ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

10+1 megdöbbentő titok, amit pincérek árultak el a kajádról

Érdemes meggondolni, ha halat vagy citromot rendelsz, ha pedig valami elfogyott, az jó hír.

Link másolása

Azt gondolhatnád, hogy a pincérek feladata annyi, hogy felvegyék a rendelésed, és minél többet megtegyenek a jó borravalóért, azonban az étteremben zajló dolgokról többet tudnak annál, mint sejtenéd.

A Quora nevű honlap tette fel nemrégiben azt a kérdést, mi az, amit a pincérek tudnak, de te nem. Legyen szó az olyan ételekről, amelynek a szavatossági ideje mondjuk úgy, hogy legalábbis kérdéses, vagy mosatlan citromszeletekről, vagy éppen a szakács kedvenc ételéről - íme 11 bennfentes információ az éttermek világából

1. Általában városi legenda, hogy a pincérek beleköpnek az ételbe

„Hihetetlenül ritka, hogy valaki szórakozik az ételeddel. Ha udvariasan teszel panaszt, akkor minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy jóvátegyük a hibát. Igyekszünk, hogy minél gyorsabban újra elkészüljön, immár probléma nélkül, amit rendeltél, és nem is számlázzuk ki.

"
Ha iszonyatosan nagy bunkó vagy, akkor sem fogunk beleköpni a kajádba.

Az is igaz mondjuk, hogy ha bunkó vagy, nem leszünk olyan kedvesek veled, de a felszolgált étel biztosan tiszta lesz” – mesélte Nikki Elliot, aki 10 évig dolgozott pincérként. A nagy többség egyébként valószínűleg ugyanígy gondolkodik, de ugye a kivétel erősíti a szabályt.

2. A napi ajánlat valószínűleg olyan étel, amihez a hozzávalók lejárnak lassan

Ryan Swallow szerint, aki egy étteremlánc vezetője, a napi ajánlat gyakran olyan étel, amihez a fő alapanyag szavatossága nemsokára lejár, vagy pedig nem tudnak annyit eladni belőle, amennyit szeretnének.

3. A napi ajánlatra érdemes figyelni

3pixa

Pixabay

„Mindig figyelj oda nagyon, ha a pincér külön kiemeli a napi ajánlatot. Tudom, hogy sokan úgy futják át az étlapot, hogy pontosan tudják, mit szeretnének rendelni, azonban ilyenkor is érdemes odafigyelni az ajánlatra. Ezek ugyanis szezonális ételek friss alapanyagokból, vagy pedig olyan ételek, amiket maga a főszakács készít el” - azaz Ujala Gill szerint, aki hosszú idő óta dolgozik étteremben, nem feltétlenül rossz a napi ajánlatot választani.

4. A citromot a legritkább esetben mossák meg

4citrom

Wikipédia

„Nagyon ritka az, hogy a citromot felvágás előtt rendesen megmossák. A legtöbb helyen már az is csoda, ha egyáltalán leöblítik őket. Pontosan ezért nem is kérek soha díszítést a poharamba a bárpultnál” – írta meg élményeit Kathy Kalayci, aki régóta dolgozik pincérként. Ez pedig azért nem mindegy, mert a citrusok héját olyan vegyi anyagokkal kezelik, amelyek rendkívül károsak az egészségre.

5. Túl sokat fizetsz, főleg a borért

5bor

Wikipédia

David Willamson éttermi tanácsadó szerint, ha egy bor kereskedelmi ára 1000 forint körül van, akkor ennek a dupláját is fizetheted - néha egy pohárért is akár. Menőbb helyeken ez a különbség még nagyobb is lehet, sok étterem tényleg ezen húzza a legnagyobb hasznot.

6. A pincérek valószínűleg a drágább ételt ajánlják, nem a finomabbat

„Valószínűbb, hogy a pincérek inkább a drágább ételeket ajánlják neked, nem pedig a finomabbakat, hacsak nem próbálsz meg mindenképpen rájönni az ő kedvencükre" - mondta Ryan Swallow. Szerinte a cél azért számukra is az, hogy boldoggá tegyék a vendéget, és minél több borravalót kapjanak. Így, ha kitartóan érdeklődsz, szívesen elárulják, nekik mi a kedvencük.

7. A hal nem biztos, hogy friss lesz

Fried Dish Plate Food Seafood Restaurant Fish

Maxpixel

Megtörténhet, hogy a nap fogása nem a legfrissebb alapanyagokból készül, főleg ha tengeri halat rendelsz, erről David Williamson mesélt.

8. Ha azt kéred, hogy egy kicsit másképpen készítsenek el valamilyen ételt, az sokkal nagyobb gond, mint hinnéd

8-pincerek3-wiki

Wikipédia

„Ezek a szerinted apró módosítások, amiket kérsz, néha sokkal nagyobb energiát és több időt igényelnek, mint gondolnád. Az étterem megpróbál minél több mindent előre előkészíteni, illetve pár dolgot már eleve úgy rendelünk meg, ezért például nem tudunk minden hozzávalót kivenni az adott ételekből.

"
Ha mégis ilyesmit kérsz, akkor ne csodálkozz, ha picit tovább tart elkészíteni a fogásod

– legalábbis Emily Carver szerint, aki elég régóta dolgozik étteremben ahhoz, hogy ezt jól tudja.

9. Nem minden pincér tudja, hogy miről beszél

pincerek2-wiki

Wikipédia

„Ha tudni szeretnéd, hogy a rendelésed felvevő pincér ismeri-e az étlapot, vagy hogy megbízhatsz-e a javaslatában, akkor kérdezz rá egy adott ételre. Ha csak az alapvető hozzátevőket ismeri, akkor tudhatod, hogy nem kell megbízni benne” – írta Ujala Gill.

10. Nem feltétlenül rossz dolog, ha az étteremben elfogynak az alapanyagok

„Gyakran előfordul, hogy elfogynak a hozzávalók a konyhában, hiszen minden étterem a megelőző évhez viszonyítja a rendelését, illetve adott napokhoz” – írta Emily Carver. Ráadásul így abban is biztos lehetsz, hogy az étterem friss hozzávalókkal dolgozik.

+1 Légy kedves a pincérrel, és akár ingyen is kaphatsz valamit

„Ha kedves vagy velünk, mindent megteszünk majd azért, hogy mi is kedvesek legyünk veled. Ez lehet akár egy ajándék üdítő, előétel vagy desszert is” – javasolja Ujala Gill.

Forrás: Thisisinsider.com, Címkép: Pixabay

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tengerjáró hajón bérel apartmant, mert olcsóbb, mint a szárazföldi lakás
A távmunkában dolgozó amerikai férfi úgy számol, hogy a kedvezőbb albérleti díj mellett a rezsin is sokat spórol majd, ráadásul világot láthat a következő 12 évben.

Link másolása

A szárazföldi létet feladva a következő 12 évben egy tengerjáró hajón fog lakni a San Diegó-i Austin Wells, mert állítása szerint így sokkal kevesebbe kerül majd a lakhatása, miközben beutazhatja a világot.

Wells azt mondta, a történelmi csúcson lévő lakhatási és megélhetési költségek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyja szárazföldi életét, és inkább egy tengerjáró hajó apartmanjába költözik. Számításai szerint így sokkal jobban jár, mintha szülővárosában, San Diegóban, az USA 8. legnagyobb városában bérelne lakást: nemcsak lakbérre kell kevesebbet költenie, de a rezsiköltségeket is megspórolja.

A távmunkában dolgozó 28 éves férfi 300 ezer dollárt (mintegy 110 millió forintot) fizetett azért, hogy 12 évig az MV Narrative tengerjáró hajó egyik apartmanjában lakhasson. A luxushajó fedélzetén élőknek egészségügyi szolgáltatásokat és 24 órás szobaszervizt is biztosítanak, miközben többek között edzőtermek, éttermek, mozi, könyvtár, bank és egy termelői piac szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Az MV Narrative még építés alatt ál, 2025-ben helyezik majd vízre. A tengerjáró hajón közel 1000 személy bérelhet ki különböző típusú apartmanokat. Összehasonlításképpen: jelenleg San Diegóban havonta átlagosan 2500 dollárért (több mint 900 ezer forintért) lehet lakást bérelni, míg az MV Narrative-on körülbelül 2000 dollárért (740 ezer forintért).

Forrás: Ladbible


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Éjjel itt az óraátállítás – ezt érdemes tudnod róla!
A tavaszi óraátállítás ráadásul pont az eredményezi, hogy egy órával lerövidül az éjszakánk, kevesebbet alhatunk. Hogyan kerülhetjük el, hogy ez napokig hatással legyen ránk? Mit jelent az egy órával későbbi sötétedés? A szakértő válaszol.

Link másolása

Szombatról vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3 órára, azaz egy órával előrébb kell állítani óráinkat – már amelyik nem teszi meg ezt magától. Így ugyan egy órával kevesebb alvás jut majd nekünk, ám vasárnaptól egy órával később sötétedik majd.

A téli és nyári időszámításról és az ehhez kapcsolódó óraátállításról mindenkinek más a véleménye. Egyesek szerint teljesen felesleges, csupán arra jó, hogy napokra összezavarja a szervezetüket, másokat viszont egyáltalán nem zavarja meg, és észre sem veszik azt a plusz vagy épp mínusz egy órát az átálláskor. Az óraátállítás bevezetésének hátterében energiamegtakarítás áll: mivel a nyári időszámítás alatt később sötétedik, így csak később van szükség arra, hogy felkapcsoljuk a villanyt.

De hogyan hat a szervezetünkre az óraátállítás?

„Az óraátállítás többet jelent annál, hogy egy órával többet vagy kevesebbet alszunk. Szervezetünket ugyanis ennél jobban megviseli. Néhány napig, sőt akár egy-két hétig is hatással lehet a pihenésünkre, alvásunkra vagy a munkánkra, ezáltal a teljesítményünkre is” – figyelmeztet Dr. Várdi Katalin, a Budai Egészségközpont szomnológusa.

„A szervezetünk napi működése a belső óránk szabályos menetrendjéhez, a sötétség és a világosság váltakozásához kapcsolódó ún. cirkadián ritmushoz igazodik.

Ha ez a ritmus bármilyen okból – például éjjeli munkavégzés, alvászavar, rendszeres éjszakázás – felborul, az hatással van a szervezetünk működésére. Az óraátállítás miatt ez a ritmus egy órával eltolódik, az egy órányi alváshiány miatt pedig ébredéskor az alvást segítő melatonin hormon szintje még olyan magas, mint ahogy az alváskor lenni szokott.

Ezzel szemben azonban a cukorszintet szabályozó glükokortikoid szintje, valamint az ébrenléti aktivitást és éberséget elősegítő orexin nevű ingerületátvivő-anyag alacsony, ezért szétszórtnak, dekoncentráltnak érezhetjük magunkat” – teszi hozzá a szakember.

Milyen panaszokat okozhat a cirkadián ritmusban bekövetkezett változás?

Mindenek előtt rossz közérzetet, ami járhat fáradtsággal, fejfájással. Az is előfordulhat, hogy ingerültebbek vagy épp lehangoltabbak vagyunk. Csökkenhet a koncentrációs képesség, jellemző lehet ránk egyfajta szórakozottság. Társulhat mindez emésztési zavarokkal, étvágytalansággal, szívbántalmakkal. És persze álmatlansággal – ha már az alvási ritmusunkba zavar bele az óraátállítás.

Óraátállítás. Meddig még?

Az óraátállítást Európában 1916-ban vezették be először, majd évekkel később elhagyták, ám a 70-es években újra bevezették, hogy csökkentsék az energiafelhasználást. Az évek során azonban számos tanulmány kimutatta, hogy ez a hatása elhanyagolható, ezzel szemben azonban a nyári időszámítás egészségre gyakorolt káros hatása jelentősebb. Az Európai Bizottság 2018-ban ismertette a nyári óraátállítás megszüntetésére irányuló javaslatát, amelyet 2019-ben megszavaztak. Arról, hogy ez mikor fog megvalósulni, egyelőre nincs hír. Addig is egy kis odafigyeléssel felkészülhetünk, hogy minél kevésbé viseljen meg minket.

Hogyan tehetjük zökkenőmentessé az átállást?

Szerencsére számos praktika segíthet megkönnyíteni ezt az időszakot. Fáradtság esetén iktassunk be pihenőt, ezzel elkerülhetők az ilyenkor gyakori háztartási vagy közlekedési balesetek. Vegyünk esténként egy forró fürdőt, készítsünk egy ízletes citromfűteát, amely megnyugtat lefekvés előtt.

Ha nem érezzük magunkat fáradtnak, az esti séta segíthet levezetni a feszültséget, és ráhangolódni a pihenésre. Mozogjunk többet, ugyanis a futás, torna, jóga, vagy bármilyen aktivitás segíti a szerotonin hormon termelődését.

A könnyű, mértékletes táplálkozás és a minimum napi 10 ezer lépés sokat segít a fáradtságérzés leküzdésében.

„Az átállás jobban megviselheti a gyermekeket, az idős embereket, és azokat, akik alvászavarban szervednek. Vannak olyanok is, akiknél szükség lehet gyógyszerekre is a hangulatváltozás, illetve az alvásproblémák miatt, ám ha tudjuk, hogy minket komolyabban megvisel ez az időszak, készüljünk fel előre. Keljünk korábban akár már napokkal az óraátállítás előtt, pihenjük le hamarabb, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a változásra” – teszi hozzá a doktornő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk