News here

HÍREK

„Az 1848-as és 1956-os forradalom azt tanítja gyermekeinknek, hogy álljanak ki magukért” – 200 szülő írt levelet a tankerületnek

A szülők szerint nem jó üzenet azokat vegzálni, akik kiállnak magukért, különösen olyan időkben, amikor hatalmas a tanárhiány.

Link másolása

A héten – a miskolci Herman Ottó Gimnáziumhoz hasonlóan – élőlánccal tiltakoztak a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola tanárai a tankerület fenyegetése ellen. A pedagógusok itt is azt a figyelmeztetést kapták, hogy szankciókkal, akár az állásuk felfüggesztésével is járhat, ha részt vesznek a munkakörülményeik miatt indított polgári engedetlenségi akcióban. Az akció mellé álltak a település másik általános iskolája, a Kalász Suli dolgozói is.

Most az iskola szülői közösségének mintegy 200 tagja fogalmazott meg egy levelet a tankerület fenyegetőző igazgatója, Verebélyi Gábor Ákos részére – adta hírül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Ebben többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy „minden szektor mérlegelni szokta a piaci viszonyokat és HR stratégiáját illeszti a munkaerőpiaci viszonyokhoz. Bizonyos szektorokban, ahol munkaerőhiányos állapot van, a munkaerőt megbecsülik, és küzdenek azért, hogy megtartsák”, ezzel szemben a tankerület éppen a magyarországi súlyos tanárhiány közepette fenyegetőzik a tanárok elbocsátásával.

„Önök abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy [...] motivált emberekkel rendelkeznek, hiszen sok tanár a gyerekek szeretete miatt nem hagyja el a tanári pályát. Miért írjuk mindezt? Szülőként azt gondoljuk, hogy a gyermekeinknek joguk van az tanuláshoz.

Levele teljes mértékben eliminálja azt a minimális pszichológiai biztonságot, amely szükséges egy tanári munkakör ellátáshoz, így veszélybe sodorja gyermekeink tanuláshoz való alapvető emberi jogát”

– teszik hozzá a szülők.

A levélben kitérnek az 1848-as és 1956-os forradalmakra, és azok tananyagbeli szerepére. Mint írják: „Szülőként nem szeretnénk, ha gyermekeink azt tanulnák meg, hogy nem érdemes kiállni magukért, egy jó ügyért, mert retorziótól kell félniük. A tanárok polgári engedetlenségi akciója jelenleg az egyetlen lehetőségük, hogy hallassák hangjukat. Ennek elfojtása egy megfélemlítő levél segítségével nem járhat sikerrel, hiszen ez a gyermekeinket arra tanítaná, hogy nem érdemes kiállni magukért.”

Végezetül arra is felhívják a figyelmet, hogy leendő nagyszülőként aggódnak, hogy a jelen munkakörülmények között egyre kevesebben fogják választani hivatásul az egyre kevésbé vonzó tanári szakmát.

„Gyermekeink számára olyan példának kellene lennie a tanári pályának, amely elég vonzó ahhoz, hogy a tanárok száma ne csökkenjen drasztikusan a következő időszakban. Levele katalizálja a pályaelhagyást fontolgató tanárok döntését, amely tovább erősíti a gyermekekben kialakuló negatív képet a tanári pályáról”

– írják.

A teljes levelet itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Már az ágyat és a szekrényt is eltüzelte egy sajószentpéteri nő, mert nincs pénze tűzifára
A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel, mert alig van mivel és miből.

Link másolása

Sajószentpéter egyik legszegényebb utcájában akkor van fűtés, ha éppen van pénz fára vagy gázra - számolt be róla az RTL Híradó.

A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel. Sokan csak délután, vagy este fűtenek be, de van olyan család is, ahol csupán a gázrózsával melegítik fel a levegőt a konyhában.

Egy másik házban, ahol egy anya él sérült lányával, négy napja elfogyott a tüzelő, és mivel többre nincs pénzük, már az ágyat és a szekrényt is eltüzelték.

Sajószentpéteren a fűtési szezon, az időjárás és a domborzati viszonyok egyszerre okozzák azt, hogy már veszélyes a levegő minősége.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A fejükre zsákot húzva akaszthattak fel civileket az oroszok Luhanszk közterületein
A meggyilkolt áldozatok nyakába gyalázkodó feliratokat is akasztottak. Egyiküket vélhetően meg is kínozták az akasztás előtt.

Link másolása

Döbbenetes képeket osztott meg Szerhij Szternenko civil aktivista vasárnap a Telegramon. Posztja szerint az orosz megszállók a lakosság elrettentésére állítólag civileket akasztottak fel a kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén - vette észre a 444.

A fotók hitelességét egyelőre senki nem tudta igazolni.

Ezeken az látható, hogy a meggyilkoltak nyakába gyalázkodó feliratokat akasztottak, amin olyan szövegek szerepeltek, mint “segítettem az ellenségnek” vagy “a luhaszki nép ellensége”.

Az egyik áldozat nyakában a SZMERS mozaikszó látható, ami egykor a sztálini Vörös Hadsereg rettegett belső kémelhárításának a neve volt. Ennek célja az volt, hogy a háború alatt a Vörös Hadseregbe beszivárgó német kémeket leleplezzék, de valójában a legkülönbözőbb tisztogatásokhoz és politikai gyilkosságokhoz használt szervezetről volt szó - idézi fel a lap.

Az áldozatok fejére zsákot is húztak a kivégzőik. A közzétett képeken öt halott látható, nagy valószínűséggel férfiak.

Egyikük lábán nagy méretű vérfolt látható - őt vélhetően az akasztás előtt megkínozták, vagy súlyosan megsebesítették.

A képeket csak erős idegzetűek nézzék meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több mint 800 tanár nem veszi fel a munkát hétfőn a kirúgások miatt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban csak hétfő reggel dőlhet el, hogyan tudják folytatni a tanítást.

Link másolása

Előreláthatóan 86 - köztük 26 nem fővárosi - iskola 832 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn az újabb kirúgások miatt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet összesítése szerint - számolt be róla az RTL Híradó.

A szerdán elbocsátott nyolc pedagógus közül hat a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanított. Ott csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, és egyelőre még kérdéses, hogy hétfőn újra tud-e indulni az oktatás. Az egyik tanár, Berta Beáta az RTL Híradónak azt mondta, szerinte hétfőn reggel fog kiderülni, hogy hogyan tudják megtartani az órákat. Az iskola igazgatója azt közölte, hogy lesznek csoportösszevonások és helyettesítések, de tanítani fognak.

Nyilatkozott a Híradónak egy karinthys szülő is, aki beszédet mondott a szombati tüntetésen. Elmondta, hogy szülőtársaival összefogtak, saját pénzből fizetnék a kirúgott tanárokat, hogy továbbra is taníthassák a gyerekeket.

„Ezt az összeget, amit a szülőknek rá kell áldozni ahhoz, hogy a rendes, államilag garantált tanulás meglegyen, az utolsó fillérig vissza fogjuk perelni az államtól”

- mondta Káldos János.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Putyin trójai falova, és csak az EU-s pénzeknek köszönheti hatalmát a bajor közmédia cikke szerint
A szerzők úgy vélik, a magyar miniszterelnök „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Link másolása

Kritikus cikk jelent meg Orbán Viktorról a bajor közmédia oldalán - szúrta ki az Index. A bevezetőben ezekkel a kérdésekkel indítanak:

„Mi az oka annak, hogy Orbán közel áll Putyinhoz? És miért engedi meg ezt neki az Európai Unió?”

A három szerző szerint a magyar miniszterelnök az orosz elnök bábja, trójai falova Európában, ezért tartja akadályozza hónapok óta az Oroszország elleni háborús szankciókat. Úgy vélik, ez veszélyes kettős játék, amivel gyengíti az Európai Unió egységét.

A kormányfő oroszbarát politikájának magyarázata szerintük az, hogy Magyarország gazdasága függ Oroszországtól. Mint írják,

a háború ellenére Orbán „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Arra is kitérnek a cikkben, hogy 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrást kapott Magyarország.

„A pénz nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas, de ennek vége lehet, mivel az Európai Bizottság több mint 13 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta a tagállamoknak” - állapították meg a szerzők.


Link másolása
KÖVESS MINKET: