Eltűnhet a csokoládé – 2050-ben lehet az utolsó kakaószüret
A kaliforniai Berkeley Egyetemen a remény szó szerint üveg alatt nő. A biotudományok épületének átlátszó üvegfalain belül üvegházban nevelkedett mélyhűtött zöld növénykék várnak egy hirtelen hőmérséklet-növekedésre. Myeong-Je Cho, a növényi genomikar-részleg igazgatójának vigyázó szemei előtt nemcsak túlélésre lesznek képesek jóval melegebb éghajlati körülmények között, hanem prosperálni is fognak. Éppen e célból erősítették meg őket a CRISPR génnel, hogy ellenállóbbak legyenek, és alkalmazkodjanak az új klimatikus kihívásokhoz.
Myeong-Je Cho csapata tehát bizonyos DNS-módosítást hajt végre egy kakaófajtákon. Az eljárásnak már volt előzménye: az UCB Innovative Genomics Institute-ban már kísérleteztek a CRISPR-rel, hogy javítsák a világ déli részén igen kedvelt manióka növekedését.
E kutatás is része a Mars „Fenntarthatóság egy nemzedéken belül” (Sustainability in a Generation) nevű programjának, amelybe tavaly szeptemberben egymilliárd dollárt fektetett be. A cég 2050-ig több mint 60%-kal tervezi csökkenteni tevékenységeinek, köztük forgalmazói hálózatának karbonlábnyomát.
Jennifer Doudna, a UCB genetikusa, aki feltalálta a CRISPR-t, szorosan együttműködik a Mars-szal. Bár találmánya korábban bizonyos emberi betegségek kiirtásának lehetősége miatt kapott nagy figyelmet, a kutatónak meggyőződése, hogy nem elsősorban emberekre, hanem az emberi táplálékra fogják alkalmazni.
Forrás: Businessinsider