News here
hirdetés

HÍREK

A magyarországi kínai közösség szeretné, ha megváltoznának a Kínát sértő utcanevek a Fudan helye körül

A közösség Baranyi Krisztinához, Ferencváros polgármesteréhez fordult, de valószínűleg hiába.
Címkép: Facebook - szmo.hu
2022. február 13.


Link másolása

hirdetés

Korábban önkormányzati hatáskörben a Fudan Egyetem elleni tiltakozásként változtatták meg az utcaneveket úgy, hogy azokban a kínai rezsim számára kellemetlen témák köszönjenek vissza. Így létesült például a környéken Dalai Láma utca és Ujgur Mártírok útja is. A Magyarországon élő kínai közösség most levélben kérte a polgármestert, hogy változtassák vissza az utcaneveket.

A levében a 40 ezer fős kínai közösség nevében leírták, hogy szeretnének jó kapcsolatot ápolni a fővárossal és annak kerületeivel. Sajnálják és nem örülnek neki, hogy a Fudan Egyetem része lett a napi politikának.

„Sajnos nekünk egyaránt meg kell felelni a befogadó ország (Magyarország) politikai gondolkodásának, de ugyanakkor az anyaország, Kína elvárásainak is. Ezért rossz érzés töltött el bennünket, amikor a Fudan Egyetem területét övező utcaneveket úgy változtatták meg, hogy az az anyaország politikai gondolkodásával nem összeegyeztethető. Mivel ismerjük az anyaország reakcióit az ilyen, belügyekbe való beavatkozásnak tekinthető politikai reakciókra, félelmünk egyre nő, hogy a Magyarország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok rossz irányba fognak fejlődni” – írták.

hirdetés

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester Facebook-posztban válaszolt nekik.

"Szeretném Önöket biztosítani, hogy az átnevezések következményeit már azok bejelentése előtt alaposan megfontoltam, és arra jutottam, hogy előnyei jelentősek, hátrányai viszont elenyészőek, ha egyáltalán vannak.(...) Amikor átnevezzük a ferencvárosi közterületeket, akkor az Önök levelében megfogalmazottakkal szemben nem Kína belügyeibe avatkozunk be, hanem megvédjük a saját érdekeinket. Elsősorban a magyar állam korrupt vezetőivel szemben, másodsorban attól, hogy kínai érdekkörök avatkozzanak be a belügyeinkbe" - írta a polgármester.

Habár nincs a válaszban, arra lehet következtetni, hogy nem változtatják meg az érintett utcák nevét.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Ezeken a képeken látszott igazán, milyen sokan voltak a Kossuth téren
A szervezők szerint legalább 40 ezren vannak a téren, eddig a beszédek hangzottak el főként, a koncertek ezután jönnek.

Link másolása

hirdetés

Már a Margit hídon nagy tömeg volt a hídfoglaláskor, de az utóbbi években ritkán látott óriási tömeg gyűlt össze a Pedagógus Világnapon a Kossuth téren.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Így néz ki a tömeg a Parlamentből
Felülről nézve még nagyobbnak tűnik a tömeg, és még a környező utcákban is vannak.

Link másolása

hirdetés

Jámbor András képviselő fotózta le a tüntetőket a Kossuth téren, akik a szervezők szerint 40 ezren is lehettek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Olyan orosz tank bukkant fel a fronton, ami azt jelzi, hogy nagy a baj náluk
Nemzetközi exportra szánt tankot küldhetett az urkajnai frontra Oroszország, ami egy komoly problémára világíthat rá haderejükben.

Link másolása

hirdetés

Twitteren több fotón is felbukkant egy „V” jelzésekkel és háborús feliratokkal felfestett, orosz T-90Sz harckocsi. Ezt a típust Oroszország kimondottan nemzetközi exportra szánta, aminek vevője India lett volna - írja a portfolio.hu.

Persze az orosz telegramos források találtak a tank felbukkanása kapcsán magyarázatot: valójában India volt az, amely nem kérte a harckocsikat, amiknek a vásárlásukra megkötött szerződését fel is mondták.

A valóságban azonban akkor szoktak exportra szánt harci eszközöket bevetni, ha az adott haderő szorult helyzetbe kerül. Így tett Ukrajna is, már a háború első hetei során.

Az oroszok pedig nem állnak jól az elvesztett harckocsik számát illetően, ami a becslések szerint 1273-ra rúg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Élő adásban lökte le a dobogóról a HírTv tudósítóját egy tüntető, mások visszasegítették
A fiatal riporter ezt a pillanatot biztosan emlegetni fogja karrierjében.

Link másolása

hirdetés

A Parlament előtt szolidaritási koncertet rendeztek a pedagógusokért TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! címmel, melyen a szervezők szerint legalább 40 ezren voltak.

Az este folyamán történt azért incidens is. A Hír TV tudósítója, Móna Márk a Parlament elől jelentkezett be, amikor élő adásban valaki lelökte őt a dobogóról. A fiatal riporter az eset során nem sérült meg, többen is felsegítették a földről. A lökésről és a felsegítésről itt tudod megnézni a videót:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: