News here
hirdetés

HÍREK

170 ezer aláírásnál tart az ellenzéki összefogás és a Kutyapárt aláírásgyűjtése

Minden párt biztos benne, hogy meglesz a szükséges számú szignó, Márki-Zay Péter pedig ellenzéki árnyékkormány felállításáról is beszélt.

Link másolása

hirdetés

Újra sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok vezető politikusai péntek délelőtt – igaz, az eseményről ismét hiányzott Jakab Péter, a Jobbik elnöke, és Gyurcsány Ferenc sem volt jelen.

A tájékoztató alapvetően megint az ellenzék népszavazási kezdeményezésének állása köré szerveződött. Elmondták, hogy a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló voksolás kezdeményezését eddig 170 ezren írták alá. (A kérdések szavazólapra kerüléséhez 250 ezer aláírásra van szükség, azt a pártok a parlamenti választásokkal és a kormány gyermekvédelminek mondott, homofób tartalmú népszavazásával együtt akarják megtartani.)

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője elmondta, hogy még a Fidesz propagandistáinak is izzasztó, miért egy kínai kommunista egyetemet importálnak ahelyett, hogy magyaroknak teremtsenek lakhatást.

Ha választanunk kell a keleti elköteleződés és a nyugati bérek között, a Nyugat mellett teszi le a voksot az ellenzék

– tette hozzá.

Az LMP részéről Ungár Péter kijelentette, a lakhatáson kívül az is probléma a Fudannal, hogy az ország még jobban eladósodik egy külföldi hatalommal szemben. „2010-ben azzal az ígérettel indult Orbán kormánya, hogy harcolni fog az államadósság ellen, azonban a Fudan adósságot jelent” – tette hozzá a párt képviselője.

hirdetés

Ungár és Vadai Ágnes, a DK alelnöke is biztos abban, hogy napokon belül meglesz a szükséges mennyiségű aláírás. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt megismételte korábbi álláspontját, nem olyan országot szeretne, amiben „kínai-kommunista migránsegyetem” lesz, sokkal inkább olyat, ahol Diákváros épül.

A sajtótájékoztató közben kisebb lökdösődés alakult ki, egy idősebb férfi trágár kifejezéseket kiabált Márki-Zay felé. A miniszterelnök-jelölt szerint a hasonló emberek képviselik a Fidesz országát, azonban ők a szeretet országát képviselik, ami nem kelet, hanem nyugat felé tart.

„Azzal a szakértelemmel, amivel az ellenzéki árnyékkormány felállított egy programot, az ország felemelhető, valódi polgári ország lehet, ahol mindenki megengedheti magának a jólétet”

– tette hozzá Márki-Zay Péter.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Nagyot emelt a kamaton a jegybank, a forint kissé erősödött, majd újra gyengülni kezdett
A magyar deviza árfolyama néhány percre jobban állt, de aztán visszaállt a reggeli árfolyamszintre, majd tovább esett.

Link másolása

hirdetés

A múlt hetinél 200 bázisponttal magasabb, 9,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet csütörtöki aukciójára a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A kamat meghirdetése után a forint néhány percre erősödött a főbb devizákkal szemben, de tíz percen belül visszaállt a reggeli árfolyamszintre:

az euró 408,2 forint, a dollár 399,9 a svájci frank 412,5 forint közelében forgott.

Háromnegyed 9-kor már 415 forint volt egy euró

- írja a Portfolio.hu. Vagyis már csak másfél forintra vagyunk a szerdai történelmi mélyponttól.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A háborúra hivatkozva utasította el a vasutasok bérigényét a kormány
A MÁV dolgozói elégedetlenek, mert a magas infláció miatt egyre kevesebbet ér a bérük.

Link másolása

hirdetés

Százezer forintot kért a MÁV-csoport minden dolgozójának Vasutasok Szakszervezete (VSZ), de a kormány a háborús környezetre és a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva elutasította az igényüket - tudta meg a Népszava szakszervezeti forrásból.

A lap úgy tudja, a vállalatcsoport munkatársai elégedetlenek, mert a magas infláció miatt egyre kevesebbet ér a bérük. A MÁV vezetése ezért a szakszervezetekkel végül arról állapodott meg, hogy

az év végén kifizetni tervezett 350 ezer forintos juttatás egy részét már most megkapják a dolgozók.

A megállapodást szerdán késő este írták alá, ennek értelmében 230 ezer forintot már most kézhez vehetnek a dolgozók.

Attól függően, hogy a bruttó összeget milyen formában kérik a munkatársak, kétféle megoldás között választhatnak:

 • vagy nettó 150 ezer forint érkezik a számlájukra,
 • vagy SZÉP kártyára kapnak 203 ezer forintot, ami segíti a nyaralásukat.

  Meleg János, a VSZ elnöke reméli, hogy így sem csak az eredeti megállapodásból fennmaradt 120 ezer forintra számíthatnak év végén a közlekedési cég dolgozói, hiszen sok a betöltetlen álláshely a cégnél. Így Meleg János szerint lesz annyi bérmaradvány, hogy átlagosan további 150 ezer forint körüli összeget megkapjanak év végén a ténylegesen munkát végzők.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Gulyás: A gázárak miatt gyengül a forint, aminek a kiváltó okai a háború és az európai szankciók
  A miniszter szerint a magyar gazdaság fundamentumai kifejezettem stabilak és erősek.

  Link másolása

  hirdetés

  A kormány 10 órás ülést tartott szerdán, a legfontosabb téma a magyar gazdaság és a költségvetés helyzete volt - fogalmazott Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

  "A magyar gazdaság fundamentumai kifejezettem stabilak és erősek"

  - fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy a legfrissebb ipari termelési adatok szerint a növekedés mértéke 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a teljes foglalkoztatottsághoz közeli szint is biztosított, közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, és a költségvetési bevételek jelentősen nőnek. A kormány pedig továbbra elkötelezett a költségvetési hiánycél tartása mellett.

  Gulyás arra is kitért, hogy az árfolyamot a gázárak mozgatják, ezért gyengül a forint. Ennek a kiváltó oka pedig a háború, illetve az emiatt bevezetett európai szankciók.

  A miniszter szerint Kína és Amerika emiatt erősödik, míg egész Európa szenved a szankciók hatásai miatt.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Négy brüsszeli javaslatot elfogadott a kormány
  Jól haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal az uniós pénzekről - mondta Gulyás Gergely.

  Link másolása

  hirdetés

  Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón többek között arról is beszélt, hogy jól haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal az uniós pénzekről.

  A kormány négyet fogadott el a brüsszeli javaslatok közül:

  • Magyarország 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát,

  • a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével ellentétben legyen helye bírósági jogorvoslatnak,

  • a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra, illetve a kormány csökkenti a speciális jogalkotási lehetőségek arányát,

  hirdetés

  • Magyarországnak az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítani.

  A miniszter azt is elmondta, hogy ha a támogatásokról megegyeznek, akkor jövő év augusztusáig van lehetőség hitelt is lehívni.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: