Szilveszteri menü pezsgős koktéllal
Szilveszterre és újévre is remek fogásokat állított össze a Kifőztük blogja. Az ételeket előre is el tudjátok készíteni, így nem kell az egész napot a konyhában tölteni. A három fogásos menühöz még egy koktél-összeállítás is jár.
Szepy receptjei a Kifőztük blogból.
GOMBA-, LENCSE- ÉS FRANCIASALÁTA
Hozzávalók 2-4 személyre:
a gombasalátához:
- 50 dkg portobello vagy barna csiperke gomba
- 2 dkg vaj
- só
- őrölt bors
- 1 dl majonéz
- 1 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- snidling vagy petrezselyemzöld
a lencsesalátához:
- 50 dkg lencse
- 3 sárgarépa
- 1 fej lila hagyma
- 2 babérlevél
- só
- őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom leve
a franciasalátához:
- 30 dkg sárgarépa
- 30 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 kisebb alma
- 2 dl majonéz
- 2 dl tejföl
- 1-2 evőkanál mustár
- porcukor (ízlés szerint)
- só
- őrölt bors
- citromlé (elhagyható)
a tálaláshoz:
- salátalevelek
- lila hagyma (elhagyható)
A gombasalátához a gombát megmossuk, felkockázzuk, és 1 dkg olvasztott vajra dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg az összes levét el nem főtte. Ekkor hozzáadjuk a maradék vajat, és időnként megkeverve átpirítjuk benne a gombát. Kihűtjük.
A majonézt és a tejfölt összevegyítjük, aprított vagy reszelt fokhagymát keverünk bele, és ha kell, utánaízesítjük sóval, őrölt borssal. Beletesszük a gombát, és lehűtjük. Aprított snidlinggel vagy petrezselyemzölddel tálaljuk.
A lencsét sóval és babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, elkeverjük a citromlével és az olajjal, majd kihűtjük.
A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon, pici sóval és borssal megszórva puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
A hideg zöldségeket összekeverjük, ha kell utánaízesítjük, és tálaljuk. Adhatunk hozzá főtt kukoricát és keményre főtt, felkarikázott tojást is.
A franciasalátához a sárgarépát kisebb kockákra vágjuk, és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. Kihűtjük. A majonézt összekeverjük a tejföllel és a mustárral. Hozzáadjuk a cukrot, sózzuk, borsozzuk. Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a mártással. Hozzákeverjük a többi zöldséget. Ízesíthetjük kevés citromlével is.
Behűtve, hidegen tálaljuk.
LENCSÉS CSÜLÖK
Hozzávalók:
- 1 közepes nyers hátsó csülök
- 50 dkg száraz lencse
- 2-3 evőkanál mustár
- 1 fej fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- 50 dkg vöröshagyma
- 1/4 kávéskanál őrölt bors
- 1 liter húsleves
Jellegzetes szilveszteri-újévi étel, amelyet azonban nem csak az ünnepre érdemes elkészíteni.
Megtisztítjuk, kicsontozzuk és bőrével együtt nagyobb darabokra vágjuk a csülköt. (Lehetőleg minden darabba jusson bőr is, hús is.) Sütőpapírral bélelünk egy legalább 3 liter űrtartalmú, magas falú tepsit vagy tűzálló tálat. Az aljába szórjuk a lencsét (nem kell előtte vízbe áztatni), rákanalazzuk a mustárt, beletesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket, a babérlevelet és a vöröshagyma felét nagyobb darabokra vágva. Megborsozzuk, majd rárakjuk a csülköt, végül ráöntjük a húslevest. Szorosan befedjük alufóliával, és másfél órára 200 fokos sütőbe tesszük.
Akkor jó, ha a sütés végére a húsleves nagy részét fölszívja a lencse, de még jócskán marad lé az ételen. Ha túlságosan kiszáradt, ráöntünk még egy bögre húslevest vagy vizet. Rászórjuk a többi vöröshagymát negyedekre-nyolcadokra vágva, és fólia nélkül további
15-20 percig sütjük.
ÓRATORTA
Hozzávalók 22-24 cm-es tortaformához:
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg barna cukor
- 10 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 közepes tojás
- 1 dl tej
- 2,5 dl kóla
- 35 dkg liszt
- 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 dkg csokoládé mogyorónyi darabokra vágva
a díszítéshez:
- 25 dkg natúr marcipán
- 5 dkg olvasztott csokoládé
Habosra keverjük a vajat a kétféle cukorral, a vaníliás cukorral, majd a tojással. Összeöntjük a tejet a kólával. Összeszitáljuk a lisztet a kakaóporral és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a vajkrémet, aztán a kólás tejet, csomó-mentesre keverjük, végül beleforgatjuk a csokoládét.
Az így kapott tésztát alaposan kivajazott vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük. 170-180 fokra melegített sütőben 1 órán át sütjük.
Ha nagyon barnul a teteje, letakarjuk alufóliával. Amikor a tészta rugalmas, nem lötyög a belseje, akkor készen van. (Finomabb, ha nem sül túl. Egyáltalán nem baj, ha a közepe egész picit lágy marad.) A sütőből kivéve
a tortaformában hagyjuk kihűlni.
Közben porcukorral beszórt deszkán kinyújtjuk a marcipánt, és a tortáéval megegyező átmérőjű körlapot szabunk belőle. A kihűlt tortáról lekapcsoljuk a forma oldalát, és fejjel lefelé tortatálra fordítjuk a süteményt. Nagyon vékonyan bekenjük a tetejét olvasztott, de nem meleg csokoládéval, óvatosan rátesszük a marcipánlapot, amelyre olvasztott csokoládéval megrajzoljuk az óra számlapját.
PEZSGŐS KOKTÉLOK
Hozzávalók 1 db 1,8 dl-es pohárhoz:
a bodzás-zöldalmáshoz:
- 1,2 dl pezsgő
- 1 evőkanál bodzaszörp
- 50 ml zöldalmaital
- 1 evőkanál limelé
a narancsos-ananászoshoz:
- 1 dl pezsgő
- 50 ml dl frissen facsart narancslé
- 20 ml ananászlé
- 1 evőkanál narancslikőr
a málnáshoz:
- 1,4 dl pezsgő
- kb. 10 szem málna (lehet fagyasztott is)
- 2 evőkanál málnaszörp
- 2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál citromlé
A hozzávalók arányát ízlés szerint változtathatjuk.
A bodzás-zöldalmás összeállítása: a szörpöt, a limelevet és a zöldalmaitalt pohárba öntjük, majd feltöltjük a pezsgővel.
A narancsos-ananászos összeállítása: a hozzávalókat pezsgőspohárba töltjük.
A málnás összeállítása: a málnaszemeket összetörjük vagy turmixoljuk, hozzákeverjük a szörpöt, a cukrot és a citromlevet. Pezsgőspohárba töltjük és felöntjük a pezsgővel.