News here
hirdetés

HÍREK

A százezer feletti tiltakozó ellenére is megtartja a gigantikus tűzijátékot a Magyar Turisztikai Ügynökség

Két, párhuzamosan futó petíció is kéri, hogy a kormány másra költse a látványos ünnepség milliárdjait, de a szervezők mindenképp megtartják a látványos megemlékezést.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Turisztikai Ügynökség május közepén jelentette be, hogy minden eddiginél nagyobb (és drágább) tűzijátékkal akarnak megemlékezni idén az államalapítás augusztus 20-i ünnepéről. Nem sokkal később Homonnay Gergely író, újságíró aláírásgyűjtésbe kezdett „A járvány után ne tűzijátékon égessük el az adófizetők pénzét!” címmel.

A tiltakozó petíciót eddig a napig közel 85 ezren írták már alá, és olyan hírességek is kiállnak az ügy mellett, mint például Alföldi Róbert.

Néhány napja pedig ugyanezen a platformon megtalálható egy hasonló okból, bár más céllal indult aláírásgyűjtés is. A „Lemondok a tűzijátékról a Lánchíd javára!” című petíció célja, hogy a kormány azt a pénzt, amit az ünnepség leglátványosabb elemére szánja, költse inkább a Lánchíd felújítására. Hasonló tartalommal írt Facebook-posztot tegnap Karácsony Gergely is.

hirdetés

Most azonban úgy tűnik, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség, dacára a két kezdeményezés több mint 100 ezer aláírójának, eltökélt a több mint 6,5 milliárd forintba kerülő, többnapos ünnepségsorozat és a gigantikus fény- és tűzijáték megtartásában.

A Szeretlek Magyarország megkérdezte az ügynökséget, hogy kellő számú tiltakozó aláírás esetén elgondolkoznak-e a rendezvénysorozat más formában való megtartásán. Kérdésünkre a következő választ kaptuk:

„Idén, a fővárosban megtartjuk Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát, ami a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható, továbbá drónjáték, légiparádé, óriás méretű szobrok teszik majd még látványosabbá az ünnepet, az államalapítást. De a főváros számos pontján családi programok, Szent István napi felvonulás, vízparti koncertek várják majd a Budapestre érkezőket.”

Levelükben megírták azt is, céljuk, hogy „megünnepeljük Magyarország születésnapját, miközben a turizmusban dolgozók segítséget kapnak, hiszen a koronavírus-járvány az ágazatban dolgozókat sújtotta a leginkább. Az augusztus 20-i tűzijátékot, valamint az államalapítás előtt tisztelgő, hivatalos megemlékezéseket a 2020-as évtől többnapos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tervezi megtartani a Magyar Turisztikai Ügynökség, ezzel új hagyományt teremtve.”

Fontosnak tartják még megemlíteni, hogy folyamatosan nyomon követik a járványhelyzet magyarországi alakulását, és az operatív törzs ajánlásait figyelembe véve, maximális biztonság mellett tartják meg a rendezvényeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A csapolt sör 1290, egy ásványvíz 850, a legolcsóbb hamburger pedig 4500 forint lesz idén a Szigeten
Mutatjuk, milyen árakra számíthatsz majd a pultoknál.

Link másolása

hirdetés

Három év kihagyás után idén újra megrendezik a Szigetet, a fesztivál szerdán startol majd Dua Lipa fellépésével.

2019 óta azonban jócskán elszabadult az infláció, ami persze fesztivál áraiban is megmutatkozik majd.

A Blikk kedden körbenézett a Hajógyári-szigeten, ezek alapján pedig ilyen árakra lehet majd számítani a pultoknál:

Italok

 • Csapolt Dreher sör 1290
 • a dobozos sör 1390 forint,
 • cider 1590 forint,
 • 4 cl vodka, whiskey, pálinka vagy rum 1950 forint,
 • a bornak 690 forint decije,
 • az ásványvízért 850 forint kell fizetni,
 • a koktélokat 4 ezer forinttól kínálják.

  Ételek

 • Hamburgert 4500 forinttól,
 • a giroszt 3600-tól
 • egy pizzaszelet pedig 1990 forinttól lehet kapni.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • hirdetés
  HÍREK
  Mentőövet dobhat sok katásnak egy kedd este megjelent rendelet
  Csökkentették az ekho mértékét, így kedvezőbben lehet foglalkoztatni a katából kieső vállalkozókat. De nem mindenkit.

  Link másolása

  hirdetés

  Csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekho mértéke - írja a HVG egy a Magyar Közlönyben kedd este megjelent rendelet alapján.

  Eszerint

  szeptember elsejétől nem kell megfizetni a közteher munkáltatókat terhelő, 13 százalékos részét, a kifizetői ekhót, vagyis csak a munkaadókat terhelő, összesen 15 százalékos ekho marad.

  A lap szerint a döntés a katából kiesetteket segítheti, mert kedvezőbbé válik az eddig vállalkozóként megbízottak foglalkoztatása. Azonban azt is megjegyzik, hogy

  az ekhot alapvetően a könyv- és lapkiadásban, illetve előadóművészetekben jellemző tevékenységek számára találták ki.

  Beletartozhat a fodrászat vagy a cipészet is, de csak abban az esetben, ha az köthető valamilyen produkcióhoz, ha csak egyszerű szolgáltatást végeznek az utcáról betérők számára, akkor nem.

  Újságírók, szellemi szabadfoglalkozásúak, grafikusok, fotósok, fordítók számára azonban segítséget jelenthet a mostani változás. Ezen kívül azok is alkalmazhatják az ekhót, akik valamiféle sporttevékenységből szereznek bevételt, például edzőként, sportolóként vagy sportszervezőként.

  hirdetés
  Egy másik rendelet a katából áttérők adminisztrációs terheit enyhíti:

  a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével ugyan átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, azonban az általános szabályoktól eltérően mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól. Ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

  Kedden jelent meg az a rendelet is, ami lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adót euróban vagy amerikai dollárban fizessék.

  A cikk szerint az újítás azoknak a cégeknek hozható elsősorban könnyebbséget, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  18 euróért rendelhető apostoli áldással dicsekedett Semjén Zsolt a Facebookon
  Kedves meglepetés - írta a vatikáni honlapról rendelhető dokumentum mellé a miniszterelnök-helyettes.

  Link másolása

  hirdetés

  Apostoli áldást kapott Ferenc pápától Semjén Zsolt a hatvanadik születésnapjára. A politikus erről maga számolt be a Facebook-oldalán, a bejegyzésében pedig megosztott egy képet is a dokumentumról, amelyet

  július 22-én állították ki Vatikánvárosban, és Konrad Krajewski pápai főalamizsnás, bíboros írta alá.

  „Őszentsége Ferenc pápa szívből adja apostoli áldását hatvanadik születésnapja alkalmából Semjén Zsolt életére, családtagjaira és barátaira, kérve számukra a bőséges mennyei kegyelmek és vigasztalások ajándékát és a Boldogságos Szűz Mária állandó segítségét” - állt az iraton, melyhez

  Semjén Zsolt csak annyit fűzött hozzá, hogy „kedves meglepetés”.

  A Magyar Hang azonban később arról írt, hogy bár a bejegyzésben Semjén Zsolt nem állította, hogy személyesen Ferenc pápától kapta az üdvözlőlapot, de a posztját könnyen lehetett így is értelmezni.

  Az áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért,

  plusz postaköltség. Egyházi események mellett olyan világi alkalmakra is vannak itt áldásminták, mint házasság, születésnap, vagy házassági évforduló.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Óriási robbanások ráztak meg egy orosz katonai bázist a Krím-félszigeten, videón a detonációk
  A környékről kitelepítették az embereket.

  Link másolása

  hirdetés

  Robbanássorozat történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti reptéren, a közösségi oldalon terjedő videók szerint hatalmas füstoszlop emelkedett az ég felé a bázisról.

  A szemtanúk beszámolója szerint

  egy percen belül 12, különböző erejű robbanást hallatszódott,

  ezek közül három különösen erős volt.

  hirdetés

  A robbanásokról az orosz védelmi minisztérium is beszámolt. A tárca szerint

  a félsziget nyugati partvidékén fekvő szaki repteret nem érte tűzhatás, a balesetben senki sem sérült meg, a repülőgépekben sem esett kár.

  Alekszej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője azt közölte, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma ura a helyzetnek, és cáfolta azt az értesülést, hogy Szakiban általános evakuálást rendeltek volna el.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: