News here
hirdetés

HÍREK

A százezer feletti tiltakozó ellenére is megtartja a gigantikus tűzijátékot a Magyar Turisztikai Ügynökség

Két, párhuzamosan futó petíció is kéri, hogy a kormány másra költse a látványos ünnepség milliárdjait, de a szervezők mindenképp megtartják a látványos megemlékezést.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Turisztikai Ügynökség május közepén jelentette be, hogy minden eddiginél nagyobb (és drágább) tűzijátékkal akarnak megemlékezni idén az államalapítás augusztus 20-i ünnepéről. Nem sokkal később Homonnay Gergely író, újságíró aláírásgyűjtésbe kezdett „A járvány után ne tűzijátékon égessük el az adófizetők pénzét!” címmel.

A tiltakozó petíciót eddig a napig közel 85 ezren írták már alá, és olyan hírességek is kiállnak az ügy mellett, mint például Alföldi Róbert.

Néhány napja pedig ugyanezen a platformon megtalálható egy hasonló okból, bár más céllal indult aláírásgyűjtés is. A „Lemondok a tűzijátékról a Lánchíd javára!” című petíció célja, hogy a kormány azt a pénzt, amit az ünnepség leglátványosabb elemére szánja, költse inkább a Lánchíd felújítására. Hasonló tartalommal írt Facebook-posztot tegnap Karácsony Gergely is.

hirdetés

Most azonban úgy tűnik, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség, dacára a két kezdeményezés több mint 100 ezer aláírójának, eltökélt a több mint 6,5 milliárd forintba kerülő, többnapos ünnepségsorozat és a gigantikus fény- és tűzijáték megtartásában.

A Szeretlek Magyarország megkérdezte az ügynökséget, hogy kellő számú tiltakozó aláírás esetén elgondolkoznak-e a rendezvénysorozat más formában való megtartásán. Kérdésünkre a következő választ kaptuk:

„Idén, a fővárosban megtartjuk Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát, ami a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható, továbbá drónjáték, légiparádé, óriás méretű szobrok teszik majd még látványosabbá az ünnepet, az államalapítást. De a főváros számos pontján családi programok, Szent István napi felvonulás, vízparti koncertek várják majd a Budapestre érkezőket.”

Levelükben megírták azt is, céljuk, hogy „megünnepeljük Magyarország születésnapját, miközben a turizmusban dolgozók segítséget kapnak, hiszen a koronavírus-járvány az ágazatban dolgozókat sújtotta a leginkább. Az augusztus 20-i tűzijátékot, valamint az államalapítás előtt tisztelgő, hivatalos megemlékezéseket a 2020-as évtől többnapos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tervezi megtartani a Magyar Turisztikai Ügynökség, ezzel új hagyományt teremtve.”

Fontosnak tartják még megemlíteni, hogy folyamatosan nyomon követik a járványhelyzet magyarországi alakulását, és az operatív törzs ajánlásait figyelembe véve, maximális biztonság mellett tartják meg a rendezvényeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Putyin visszaszólt a nyugati vezetőknek, akik a félmeztelen fotóin élcelődtek
Szerinte ők hasonló helyzetben „gusztustalan látványt nyújtanának”.

Link másolása

hirdetés

A napokban tartották a G7-tagállamok németországi csúcstalálkozóját, ahol a fontos megvitatandók – például az Oroszországgal szembeni szankciók bővítése – mellett viccelődni is volt ideje az államfőknek. Élcelődésük tárgya pedig nem más volt, mint az orosz elnök – vette észre az RTL.hu.

Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azzal viccelődtek, hogy meg kell mutatniuk a mellizmukkal, hogy keményebbek Putyinnál – ebbe idővel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is bekapcsolódott. A vezetők ezzel természetesen Putyin félmeztelenül lovaglós fotóira utaltak. Ezt persze Putyin sem hagyhatta szó nélkül, egy csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta:

„Nem tudom, hogy akartak levetkőzni, derék alatt, vagy felett? De szerintem mindkét esetben gusztustalan látványt nyújtottak volna.”

A háborút kirobbantó orosz elnök azt is hozzátette, hogy ahhoz, hogy olyan jól nézzenek ki, mint ő, le kell mondani a káros szenvedélyekről, a túlzott alkoholfogyasztásról, edzeni és sportolni kell. De Boris Johnson egy másik megnyilvánulására is reagált. Az angol miniszterelnök korábban azt mondta, ha Putyin nő lenne, most nem lenne háború. Erre az orosz elnök annyit üzent: négy évtizeddel ezelőtt épp Margaret Thatcher brit miniszterelnök döntött úgy, hogy csapatokat küld a Falkland-szigetekre. Ez pedig szerinte kizárólag a britek birodalmi törekvéseit szolgálta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Az Alkotmánybíróság elkaszált rendelkezéseket, amelyek a Balaton beépítését segítették
Miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni eddig beépítési korlátozásokat.

Link másolása

hirdetés

Alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését – írja a 444.

A lap szerint eddig miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni az amúgy érvényes beépítési korlátozásokat, és

megfelelő papír birtokában a part 30 méteres sávján belül is építkezhettek, túlléphették a településrendezési tervben előírt beépítettség és beépítési magasság maximális mértékét, ezek mellett pedig csökkenthető volt a strandok, kempingek, zöldterületek partszakasza.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint rendeletekben nem, legfeljebb törvényekben lehetne ilyen kivételekről határozni. Az Ab kimondta, hogy ebben a formában a szabályozás gyengíti az Alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való jog garanciáit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Solymár mellett egyre több Budapest-környéki települést sújt a vízhiány
Már legalább tíz településen vezettek be vízkorlátozást.

Link másolása

hirdetés

Ahogyan azt megírtuk, Solymáron már hétfő akadozik a vízellátás, emellett vízkorlátozást is bevezettek: jelenleg közel háromezer embert érint a vízhiány. A Duna Menti Regionális Vízmű közleménye azonban rámutat, hogy nem csak ott rossz a helyzet: több másik településen is korlátozásokat vezettek be.

Solymár mellett Üröm, Piliborosjenő, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Csobánka és Szentendre is érintett.

Ezeken a településeken a teljes körű szociális célú ivóvízellátás biztosítása érdekében arra kérik a lakosokat, hogy törekedjenek az ivóvíz ésszerű felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását – ide tartozik például a medencetöltés. Kérik továbbá, hogy mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.

De az önkormányzatokat is arra kérik, szüneteltessék a közterületi locsolást. Ezt elsősorban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerinti, rendkívüli hőség miatt kérik, hiszen az ilyen időben az ivóvízfogyasztási igény tovább fog növekedni.

A Telex azt írja olvasói visszajelzések alapján, hogy szerda óta Pilisszentlászlón sincs víz, Pest megyén kívül pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén is hektikus a vízellátás, a lakosok alig tudnak mosni és tisztálkodni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Van, ahol már 29 fokos a Balaton, a Velencei-tó 27,5 fokig melegedett
A Duna és a Tisza vize sem hűsítő már.

Link másolása

hirdetés

A Telex információi szerint a mérőpontok közül Siófoknál a leghűvösebb a magyar tenger vize, ott „csak” 26,2 Celsius-fokra tudott még felmelegedni.

Az északi parton található Gyenesdiásnál azonban a Balaton hőfoka már elérte a 29,1 Celsius-fokot.

De olyan meleg van, hogy még a Duna is 24-25 fokos: Bajánál 24.7, míg Budapestnél 25,7 fokot mértek. A Tisza pedig 27,7 fokig is fel tudott melegedni Szegednél.

A Velencei-tó vize sem túl hűsítő már, Agárdnál 27,5 Celsius-fokos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk