HÍREK
A Rovatból

Azov ezred: ismeretlen eredetű mérgező anyagot vetettek be az orosz erők Mariupolban

Elmondták, hogy mit tapasztaltak és milyen tüneteket okozott eddig.

Link másolása

Ismeretlen eredetű mérgező anyagot vetettek be az orosz erők a Donyeck megyei Mariupol kikötővárosban, a sérültek állapota viszonylag kielégítő - közölte kedden a települést védő Azov ezred.

A Telegram üzenetküldő portálon megjelent közlemény szerint

az ismeretlen összetételű anyagot hétfő este drónról dobták le a városra.

Az Azov által közzétett videófelvételen szemtanúk arról számolnak be, hogy füstre vagy ködre hasonlító jelenséget láttak.

A közlemény szerint a sérülés fő tünetei: az arc kipirulása, fokozott nyomás érzete, szárazság és égő érzés az orrüregben és a szem nyálkahártyájában, szívritmuszavar, fülzúgás, légszomj és szédülés.

Azt mondják,

azért nem súlyos a sérültek állapota, mert minimális mértékben kerültek kontaktusba az ismeretlen anyaggal, mivel a becsapódás epicentruma távol esett a lakott területekről, a katonák ugyanakkor valamivel közelebb tartózkodtak a helyszínhez.

Petro Andrjuscsenko, a mariupoli polgármester tanácsadója az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint még nem tudta megerősíteni, hogy valóban vegyi támadást hajtottak volna végre az orosz erők a város ellen. Az ukrán védelmi tárca még nem erősítette meg hivatalosan az információt.

Közben az ukrán 36. dandár Mariupolban tartózkodó tengerészgyalogosai kijuttattak egy állítólag kedd kora reggel felvett videofelvételt az 1+1 ukrán tévécsatorna újságírójának. Ezen biztosítottak afelől, hogy nem hagyták el az állásaikat és a végsőkig folytatják a küzdelmet az orosz csapatok által körbezárt városban. Ugyanakkor jelezték, hogy a blokád miatt nem kapnak sem lőszer-, sem élelemutánpótlást, a készleteik kifogytak.

A kulcsfontosságú Azovi-tengerparti kikötővárost március eleje óta tartják körbezárva az orosz csapatok, viszont ukrán katonai jelentésekből és a kelet-ukrajnai szakadár vezetők legutóbbi nyilatkozataiból az derül ki, hogy még nem tudták az egész várost teljesen orosz ellenőrzés alá vonni.

Olekszandr Pavljuk, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője egy tévéműsorban arra kérte a régió lakosait, hogy még ne siessenek visszatérni az otthonaikba, mert még tartanak az infrastruktúra helyreállítási munkálatai és rengeteg aknát kell semlegesíteni a térségben. Közölte, hogy valószínűleg május végére lesz kellően biztonságos számukra a hazatérés.

A Kijev megyei rendőrség kedden hozta nyilvánosságra, hogy a fővárostól nyugatra, a bucsai járásban található Havroscsina településnél az országúton találtak egy, az orosz alakulatok által szétlőtt személyautót három nő és két gyermek holttestével. A közlemény szerint március közepén próbáltak a helybeliek elmenekülni a harcok elől, de az úton orosz katonák tüzet nyitottak az autójukra. A család férfitagja vezette az autót, ő súlyos sérülésekkel élte túl a támadást.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szintén kedden azt közölte, hogy leleplezett egy hálózatot, amely Oroszországtól szerinte azt a feladatot kapta, hogy segítse elő a kijevi vezetés bukását. Ehhez a nyugati országrészben kellett volna az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai "népköztársaságokhoz" hasonló szakadár területeket létrehozniuk, felfegyverzett ukrán Donyec-medencei veteránokkal. A hálózat szervezőjét és "kulcsfiguráit" még március elején őrizetbe vették Ivano-Frankivszk és Hmelnickij megyékben. Az SZBU közlése szerint a hálózat egyik tagja hajlandó volt együttműködni velük, és tőle kapták a most nyilvánosságra hozott információt.

Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos oroszországi belgorodi terület kormányzója arról számolt be, hogy harci cselekmények következtében megsérült a kelet-ukrajnai Harkiv megyét a régiójával összekötő egyik vasútvonal. A Telegramon a kormányzó azt írta, hogy személyi sérülés nem történt. Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter egy tévéműsorban nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy az incidenshez köze van az ukrán fegyveres erőknek. Kifejtette, hogy háborúban a szemben álló felek elsősorban egymás infrastruktúráját és logisztikáját igyekeznek megsemmisíteni, utakat, hidakat, hogy akadályozzák a fegyver- és üzemanyag-utánpótlást.

Maljar szerint Oroszország most nem a stratégiára, hanem a harci helyzetre összpontosít, így az Ukrajna egészét érintő tervei attól függnek, hogyan végződnek az ország déli és keleti részében folyó csaták. Kijelentette, hogy az orosz katonai vezetés csak "napokkal tervez előre".

Hozzátette, hogy fegyvernyugvásról egyelőre nem lehet beszélni, mert a harcok intenzitása nem csökken, bár kisebb lett az a terület, ahol hadműveletek folynak. Szavai szerint sokkal több olyan terület van Ukrajnában, amelyet visszafoglaltak az orosz erőktől, vagy ahová be sem nyomultak, de az elfoglalt területeken - mint fogalmazott - súlyos a helyzet.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 19 600 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 157 orosz repülőgépet, 140 helikoptert, hét hadihajót, 732 harckocsit, 1946 páncélozott harcjárművet, 349 tüzérségi és 63 légvédelmi rendszert, valamint 111 rakéta-sorozatvetőt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: A holnapi napon feljelentem Orbán Viktor miniszterelnököt
Szerinte a TISZA Párt és a mögötte álló szavazók mind békepártiak. Se háborút nem akarnak, se fegyverszállítást. Aki ezzel ellentétes állítást fogalmaz meg, annak bíróság előtt kell felelnie a szavaiért.

Link másolása

A TISZA Párt politikusa folytatta az országjárását: szombaton többek között Szentendrén járt, ahol bejelentette, hogy nemsokára egy fajsúlyos poszttal jelentkezik majd a Facebook-oldalán.

Ez meg is történt, szombat este egy olyan bejegyzést tett közzé, amiben bejelentette, hogy feljelenti Orbán Viktort.

"A holnapi napon feljelentem Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért"

- kezdte sorait Magyar Péter, majd leírta, hogy a miniszterelnök, a pártja és a propagandistái hetek óta azzal kampányolnak, hogy az ellenzéki politikusok háborúpártiak, most már óriásplakátokon és videó hirdetésekben is ezt terjesztik.

"Elég volt! A TISZA Párt és a mögötte álló szavazók mind békepártiak. Se háborút nem akarnak, se fegyverszállítást. Aki ezzel ellentétes állítást fogalmaz meg, annak bíróság előtt kell felelnie a szavaiért."

- tette hozzá a politikus.

"Miniszterelnök Úr, ne legyen gyáva, ne bújjon a mentelmi joga mögé!"

- áll Magyar Péter bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Ráhel 13 milliós Cartier órát és Dior szoknyát viselt Dubajban – állítja Hadházy Ákos
A luxus divat- és babaiparban tevékenykedő Orbán Ráhel, aki egyben Tiborcz István felesége is, néhány képet tett közzé a nemrég újra nyilvánossá tett Instagram-profilján. Hadházy szerint Orbán egy Cartier órát viselt, amit gyémántberakással is gyártanak.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2024. május 18.


Link másolása

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint Orbán Ráhel, a miniszterelnök legidősebb lánya, egy 13 millió forintos Cartier órát és egy Dior szoknyát viselt a dubaji turisztikai kiállítás vacsoráján. Ezt a politikus szombaton osztotta meg Facebook-oldalán.

A luxus divat- és babaiparban tevékenykedő Orbán Ráhel, aki egyben Tiborcz István felesége is, néhány képet tett közzé a nemrég újra nyilvánossá tett Instagram-profilján. Hadházy szerint az eseményen Orbán egy Cartier órát viselt, amit gyémántberakással is gyártanak.

Az országgyűlési képviselő korábban posztolt Ráhel öltözetéről, pontosabban a szoknyájáról is, amit ugyanerre az eseményre vett fel. A posztban azt írta:

„A szoknya is különleges darab, a Dior Dioriveire Toile de Jouy kollekció úgynevezett »fluorescent blue« darabja. Egy ilyen darab 2750-3400 euró lehetett (1 060 000 – 1 315 000 forint).”

Orbán Ráhel öltözéke tehát nem mindennapi volt a dubaji eseményen, és a független képviselő szerint az összegyűjtött információk alapján jelentős értéket képviseltek a viselt darabok.

(via rtl.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter EP-képviselőjelöltjeit rejtegetik a nyilvánosság elől, senkinek nem nyilatkoznak
A közvélemény-kutatások szerint akár négy-öt képviselőt is küldhet az EP-be a Tisza Párt, azt azonban nem tudni, hogy milyen elképzeléseik vannak a párt jelöltjeinek az Európai Unióról, Magyarország jövőjéről vagy egyáltalán a politikáról. Interjút ugyanis nem adtak eddig.

Link másolása

Magyar Péter pártja, a Tisza Párt nyilvános pályázaton választotta ki a képviselőjelöltjeit, de a kiválasztott emberekről gyakorlatilag semmit nem lehet tudni, és pár héttel a június 9-ei választás előtt még senkinek nem adtak interjút.

A közvélemény-kutatások szerint akár négy-öt képviselőt is küldhet az EP-be a Tisza Párt, azt azonban nem tudni, hogy mégis milyen elképzeléseik vannak a párt jelöltjeinek az Európai Unióról, Magyarország jövőjéről vagy egyáltalán a politikáról.

A Telex megpróbált interjút készíteni a Tisza Párt legismertebb képviselőjelöltjével, Kulja András sebésszel, egészségügyi kommunikációs szakértővel, de többszöri próbálkozás után sem sikerült ezt megvalósítani.

A lap hétfőn interjút kért Dávid Dórától, aki a Tisza Párt EP-listájának második helyén szerepel, de ő sem válaszolt többszöri megkeresésre sem.

A Telex emlékeztet rá, hogy a képviselőjelöltek közül egyedül Tarr Zoltán református lelkész adott több interjút az elmúlt időszakban. Ő arról lett ismert áprilisban, hogy kirúgták a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményéből, miután felszólalt Magyar Péter április 6-i tüntetésén a Kossuth téren. Tarr a Tisza Párt EP-listájának harmadik helyén szerepel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Brutális áradások a Saar-vidéken: a gát átszakadt, Ottweiler óvárosa víz alatt
Az árvízveszély miatt a Trier-Saarburg körzetben elővigyázatosságból 220 embert evakuáltak. Saarbrücken egyes részein áramkimaradások is voltak.

Link másolása

Heves esőzések okoztak komoly áradásokat délnyugat-Németországban, a Saar-vidéken. Az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 100 liter csapadék hullott a térségben, ami miatt a folyók vízszintje gyorsan emelkedni kezdett, különösen Neunkirchen, Saarpfalz és Saarbrücken környékén.

Ottweiler óvárosát teljesen elárasztotta a víz egy átszakadt gát miatt. Az árvízveszély miatt a Trier-Saarburg körzetben elővigyázatosságból 220 embert evakuáltak, és Saarbrücken egyes részein áramkimaradások is voltak.

Olaf Scholz német kancellár szombaton a térségbe látogatott, és az ország szolidaritásáról biztosította a katasztrófa sújtotta vidék lakosságát. Scholz hangsúlyozta, hogy a mostani áradásokból is le kell vonni a tanulságokat, hogy milyen elővigyázatossági lépéseket kell tenni a jövőben.

Anke Rehlinger tartományi miniszterelnök anyagi támogatást ígért azoknak, akiket nehéz helyzetbe hozott a természeti katasztrófa.

A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint az esőzések és áradások ellenére senki sem sérült meg. A német meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint a heves esőzések szombat estig folytatódnak, különösen a Rajnától nyugatra eső területeken, de az előrejelzések szerint ezután az eső fokozatosan alábbhagy.

(MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET: