News here
hirdetés

HÍREK

Egy maláj üzletembernek is jutott pár milliárd a Kínából beszerzett lélegeztetőgépekből

Konkrétan a magánbankszámláján landoltak a milliárdok a magyar Külügytől.

Link másolása

hirdetés

Korábban írtunk arról, hogy egy maláj cégen keresztül jöttek Magyarországra a kínai lélegeztetőgépek. A Transparency International olyan dokumentumokat kért a Külügyminisztériumtól, amelyekben azt rögzítették, hogy hogyan világították át a maláj közvetítőcéget, de a Külügy azt felelte, hogy ilyen adatokat nem rögzítettek - írja a HVG. A Transparency International két lehetőséget lát: vagy nem ellenőrizte le a Külgazdasági és Külügyminisztérium, milyen cégtől vásárolt Malajzián keresztül több, mint 180 milliárd forintért kínai lélegeztetőgépeket, vagy szóban történt meg az ellenőrzés.

"Az ügy részleteinek a feltárása érdekében pert kezdeményező Transparency International Magyarország álláspontja szerint a történtek újfent azt igazolják, hogy a kormány a koronavírus okozta világjárvány leküzdésének ürügyével még magasabb fokozatra kapcsolta a korrupt közpénzköltést". Ezt Ligeti Miklós, a szervezet jogi vezetője emelte ki a HVG-nek, és azt is hozzáfűzte: "nem azzal van a gond, hogy a világjárványban, amely vitán felül rendkívüli helyzetnek tekinthető, a kormány rendkívüli megoldásokhoz folyamodott, hanem azzal, hogy

a magyar adófizetők pénzéből százmilliárdos nagyságrendben juttatott olyan beszállítóknak és állítólagos üzletembereknek, akiknek a megbízhatóságáról és az átláthatóságáról semmilyen módon nem győződtek meg".

Egészen pontosan a GR Technologies nevű cégnek az átvilágítása a kérdés, ami mögött a maláj üzletember, Vinod Sekhar áll. Az ügy furcsasága, hogy a közvetítésért nem csak a cég számlájára utalt pénzt a magyar Külügyminisztérium, néhány milliárd forint jutott Sekhar saját számlájára is.

Arról sincs dokumentáció, hogy miért pont ezt a céget bízták meg, nem látszik írásos nyoma ugyanis semmilyen engedélyezésnek, közbeszerzési eljárásnak. A Transparency International Magyarország közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumhoz, amelyben egyebek mellett azt kérdezték:

hirdetés
  • ki, vagy melyik szervezet engedélyezte, hogy a KKM szerződést kössön a GR Technologiesszal,
  • ha nem volt engedélyezés, akkor ki döntött arról, hogy szerződést köthetnek,
  • milyen pályáztatás, versenyeztetés, közbeszerzés vagy más eljárás kellett ahhoz, hogy a vállalatot kiválasszák,
  • ha nem volt kiválasztási eljárás, hogyan került kapcsolatba a KKM a céggel?

Miután a minisztérium nem válaszolt, a TI Magyarország perre ment, 2022 februárjában tartják majd a tárgyalást. A KKM ellenkérelmet adott be a bíróságra, ebben azt írták, hogy nem vonatkozik az adatigénylésről szóló törvény a maláj beszerzésre, mert

"a kért adatok rögzítésére semmilyen módon vagy formában nem került sor, így közérdekű adat nem keletkezett".

Ebből a Transparency International azt olvasta ki, hogy a KKM szerint nincs írásos nyoma annak az eljárásnak, amiben kiválasztották a lélegeztetőgépeket beszállító céget.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Milliós juttatást kap Varga Judit és Szijjártó Péter azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek
Velük együtt összesen öt miniszternek jár juttatás azért, mert tagok alapítványi állami egyetemek kuratóriumaiban.

Link másolása

hirdetés

Több miniszter is milliós juttatást vesz fel a modellváltáson átesett állami egyetemi kuratóriumi tagságáért - számolt be róla az RTL Híradó a friss vagyonnyilatkozatok alapján.

Varga Judit igazságügyi miniszter az alapítványi tulajdonba kiszervezett Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke. Eddig ezért semmilyen juttatást nem kapott, ám a most megjelent vagyonnyilatkozata szerint

júliustól milliós fizetést kap az alapítványtól.

Mivel az új rendszerben csak sávosan kell megjelölni a bevételeket, így a pontos összeget nem tudni, csak annyit, hogy 1-5 millió forint közötti bevétele származik ebből.

Szijjártó Péter külügyminiszter is minimum egy-, legfeljebb ötmillió forintot kap júliustól a győri Széchenyi István Egyetem kuratóriumának tagjaként.

Azt sem Varga, sem Szijjártó nem árulta el az RTL Híradó megkeresésére, hogy pontosan mekkora összeg jár nekik, és miért kapnak egyáltalán juttatást azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek.

Rajtuk kívül még három miniszter, Lázár János, Nagy István és Varga Mihály kuratóriumi tagok alapítványi állami egyetemeknél, ők fél-egymillió forint közötti összeget keresnek ezzel a pozíciójukkal.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
80 ezer turista rekedt egy üdülőszigeten, amit lezártak a koronavírus terjedése miatt Kínában
Twitter-videók tanúsága szerint sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanezer turista rekedt a kínai Hajnan szigeten, mivel a hatóságok a koronavírus terjedése miatt leállították a tömegközlekedést, vasúti- és légi közlekedést is - írja a CNN.

A kínai Hawaii-nak is nevezett nyaralósziget legnagyobb városában, Sanyában

múlt héten összesen 827 megbetegedést regisztráltak a hatóságok,

ezért zárták le a szigetet. A hatóságok szerint a fertőzéseket a vírus Omicron BA.5.1.3 variánsa okozta, amely Sanya Jazsu nevű kikötőből terjedt el a szigeten.

A Twiterre feltöltött videók szerint

sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

A hatóságok ezért hangosbemondókkal szólították fel őket arra, hogy térjenek vissza a szállodákba.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Záporokkal, zivatarokkal indul a hét: nagy hőség nem lesz, de napokig erős szél fog fújni
Hétfőn még 33 fok is lehet, a hét közepén viszont már csak 25-30 fokig melegszik az idő, éjszakánként pedig kellemesen felfrissül a levegő.

Link másolása

hirdetés

A jövő hét első felében szeles nyári időre van kilátás, nagy hőségtől nem kell tartani - írja előrejelzésében az Időkép.

Hétfőn nyugaton felhősen indul a nap, eső, záporok, délnyugaton zivatarok indíthatják a reggelt, majd délután a Tiszántúlon is kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. Élénk marad az északi-északkeleti szél. Délutánra 25 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb.

Keddtől csütörtökig is marad a szeles idő, az északkeleti szelet többfelé kísérhetik erős, a Dunától keletre többször 50 km/órát meghaladó lökések.

Kedden még a keleti, délkeleti és déli határ mentén alakulhat ki helyenként zápor, zivatar, szerdán nem várható számottevő csapadék. Csütörtökön főként az ország keleti felén elszórt jelleggel ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Nagy területet érintő jelentős csapadék továbbra sem várható, csupán lokálisan, azaz kis területekre koncentrálódva hullhat számottevő mennyiség.

Kedden az Alföldön és délen továbbra is mérhetünk 31-32 fokos maximumokat, szerdán és csütörtökön az ország nagy részén 30 fok alatt maradunk, 25 és 30 fok közötti csúcsokat mérhetünk. Éjszakánként kellemesen felfrissül a levegő.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Rendőrök elől menekülő teherautó szenvedett balesetet, 20 migráns megsérült Üllőnél
A Bors információi szerint az esetnek 8 életveszélyes, 2 súlyos és 6 könnyű sérültje van, többeket sokáig a helyszínen kezeltek. A teherautó 49 éves budapesti sofőrjét elfogták.

Link másolása

hirdetés

20 migráns megsérült, amikor az őket szállító teherautót vezető embercsempész árokba hajtott a 4-es főúton Üllő térségében vasárnap - közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A magukat indiai, afgán, illetve pakisztáni állampolgárnak valló külföldieket kórházba vitték. Öten könnyebben sérültek meg, a többiek sérülései súlyosak - írták a police.hu-n.

A teherautó 49 éves budapesti sofőrjét elfogták, ellene embercsempészés gyanúja miatt indítottak eljárást - tették hozzá.

A balesetről azt írták: gyorshajtás miatt Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül árokba csapódott.

A teherautó sofőrje Pilis térségében elvesztette uralmát a jármű felett és az útpadkára sodródva megállt. Amikor azonban a rendőrök közelebb értek, gázt adott és az egyik szolgálati autónak nekiütközve ismét menekülőre fogta.

Ezt követően a 4-es főúton nagy sebességgel haladt a főváros felé, amikor a 29-es kilométernél, egy körforgalomból kihajtva újra elvesztette uralmát a jármű felett és az árokba csapódott.

hirdetés

A teherautó vezetője könnyebben sérült meg - ismertette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Bors információi szerint az esetnek 8 életveszélyes, 2 súlyos és 6 könnyű sérültje van, többeket még jelenleg is a helyszínen kezelnek, míg több ember állapota válságos.

A mentők és a tűzoltók szoros együttműködésben dolgoztak az életmentésen, a kisbuszba ugyanis úgy összezsúfolták az embereket, hogy többeket is csak feszítő-vágóval lehetett kiemelni az összeroncsolódott járműből.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: