HÍREK

Egy kínai laborból szabadulhatott el a koronavírus az FBI igazgatója szerint

Most először mondta ki hivatalos szervezet a laboratóriumi eredetet, de sokan így is szkeptikusak az állítással kapcsolatban.

Link másolása

„Nagyon valószínű”, hogy egy, a kínai kormány által ellenőrzött laboratóriumból szabadulhatott el a koronavírus-világjárvány kórokozója, a SARS-CoV-2, ami lezárásra kényszerítette az egész világot 2020-ban és 2021-ben – jelentette ki Christopher Wray, az FBI igazgatója. Ezzel ő volt az első, aki egy hivatalos szerv részéről ezt az eredetet nevezte meg a Covid forrásának – írja a BBC.

Wray a FOX Newsnak elmondta:

„Az FBI már jó ideje úgy értékelte, hogy a járvány eredete nagy valószínűséggel egy lehetséges laboratóriumi incidens.”

Az igazgató mindezeket azután mondta el, hogy az Egyesült Államok kínai nagykövete felszólította az országot, hogy „legyen őszintébb” a Covid származását illetően. A Fehér Ház kedden még azt mondta, nincs egységes és biztos álláspont az amerikai kormányban a vírus eredetét illetően.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai egészségügyi szakemberekkel közösen arra jutott, hogy szinte kizárható a laboratóriumi eredet, és sokkal valószínűbb az emberről állatra terjedő vírus hipotézise.

Wray szerint „Kína mindent megtesz annak érdekében, hogy meghiúsítsa és elhomályosítsa” a globális világjárvány forrásának azonosítására irányuló erőfeszítéseket. Hozzátette, az ügynökség nyomozásának részletei titkosak, de az FBI-nak van egy szakértői csoportja, amely a biológiai fenyegetések veszélyeire összpontosított.

Peking válaszul „politikai manipulációval” vádolta Washingtont. „Az általuk levont következtetések nem hitelesek” – fogalmazott tömören és egyértelműen Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A FBI elnökének bejelentése ellenére sokan mások még mindig kételkednek a laboratóriumi eredetben.

David Robertson professzor, a Glasgow-i Egyetem vírusgenomikai és bioinformatikai részlegének vezetője például továbbra is azt állítja, hogy sokkal valószínűbb a természetes eredet, de más tudósok is úgy vélekednek, hogy kevés a bizonyíték ahhoz, hogy kétséget kizáróan be lehessen bizonyítani a vírus laboratóriumi származását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A mentőcsapat vezetője Suhajda Szilárdról: „Lesújtva, összetörve állunk itt, nehéz szavakat találni”
Pintér László elmondta azt is, hogy megérdemelte volna, hogy elérje a csúcsot.

Link másolása

Nem találták meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten, a földi keresést befejezték – közölték szombat délután Suhajda Szilárd Facebook-oldalán. A hegymászó hivatalos oldalán jelent meg a mentőexpedíció részletes leírása.

A mentőakció részleteiről az expedíció kommunikációs vezetője beszélt az RTL-nek.

„Egy nagyszerű embert vesztettünk el”

– mondta Pintér László, aki egyben Suhajda Szilárd jó barátja.

A szakember elmondta, hogy a keresőcsapat emberfeletti feladatot végzett. Nagyon hálásak a segítségükért. A serpák órákon keresztül föl-alá kutattak az Everesten, és most az a fontos, hogy biztonságban leérjenek a hegyről.

„Nem élő embert keresünk már, ennek az esélye jelen pillanatban elszállt. Lesújtva, összetörve állunk itt, nehéz szavakat találni”

- tette hozzá az expedíció vezetője.

Pintér László az elmúlt napokban igyekezett tájékoztatni a nyilvánosságot a legnaprakészebb információkról, beszámolni Szilárd állapotáról, de lelkileg megterhelő feladatként élte meg, hiszen ő egyben a mászó személyes jó barátja.

„Megérdemelte volna, hogy elérje a csúcsot. (…) Így is ő jutott a legmagasabbra a magyarok közül a Mount Everesten palackozott oxigén nélkül, egy nagyszerű embert vesztettünk el”

- emlékezett barátjára Pintér László.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Suhajda Szilárd Facebook-oldalán részletesen leírták, hogyan zajlott a mentőexpedíció
A posztban kiemelték, hogy Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját.

Link másolása

A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten - mindezt szombat délután közölték a hegymászó Facebook-oldalán.

Suhajda Szilárd Facebook-oldalán részletesen beszámoltak arról, hogyan próbálták megtalálni az eltűnt magyar sportolót.

„Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába.

Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték”

- áll a posztban.

„Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása. A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. A serpa korábbról személyesen ismerte Szilárdot, így kétség sem fért hozzá, hogy őt látta. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna.

Az információ birtokában a háttércsapat a helyzetértékelést követően azonnal megkezdte a mentés szervezését, és az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A tervek szerint 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. A neves olasz hegymászó és helikopter-pilóta, Simone Moro Katmanduból gépével egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát, kizárva annak esélyét, hogy Szilárd közben lezuhant.

A három serpa 26-án nepáli idő szerint délelőtt 10:00 órakor indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból. Rendkívül gyorsan, hét óra alatt elérték a 7950 méteren lévő 4-es tábort. Ez az út egy átlagos mászónak két napra elosztva ennek az időnek a háromszorosa. Itt egy negyedik serpa és egy segítő várta őket sátorban. Egyikük csatlakozni tervezett a keresőkhöz, másikuk feladata a többiek étellel, itallal történő ellátása volt.

Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után mindössze két órával felérkezésük után, nepáli idő szerint 19:15-kor a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, majd a negyedik később indult utánuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől.

Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.”

- folytatták a leírást.

A cikknek még nincs vége, lapozz!Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Meghalt Hódy László Európa-bajnok kosárlabdázó
Az 1955-ös budapesti Eb-n húsz pontot dobott a címvédő szovjetek ellen. Később Ausztráliába emigrált, ahol '89-ben minden idők legjobb kosárlabdázójának választották.

Link másolása

Meghalt az ötvenes évek első felének egyik legkiválóbb magyar kosárlabdázója, Hódy László. A családja közlése szerint Melbourne-ben, 89. életévében pénteken halt meg az 1955-ben Eb-győztes csapat tagja.

Hódy László a Szegedi Postásban kezdte pályafutását, majd a Munkaerőtartalékok SE után a Bp. Honvéd játékosa lett. A válogatottal 18 évesen, 1952-ben a helsinki olimpián a kilencedik helyen végzett, majd 1953-ban Európa-bajnoki ezüstérmet nyert, 1954-ben Budapesten pedig főiskolai világbajnok lett.

Az 1955-ös budapesti Eb-n a címvédő szovjetek elleni kulcsmérkőzésen kiemelkedően játszott: a Népstadionban 82-68-ra megnyert meccsen húsz pontot dobott.

Testvére, Hódy János is tagja volt az Európa-bajnok csapatnak. Hiába volt ugyanakkor a nagy siker, a vezetés nem támogatta a csapat indulását az 1956-os melbourne-i olimpián. Hódy László 1956 végén több társával és menyasszonyával, későbbi feleségével elhagyta az országot, később Ausztrália felé vették az irányt.

A kosárlabdával távol Magyarországtól sem szakított: az Adelaide Budapest csapatával sokszoros ausztrál bajnok lett.

Hódy 1964-ben már az ausztrál válogatottal szerepelt a tokiói olimpián. Ő volt az első kosaras, aki két ország színeiben is játszhatott az ötkarikás játékokon.

Az új hazájában Les néven ismert és tisztelt Hódy 1972-ben intett búcsút a játéknak. 1989-ben minden idők legjobb ausztrál kosárlabdázójának választották. 2012-ben a magyar kosárlabdázás halhatatlanjai közé került. A 31-szeres válogatott center életrajzi könyve előbb angolul, majd 2017-ben magyarul is megjelent "Osztályidegentől a halhatatlanig" címmel.

Hódy László búcsúztatására június 6-án kerül sor helyi idő szerint 14 órakor. A szertartás interneten keresztül lesz követhető lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Urnafalra lehet pályázni a lakosság elvándorlásának megállítására hirdetett kormányzati programban
Nincs orvos, nincs posta, nincs munkahely, az utak tönkrementek, de lesz mindenhol szép új urnafal - írta Hadházy Ákos a Facebook-oldalán.

Link másolása

Hadházy Ákos független képviselő írt arról, hogy a lakosság elvándorlását megakadályozni hivatott kormányzati programban urnafalra lehet pályázni.

„Nincs orvos, nincs posta, nincs munkahely, az utak tönkrementek, de lesz mindenhol szép új urnafal”

– írta a pályázati lehetőségről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

„Ezekre a fantasztikus fejlesztésekre most 2 milliárdot ad a király az alattvalóknak, maximum 5 millióra lehet pályázni, furcsamód pont annyiba is kerülnek rendszerint az alkotások” – tette hozzá Hadházy, aki képeket is mellékelt a bejegyzéséhez.

A Magyar Falu Program honlapján olvasható az, hogy a projekt kiemelt céljaként az 5000 fő alatti kistelepülések megerősítését és fejlesztését tűzték ki, valamint a helyi életminőség javítását és a lakosság elvándorlásának megállítását.

(via rtl.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET: