HÍREK
A Rovatból

Felállították a Black Lives Matter-szobrot Ferencvárosban, szélsőjobbosok máris lerombolással fenyegetik

Elvileg két hétig lesz látható a Ferenc téren. A Mi Hazánk válaszul egy fakeresztet állított fel a közelben.

Link másolása

Felállították a Black Lives Matter szivárványszínű szobrát a IX. kerületi Ferenc téren. Az installáció Szalay Péter munkája, a szobrot április 1-14. között lehet megtekinteni a Ferenc téren.

Ferencváros MKKP-s alpolgármestere, Döme Zsuzsanna Facebook-oldalára feltöltött fotója szerint a Mi Hazánk válaszul egy fakeresztet állított fel a téren.

A szobrot 3D-nyomtatóval készítették és 12 darabból áll össze. Az installáció a "Szabadság-szobor parafrázisa", a térdre ereszkedett alak jobb kezét ökölbe szorítva a magasba emeli, másik kezében egy Black Lives Matter feliratú táblát tart.

A szobrot alkotó Szalay Péter korábban arról beszélt, hogy egy ismert szélsőjobboldali személy megfenyegette, hogy ha kikerül a szobor, "megbüntetik".

Az alkotó a HVG-nek ezt követően azt mondta: még örülne is annak, ha ledöntenék a szobrot.

Ez a tárgy utóéletéhez tartozik, és a mondanivaló fényében teljesen rendben van: ez a mozgalom szobrokat dönt, és azt a szobrot is ledöntik, amit ez a mozgalom inspirált – tökéletes kör mint műalkotás működik, nem gond – magyarázta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Egyetlen képen, mekkora különbség volt az összellenzéki és az influenszertüntetés nagysága között
Míg a civilek nagyjából150 ezer embert vittek utcára és a Hősök terén mozdulni is alig lehetett, addig a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd kezdeményezésére tartott tüntetésen a Kossuth tér felét töltötték meg, azt is szellősen.

Link másolása

Tüntetést hirdetett a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – ZÖLDEK vasárnap délutánra a Kossuth térre, hogy közösen követeljék a közvetlen köztársaságielnök-választást.

A délután 3 órás kezdésre pár százan gyűltek össze a Kossuth téren, a demonstráció alatt pedig körülbelül a Kossuth tér felét tölthették meg a tiltakozók, azt is szellősen.

Ez elég erős kontrasztban áll azzal a megmozdulással, amit február 16-ra népszerű tartalomgyártók hirdettek meg a Hősök terére.

Ott a szervezők későbbi becslése szerint 150 ezren voltak, az RTL pedig úgy kalkulált, hogy több mint 150 ezren lehettek a Hősök terén.

Mutatunk is egy-egy képet a két demonstrációról: az elsőn az ellenzéki pártok által szervezett most vasárnapi megmozdulás, a másodikon pedig az influenszerek által szervezett tüntetés látható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kocsis Máté: „Sokan vagyunk az országban, akik sejtjük, hogy nincs minden rendben”
A Fidesz frakcióvezetője szerint Novák Katalin és Varga Judit lemondása olyan konzekvens döntés volt, amely példaértékű.

Link másolása

Új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol elmondta: tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség.

Kocsis Máté az interjúban érzékeny és fájdalmas veszteségnek nevezte Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondását, de

mindketten olyan konzekvens döntést hoztak, amely szerinte példaértékű. "Nincs apelláta ilyen esetben", ekkorát véteni nem lehet, teljesen függetlenül attól, hogy mi volt a döntés hátterében

- mondta a kegyelmi ügyről.

Úgy vélte, a jobboldalon, ha hiba van, akkor annak van következménye, a baloldalon pedig a bűnöknek sincsen. Példának hozta Varju László és Fekete-Győr András ügyét.

Szóba került, hogy az elmúlt hetekben több olyan gesztust tett Svédország Magyarország felé, amelyek értékelhetők. A gesztusok reménykeltők, a frakció részéről elhárult minden akadály Svédország NATO-tagságának ratifikációja elől - mondta a képviselőcsoport vezetője.

A köztársaságielnök-jelölt Sulyok Tamást úgy jellemezte: talán a legtekintélyesebb közjogi testület elnöke, kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró. Benne látják azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse és a köztársasági elnöki hivatal vitán felül álljon az elkövetkező években.

Az államfőválasztás kapcsán felidézte, hogy annak 1990 óta világos rendje van. Szerinte amikor a baloldal van kormányon, fel sem merül, hogy ne ők válasszanak köztársasági elnököt, viszont ha a jobboldal, akkor ezt a jogot el akarják vonni.

A gyermekvédelem helyzetéről szólva megerősítette, hogy a kormány vizsgálatokat rendelt el, meg kell nézni egy "pillanatképen" a gyermekvédelem mai állapotát. Sokan vagyunk az országban, akik sejtjük, hogy nincs minden rendben

- fogalmazott.

Közölte, hogy körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban. Ezek közül kiemelte, hogy tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit.

Emellett kezdeményezik, hogy a tizennyolc év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el - mert maguk a pedofil bűnelkövetők is életre szóló sebet okoztak a tettükkel -, illetve azt is, hogy a pedofil bűnelkövetők soha ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

Új gyermekvédelmi rendszert kívánnak kialakítani, tiszta, világos szabályokkal és felügyelettel. Jobban kell látnia az államnak, hogy kik vezetik ezeket az intézményeket, ezek az emberek milyen életmódot folytatnak, milyen szabályokat nem tartanak be, milyen pszichológiai állapotban vannak, és életük minden egyes részére kiterjedő vizsgálat alá kell, hogy essenek - közölte Kocsis.

A gyermekekkel való foglalkozás nem játék, és a társadalom egységes abban, hogy zéró toleranciát kell mutatni. Azonban az a kialakulóban levő közhangulat, amely szerint a gyermekvédelemben dolgozó összes ember bűnös, messze elutasítandó. Az államnak az a kötelessége, hogy világos szabályokat alkosson, ezáltal megvédve azokat is, akik tisztességgel végzik a munkájukat - mondta a politikus.

Kocsis Máté arról is beszélt: amikor 2021-ben az első gyermekvédelmi törvénycsomagot elfogadták, annak egy pontját sem támogatta a baloldal. Ezért a Fidesz frakcióvezetője "minimum arcátlanságnak" nevezte, hogy bármelyikük képes kiállni a gyermekvédelmi tüntetésen.

A bicskei igazgató ügye felkavaró, vérlázító, és rettenetesen szomorú, hogy 1990 óta a helyén lehetett egy ilyen ember, akit még Demszky Gáborék időszakában neveztek ki - tette hozzá.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Rogán kézi vezérléséről beszélt a NER egykori fontos média-embere: „Legális módszerrel nem juthattak hozzá az információkhoz"
A megyei napilapok korábbi központi irányítója egy interjúban mondta el, hogy miért lett elege a Rogán Antallal folytatott egyeztetésekből. Szakács Árpád erkölcsi, morális okokból távozott a Mediaworks egyik kiemelt posztjáról.

Link másolása

Szakács Árpád néhány évvel ezelőtt még a fideszes médiabirodalom egyik meghatározó embere volt, egyik cikksorozata miatt távolították el a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről Prőhle Gergelyt. 2020-ban azonban távozott akkori pozíciójából és a Mi Hazánkos Dúró Dóra főtanácsadója lett, illetve Kárpátia Stúdió nevű könyvkiadóját működteti. Szakács – Magyar Péterhez képest – egy a rendszer másik szegmensére látott rá: 2016 és 2020 között a Mediaworks nyomtatott megyei napilapjainak központi szerkesztőségének főszerkesztője volt.

„Nagyon sokat találkoztam Rogán Antallal, hiszen három kampányban is részt vettem, mint az összes megyei napilap központi szerkesztőségének a főszerkesztője. Akkoriban ez nem volt nyilvános, de ma már teljesen egyértelmű mindenki számára, hiszen nemrég még le is fotózták a különböző média-főszerkesztőket, hogy jöttek ki a Karmelitából, hogy folynak egyeztetések, tehát hogy kéthetenként megjelent Rogán Antal, és az akkori médiában viszonylag magas pozícióval rendelkező emberek tekintetében összehangolta azokat a kampánystratégiákat, amelyek mentén a Fidesz politikája zajlott” - nyilatkozta Szakács Árpád az Ultrahang Plusz podcastban és megjegyezte: az értekezleteken elhangzottak utasítások voltak teljes mértékben, nem kérések.

„Ez egy kézi vezérelt helyzet és állapot volt. Ez így van ma is, de ma már ez egy nyílt titoknak számít,

tehát hogy azért tudok róla beszélni. Ezzel önmagában nincs gond, a problémák ott kezdődnek, amikor ezeken az egyeztetéseken olyan jellegű információk jelennek meg, olyan jellegű információkat hallok, amelyekhez meggyőződésem szerint semmilyen legális módszerrel nem juthattak hozzá. Hát ilyen jellegű információk, bár szerintem nem a titkosszolgálatokat, inkább a magánnyomozó és egyéb cégeket használták arra, de olyan jellegű információk jelentek meg, olyan jellegű dolgokat tudtunk meg,

olyan jellegű dolgokat építettünk be a média világába, ami erkölcsi, morális és mindenféle értelemben elképesztő”

– mondta Szakács, aki nem akart konkrét példát mondani, de a történet lényegét összefoglalta: a politikai ellenfeleknek tekintett emberekről vagy azokról a személyekről, akik valamilyen szempontból veszélyt jelentenek a rendszer számára, olyan információkat jelentek meg, amelyek ezeknek az embereknek, a személyeknek, pártoknak az életével, meg helyzetével volt kapcsolatos. A NER publicistái mindig megkapták, hogy minek kell szerepelni az írásaikban, mit kell kihangsúlyozni és ez a mai napig sem változott – jegyezte meg.

Szakács szerint olyan eszközök jelentek meg a politikai életben, amely inkább a bűnözői világhoz állnak legközelebb.

„Rogán Antal nyújtotta be decemberben a digitális állampolgárságról szóló törvényt. A digitális állampolgárságról szóló törvény az a kínai típusú társadalmi kreditrendszer a világ legdurvább diktatúrájának az informatikai alapját jelenti. Tehát ezek olyan súlyos erkölcsi, morális és egyéb aggályokat vetnek föl, amelyek egy olyan világba, amit szabadságként értelmezünk, amelyben szabadon beszélhetünk, tehát egy olyan világot képzelünk el a gyerekeink, unokáink számára is, ezek teljesen elfogadhatatlanok” – tette hozzá a 444.hu által szemlézett interjúban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ennyi ideje van a nyertesnek, hogy bejelentkezzen a 6,5 milliárd forintos rekord lottó nyereményéért
Egy külön erre a célra fenntartott telefonszámot kell hívnia, ahol a Szerencsejáték Zrt. egyik „feddhetetlen munkatársa” fogja beazonosítani. A nyereményt csak magyar bankszámlára utalják át.

Link másolása

Szombaton mi is megírtuk, hogy elvitték minden idők legnagyobb ötös lottó főnyereményét. Pontosabban, egyelőre nem vitték el, csak megnyerte valaki.

Ahogy a Szerencsjáték Zrt. közelményéből kiderült: külön eljárásrendet működtetnek a 300 millió forint feletti nyeremények kifizetésére, ami nagy vonalakban a következő.

A társaság külön telefonszámot, egy úgynevezett nagynyertes-vonalat tart fenn. Ezt a számot a sorsolást követően kilencven napon belül lehet megkeresni. A nyertes játékos jelentkezése során a lottótársaság „feddhetetlen munkatársának” lesz a feladata, hogy a szelvényen lévő információk alapján

meggyőződjön arról, valóban a nyertes kereste meg őket.

Ezután kerülhet sor csak személyes találkozásra, amikor leadásra kerül az eredeti szelvény, melynek megvizsgálják érvényességét. Ha a beazonosítás sikeres,

a személyes adatok egyeztetését követően megtörténhet a kifizetés, természetesen csakis hazai bankszámlára.

A jackpot összege egyébként 1999-ben lépte át az egymilliárd forintot. 5 milliárd forintot meghaladó főnyereményt pedig csupán kétszer, 2003-ban (5,092 milliárd forint) és 2015-ben (5,049 milliárd forint) nyerhettek el. 6 milliárd forint feletti összeg (6, 431 milliárd forint) a mai napig először 2020-ban volt, 39 hét halmozódás után. A most megnyert nyeremény pontosan 6 523 768 955 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET: