HÍREK

Márki-Zay Péter: „Orbán Viktor őszödi beszéde volt ez a hét”

Orbán a politikai pályafutását Lúdas Matyiként kezdte, de most már jobban hasonlít Döbrögire – mondta a politikus a tüntetésen.

Link másolása

Mint azt mi is megírtuk, Ébredj, Magyarország! Kiállás a rendszer áldozataiért címmel hirdetett tüntetés szombat 17 órára a budapesti Jászai Mari térre a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). A szervezők az esemény leírásában úgy fogalmaztak: "álljunk ki együtt a katásokért, a tanárokért, a rendőrökért, az egészségügyi dolgozókért, a nyugdíjasokért és mindazokért, akiket a rendszer nyomorba dönt". A rendezvényen beszédet mond Márki-Zay Péter, az MMM elnöke, az ellenzéki korábbi közös miniszterelnök-jelöltje.

A szombat délutáni tüntetést itt követheted velünk:

ÉLŐ: Közvetítés a tüntetésről

Gyülekeznek a tiltakozók a rakparton

(Fotók: Fischer Gábor)

Megérkezett Márki-Zay Péter is:

Az esemény kezdetén a hangszórókból Gulyás Gergelynek a kormányinfón a katával kapcsolatban feltett kérdések és a miniszter válaszai szóltak.

Az elmúlt száz napban kiderült, hogy az Orbán-kormány ígéretei hazugságok - hangzott el.

Elsőként MMM ifjúsági tagozatának újonnan választott elnöke, Magyar Bence szólalt fel. Elmondta, hogy sokan kérdezték, hogy mit csinálnak a vesztett választás után. Ő akkor úgy nyilatkozott, hogy maradni kell, de küzdeni kell, mert a kormány azt hiszi, hogy bármit megtehet. De már nem hagyjuk, hogy átverjenek minket újra - tette hozzá. Ez az ország gazdaságilag tönkre ment - mondta. Ebbe a rendszerbe nem lehet belesimulni, és nincs az az ígéret, amit ne szegnének meg. „A Fidesz hazudik, hazudott és újra hazudni fog” - mondta. Beszélt a lakhatási válságról, a fiatalok röghöz kötéséről, hogy nincs hová menniük azoknak, akik tanulni akarnak. Sok fiatallal beszélt, akik a kormánypártra szavaztak. Most azt üzeni nekik, hogy álljanak ki magukért, minden nap menjenek ki az utcára az igazukért.

A következő felszólaló Zeke László ügyvéd, civil aktivista volt. Elmondta, hogy nem katás, nem tanár és nem egészségügyi dolgozó. Most mégis itt van, mert ez most a szolidaritásról szól. Beszélt arról is, hogy szerint a taxisoknak is itt kéne most lenni, de megérti őket, és azt kéri, hogy ne ítélje el őket senki. A katások nem adócsalók, hanem szerződést kötöttek az állammal arra, hogy elvégzik a munkájukat - mondta. Ami most történt velük, az első körben tiszteletlenség. De tisztességtelen is, hogy egyik napról a másikra kényszerítik ebbe bele őket. Szakmai gond is van a döntéssel - tette hozzá. A most felmerült kérdésekre előbb meg kellett volna kérdezni a szakembereket. Mint jogász, úgy véli, hogy jogellenes is a kormány döntése. Adóév közepén, rövid határidővel, a megélhetést veszélyezteti az állam - vélekedett. De neveletlen is - tette hozzá. Arról is beszélt, hogy sok ügyvéd most azon dolgozik, hogy segítse a bajbajutottakat. Az augusztus 20-i tűzijáték szerinte játék a tűzzel - zárta a felszólalását.

Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert felszólalóként beszélt arról, hogy húsz éve viseli a tisztséget. Elmondta, hogy megkapta már, hogy ha nem áll a sorba, akkor nem kap támogatást. A legutóbbi pályázatokon sem nyertek. De nem adjuk el a lelkünket - mondta. Egy kivétel volt, a halottak számára kaptak egy hűtőt, miután kiírta a közösségi oldalán, hogy "még a halottaktól is sajnálják a pénzt". Ha befogod a pofádat, akkor lesz pénz - mondta. A bányászbéka fölöttünk kuruttyol - mondta, utalva arra, hogy az ország helyzete hogyan alakult az elmúlt időszakban. "Kitörölték a törvényekből az igazságot, helyette lett a gazság" - mondta. "Mindent átitat a cél, a csókos rendszert kell támogatni" - közölte. Az egyház már nem az égről, hanem a pénzről beszél - sorolta, de beszélt az iskolákról, az oktatásról is, a közalkalmazottakról, az egyházról és az egészségügyről is. „Nem cél a kiművelt emberfők társadalma, Orbánéknak fogyasztók kellenek és adófizetők”. "Sem stadionokat, Sem kaszinókat és propagandát és tűzijátékot sem kérünk" - mondta. A jog egyenlőségét kérjük - tette hozzá. A rezsiintézkedések miatt akkora költsége lesz az önkormányzatoknak, hogy nem jut pénzre semmire. "Nem maradhatunk a csend, a megalkuvás, a közömbösség emberei. A reformok nem jönnek, ha nem tesszük. Ha nem tudunk összefogni, akkor az élet és a történelem mond ítéletet felettünk. Nekünk hidakat kell építeni, nem falakat. Új vezetőkre van szükség... Nem a tolvajoké a jövő" - zárta beszédét a polgármester.

Lakatos Béla roma aktivista elmondta, hogy volt tanár, polgármester és most kitaszított. "Amikor lemondtam mint polgármester, mert ezt már nem veszi be a gyomrom, akkor feljelentettek hűtlen kezelésért, egy olyan ember, akivel sose voltak rosszban". Utána tíz helyre is jelentkezett tanárnak, de sehová sem vették fel. Felidézte a Tanúból azt a mondást, hogy „Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, öt perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös”. Beszélt arról is, hogy a romák olyan elnyomásban vannak, amiből nem tudnak kijönni. A saját véreik tartják a legnagyobb nyomorban, a Fidesz emberei utasítják őket - magyarázta. "Ez az ország nem emelt fel minket, ott maradtunk a sárban" – mondta.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője emlékezetetett rá, hogy a miniszterek bérét 650 ezerrel emelték meg, miközben 33 ezren oktatnak és egyben katáznak. "Ők aztán felkészültek a rezsicsökkentés kivezetésére”, miközben a pedagógusok béremelési igényére azt mondják, hogy ha majd lesz rá pénz – mondta. A rendőrök, katonák béremelésének örül, de szerint ez arról szól, hogy erővel, erőszakkal akarják lenyomni azt a társadalmi akaratot, hogy másképp kellene kormányozni. Azt kérte, hogy amikor a pedagógusok is sztrájkolnak, akkor segítsék őket, álljanak ki mellettük. Az oktatásban ne csak a rinyáló pedagógusokat lássák - kérte, mert nyilvánvalóan nincs 3 hónapos nyári szünetük. Ez hazugság. Tessék mellénk állni, mert a gyerekek jövője a tét - magyarázta.

A szervezők szerint már 5-6000 ember gyűlt már össze a rakparton.

Vajda Zoltán zuglói ellenzéki képviselő, az MSZP-frakció tagjaelmondta, hogy sokan tüntetnek, a katások, a pedagógusok, de a rendőrök is velük tüntetnek „jó sokan”. A költségvetéséről beszélt, az inflációról, az extraadókról, az unortodoxia blöffről, a betervezett 2000 milliárd forintos „uniós pénzről”. "A főnök háztartásonként félmillió forintunkat kockáztatja" - mondta. A kormánynak abba kellene hagynia az ipari méretű és kitűnően megszervezett lopást, és akkor jönnének hozzánk is az uniós pénzek – tette hozzá. Úgy vélte, hogy hagyni kéne a „háborús inflációs blöfföt”, mert ez „fideszes választási infláció”. Elmondta, hogy 2023-as büdzsében 5,2 százalékra tervezték az inflációt, de már a 12 százalékhoz közelíti. kemény megszorításokat terveznek, de nem a milliárdos haveri körre vetik ki az adót – tette hozzá. 2 ezer milliárd forintnyi uniós pénzt tervezett be a kormány, de ha ez nem érkezik meg, akkor nagy baj lesz.

Márki-Zay Péter beszéde elején arról beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor őszödi beszéde volt ez a hét, ezek a megszorítások. Úgy vélte, hogy a rezsicsökkentés nem fenntartható, ezt most a fideszes politikusok ismerték el: "Gratulálok Orbán Viktornak, száz nap alatt sikerült mindent meghazudtolnia, amit mondott”. "Hazudtak éjjel, hazudtak nappal” - tette hozzá, így nemcsak 2006-ban volt igaz ez, hanem 2022-ben.

A politikus beszédében azt mondta, hogy Orbán a politikai pályafutását Lúdas Matyiként kezdte, de most már jobban hasonlít Döbrögire: „Döbrögire, aki ispánért kiált”. Figyelmeztetett: nem lehet végtelen sokáig hazudozni és hazugságokkal választásokat nyerni.

Szerinte „az menthetetlen”, aki még most is hisz Orbánnak. Ha nem lenne Orbánéknak az fontos, hogy ennyit lopjanak, akkor nem kerültünk volna ekkora gödörbe. „Orbán Viktor inkább a lopásokra szavaz, nem a kisembereket védi, csak saját magát és saját barátait”. Lehet hülyíteni az embereket, de a végtelenségig nem. Minden megszorítást, amit a Fidesz bevezet, mi, kisemberek fizetjük meg - tette hozzá. „Orbán elmondta az őszödi beszédét, a mi felelősségünk az, hogy ez eljusson minden magyarhoz, hogy soha többé ne lehessen hazugságokkal választást nyerni. Ébresztő, Magyarország!” – mondta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Ritka fotó készült Magyar Péterről Balatonalmádiban
A politikust zenével ébresztették Veszprém megyében. A fotók alapján az is biztosra vehető, hogy a Tisza Párt alelnöke jól bánik a vasalóval.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 02.


Link másolása

Több dolog is kiderült Magyar Péter csütörtök délutáni posztjából. A bejegyzés alapján a Tisza Párt országjáró alelnökét zenével ébresztették Balatonalmádiban.

A politikust ritkán látható módon egy sötétkék pólóban fényképezték le, és nem a megszokott fehér ingben. A viselet azonban feltűnt a képek között és az is kiderült, hogy Magyar saját maga vasalja.

Magyar legfrissebb fotóit itt lehet megnézni:

Magyar Péter ezekben a napokban Veszprém megyét járja körbe. Szerdán a megyeszékhely egyik terén annyian voltak, hogy egy gombostűt sem lehetett volna már leejteni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Gyomorforgató éttermet zárattak be Budapesten, elképesztő állapotok uralkodtak a konyhában – videó
A Hidegkúti úti vendéglőben felsorolhatatlan mennyiségű hibát talált a hatóság. Szinte semmit nem tartottak be a szabályok közül.

Link másolása

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítását, továbbá a hatóság kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

A konyhát általános takarítatlanság jellemezte, padozatán a szennyeződés vastagon lerakódott, az oda kifröccsenő sütőolajat kartonpapírral itatták fel, mennyezete és oldalfala poros, elszíneződött, helyenként repedezett, pókhálós volt.

Ezenfelül a padlóösszefolyó nyitott volt, fedele hiányzott. A kifröccsenő sütőolajjal vastagon szennyezett konyhai ablakot - a rovarháló hiánya ellenére - nyitva tartották. Az egységben több helyen a világítótestek törés elleni védelmét sem biztosították.

Az egység zöldség-gyümölcs előkészítő helyiségében hiányzott a szükséges munkaasztal, a kétmedencés mosogató esetében nem gondoskodtak a hideg-meleg folyóvízről, sem a szennyvíz hálózatra való rákötésről. A rendeltetésszerű használat helyett a mosogatóban szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, feketeborsot és csomagolt száraz állateledelt, míg a kézmosóban személyzeti ruhákat tároltak. Maga a zöldség és gyümölcs tisztítása - az erre szolgáló helyiségen kívül - a gazdasági bejárat előtti közlekedőben történt.

A felsorolt problémákon túl a létesítményre vonatkozó, kötelező HACCP dokumentációval sem rendelkezett a vállalkozás.

A Nébih közölte, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A felügyelők továbbá 7 tétel, mintegy 50 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű élelmiszer azonnali hatályú forgalomból való kivonása mellett döntöttek. Az érintett élelmiszerek felhasználását és forgalomba hozatalát megtiltották.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatók a Nébih honlapján a jogsértések listáján. A Hidegkúti úti horrorétteremről videót is közölt a hatóság:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor egy nyíregyházi erdő szélén folytatta a titkos kampányát
A miniszterelnök a háborúról beszélt az egybegyűlteknek. Szerinte ma a baloldalra szavazni egyet jelent a háború támogatásával.

Link másolása

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke országjáró kampánykörútja keretében csütörtökön Nyíregyházára látogatott, ahol megbeszélést folytatott Kovács Ferenc polgármesterrel és a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület tagjaival, majd a választókkal találkozott, írja az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének közleménye alapján.

A 2010 óta az országban és Nyíregyházán végrehajtott fejlesztéseket felidézve a kormányfő elmondta:

„a baloldal ígérget, mi viszont dolgozni szoktunk, ők beszélnek, mi pedig teljesítünk. Ráadásul a baloldalra szavazni ma egyet jelent a háború támogatásával.”

A miniszterelnök szerint a háborúban mindig vannak, akik jól járnak, néhányan nagyon meg is gazdagodnak. Ez ma is így lenne, ezért van az, hogy Brüsszel támogatja a háborút. De a többség minden háborúban szenved. És ha ez a többség most Európa-szerte felemeli a szavát, akkor még elkerülhető a legrosszabb. Ez június 9-e tétje. Ez a választás döntő hatással lesz a háború vagy béke kérdésére, foglalta össze Orbán Viktor.

A kormányfő a Facebookon is megosztott egy fotót a nyíregyházi kampányeseményről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Kiderült: olyan kerületben indít polgármester-jelöltet Magyar Péter pártja, ahol most is ellenzéki a polgármester
A XVIII. kerületben Balogh Balázs áll majd rajthoz a Tisza Párt színeiben. A fővárosi listához még két kerületben kell polgármester-jelöltet indítaniuk.

Link másolása

Megvan a Tisza Párt első polgármesterjelöltje Budapesten: a XVIII. kerületben Balogh Balázst fogják indítani a június 9-i önkormányzati választáson - írja a Telex a valasztas.hu adatai alapján.

Magyar a Sümegen tartott fórumán beszélt arról, hogy nem csak az EP, hanem az önkormányzati választáson is el akarnak indulni, és fontolgatják, hogy a saját fővárosi listát állítanak.

„El fogunk érni egy olyan eredményt ott, hogy a Tisza Párt nélkül nem tudnak többséget szerezni”

- mondta akkor Magyar Péter.

A fővárosi lista állításához három kerületben kell polgármester-jelöltet indítani. Ebből az egyik már meg is van a Tisza Párnak: Balogh Balázs a XVIII. kerületben áll rajthoz. Rajta kívül itt még hét jelölt van versenyben a polgármesteri címért. Köztük a jelenlegi városvezető, Szaniszló Ferenc is, akit a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd támogat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk