News here

HÍREK

„A gyerek érdekében a szülőknek együtt kell működni” – a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is reagált Varga Judit törvényjavaslatára

A javaslat értelmében a bíróság az egyik szülő kérelmére is elrendelhetné a gyerek közös felügyeletét, még akkor is, ha a másik tiltakozik ez ellen.

Link másolása

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Varga Judit igazságügyminiszter benyújtott egy salátatörvényt, amely úgy módosítaná a Polgári Törvénykönyvet, hogy a bíróság az egyik szülő kérelmére is elrendelhetné a gyerek közös felügyeletét egy válóperben. Erre ugyanis eddig csak egyezség esetén volt törvényes lehetőség.

A törvényjavaslatra reagált a Patent Egyesület, a NANE Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség is. Közös közleményükben azt írják: „Széleskörű tapasztalatok szerint a kizárólag az egyik szülő kérelmére – és a másik tiltakozása ellenére is – elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a hetes/kéthetes váltás jogi lehetőségének megteremtése újabb eszközt ad a bántalmazók kezébe arra, hogy a szétválást követően is fenntartsák a bántalmazást, hatalmat tudjanak gyakorolni volt partnerük felett a közös gyerek(ek)en keresztül, és a nem bántalmazó szülő és gyermekei hétköznapi életvitelét ellehetetlenítsék.”

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány csütörtöki Facebook-bejegyzésében a törvényjavaslat kapcsán arról ír: „A módosítás nem a szülők, nem az apukák és és nem az anyukák jogainak változásáról szól. Kizárólag arról, mi az az irány, ami a legjobb lehet a gyerekeknek. Nincsen biztos recept arra, hogy mi az, ami minden gyereknek, minden élethelyzetben megfelelő lesz. Törekvés van arra, hogy a jogszabályok is kimondják: a gyerek érdekében a szülőknek együtt kell működni akkor is, ha külön utakon folytatják.”

Posztjukban kiemelik, hogy szerintük a törvénymódosítás szakmailag csak úgy támogatható, ha a jog eszközein túl is támogatják azokat a nem jogi eszközöket, amik a válófélben lévő szülők együttműködését hatékonyan segítik.

„Ez a törvényjavaslat nem írja felül azt, hogy minden gyereket megillet az erőszakmentes gyerekkor. Nem írja felül azt, hogy megkérdezzék a gyerek véleményét az őt érintő kérdésekben – így a válásban is” – fogalmaznak, hozzátéve: „Nem kérdés, hogy abban az esetben, ha felmerül a családon belüli erőszak bármely formája - akkor nem lehet az a gyerek érdeke, hogy váltott gondoskodásban nevelkedjen. Ezt a jogszabálymódosítás is hangsúlyozza: a bíróságnak továbbra is lehetőségében áll, hogy a szülői felügyelet gyakorlására csak az egyik szülőt jogosítsa fel, amennyiben ez a gyerek érdeke.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

Link másolása

Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

Link másolása

Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

„Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

– véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

Link másolása

A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

– közölte.

Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
Horvátország felvételét viszont megszavazták.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 08.


Link másolása

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET: