GASZTRO
A Rovatból

Zabkásapuding

Zabpehelyből kell készíteni ezt a pudingot, de hogy még finomabb legyen, keverjetek bele egy réteg Nutellát is!
A Kifőztükreceptajánlata - szmo.hu
2013. július 06.



Hozzávalók 4 személyre:

4 dl tej vagy kókusztej

6 dkg zabpehely

2 dl tejszín vagy kókuszkrém

1 tojás

1 evőkanál cukor

csipet só

a Nutellás réteghez: 2 evőkanál Nutella

a díszítéshez: kókuszcsipsz vagy kókuszreszelék

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elkészítés:

A tejet a cukorral, a sóval felforraljuk. Elkeverjük benne a zabpelyhet, és lefedve kb. 10 percre állni hagyjuk.

Visszatesszük a tűzre és felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojást. A gázt elzárjuk.

A krém felét négy pohárba rétegezzük. A maradék krémhez keverjük a Nutellát és ezt is a poharakba kanalazzuk. Kihűtjük és hűtőben tároljuk.

Tálaláskor megszórjuk kókuszreszelékkel vagy kókuszforgáccsal. Reszelhetünk rá csokoládét is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Még több receptért katt ide!

Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Amikor az olasz divat és a magyar kézművesség találkozik: Patrizia Gucci Budapesten
A Zsolnay és Patrizia Gucci közös kollekciójának bemutatója különleges eseményként valósult meg Budapesten: a helyszínt az Anantara New York Palace Hotel biztosította, a délutánt pedig Patrizia Gucci születésnapja tette még emlékezetesebbé.


Az Anantara New York Palace Hotelben egy különleges eseményre került sor, amely a magyar kézművesség és az olasz dizájn találkozásának új fejezetét nyitotta meg. Nem csupán egy exkluzív teadélutánról volt szó, hanem egy valódi ünneplésről, amely Patrizia Gucci, a világhírű divatházat alapító Guccio Gucci dédunokájának magyarországi látogatásával és születésnapjával vált teljessé.

Ahol a múlt és a jelen találkozik

Az Anantara nem véletlenül vált a főváros egyik legfelkapottabb helyszínévé. Történelmi múltja, a részletekben rejlő elegancia és a nagyszabású terek lenyűgöző atmoszférát teremtenek. Magasba törő oszlopai, aranyozott díszítései és kifinomult belső terei már önmagukban is felejthetetlen élményt kínálnak, de amikor mindez egy olyan különleges eseménnyel párosul, mint a Zsolnay és Gucci együttműködése, az már egy egészen más szintű luxust jelent.

A júliusi rendezvény pedig egy még személyesebb és ünnepibb hangulatot hozott ebbe az ikonikus térbe.

Patrizia Yvonne Gucci – egy név, amely túlmutat a divatház árnyékán

Amikor azt mondjuk, „Gucci”, legtöbben rögtön a luxusdivatra, ikonikus monogramokra és olasz eleganciára gondolunk. Patrizia Yvonne Gucci számára azonban ez a név nem csupán márkajelzés, hanem sors és örökség.

Patrizia Paolo Gucci lánya, vagyis Guccio Gucci, a világhírű divatház alapítójának dédunokája. Firenzei neveltetése és családi kötődése természetesen beleírta őt a Gucci-dinasztia történetébe, de ő nem elégedett meg a névvel járó reflektorfénnyel. Míg sokáig a háttérben, PR-szakemberként segítette a Gucci márka fejlődését (több mint egy évtizeden át dolgozott a vállalatnál, 13 új üzlet megnyitását is ő koordinálta), valójában már akkor is egy másik útra készült.

A '90-es években kilépett a családi üzletből, és saját művészi identitását kezdte építeni. Festőként mutatkozott be először a Közel-Keleten, majd Firenzében, Bécsben és Budapesten is.

A képzőművészet mellett az írás is fontos eszköze lett annak, hogy megfogalmazza önmagát és múltját. Több könyve is megjelent, köztük a Gucci: La vera storia di una dinastia di successo című kötet, amelyben saját szemszögből meséli el a Gucci család történetét. Egyfajta belső korrekcióként azzal szemben, amit a sajtó és a filmipar sokszor leegyszerűsítve tálal.

Patrizia nem hagyta szó nélkül a House of Gucci című filmet sem. Kritikus hangon nyilatkozott róla, mondván: „Elveszik egy család identitását a profitért.” Ez a mondat sokat elárul arról, mennyire fontos számára a tisztesség és a hiteles történetmesélés még akkor is, ha az a saját nevét viselő birodalom árnyékában szinte lehetetlennek tűnik.

Aktív szereplője a művészeti közéletnek is: a Non-Violence Art Project résztvevőjeként kiállításaival a békét és az erőszakmentességet hirdeti. 2019-ben el is nyerte a Paolo Borsellino és Giovanni Falcone emlékének szentelt művészeti díjat, amely a társadalmi elköteleződés egyik legrangosabb olasz elismerése.

Ma is Firenzében él, alkot, ír és gondolkodik.

Két világmárka találkozása és egy különleges ünnep

Július 14-én az Anantara New York Palace Budapest Hotel adott otthont

a Zsolnay és Patrizia Gucci legújabb kollekciójának hivatalos magyarországi bemutatójának.

A rangos eseményen számos díszvendég tette tiszteletét.

Először Fazekas Tamás, az Anantara Nem York Palace Hotel igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója vette át a szót. Ő többek között elmondta, hogy a cég célja a nemzetközi jelenlét erősítése, többek között ezért is dolgoznak együtt olyan nevekkel, mint Patrizia Gucci.

A régi ismeretségnek köszönhetően a közös munka gördülékeny volt, és most végre eljött az idő, hogy megmutassák a nagyvilágnak, mit alkottak.

Jelen volt Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a Zsolnay több mint másfél évszázada a város ikonikus márkája, és a kollekció kiváló példája annak, hogy a város nemcsak őrzi hagyományait, hanem képes a megújulásra is. Thomas Widmer, Svájc Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is részt vett az eseményen, büszkén kiemelve, hogy a részben svájci tulajdonú Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. exportálja ezeket a termékeket világszerte, és a kollekció tökéletes összhangban áll azzal a minőséggel, amit Svájc mindig is képviselt.

Luxus teadélután a hotelben

A Zsolnay x Gucci legújabb kollekciója az Anantarában egy különleges teadélután részeként is élvezhető.

A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok.

A gasztronómiai élményt Kiss Krisztián séf álmodta meg, aki a porcelánok nyári, virágos-madaras motívumaiból merített ihletet. A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát apró falatokban is visszaadják.

Az első körben sós harapnivalók, mint kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár és sajtos polenta szarvasgombával érkeznek. Ezt követik a friss szendvicsek, majd a desszertek, mint a scones vajkrémmel, minitorták és bonbonok zárják a sort. Minden fogáshoz külön tea párosul.

A kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes. A felszolgálók segítenek a teaválasztásban és figyelnek minden apró részletre.

Az Anantara teadélutánja hétfőtől vasárnapig érhető el, 12:00 és 18:00 óra között, 16 800 Ft/fő áron. Ez az alkalom kiváló lehetőséget kínál arra, hogy elmerüljünk a luxusban, és részesei legyünk egy olyan kulturális és gasztronómiai élménynek, amely egyedülálló módon ötvözi a magyar és olasz művészetet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Visszatérhet a Wendy's Magyarországra - már keresik a partnereket
A gyorsétteremlánc 2002-ben vonult ki a magyar piacról, most újra terjeszkedne. A cég olyan franchise-partnereket keres, akik tőkeerősek és jól ismerik a hazai üzleti és ingatlanpiaci környezetet.


A Wendy’s újra megnyitná éttermeit Magyarországon, írta meg a Franchising.hu. A világmárka most olyan partnereket keres hazánkban, akik jól ismerik a helyi viszonyokat, van üzleti tapasztalatuk, és szívesen csatlakoznának a márka építéséhez. Fontos számukra az is, hogy a leendő partnerek tisztában legyenek az ingatlanpiaci környezettel, és elegendő tőkével rendelkezzenek a tervek megvalósításához.

A cég a Telex megkeresésére megerősítette a hírt. Azt írták:

„A Wendy's erős világmárkaként elkötelezett célja mellett, hogy 2028-ra 2000 étterme legyen. A növekedés érdekében aktívan keressük franchise-partnereinket, akik új Wendy's éttermeket építenének és üzemeltetnének Magyarországon. Izgatottan várjuk, hogy velünk együtt növekedjenek, és még több fogyasztóhoz juttassuk el együtt a Wendy's híres termékeit Európa-szerte.”

A Wendy’s neve nem ismeretlen itthon, hiszen a gyorsétterem-hálózat korábban hét éttermet működtetett Magyarországon. 2002-ben azonban kivonultak a hazai piacról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk




Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Új séf és új menü: a White Salonban jártunk
A New York-palota ikonikus éttermében mostantól Kiss Krisztián séf kifinomult, mégis játékos fogásai garantálják a felejthetetlen élményt.


Ahol a múlt és a jelen találkozik

A New York-palota Budapest egyik leglátványosabb és legismertebb épülete. Az 1894-ben épült, historizáló stílusú épület ma Anantara New York Palace Budapest Hotelként működik, otthont adva a világhírű New York Kávéháznak és a kifinomult gasztronómiai élményt kínáló White Salon étteremnek.

A White Salon az épület legvilágosabb, leghátsó szárnyában kapott helyet, ahová az impozáns épületen átsétálva juthatunk el.

Páratlanul díszes és elegáns enteriőrrel, aranyozott részletekkel és puha kárpitokkal várja vendégeit.

A kávéházhoz és a szalonhoz egyaránt hozzátartozik az élő zenei kíséret, mely hol lágy zongoraszóval, hol vibráló cigányzenével emeli a gasztronómiai élményt.

Az étterem 2023-ban került be a Magyar Michelin Guide ajánlott éttermeinek sorába, ahol helyüket azóta is büszkén őrzik.

Míg a New York Kávéház a tradíció és a klasszikus kávéházi hangulat megtestesítője, a White Salon a modernebb, kísérletező gasztronómiát képviseli. A White Salon konyhája játékos, izgalmas, és egyaránt merít nemzetközi, valamint magyar elemekből. Mindenképpen megér egy külön látogatást.

Új időszámítás a konyhán: Kiss Krisztián az új executive chef

2025-ben új időszámítás kezdődött a White Salon életében: távozott az eddigi executive chef, és a helyét Kiss Krisztián vette át. Fontos azonban megjegyezni, hogy a menü továbbra is két séf összehangolt munkájának köszönhető, hiszen Wolf András továbbra is a corporate chef pozíciót tölti be.

Ez az átalakulás lehetőséget adott arra, hogy újra megvizsgáljuk, merre tart most az étterem, és milyen irányt képvisel Budapest gasztronómiai térképén.

Kiss Krisztián séf neve nem ismeretlen az Anantara falai között: itt kezdte pályafutását, tizenkét évvel ezelőtt, tanulóként.

Az évek során nyolc esztendőt töltött a ház különböző konyhai részlegein, így lényegében belülről ismeri az egész szálloda működését, ami egyedülálló előnyt biztosít számára.

Később a Gundel Étterembe igazolt séfhelyettesnek, ahol három évet dolgozott. Komoly napi forgalom (akár 300 fő) és több párhuzamosan futó rendezvény (akár napi 4-5) mellet kellett itt tartani az iramot. Saját bevallása szerint is sokat tanult ezekből az évekből. Emellett pedig privát séfként is aktív volt.

Ma már executive chefként tért vissza a White Salon élére, ahol egyszerre támaszkodik a jól ismert magyar ízekre és a nemzetközi konyhára.

Elegancia, komplexitás és a séf egyedi hangja

A White Salon étlapját összeállítani sokkal összetettebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Egyszerre kell megfelelni a szállóvendégek elvárásainak, és azoknak, akik a Michelin-ajánlás miatt érkeznek ide.

Egyszerre kell nemzetközi és magyar ételeket kínálni, elegáns, de mégis közérthető módon. És ehhez jön még hozzá a séf személyes stílusa, amely az étlap frissességét és karakterét adja.

Krisztián úgy állította össze az új kínálatot, hogy a kötelező szállodai sztenderdeket megtartva, azok mellett teret engedett a kreativitásának és az egyéni stílusának. Ennek eredményeként 8–10 olyan új fogás került fel a White Salon étlapjára, ahol szabadon kísérletezhetett.

A séf a magyaros konyhát ismeri és szereti a legjobban, ezért annak technológiáját, alapanyagait és ízeit használja legszívesebben. Ugyanakkor minden ételt úgy kell formálni, hogy vonzó legyen a külföldi vendég számára is.

A menü összeállításánál a bisztró jellegű adagok és a közérthetőség volt a cél.

Nem lett volna célszerű túlgondolt, lekicsinyített fine dining falatokat kínálni, de a szimplán csak házias, nagyadagos ételek sem feltétlenül illenek az elegáns falak közé.

A séf kedvencei

Bivalymozzarella, édesköménnyel, vérnarancssal és pirított focacciával

Ez a fogás egy könnyed, friss saláta, amely a mediterrán ízeket ötvözi. A vérnarancs dresszinggel ízesített édeskömény saláta, az olívabogyó, a pirított fenyőmag és a bébi bazsalikom mind hozzájárulnak a harmonikus ízvilághoz.

A séf a klasszikus, paradicsomos mozzarellán csavart egyet. Így egyszerre lesz ismerős és izgalmas ez a fogás a vendégek számára.

Lazacpisztráng karfiol krémmel, tavaszi zöldségekkel és sáfrányos vajmártással

A roston sült lazacpisztrángot selymes karfiol püré, sáfrányos vajmártás és változatos zöldségek (pagoda karfiol, karfiol, spárga, szójabab, brokkoli) kísérik, melyeket nyersen reszelt karfiolsaláta tesz még izgalmasabbá.

Ez a fogás jól mutatja, hogy bár a White Salon nem fine dining, mégis ad az apróbb részletekre, és egy egyszerű, lazacos ételt is különlegessé tesz.

Szarvasgerinc csicsókával, fehérrépával és zsályás-egres jus-vel

A szarvasgerincet csicsóka püré, forrázott, üvegesre párolt, pattogatott quinoába forgatott új fehérrépa és zsályás egres jus kíséri.

Bár az alapanyagok magyarok, az ízvilág nemzetközi, ami tökéletesen illeszkedik a White Salon koncepciójába. Krisztián úgy gondolja, ez az étel az ázsiai és olasz vendégek számára is érthető és kedvelhető.

A desszertek terén is jelentős változások történtek: korábban több édesség is külső forrásból érkezett, de most a kiemelt desszertek is Krisztián keze munkáját dicsérik.

A kínálatban két desszert különösen izgalmas: a citrom tart és a túrógombóc.

Előbbi a menü nemzetközi arcát mutatja: egy klasszikus, de mégis izgalmas sütemény, amit a világ szinte bármely pontjáról érkező vendég ismer és ezáltal örömmel fogad. Krisztián változata elegáns, friss, letisztult, és tökéletesen illik a nyári szezonhoz.

A túrógombóc ezzel szemben a magyar hagyományokból építkezik: selymes, puha, precízen elkészített fogás, ami egyszerre hozza a komfortot és a kifinomultságot.

Nem túlgondolt, mégis karakteres: remek példája annak, hogyan lehet egy jellegzetesen magyar alapanyagot, mint a túró, izgalmasan és modernül tálalni.

Az újdonságok mellett a klasszikus magyar ételek, mint például a gulyásleves vagy a csirkepaprikás, természetesen továbbra is az étlapon szerepelnek,

hiszen ezek elengedhetetlen részei a magyar gasztronómiának.

Az új menü egyértelműen megmutatja Krisztián saját hangját. A magyaros alapokhoz való hűség, a technológiai precizitás és a nemzetközi közönség számára is vonzó ízvilág egyensúlya teszi igazán izgalmassá ezt az étlapot.

Épp annyira komoly és elegáns amennyire kell, de közben nem veszíti el a játékosságát sem.

A White Salon elsősorban a hotel vendégeit kényezteti, de külsősöket is örömmel fogadnak. Viszont mindenképpen érdemes bejelentkezni előre, az alábbi elérhetőségek egyikén:

+36 1 886 6111

[email protected]

Nyitvatartás:

hétfőtől vasárnapig 12:00 - 23:00 óráig


Link másolása
KÖVESS MINKET: