HÍREK

Bemutatták az amerikai légierő új lopakodó bombázóját, amely atomfegyverek bevetésére is alkalmas lehet

Az új gép jelentős fejlesztés, még a legfejlettebb légvédelemnek is komoly gondot okozhat.

Link másolása

Bemutatta az Air Force a legújabb nukleáris lopakodó bombázóját, a B-21-et, amely fokozatosan felváltja a hidegháborúban először beszerzett repülőgépeket.

Az Egyesült Államok hadseregének új gépe a hagyományosak mellett az atomfegyverek bevetésére is alkalmas lehet.

Az új B-21-esek harminc év után az első új bombázók az amerikai légierőnél. Fokozatosan cserélik majd le ezekre a korábbi, használt bombázókat – írja a BBC.

Egy ilyen gép 700 millió dollárba kerül, de részletes technikai információkat nem közöltek róla. Annyit elárultak, hogy olyan fegyverek beszerelésére is mód lesz majd, amiket még ki sem fejlesztettek.

A gyártó Northrop Grumman kaliforniai telephelyén a védelmi miniszter jelenlétében mutatták meg a bombázót. A miniszter elmondása szerint az új gép jelentős fejlesztés, még a világ legfejlettebb légvédelmének is meggyűlhet majd a baja, hogy kiszúrja a B-21-eseket az égen.

A gép akár személyzet nélkül is képes repülni, de erről még nincs döntés

– mondta el a szóvivő.

A hivatalos repülés majd jövő évben lesz. Az is kiderült, harminc év kellett ahhoz, hogy a tervekből kész repülő váljon. A flotta fejlesztéséhez pedig 203 milliárd dollárt költhettek el. Most hat gép készül, de a légierő legalább száz darabot szeretne.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Nem lehet OTP-s bankkártyákkal fizetni és pénzt felvenni – technikai hiba lett a karbantartásból
Éjjel tervezett leállás volt a rendszerben, de a munkákat reggelre sem sikerült befejezni, sokan panaszkodnak.

Link másolása

Nem működik az OTP fizetési rendszere csütörtök reggel.

A bank szerda este figyelmeztetett, hogy „fejlesztési okokból 2023. január 26-án hajnali 1 és várhatóan hajnali 5 óra között nem, vagy csak részlegesen lesz elérhető az OTP Bank kártyás fizetési rendszere”.

Többen jelezték ugyanakkor, hogy csütörtök reggel sem tudtak kártyával fizetni vagy készpénzt felvenni az automatából.

Az OTP honlapján fél 9-kor is a következő hibaüzenet várta a látogatókat:

„Jelenleg technikai hiba okoz nehézséget a bankkártyás műveletek és a készpénzfelvételek során. Szakembereink nagy erőkkel dolgoznak a hiba mielőbbi javításán. Elnézést kérünk az okozott kellemetlenségért”.

A bank Facebook-oldalán többségben vannak azok a kommentek, amelyek sikertelen tranzakcióról számolnak be. Ugyanakkor 7 és 8 óra körül is voltak olyanok, akik akadálytalanul tudtak készpénzt felvenni vagy fizetni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A kormány inkább veszni hagy 289 milliárd forint EU-támogatást, de nem költ a HÉV és Budapest fejlesztésére
Az RRF-tervben nevesítették a fővárosi projektet, így a pénz másra nem költhető. De ha nem vesszük igénybe, akkor euromilliókat veszítünk, miközben a szerelvények és az infrastruktúra is vészesen elöregedtek.

Link másolása

Komoly uniós pénzt veszíthetünk el az elakadt HÉV-projekten – írja a Népszava. Ennek keretében az 56 kilométer hosszú budapesti és környéki HÉV vasútvonal korszerűsítése és kapacitásbővítése lenne megvalósítható. A fenntartható zöld közlekedésre megítélt források több mint felét költené erre az Orbán-kormány, legalábbis a benyújtott és nemrég elfogadott, de 27 jogállamisági feltétel teljesítéséhez kötött terv szerint.

Ugyanakkor csak olyan projektre járna ez a pénz, ami 2026. augusztusáig befejeződnek. De a HÉV-fejlesztés időigényes, ezt már a helyreállítási tervben is „jelentős kihívásnak” tartották. Ennek ellenére gyakorlatilag leállt a projekt

– írja a lap.

Arról korábban már Vitézy Dávid (korábban a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője) is beszélt, hogy a vasúti járműgyártóknál is tapasztalhatók problémák. Mégis a 2021-ben eredménytelennek nyilvánított tendert azóta sem hirdették meg újra. Pedig már most is késő lenne, mert a szerelvények nem készülnének el a megadott határidőre.

A pályafelújítási tervek ugyan készen vannak, de a választások után átalakult kormány a pénzeket inkább vidéki fejlesztésekre költené. A szentendrei, a ráckevei, a gödöllői és a csepeli HÉV-vonalak fejlesztése kiemelt állami beruházás lett, de a lap értesülése szerint a projekt nyolc hónapja áll. A BFK korábban úgy számolt, hogy a beruházás akkor is csak szorosan fejezhető be 2026 nyarára, ha idén januárra az összes engedély megvan és meghirdették a pályázatokat.

„Lázár János a parlamenti interpellációmra adott válaszában azt mondta, hogy a kiviteli tervekig szeretnének eljutni. De arról senkinek lövése sincs, hogyan” – mondta Szabó Szabolcs, Csepel országgyűlési képviselője. A portál emlékeztet rá, hogy Lázár arról is beszélt, hogy „ha megállapodunk az Európai Bizottsággal a kötöttpályás fejlesztésekről, akkor kinyílik egy intellektuális vita arról, hogy Magyarországon csak a központi régióban fejlesszünk-e. Ha ezt a három HÉV-vonalat megcsináljuk, akkor mi marad a vidéki fejlesztésekre?”

Ugyanakkor az RRF-tervben már nevesítették a fővárosi projektet, így a pénz másra nem költhető. Így, ha nem sikerül ezt az összeget igénybe venni, akkor a HÉV-fejlesztés lefújása euromilliók elvesztését eredményezné, miközben a szerelvények és az infrastruktúra is vészesen elöregedett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Betegszabadságát tölti” az uniós pénzből épített vendégházában Pétervására fideszes polgármestere
Nem ez az első nagyobb szabású beruházás, amit a város első embere vagy családja birtokol.

Link másolása

50 millió forint uniós támogatásból épített falusi vendégházat Pétervására fideszes polgármestere. Ez a sokadik olyan turisztikai beruházás a Heves megyei környéken, amire ő, vagy családtagjai nyertek uniós és költségvetési támogatást – írja az RTL.hu.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ottjártakor hamar kiderült, hogy kié a kéttornyos, öt szobával rendelkező épület.

Eged István polgármester Hadházy kamerája előtt nem is tagadta, hogy az övé a ház.

Hogy miért tartózkodott az épületben, arra különböző magyarázatot adott. Először azt mondta a képviselőnek, hogy takarítja azt, ám amikor szembesítették vele, hogy munkaidő van, azt mondta, a betegszabadságát tölti.

A városban van még két nagyobb szálláshely, ami a polgármesterhez vagy a családjához köthető, de egy halastó is a birtokukban van.

Pétervására polgármestere

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Az arcunkba hazudnak” – a szülők szerint nem mondott igazat a tankerület, rendszeresen veszélyes körülmények között tartottak órákat a Jaschik Álmos Művészeti Gimnáziumban
A Belső Pesti Tankerület korábban azt állította, hogy az érintett emelet tavaly december eleje óta le volt zárva és a diákok nem tanultak veszélyes körülmények között.

Link másolása

Hazudott a tankerület – ezt állítják az RTL híradójának nyilatkozó szülők. Szerintük rendszeresen voltak órák a rossz állapotban lévő emeleten a Jaschik Álmos Művészeti Gimnáziumban.

A harmadik szinten a mennyezet is leomlott a múlt héten, beázás miatt.

A Belső Pesti Tankerület korábban azt állította, hogy az érintett emelet tavaly december eleje óta le volt zárva és a diákok nem tanultak veszélyes körülmények között.

Mi is megírtuk korábban, hogy döbbenetes képet osztott meg a Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A fotó az látható, hogy az iskola harmadik emeleti folyosóján beázott és részben leszakadt a plafon a sok eső miatt.

A XVI. kerületi szülői közösség az oktatásért Facebook-csoportban is megosztott néhány képet az intézményről. Ezek közül az egyik fotón látható, hogy a folyosó érintett részeit székekkel „kordonozták el”. Az egyik székre egy figyelmeztető feliratot is kihelyeztek:

„A 3. emeleti folyosón ne álljunk a plafonon lévő beázások alá! A tócsákra vigyázzunk! A folyosón a lehető legkevesebb ideig tartózkodjunk!”

A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum nemrég már szerepelt a hírekben. Ahogy arról mi is beszámoltunk: innen rúgtak ki ugyanis egy nyugdíjasként, részmunkaidőben dolgozó matematika tanárt, mert részt vett a polgári engedetlenségi akciókban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: