ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

A legjobb őszi piaci tippek receptekkel

A tavaszi piacozásnál, csak az őszi tarkább. Ne hagyjátok ki!
Turi Anikó írása a Rizsázzunk blogról - szmo.hu
2014. október 16.



Hajnalban felébredtem és nem tudtam visszaaludni. Összeraktam fejben az októberi piaci körképet és egy jó kis felvezetőt is kitaláltam. Aztán megjelent a szobánkba Rozi, befeküdt közénk és 1 perc múlva már aludt is. Én viszont még mindig nem tudtam visszaaludni, és amikor végre mégis ment volna, a gyereklány felriadt és katicákkal kezdett hadakozni.

Kérte, hogy dobjam ki őket az ágyunkból. Annyira meg volt rémülve félálmában, hogy önként visszament a saját ágyába… Vaskosat álmodhatott. Beletelt vagy 20 percbe, mire teljesen belassult és sikerült visszaaludnia. Én pedig konstatáltam, hogy a tuti, nagyon frappáns felvezetőm megy a levesbe, mert az éjjeli rovarirtás közben elfelejtettem.

Marad a rövidített változat: menjetek piacra, ismerkedjetek és fogjatok kezet a termelőkkel, cseréljetek recepteket és vigyetek haza sok finom októberi termést. Lehet, hogy tudtok még venni friss gombát is, bár lassan véget ér a szezonja. Hétvégén találtam pár tintagombát, de ezek sajnos emberi fogyasztásra már alkalmatlanok voltak, ömlött belőlük a tenta…

tintagomba

Tintagomba

Zöldségek

Lassan kezd beszűkülni a választék, kevesebb alapanyagból kell majd villantanunk, de azért még bőven válogathatunk az őszi zöldségek közül. Egy gyors áttekintés az októberben is fellelhető zöldségekről, salátákról, hajtásokról: brokkoli, burgonya, cékla, cukkini, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fodros kel, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, mangold, pasztinák, paprika és paradicsom, póréhagyma, rukkola, sárga -és fehérrépa, sóska, spenót, sütőtök, újhagyma, zeller, dió, tökmag.

Mivel hamarosan beköszönt a taknyos, náthás, influenzás időszak, érdemes felturbózni az immunrendszerünket és a csomagolt vitaminok mellett zöldségekkel is megtámogatni a védekezőrendszerünket. A fekete retek, mint az egyetlen gyógynövénynek számító a retkek közül, tele van jótékony hatású, kéntartalmú illóolajokkal. Serkenti az epetermelést, ez pedig ösztönzi az emésztést, így az anyagcserét is. Elősegíti az epebetegségek, mint például az epekő, megelőzését, de már kialakult epekő esetében tartózkodjunk a fogyasztásától.

feketeretek

A gyökere B1 -és C – vitaminban, levelei pedig vas, elő-A – vitaminban és folsavban gazdag. Enyhébb felsőlégúti panaszok megelőzésére és kezelésére is használták a népgyógyászatban. Kevés fokhagymával, sóval, borssal, natúr joghurttal és citromlével vagy balzsamecettel remek salátát készíthetünk belőle.

A hagyma szerves része a főzésünknek, számos ételünket indítjuk ezzel. Egész évben kapható, tavasszal újhagymaként, később főzőhagymaként, ősztől pedig már vöröshagymaként vehetjük meg, amit sokáig tárolhatunk. Kevés olyan zöldség van, amely főzés vagy sütés után is megőrzi értékes tápanyagait. A hagyma ezen kevesek közé tartozik.

Onions: red, brown, whole, peeled, sliced, rings.

Antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, baktériumölő és emésztést serkentő. Illóolajai számos kénvegyületet tartalmaz, ezek felelősek a csípősségért. Rendszeres fogyasztása serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és gátolhatja a vérrögök képződését. Tele van ásványi anyagokkal is: foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, rezet, cinket és nátriumot tartalmaz. Nagyszerű C, B1 -és B6 -vitamin, valamint folsav forrás.

A régi, népi gyógyászatban álmatlanság ellen, ízületi fájdalmak kezelésére is használták, de megfázásra, torokgyulladásra, vagy akár szemölcsök ellen is alkalmazták. Én mindenféle hagymát imádok: vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma, lilahagyma, salotta, újhagyma, mogyoróhagyma.

paradicsomkremleves

Hideg paradicsomkrémleves karamellizált hagymával és kakukkfüves túrógombóccal

Az őszi, téli szezonban az egyik legnagyobb kedvencem a cékla. Nyersen, főzve vagy sütve, püréként vagy levesbe főzve, mindegy. Leginkább nyersen és sütve/grillezve szeretem. A zsenge, kicsi céklák még kevésbé földízűek, tavasztól őszig bármikor vehetünk a piacokon. Az egyik legismertebb céklás étel, a borscs, de szerencsére nagyszerűen variálható alapanyag, ami nem csak sós ételekhez passzol, de süteményekhez is jól használható.

Ásványi anyagokban igen gazdag: kalcium, foszfor, jód, vas, magnézium, kálium, kén. Értékes vitaminokat tartalmaz (C, K, B1, B2, B3). Magas vas tartalma serkenti a vörösvérsejtek termelését, ami javítja a vér oxigénfelvevő képességét. Mivel gyorsítja a máj, az epe és a vese működését, jótékonyan hat a szervezet méregtelenítő folyamataira. Magas a pektintartalma, ami serkenti a bélrendszer működését. Ha a levét sárgarépával és uborkával együtt fogyasztjuk, hatékonyabban tisztítja a vesét és az epehólyagot.

cekla

parazson-sült-cekla

Citromos, rozmaringos céklasaláta

Ha csokorban vesszük, a levéllel együtt csomagoltat vegyük. Ez segít abban, hogy láthassuk, mennyire friss a cékla. Ha a levelek élénk színűek és kissé keményebb tapintásúak, a cékla friss. Ha nyersen szeretnénk enni, a kisebb gumókat érdemes megvenni, mert ezek csak enyhén földízűek és sokkal édesebbek. Ha a gumón az apró hajszálgyökerek szálasan elágaznak, nagy valószínűséggel nem frissen szedett céklával van dolgunk.

Beindult a sütőtök szezonja is, lassan a csapból is tökös receptek folynak. De ez nem akkora nagy baj, hiszen a sütőtök finom. Nem is olyan rég olvastam, hogy az ősi tök húsa ehetetlenül keserű volt, leginkább csak héját használták fel, amit darabokra vágva megszárítottak, és fekhelyet készítettek belőle. A sütőtök a mai Guatemala és Mexikó területéről származik, a mi térségünkbe a spanyolok és a portugálok hozták be.

pumpkin_sliced_pulp

csilis_gyomberes_sult_sutotokos_spagetti-4

Csilis gyömbéres sült sütőtökös spagetti

A sütőtök közel 90%-a víz, a maradék bő 10% pedig gazdag káliumban, vasban, karotinoidokban és B3 – vitaminban gazdag, de jelentős a B6, C -és E – vitamin és folsav tartalma, hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Értékes fehérjeforrás. Mivel rosttartalma magas, remekül tisztítja az emésztőrendszert. Természetes cukrot és keményítőt tartalmaz. Nem csupán a húsa, de a héja, a magja, sőt még hímivarú virága is ehető.

A magokat ne dobjuk ki, sütőben megsüthetjük és felhasználhatjuk. Magjából egyébként olajat is sajtolnak, ami szintén nagyon egészséges. A sütőtök remekül együttműködik számos fűszerrel, mint a fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, zsálya, szerecsendió, gyömbér, de ha csak kevés sóval, borssal és olíva -vagy tökmagolajjal fűszerezzük, akkor is zamatos lesz. Sütőtök vásárlásakor a kisebb, ütődésektől, sérülésektől mentes, de nehezebb példányokat válasszunk. Figyeljünk arra is, hogy a szára minimum 2 ujjnyi legyen.

Gyümölcsök

Alig egy hete vadszedret szedtünk a Mátrában, még bőven érik. Szerintem az egyik legjobb gyümölcs. Ezt a fanyar, üdítő ízű gyümölcsöt régóta ismer az emberiség, de csak a 19. században kezdték termeszteni és piacon árusítani. Vadon termő változata tüskés, tekergő ágú bokrokon található meg, hasznos, ha kesztyűben szedjük. Háziasított fajtája már tüskementes és szárai egyenesen állnak.

Nagyon magas a A , C -és E – vitamin tartalma, ami erősíti a szervezet védekező képességét. Rostjai jótékonyan hatnak az emésztésre, értékes gyümölcssavai és ásványi sói segítenek a baktériumokkal és vírusokkal való küzdelemben. Sok benne a karotin, amely az A – vitamin előanyaga.

vadszeder

Vadszeder

Az ásványi anyagok közül foszforban és vasban gazdag gyümölcs. Főzhetünk belőle lekvárt (enyhén hashajtó hatású), vagy kipréselhetjük a levét, ami nyugtatja a gyomrot, de hólyagpanaszokra is jól alkalmazható.

Ilyenkor sokat dobhat a kedvünkön az őszi málna. Szívet melengető látvány ez az üde piros gyümölcs a piacokon. Az egyik legkorábban érő gyümölcs, magas cukor, C, B1 -és B2 vitamintartalommal. Mivel a szénhidráttartalma alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják.

granville_market_fruits

malnas_fehercsokolades_poharkrem-9

Málnás fehér csokoládés pohárkrém

Óvatosan szállítsuk, mert nagyon érzékeny, törékeny gyümölcs, így gyorsan is romlik. Készíthetünk belőle egyszerű málnapépet, főzés nélkül, kevés nádcukorral vagy mézzel, citromfűvel, fahéjjal, de egy hideg (vagy akár meleg) málnakrémlevesnek is kitűnő, tejszínnel vagy kókusztejjel. Ha valakit zavarnak az apró magok, turmixolás után passzírozza át egy szitán. Kis szerencsével találhattok még fügét is a piacokon. Vagy otthon a kertben, ha van kertetek és fügebokrotok.

A tél felé közeledve ismét egyre nagyobb szerepet kapnak az olajos magvak, csonthéjasok. A dió ilyenkor októberben éli fénykorát, feltéve, hogy nem vitte el valamilyen fertőzés a termést. Ehetjük magában, kicsit megpirítva, de levesekbe, salátákba vagy süteményekbe is tehetjük.

dio

rozmaringos_tokmagkrem-52

Rozmaringos tökmagkrém

Isteni pestot készíthetünk belőle. Mivel a sütőtöknek is szezonja van, a kikapart magokat ne dobjuk ki. Sütőben szárítsuk ki, kissé meg is piríthatjuk, pucoljuk meg és készítsünk belőle tökmagkrémet. Egészségünkre!

Ha tetszett a piaci körkép, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET: