, még el is törte a sértett állát, írta meg az ügyészség.

A vádirat szerint az 50 éves elkövető 2022 februárjában, Győrben közlekedett autójával, amelyben a lánya és unokája utazott. Egy kétsávos felüljárón akart a belső sávba sorolni, de végül nem adták meg neki az elsőbbséget, ezen borult ki a nagypapa.

A férfi annyira feldühödött, hogy végül a sértett után sorolt be, majd elkezdte követni, és az erős forgalom ellenére két alkalommal is járművével szándékosan nekiment az előtte haladó autó hátuljának.

A sértett a következő piros lámpánál érte utol a szándékosan nekihajtó nagypapát, és kiszállt a gépkocsijából, hogy számon kérje a történtek miatt. Ahogy a vádlott autója mellé ért, és felé hajolt, a vádlott kidobott egy tusfürdős flakont az ablakon, ami olyan erővel találta el a sértettet, hogy eltört az állcsontja.

Később az is kiderült, hogy az agresszív sofőrnek nem is volt érvényes vezetői engedélye.

Az elkövető ellen az ügyészség közúti veszélyeztetés és súlyos testi sértés miatt emelt vádat. Vele szemben a halmazati szabályokra figyelemmel négy és fél évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a terheltet a bíróság tiltsa el a járművezetéstől.

Az esetet rögzítette a fedélzeti kamera, itt lehet visszanézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Átlagosan 78 ezer forintot kap egy nyugdíjas novemberben pluszban – ez inkább harmada az átlagnyugdíjnak, mint a fele
Egy átlagos nyugdíj esetén, ami eddig 210 700 forint volt, a havi nyugdíjemelés összege 6532 forint. Novemberben visszamenőlegesen is kifizetik a nyugdíjasoknak az emelést.

Link másolása

A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kifejtette: a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével számolt infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ami azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos nyugdíjemelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. Ez a matematika sajátosságai miatt a már megemelt 15 százalékos nyugdíjhoz képest 3,1 százalékos emelést jelent - mondta.

Közölte: egy átlagos nyugdíj esetén, ami eddig 210 700 forint volt, a havi nyugdíjemelés összege 6532 forint. Novemberben visszamenőlegesen is kifizetik a nyugdíjasoknak az emelést, egy átlagnyugdíj mellett 78 384 forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok - ismertette a miniszter. (ez a 37 százaléka egy átlagnyugdíjnak) Hozzátette: ez éves szinten azt eredményezi, hogy csaknem 85 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok.

Gulyás Gergely elmondta, hogy ez a mintegy 2,5 millió nyugdíjas esetén a költségvetésnek 190 milliárd forintos kiadást jelent.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Hamis információkkal próbálják elijeszteni a pedagógusokat a felmondástól
Gulyás Gergely szerint 700, a Pedagógusok Szakszervezete szerint 1000 körüli pedagógus mondott fel szeptemberben a státusztörvény bevezetése miatt.

Link másolása

Szeptember 29-ig dönthetik el a pedagógusok, hogy még azelőtt felmondanak-e, hogy alávetnék magukat a sokat vitatott státusztörvénynek. Aki ezt az utóbbi két hétben megtette, még kedvezőbb feltételekkel távozhatott, mint ha később tervezne felmondani.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke nagyjából ezer fővel számol, aki ezen időszak alatt hagyta, illetve hagyja el az oktatást. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a kormányinfón a Telex kérdésre azt válaszolta: lényegesen kevesebben jelezték a felmondásukat, mint ahányan ilyenkor távozni szoktak a közoktatásból.

A miniszter szerint talán 700 körül lehet a távozó pedagógusok száma.

Ő ezt azzal magyarázta, hogy a státusztörvény jobb feltételeket biztosít a tanárok számára.

Az RTL információja szerint a munkáltatók a jogi szabályozást félreértelmezve próbálták megnehezíteni azok dolgát, akik a státusztörvény miatt távoznának állásukból. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője arról beszélt, hogy sok pedagógussal azt próbálják meg elhitetni, hogy ha nem fogadják el a jogviszonyváltást, akkor később nem térhetnek vissza a pályára, nem taníthatnak többé.

Fernezelyi Borbála elmondta: a nyilatkozat megtételével csak a meglévő jogviszonyára vonatkozóan dönt úgy, hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény alapján nem akarja további foglalkoztatását. „Ettől még a későbbiekben másutt nyugodtan létesíthet új jogviszonyt, és dolgozhat pedagógusként” – tette hozzá.

Olyan esetekről is tud, amikor egy távozni kívánó pedagógussal azt közölték, hogy az adott tankerületben nem taníthat többé, vagy egy meghatározott ideig nem gyakorolhatja a foglalkozását – de természetesen ez sem igaz.

Vannak esetek, amikor a pedagógusoknak azt mondják: ha nem vállalják az új köznevelési jogviszonyt, nem jár számukra végkielégítés. De ez sem igaz: a státusztörvényben szerepel, hogy 1-3 havi illetménynek megfelelő végkielégítés jár.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„A taxitól eljönni az irodám bejáratáig egy komoly kirándulás” – Halálos betegségéről beszélt a magyar alkotmányjogász, aki az eutanáziát szeretné elérni
Karsai Dániel ALS-ben szenved, méltó módon akar véget vetni életének. Betegsége miatt fokozatos fizikai leépülés vár rá.

Link másolása

Szerdán beszámoltunk róla, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász, aki izomsorvadással járó gyógyíthatatlan betegségben, ALS-ben szenved. Azt szeretné elérni, hogy engedélyezzék számára az eutanáziát, azaz a "kegyes halált", mert megfogalmazása szerint betegsége az utolsó szakaszában „a létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz”.

Karsai most az RTL kamerái előtt beszélt betegségéről és döntéséről. Mint mondta: a betegség a tudatot nem érinti, „tehát teljesen tiszta fejjel kell végigélni azt, hogy teljes fizikai és szellemi passzivitásba szorul az ember”.

Karsainál az első, megfogalmazása szerint „semmit nem zavaró” tünetek 2021 júliusában jelentkeztek, de csak 2022 augusztusa óta van teljesen tisztában a betegséggel. Az alkotmányjogásznak már nehezére esik a járás, a végtagjai mozgatása, és megváltozott – bár még érthető – a beszéde is.

„Kétszeres országos kéktúra teljesítő vagyok. Most a taxitól eljönni az irodám bejáratáig egy komoly kirándulás. Ez van”

– mesélte el az ügyvéd, hogy milyen komoly változást hozott az életébe a betegség.

A tudatot az ALS nem érinti, és Karsai Dániel méltatlannak tartja, hogy teljesen tiszta fejjel nézze végig, ahogy leépül a teste és cselekvőképtelen lesz.

A céljáról azt mondta:

„Ha olyan állapotba kerülök, ahol már a betegség annyira uralja az életemet, hogy gyakorlatilag nincs benne semmi más, mint szenvedés és küzdelem, minden más értelmes tevékenység kizárásával, akkor meghozhassak egy életvégi döntést, ami az, hogy köszönöm szépen, de ezt már nem akarom folytatni.”

Karsai Dániel sürgősség iránti kérelmének Strasbourgban helyt is adtak, és az ügyben 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak.

Az RTL teljes riportja Karsai Dániellel

Link másolása
KÖVESS MINKET: