hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Az omikron-dosszié – minden, amit a legújabb vírusvariánsról tudni kell

A Dél-Afrikában talált új mutáns koronavírus a WHO szerint aggodalomra ad okot. Frissülő cikkünkben összeszedtük, mit kell tudni a legújabb vírusvariánsról.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2021. november 27.


Link másolása

hirdetés

Összefoglaló: mit kell tudni az új variánsról?

Mi az új Covid-változat és miért aggodalomra ad okot?

A tudósok kimutatták a B.1.1.529 nevű új Covid-19 variánst, és azon dolgoznak, hogy megértsék annak lehetséges következményeit. Dél-Afrikában, Hongkongban, Izraelben és Botswanában mintegy 100 igazolt esetet azonosítottak.

A B.1.1.529 mutáció nagyon szokatlan konstellációval rendelkezik, amelyek aggasztóak, mert segíthetnek elkerülni a szervezet immunválaszát és átvihetőbbé tenni, a tudósok szerint. Bármely új változat, amely képes elkerülni a vakcinákat, vagy gyorsabban terjed, mint a most domináns Delta változat, jelentős veszélyt jelenthet.

Dél-Afrika mintegy 100 esetet erősített meg B.1.1.529-ként, de a változatot Botswanában és Hongkongban is megtalálták. Gautengben az új esetek 90%-a lehet B.1.1.529, vélik a tudósok.

Hongkongban két fertőzést regisztráltak azokban az emberekben, akik karantént töltöttek a regali repülőtéri szállodában. Egy dél-afrikai utazóról kiderült, hogy megfertőzte a mellette lévő szobában lévő személyt. A remény az lesz, hogy a karantén ideje megállítja a további terjedését. Izrael azt mondta, hogy észlelte a változat első esetét egy olyan személynél, aki Malawiból tért vissza.

hirdetés

Hogyan hasonlítható össze a B.1.1.529 más változatokkal?

Vezető tudósok csütörtök este a B.1.1.529-et a legrosszabb változatnak nevezték, amelyet a világjárvány kezdete óta láttak. 32 mutációja van a tüskés fehérjében, a vírus azon részében, amelyet a legtöbb vakcina használ az immunrendszer Covid elleni oltására. Ez körülbelül kétszerese a delta változathoz kapcsolódó számnak. A tüskés fehérje mutációi befolyásolhatják a vírus képességét a sejtek megfertőzésére és terjedésére, de megnehezítik az immunsejtek számára a kórokozó megtámadását is.

A most domináns delta változatot először Indiában észlelték 2020 végén, de az egész világon elterjedt, ami az esetszám és a halálesetek növekedését okozta.

Az Omicron variáns valószínűleg nem vezet a „világjárvány újraindításához" – az Oxford Vaccine Group igazgatója

Az AstraZeneca vakcinát fejlesztő Oxford Vaccine Groupigazgatója óvatos optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a meglévő vakcinák hatékonyan megelőzhetik az Omicron variáns súlyos betegségeit, és nem valószínű, hogy a világjárvány újraindításához vezet.

Sir Andrew Pollard professzor a BBC Radio 4 Today című műsorában elmondta:

A más variánsokban meglévő mutációk ellenére a vakcinák továbbra is megakadályozzák a nagyon súlyos betegségeket, és a tüskefehérje tulajdonságai miatt nincs okunk kételkedni abban, hogy ez most másképp lesz.

Legalábbis elméleti szempontból van némi okunk optimizmusra, hogy a vakcinák továbbra is működnek ez ellen a variáns ellen súlyos betegségek esetén, de valójában több hetet kell várnunk ennek megerősítésére. De rendkívül valószínűtlen a világjárvány újraindulása a beoltott populációban.

Pollard hozzátette, hogy még túl korai a dél-afrikai adatokból, hogy döntő következtetéseket vonjunk le az omikron változat hatásáról. Azt is reméli, hogy szükség esetén egy új vakcinát gyorsan ki lehet fejleszteni. Elmondta, hogy az új vakcina kifejlesztésének folyamatai egyre jobban olajozottak, tehát szükség esetén gyorsan tudunk reagálni az új helyzetre.

A Covid vakcinák egyenlőtlen megosztása világszerte valószínűleg több olyan változathoz vezet, mint az Omicron, figyelmeztet a Chatham House nemzetközi ügyekért felelős agytröszt.

„Egy új COVID-19 variáns megjelenése, annak számtalan mutációjával - ezúttal Dél-Afrikából - nem váratlan" – mondta Dr. Osman Dar, a Chatham House One Health Project projektigazgatója és a közegészségügy és a fertőző betegségek elleni küzdelem szakértője.

Kiemelte, a betegségek és a rossz egészségi állapot elleni küzdelemben világszerte még mindig fennálló egyenlőtlenségek kezelésének elhanyagolásával kapcsolatban továbbra is fennállnak ezek a kockázatok mindannyiunk számára.

A mutációk továbbra is felszínre kerülnek, csakúgy, mint minden valószínűség szerint más, pandémiás potenciállal rendelkező fertőző vírusok. Ez a legújabb változat dél-afrikai utazási tilalmak sorozatát eredményezte, amelyek korlátozták állampolgárainkat és akadályozzák a nemzetközi kereskedelmet.

Az afrikai államok megfizetik az utazási tilalmak árát, amelyeket az Omicron terjedésének megfékezése érdekében vezetnek be, míg a gyógyszergyárak profitálni fognak a módosított vakcinák eladásából – tette hozzá.

Míg a gyógyszer- és vakcinagyártók számára, amelyek nagyrészt a globális északon találhatók, ez egy startpisztoly dörrenését jelenti a piaci részesedésért és nyereségért folyó következő versenyben, mivel tesztelik, hogy a jelenleg engedélyezett vakcináik hatékonyak lesznek-e, és hogy szükség van-e új, módosított készítményekre.

Tehát amíg egy alacsony/közepes jövedelmű nemzetet súlyos gondok elé állítanak a globális egyenlőtlenségek és a szolidaritás hiánya, a rendkívül gazdag gyógyszeripari vállalatok egy kis csoportja új lehetőségeket talál arra, hogy extraprofitot generáljon, mivel az aggodalom ismét elragadja a politikusokat és a szélesebb nyilvánosságot.

Az Egyesült Királyságban is regisztráltak két esetet

A Guardian cikke szerint már az Egyesült Királyságban is regisztráltak két megfertőződést az omikron-variánssal. Sajid Javid egészségügyi miniszter közölte, a két érintett személy jelenleg karanténban tartózkodik.

Az eddigi hírek alapján az Egyesült Királyság mellett Németországban, Csehországban és Hollandiában jelenhetett meg az új vírusvariáns.

Új információk érkezése esetén cikkünk folyamatosan frissül!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Most értesítették a háziorvosokat, meddig jók a lejárt dátumú vakcinák, amivel eddig oltottak
Semmit sem címkéztek át. Az utólagos tájékoztatás szerint a Pfizer felhasználhatósága 3 hónappal nőtt, a Modernáé 2 hónappal, a már felengedett vakcináknál pedig gyártási tételenként más-más az új lejárati idő.

Link másolása

hirdetés

Október 30-án írtuk meg, hogy meghosszabbították a Pfizer koronavírus elleni vakcinájának használati idejét. Először az oltóanyag gyártója, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette szerkesztőségünknek, hogy már szeptember 21-én döntöttek arról: 6 hónap helyett 9 hónapig érvényesek a fagyasztott állapotú oltások.

Arról, hogy az októberben elvileg lejáró dózisok tovább is jók, november 3-án tájékoztatták a háziorvosokat.

Az idei év elején a kötelező hétvégi oltásokra sokan kaptak olyan Pfizer-vakcinát, amin múlt év decembere szerepel lejárati időként. Átcímkézve nincs, és ezúttal nem is adtak sem szóbeli, sem írásbeli tájékoztatást. Egy lapunknak nyilatkozó háziorvos a Facebookon látta, hogy valaki panaszkodott, mert lejárt vakcinát kapott. Ő is utánanézett, és kiderült, hogy nála is volt egy decemberi lejáratú. Megkérdezte erről a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol megerősítették, hogy a Pfizer meghosszabbította a lejárati időt. Az üvegen azonban nincs cimke az új dátummal és külön tájékoztatást sem adtak az újonann felvett oltóanyagokhoz - eddig.

A héten kaptak levelet a háziorvosok. Ebben értesítik őket, hogy a tavaly decemberi feliratú Pfizer-ek lejárati idejét 2022.03.31-re módosították. Ezúttal a Moderna változását is közölték. Azt január 16-ról március 16-ra módosították.

Ezek a fagyasztott oltóanyagok. A már felengedett vakcináknál külön listázták, meddig lehet használni azokat.

hirdetés

Gyártási szám:             Lejárati idő:

3004670                     2022.01.16.

3004955                     2022.01.27.

3004959                     2022.01.30.

3005241                     2022.02.03.

3005697                     2022.02.17.

3005696                     2022.02.16.

3005836                     2022.02.27.

3006272                     2022.03.03.

3006273                     2022.03.05.

3006271                    2022.03.02.

3005884                    2022.03.08.

000027BA                 2022.03.31.

A levél azzal zárul, hogy bár a meghosszabbított felhasználhatósági tartamot nem tüntették fel az oltóanyagok csomagolásán, a lejárati idő kiterjesztéséről szóló, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott tájékoztató levél megküldésével az eltérés a gyógyszer biztonságos alkalmazását nem veszélyezteti. Vagyis a vakcinákat annak ellenére is lehet használni, a forgalomba hozatali engedélyükben más szerepel.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Magyarország is kap az Európai Unió 385,5 millió eurós szolidaritási alapjából
17 tagállam és 3 tagjelölt ország kért támogatást, a pénzt a koronavírus okozta egészségügyi szükséghelyzet kezelésére kell felhasználni.

Link másolása

hirdetés

Az Európai Unió szolidaritási alapjából 385,5 millió eurót (mintegy 138,8 milliárd forint) biztosít húsz országnak - köztük Magyarországnak - a koronavírus okozta egészségügyi szükséghelyzet kezelésére - közölte az Európai Bizottság szerdán.

A közlemény szerint 17 tagállam és 3 tagjelölt ország kért támogatást az Európai Unió szolidaritási alapjából: Ausztria, Belgium, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország, valamint Albánia, Montenegró és Szerbia.

A pénzügyi támogatás orvosi segítségnyújtásra, oltóanyagok beszerzésére és beadására, egyéni védőeszközök és orvostechnikai eszközök vásárlására, egészségügyi ellátási költségekre, laboratóriumi elemzésekre, a lakosságnak nyújtott szükséghelyzeti támogatásra, valamint a betegségek terjedésének megelőzését, figyelemmel kísérését és megfékezését célzó intézkedésekre használható fel.

Az uniós bizottság közleménye Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztost idézi, aki hangsúlyozta: a világjárvány kezdete óta az EU nyugat-balkáni partnerei mellett áll, elkötelezetten támogatja a régiót a koronavírus elleni küzdelemben. Lehetőség szerint ugyanazokat a segítségnyújtási mechanizmusokat teszi elérhetővé számára is, amelyeket a tagállamok is igénybe vehetnek - közölte.

A bizottsági tájékoztatás szerint a segítséget kérő tagjelölt országok közül Albánia és Montenegró már 2021 végén megkapta a pénzügyi támogatást, míg Szerbia esetében folyamatban van a hatáskör-átruházási megállapodás aláírása. A támogatás kifizetése várhatóan nem sokkal ezt követően teljesülhet - tették hozzá.

A támogatást azt teszi lehetővé, hogy 2020 márciusában az EU szolidaritási alapjának hatályát - éppen a világjárvány miatt - kiterjesztették a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre is.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Havazott a Szaharában, miután -2 fok alá esett a hőmérséklet
Az elmúlt 42 évben már ötödjére fordult elő ilyesmi.
Fotó: FuN_Lucky/Pixabay - szmo.hu
2022. január 19.


Link másolása

hirdetés

Mindössze ötödjére fordult elő az elmúlt 42 évben, hogy hó esett Szaharában, amit még a tevék is meglepetten szemléltek - írja a Sky News.

A homokdűnéket borító jégről és hótakaróról Algériában, Ain Sefra városában készítettek fotókat. A homokra eső hó érdekes mintázatokat hozott létre.

A világ legnagyobb sivatagában akár 58 fokos hőség is uralkodhat, ám most az éjszakai hőmérséklet -2 fokra zuhant, így sikerült január 18-án lencsevégre kapni a szokatlan jelenséget.

Az Atlasz-hegység által körbevett, 914 méterrel a tengerszint fölött fekvő Ain Serfát a sivatag kapujaként is emlegetik. A városban a januári átlaghőmérséklet 12 fok körül alakul, míg júliusban 40 fokig emelkedhet.

Az algériai városban ezelőtt 2021-ben, 2018-ban, 2016-ban, valamint több évtizede, 1979-ben tapasztaltak hóesést.

A mostani havazásról ide kattintva nézhetsz képeket.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Havazással jön a hidegfront, több helyen hózápor is várható
Az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében több centis összefüggő hóréteg alakulhat ki.
Fotó: JamesDeMers/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. január 20.


Link másolása

hirdetés

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, több hullámban valószínű vegyes halmazállapotú csapadék – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Északkeleten végig havas eső, havazás lesz a jellemző, másutt az esőt, havas esőt délutántól észak felől egyre nagyobb területen váltja fel hózápor, sőt helyenként az ég is megdörrenhet. Az intenzív hózáporok mentén rövid idő alatt pár centis hótakaró is kialakulhat lokálisan. A délnyugati szél lassan mindenütt nyugatira, északnyugatira fordul, megerősödik, kiemelten az Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb térségében olykor viharossá fokozódik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +7 fok között várható. Késő estére -4 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet.

Erős hidegfronti hatás várható, aminek következtében pénteken már sok lesz a napsütés, melyet időnként gomolyfelhők zavarhatnak meg. A Dunántúlon és északkeleten helyenként hózáporok is kialakulhatnak. Élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban -10, -3, napközben 0-4 fokot mérhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: