News here

HÍREK

Egyetlen cég végzi 68,5 milliárdért az állami szektor takarítási és kertészeti munkáit

A Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) ellátási körébe tartozó ingatlanokban, vagyis az állami szektorban négy évig egyetlen cég, a B+N Referencia Zrt. végezheti a takarítást, a fertőtlenítést, a kártevőirtást, valamint a kertészeti és parkfenntartási munkákat.

Link másolása

A megbízás értéke 54 milliárd forint plusz áfa, azaz 68 milliárd 580 millió forint. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben elérhető dokumentumok szerint a megbízás 48 hónapra, illetve a meghatározott összeg kimerüléséig szól, de ha négy év alatt nem hívnák le a teljes összeget, akkor a megbízás egy évvel meghosszabbítható.

Az eljárásban egyetlen kis- vagy középvállalkozás sem tudott labdába rúgni.

„A szolgáltatási egységárak minél alacsonyabb mértéke érdekében” ugyanis nem volt lehetőség részajánlattételre, tehát például arra, hogy egy-egy cég vagy társulás egy megyében vagy helyszínen végezze el az adott munkákat. – írja a 24.hu, hangsúlyozva, hogy a nagyobb cégek számára sem volt nyitott a „verseny”, mivel az eljárásban kikötötték, hogy „csak olyan ajánlattevőket várnak, akiknek a közbeszerzés tárgya szerinti (takarítási és/vagy kártevőirtási és/vagy kertészeti szolgáltatások), az előző három lezárt üzleti évből származó, áfa nélkül számított árbevétele eléri a nettó 10 milliárd forintot”.

E kikötésnek megfelelően a hatalmas összegű megbízásra mindössze két ajánlat érkezett: a B+N Referencia Zrt. mellett a Jánosik és Társai Kft. szállt versenybe. Végül a nyertes cég ajánlatára ezer pontot adtak az értékelés során, a második helyezett pedig 998,6 pontot kapott.

A KEF üzemeltetési, illetve ellátási körébe országosan 1501 létesítmény tartozik, ezek nettó alapterülete 2 284 551 négyzetméter. „Ebből a napi takarítással érintett nettó alapterület 1 622 922, a kártevőirtással érintett nettó alapterület 785 438, a kertészeti és parkfenntartási szolgáltatással érintett nettó alapterület pedig 247 702 négyzetméter” – mutat rá a 24.hu cikke.

A hatalmas területen végzendő feladat igen sokrétű a napi, illetve az időnkénti nagytakarítástól kezdve a fertőtlenítésen és kártevőirtáson, állati tetemek elszállításán át egészen a Solymász Szolgálat alkalmazásáig. (Ez utóbbi biológiai védekezést jelent: a sólyom elriasztja a terület környékén megtelepedő seregély-, varjú- és galambcsapatokat.)

A nyertes B+N Referencia Zrt. az utóbbi években a legnagyobb építőipari cégekhez mérhető megrendeléseket kap – így ragadt rá a sajtóban „a takarítás Mészárosa” elnevezés.

A cég márciusban például egy négy évre szóló, 300 milliárd forintos keretmegbízást vitt el, amelyet ugyancsak a KEF írt ki az ország kórházainak (kivéve a honvédséget és az egyetemi klinikákat) takarítására. Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. tulajdonosa akkor a Telexnek úgy nyilatkozott: „a kormányzat valószínűsíthetően azért bízza egy tapasztalatokkal, kellő szakértelemmel és méretnagysággal rendelkező cégre ezt a szolgáltatást, mert szűk egy évvel a választás előtt nem akar kockázatot vállalni, és nem várt eseményekkel szembenézni az egészségügyben. Most a járvány miatt, később várhatóan a hatalmas tömegek miatt. Így a kórházi higiénia elsőrendű fontosságú.”

A sajtó Kis-Szölgyémi Ferencet Rogán Antal környékén emlegeti, ő azonban a Telexnek azt mondta: még sosem találkozott a miniszterrel. Emellett arról is beszélt, hogy a Habony Árpád hitelezőjeként, illetve a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium mögötti alapítvány miatt is ismert Tombor Andrással, akivel három évig együtt dolgozott a Multireklámban, már öt éve nem beszélnek. Az ugyanakkor tény, hogy a B+N Referencia Zrt. 10 milliárd forintos forráshoz jutott a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjában, valamint olyan, a NER legfelsőbb köreihez sorolt cégekkel köt üzleteket, mint Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Zrt., illetve a Valton-Sec Zrt., amely a kormány kedvenc őrző-védő cégeként ismert.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Itt a nagy bejelentés: megszűnik a benzinársapka, kedd 23 órától lép életbe
Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt Mol-vezér jelentette be. 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel mostantól.
MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2022. december 06.


Link másolása

Kedd este 21:45-kor küldték ki a meghívót a szerkesztőségeknek a Kormányzati Tájékoztatási Központból arról, hogy 22:30-kor kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér. A szerkesztőségek 14 percet kaptak a regisztrációra.

Mindenki azt tippelte, hogy a benzinárstopról lesz szó.

Gulyás Gergely ezt mondta: "Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbelépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában"

A Mol tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja ellátni az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Teljes leürülés alakult ki a töltőállomások negyedén, elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül – mondja Hernádi, a Molnál még ilyen nem volt. Az elmúlt napok forgalma az elmúlt évi duplája volt majdnem. 871 nagykereskedelmi rendelést nem tudtak kielégíteni. A Mol eddig bírta.

Két perccel Gulyás bejelentése után meg is jelent a közlöny, mely szerint a rendelet 23 órától lép életbe.

Rövid távon is lesz hatása a benzinárstop eltörlésének, egy-másfél hónapon belül állhat helyre a stabilitás – mondta Hernádi.

Hernádi bejelentette a piaci árakat is: a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel mostantól.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
NATO-főtitkár: Már 2021 őszén tudtuk, hogy Putyin támadni fog, Magyarország is értesült erről
Jens Stoltenberg megerősítette, hogy február elején valóban beszélt Orbán Viktorral a kormányfő moszkvai látogatása után, de ekkor már nem volt újdonság neki az, amire a miniszterelnök figyelmeztette.

Link másolása

Magyarország NATO-ban és a háborúban betöltött szerepéről kérdezte a Partizán YouTube-csatorna a NATO-főtitkárát Brüsszelben egy interjú keretében. Jens Stoltenberg meglehetősen diplomatikus válaszokat adott, például elmondta, hogy a magyar kormány részt vállalt a különféle támogatásokból, elfogadta a szankciókat is elfogadta, és sok menekültet is befogadott.

Arra a kérdésre, hogy maradéktalanul elégedett-e Magyarország eddigi szerepvállalásával, azt válaszolta, hogy nem akarja rangsorolni a szövetség tagországait. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország Törökország mellett az egyetlen olyan NATO-tag, amelyik még nem ratifikálta Svédország és Finnország tagságát, a főtitkár csak annyit mondott, számít rá, hogy Magyarország és Törökország is mihamarabb megteszi ezt.

A Partizán alapítója, Gulyás Márton felidézte, hogy Orbán Viktornak rossz megérzései voltak a február elejei, Vlagyimir Putyinnal való moszkvai találkozója után. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy bár az orosz elnök nem mondta neki, hogy támadásra készül, de ő látta, hogy baj van. Állítása szerint fel is hívta a NATO főtitkárát, hogy figyelmeztesse erre. Stoltenberg az interjúban megerősítette, hogy valóban beszélt a kormányfővel.

„Ekkor a NATO-tagok már teljes bizonyossággal tudták, hogy Putyin Oroszországa meg fogja támadni Ukrajnát. A közös hírszerzésünk értesült erről még 2021 őszén. Az egész világot figyelmeztettük, beleértve a NATO-tagokat Putyin megszállási terveiről és a hatalmas katonai készülődésről. Ez az információ tehát minden országnak a birtokában állt, fel voltunk készülve Putyin támadására”

- mondta.

Hozzátette, hogy szerinte helytelen lenne részleteznie a közte és Orbán között történt beszélgetést. Arra azért utalt, hogy számára nem volt meglepetés az, amit a miniszterelnök mondott neki, hiszen már 2021 őszén tisztában voltak azzal, hogy Putyin támadásra készül.

A főtitkár azt is elmondta, hogy szerinte téves gondolat az, hogy a NATO tervezett keleti bővítése provokálta ki az orosz támadást. Úgy véli, ez az elképzelés azon a feltételezésen alapul, hogy Oroszországnak jogában áll dönteni a szomszédos országok sorsáról. Hangsúlyozta, hogy Oroszország indította a háborút, miatta áll fenn ez a helyzet Európában, ami a hidegháború óta a legveszélyesebb. A konfliktust pedig az okozza, hogy Putyin nem hagyja, hogy Ukrajna eldöntse, milyen úton járjon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Újabb térképen láthatod, hol tudsz tankolni az országban
A folyamatosan frissülő oldalon bárki megoszthatja az aktuális tapasztalatait.

Link másolása

Az egyre súlyosbodó üzemanyaghiány miatt már különböző fórumokon és csoportokban próbálják az autósok megosztani egymással a híreket és a még elérhető benzin és gázolaj lelőhelyét.

A Totalcar portál is készített már egy élő hírfolyamot és egy folyamatosan változó térképet, amelyen percről percre, illetve ahogy ők írják, "cseppről cseppre" nyomon lehet követni, hogy hol kapható vagy épp nem kapható üzemanyag.

Megjelent egy hasonló térkép a Benzinkút.info oldalon, amely egy közösségi benzinkút-információs adatbázis. Itt bárki megjelölheti az aktuális tapasztalatait a térképen.

A zöld jelzés azt jelenti, hogy az adott benzinkúton minden kapható, a sárga a hiányos készletet jelöli, a piros pedig azt, hogy minden üzemanyag kifogyott. Ahol szürke jelzést látsz, ott egyelőre még nincs adat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Civil ruhás rendőrök tepertek le egy 16 éves fiút egy debreceni plázában
Kétmillió forintot akart kicsikarni 20 éves társával egy férfitól, mindkettejüket elkapták.

Link másolása

16 éves zsarolót kaptak el civil ruhás rendőrök egy debreceni plázában - számolt be róla az RTL Híradó.

Amikor a kamasz meglátta, hogy érte jöttek, megpróbált elfutni, de a rendőrök leteperték, majd a földön megbilincselték.

A fiatal a gyanú szerint egy zsaroló, aki 2 millió forintot akart kicsikarni társával egy férfitól. Öt napja beszéltek meg találkozót vele a forgalmas bevásárlóközpontba, mert azt remélhették, hogy a tömegben feltűnés nélkül átadja nekik a pénzzel teli borítékot az áldozat. Azt viszont nem tudták, hogy már november óta figyelték őket a nyomozók.

Azt, hogy pontosan mivel zsarolták a férfit, a rendőrök nem árulták el, csak azt, hogy a 20 éves budapesti fiú ötlete volt az egész. Őt a fővárosban bérelt lakásában fogták el. Azt nem tudni, hogy milyen kapcsolatban állt társával és a megzsarolt férfivel.

A két fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki, majd őrizetbe vették őket. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek. A 16 éves fiú szabadlábon lehet a tárgyalásig, társa viszont nem hagyhatja el az otthonát engedély nélkül. Akár nyolc év börtönt is kaphatnak, ha elítélik őket.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: