GASZTRO
A Rovatból

Sör és kenyérvég: Az idei Gourmet fesztivál nem egyszerű sztárjai

Végigettük a kínálatot, elmondjuk, mik voltak a kedvenceink!


Sör és kenyérvég. Na és persze a paprika, de ez a kettő együtt sokkal drámaibban hangzik a régió legnívósabb magas gasztro-fesztiválján. De legyünk pontosak: sör, paprika és sercli a pontos tematikái az idei Gourmet fesztiválnak. Utóbbi talán némi magyarázatra szorulhat, a sercli jelenthet kenyérvéget, megpirult tésztavéget, és marhafartőt is.

Mivel az előző kettőt borzasztóan egyszerű beépíteni egy tonna fogásba, azt gondoltam volna, hogy a sercli lesz a mellékszál az idén, de tévedtem, a csokin keresztül, a fagylalton át egészen a tányérig mindenbe bele tudták építeni a kreatív séfek ezt a deviáns alapanyagot is.

No de mielőtt felsorolnám mik voltak az idei kedvenceim, fontosnak tartom leszögezni miről is szól a Gourmet fesztivál, és miért nem para, ha elkérnek 2800Ft-ot egy falatnyi ételért. Ez nem egy disznótoros fesztivál, a cél nem a jóllakás, hanem pont az, hogy minél többet tudjunk kóstolni. És ha egy két Michelin csillagos étterem menüjéből 2800Ft-ért tudunk kóstolni, akkor bizony nagyon szerencsésnek kell éreznünk magunkat. Persze nyilván nem mindenkinek való ez, és legfőképpen nem mindenki pénztárcájának, de ha érzel valamit a gasztronómia iránt, akkor mindenképp kint a helyed a magyar gourmandok éves népünnepélyén.

Idén meglepően sok új étterem mutatkozott be a fesztiválon. Az egyik ilyen az ázsiai vonalat követő Aum, akik lerakták elénk azt a bizonyos ronda,de finom levest, aminek már nyoma marad az ízmemóriámban úgy is, hogy rühellem a kókuszt. Ez azért nagy érdem, mert ez a vörös currys kacsaleves rommá van tolva kókusszal. Ami külön meghatott, hogy találtam benne egy kis kacsanyelvet is, amihez még sosem volt szerencsém. A másik ételük, a préselt csülök papayasalátával is megért egy misét.

Szintén nemrég csapódott meteorként a budapesti gasztroszíntérbe a Laurel is, ahol olyan csodákat kóstolhattunk Mede Ádámtól és Ötvös Zsuzsannától mint a körömpörköltös bodag, vagy a malátás, sós karamelles "magnum", ami mellé úgy csúszott a barna sör, mint még soha.

A Société csapata még egy kis food style workshoppal is készült, ahol magunk díszíthettük fel a tányérunkat, de én inkább csak eltüntettem azokat magamban (mármint a tányért magát nem). Kecskesajt,római saláta,paprika és egy kacsagombócos,málnás kápiagazpacho hozta a paprika témát, a Mangalica sörhabbal és serclivel pedig az utóbbi kettőt.

Az Electrolux minden évben érkezik egy fogással, ami a belépőhöz kapott kuponnal ingyenes, ezáltal a legnagyobb sort generálják évről-évre. Idén egy a fogás egy "a világ legjobb paprikáit" felvonultató szendvics, ami meglepően királyra sikeredett.

A La Perle Noire már az elnevezésekben beindítja a nyáltermelést, ami kritikus szintet üt meg a fogások látványával párosítva. Füstölt piquillo paprika, sóska és málnavinaigrette felel a vegán szekcióért, egy elképesztő velős pirítós kalamansis paradicsomsalátával pedig a nagyon nem vegán szekcióért. Ami viszont mindent vitt, az a bundáskenyérben sült mangalica volt paprikás árpával.

Kicsit a vidéki ízek felé kanyarodva bevettük a Viator Apátsági étterem Omnibus nevű kis utánfutóját is, ahol málnás kacsatatárt kóstoltunk mustáros csicsókasalátával, és füstös sertéspofát paprikás knédlivel és tejfölös uborkahabbal.

A Babel standja elé remegő gyomorral érkeztem. Egyike annak a pár étteremnek az országban, ami még a bakancslistámon van, és most kapott egy Michelin csillagot is. Ha mindez nem lenne elég a legkedvesebb alapanyagommal érkeztek, ami a polip, ráadásul ez volt az az étel(mármint a polipos fogás, nem pontosan ez a verzió), ami után a Michelin ellenőr kihívta a séfet megdicsérni. És bár Gourmet feszt szemmel is kicsit parányi adaggal szolgáltak, az élmény örök. Sörben pácolt grillezett polip,paprika,serclimorzsa. Az összes téma pipa.

Az Esca csapata a grill tematikában mindig is brutális volt, és most sem okoztak csalódást a kacsaszív-nyársukkal, amit örökké tudtam volna enni. A másik fogásuk a Hortobágyi palacsinta is a faszénről érkezik, és egy olyan savanyú káposzta körettel, ami megszólal. Kissé rendhagyó elemként pedig bónusz csirkelábbal kérhető. Én összedobtam a két fogást egy tányérra a kapirgálóval együtt, és elkészült a legfinomabb káosz tálja az idei Gourmet-n.

Az Onyx pedig akkorát jött, hogy már el is fogyott ez a fogás. Abszolút nyertesek a tematika értelmezésében, ugyanis nem csak belekomponálták egy ételbe a sört,a paprikát, és a serclit is, de a sercli mindkét értelmezését is. Ez az étel a BBQ marhafartő,füstös paprika,sör,sercli. Az első sercli maga a marhafartő, a kenyérvéges értelmezése pedig a tányérban merül ki, ami egy általuk sütött kenyérvég. A kivitelezés, az ízek, és még az adag tisztességes mérete is 5-ös. Nem hiába az a két csillag na...

Egy világbajnok bélpoklosnak is sok lenne a teljes paletta végigevése, de a vállalkozó kedvűeknek van rá még másfél napjuk. Ha már viszont tényleg nem tudunk egy falatot sem letuszkolni a nyelőcsövünkön, érdemes rámenni a grandiózus italkínálatra is, akár egy kávéval indítva a Sunshine Dealer standjától, majd megkóstolni az új Hungária Zöld Veltellini pezsgőt, végül kilyukadni a Kreinbachernél, vagy a Gilvesy pincészetnél, vagy ahol éppen meglátod egy haverodat bemákolva, aki az alkoholban keresi már a kajakómából kifelé vezető serclivel kikövezett utat.

 


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Kifőzde újragondolva: 2500 Ft alatti menüvel nyitott meg a Mama’s Café & Canteen Újlipótvárosban
A házias ízeket modern köntösbe bújtató új hely nem a nosztalgiára, hanem valódi, frissen készült ebédre épít. Letisztult tér, barátságos hangulat és naponta változó fogások várják a betérőket.


Nem kell kockás abrosz és retró díszlet ahhoz, hogy otthonosan érezzük magunkat egy kifőzdében – elég hozzá néhány gőzölgő, házias fogás, egy mosolygós pultos, meg az az érzés, hogy amit elénk tesznek, azt valóban frissen és szeretettel készítették. Újlipótváros új gasztropontja, a Mama’s Café & Canteen pontosan ezt az élményt kínálja – egyszerűen, sallangmentesen, mégis szívet és gyomrot melengetően.

Házias ízek Újlipótváros szívében

A Bessenyei utcában, egy egykori szupermarket melletti kifőzde helyén nyitott meg a Mama’s, és bár a funkció megmaradt, minden más friss lendületet kapott. A belső tér letisztult és célszerű, a túlzásba vitt dekor helyett a vendéglátásra és az ételek minőségére helyezték a hangsúlyt – így válik a hely barátságosan közvetlenné, sallangok nélkül.

És az ízek bizony rendben vannak.

A napi kínálat mindig tartalmaz két levest, többféle frissensültet – csirkemell, sajt, zöldség –, valamint egytálételeket, rakott fogásokat és főzelékeket is, mindezt helyben készítve, adalékmentesen, tisztességes adagokban.

A klasszikus magyar ízek – székelykáposzta, rakott krumpli, krumplifőzelék – mellett gyakran felbukkannak modernebb, nemzetközi ihletésű fogások is, mint például pásztorpite, vajas csirke vagy akár mac and cheese. És igen, a krumplifőzelékbe simán belefér egy kis koriander is – merész, de működik.

A frissensültek fixek, a többiétel naponta változik. A desszertek pedig méltók a hely nevéhez, visszarepítenek a gyermekkorba: aranygaluska, rétesek, piték, madártej és mákos guba is várja az édesszájúakat. A kávérajongók sem maradnak hoppon – erőteljes, sötét pörkölésű olasz kávéval indíthatják a napot, vagy zárhatják az ebédet.

Bőséges szendvicsek és friss italok

A Mama’s nem csak ebédre gondol:

reggeltől elérhetők a házi készítésű, bőségesen megpakolt szendvicsek, amelyek 1000 forint körüli áron elhozzák a napindító energiát.

Az italválaszték is friss szellemiségről árulkodik – a hagyományos üdítők mellett kombuchák és Muslinca craft szódák is helyet kaptak a hűtőben.

Az egyik legnagyobb vonzereje a helynek az ár: a napi menü – leves és főétel – mindössze 2490 forint, de aki inkább saját kombinációt állítana össze, az is jól tud lakni kedvező áron. A levesek 1000 forint alatt, a frissensültek 1000 körül, a köretek 500–800 forint között mozognak.

A Mama’s Café & Canteen nem akar többnek látszani, mint ami: egy olyan kifőzde, ahol jól főznek, kedvesek, és nem kérnek egy vagyont az ebédért. És ez épp elég ahhoz, hogy rendszeresen visszavágyjunk.

Mama’s Café & Canteen

1133 Budapest, Bessenyei utca 8.

Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek 08:00 - 18:00


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Újjászületett kedvenc a Rómain – Az Evezős Sörkert idén nyáron nem csak enni és inni hív
Frissen sült smash burger, élőzene a platánfák árnyékában, kreatív gyerekprogramok és közösségi esték – az Evezős Sörkert idén is bebizonyítja, miért szeretik annyian a Rómain.


Ahogy sétáltam a Római-parton, rögtön megcsapott a Duna ismerős illata és az a semmivel össze nem téveszthető nyári hangulat, amit csak ez a partszakasz tud adni. A madárcsicsergés, a fák hűs árnyéka, a lazán elhaladó biciklisek – minden adott volt ahhoz, hogy az ember lelke egy pillanat alatt átváltson nyaraló üzemmódba.

Ebben az idillben érkezett meg az első illatfoszlány is a part egyik legpezsgőbb pontjáról: az Evezős Sörkertből, ami idén még színesebb, még illatosabb és még inkább hívogató.

Náluk jártunk, és most elmeséljük, mivel készülnek az idei szezonra – mert ez a hely minden nyáron újra és újra bebizonyítja, miért is érdemes hozzájuk visszatérni.

Egy történet, ami a Duna-parton született

A Római-part legendás sörkertje immár több mint 40 éve a budapesti nyár kihagyhatatlan része. Története egészen 1983-ig nyúlik vissza, amikor Farkas Lajos egy egyszerű bádogbódéból álmodott vendéglátóhelyet – amiből az idők során egy karakteres étterem és sörkert nőtte ki magát.

Azóta a helyiek kedvenc találkozóhelyévé vált, 2017 óta pedig az Eventrend Group gondoskodik róla, hogy a hagyományok tisztelete mellett új lendületet is kapjon az Evezős.

A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene, a vendégszeretet és a frissen sült hekk illata azóta is hozzátartozik a hely hangulatához – de az évek alatt modern street food élményekkel, látványos tálalással és programsorozattal is gazdagodott a kínálat.

Új gasztronómiai koncepció a vendégek igényeire szabva

Az idei szezonra teljes gasztronómiai megújulással készülnek, a választék pedig szinte már zavarba ejtően gazdag. Az új étlap nem véletlenszerűen állt össze: a vendégek visszajelzései, a közösségi médiás hozzászólások és a törzsvendégek tapasztalatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy olyan kínálat szülessen, amely valóban a közönség igényeire reagál.

Az eredmény egy olyan street food kínálat lett, ami tökéletesen ötvözi a klasszikus Evezős-hangulatot és az újhullámos street food világot.

Az étlapon idén is ott vannak a jól ismert és szeretett fogások, mint a hekk vagy a saját recept alapján töltött kolbász, de megjelentek a friss kedvencek is. A Smashed Burger például az asztalunknál egyértelmű sláger lett: házilag készített marhahúspogácsa ropogósra sütve, olvadt cheddar sajt, majonéz, friss lilahagyma és kovászos uborka alkották az ízek tökéletes harmóniáját – minden falat egy élmény volt.

És ha már újdonságok: ott a Sea Dog, egy fish & chips inspirálta étel, amit édes buciban tálalnak, házi sörbundában sült hallal, remoulade mártással és friss madársalátával. A Bundázott Mac & Cheese igazi komfortfogás, a Loaded Fries gazdagon megpakolt, ízesített burgonyák formájában érkezik, míg a Ropogós Csibe Burger házi bundás csirkecombfilével, puha buciban és szaftos burgerszósszal hódít.

A klasszikus grillélményt a Grillkukorica hozza, a desszertfronton pedig a Croffle zárja a sort – a croissant és a gofri hibridje, amit a gyerekek és a felnőttek is imádni fognak.

Az Evezős italkínálata sem hagy kívánnivalót: sörök, borok és üdítők mellett koktélokkal, friss kávéval vagy limonádéval is hűsíthetjük magunkat – mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Az ételeket lebomló csomagolásban és fenntartható szemlélettel kínálják, miközben a gyors kiszolgálás mellett minden apró részletre odafigyelnek.

A Duna-parti street food élmény itt nemcsak egy jól hangzó szlogen – hanem valóság, amit minden érzékszerveddel megtapasztalhatsz.

Nemcsak az ízekre, hanem a látványra is figyelnek: minden egyes fogás úgy néz ki, mintha egy ételfotózásról érkezett volna.

De a helyszín is sokat hozzáad az élményhez: a vidám színek, a színes bútorok, dekorációk és a zöld növények családias hangulatot teremtenek, miközben a napvitorlák és árnyékolók nemcsak esztétikai élményt, hanem kellemes hűvöset is biztosítanak a nyári melegben.

Programdömping kicsiknek és nagyoknak

Az Evezős nem csupán egy hely, ahová enni vagy inni térhetsz be, hanem egy igazi közösségi tér is, ahol a programok ugyanolyan fontosak, mint az étlap. A céljuk, hogy olyan helyet hozzanak létre, ahol mindig történik valami. És idén ezt még komolyabban veszik.

A gyerekek számára tematikus foglalkozásokkal készülnek:

lesz virágorigami készítés Anyák Napján, madáretető barkácsolás, hangszerkészítés a Zene Világnapja alkalmából, barátság póló készítés, és sok más színes program, ahol az animátorok foglalkoznak a kicsikkel, miközben a szülők egy fröccsöt vagy egy finom ételt élvezhetnek.

De a felnőttek sem maradnak élmény nélkül: visszatérnek a legendás zenés-táncos estek!

A vendégek visszajelzései alapján idén már a jól ismert Cats Trio és Party Dance Band koncertjei emelik az esték fényét. Újdonságként a swing és rock and roll stílusban mozgó Pedrofon is csatlakozik a programokhoz. A táncos estek április 26-tól minden héten várják a látogatókat, így ideje gyakorolni a tánclépéseket! Már most biztosra vehetjük, hogy teltházas bulikra számíthatunk.

A nyugodtabb hangulatot kedvelőknek az élő zongoraestek kínálnak különleges élményt Gazsi Norberttel, aki tavaly a bárzongorista verseny második helyezettje lett. Hetente több alkalommal is élvezhetjük játékát, amikor klasszikus és könnyűzenei dallamok keverednek a madárcsicsergéssel és a Duna hullámainak halk morajlásával – így válik a pihenés igazán varázslatossá.

A programokról a közösségi oldalaikon adnak rendszeres tájékoztatást, az asztalokon pedig időnként kérdőívek is várják a vendégeket, hogy megosszák véleményüket, ötleteiket. Az aktív követők nemcsak elsőként értesülhetnek az újdonságokról, hanem nyereményjátékokban, kedvezményekben is részesülhetnek. Mindez azért, hogy az Evezős ne csak egy szuper hely legyen, ahová jó betérni, hanem egy valódi közösségi tér, ahol a vendégek véleménye is számít.

Egy hely, ahol minden a jó hangulatról szól

Az Evezős Sörkert egy valódi találkozási pont, ahol minden a nyári szabadság érzetét kelti – és mégis ott van karnyújtásnyira a várostól. Akár egy családi programot keresel, egy baráti kikapcsolódást a Duna-parton, vagy egy ínycsiklandó élőzenés vacsorát a pároddal, mindig ad valami pluszt.

Szóval ha még nem jártál idén a Rómain, vagy csak új helyet keresel, ahol ízletes étel, zene, programok, kutyabarát légkör és rengeteg zöld vár, akkor irány az Evezős. Ha meg már voltál – úgyis visszamész. Én biztosan.

Evezős Sörkert

1031, Római part 34.

Facebook oldal

Az Evezős Sörkert az Eventrend Group tagja. A cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben.

Az Eventrend Grouphoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Ide kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Ikonikus desszertek - fedezd fel Budapest legédesebb titkait
Összegyűjtöttünk öt legendás cukrászdát, ahol nemcsak a kávé, de az ínycsiklandó desszertek is elvarázsolják az érzékeidet.


Ebben a válogatásban öt olyan ikonikus helyre kalauzolunk el, ahol nem csupán a kávé illata, hanem az éveken át tökéletesített desszertek ízei is rabul ejtenek. Tarts velünk egy édes utazásra a Café Astoria frissítő citromos újdonságától a Gerbeaud Cukrászda legendás 160 szeletén át a Chez Dodo macaronjainak színes világáig, a Nour különleges Mon Chéri desszertjéig, és végül a Ruszwurm Cukrászda méltán híres krémeséig.

Café Astoria

A patinás Astoria szálloda és kávéháza 1914 óta várja vendégeit. A kávék, reggelik és a zongorazenével kísért vacsorák mellett desszertkínálatukat is nagy odafigyeléssel álmodja meg a Danubius Hotels kreatív cukrászcsapata.

A belső tér központi eleme a süteményes vitrin és a klasszikus kávéházi bútorzat. A téli Tiramisu desszert után egy új ínyencséggel rukkoltak elő: a frissítő Citrom desszerttel.

Ez egy igazi tavaszi-nyári álom: A citrusos piskótatalpat pisztácia kekszropogós textúrájával kombinálták. Ezen ül a citrom alakú joghurtos citrom-mousse, amit egy mangós töltelékkel bolondítottak meg.

A sütemény glaze bevonatát egy csokoládé levélke koronázza. Lágy és roppanós, selymesen krémes citromos-mangós frissítő ízbomba.

A téli tiramisu kávébab monodesszertjük után az idei tavaszi-nyári szezonra készült citrom- süteményt a Danubius Hotels több éttermében és kávéházában is meg lehet kóstolni.

A Danubius Hotels budapesti szállodáiban olyan ikonikus éttermek és kávéházak találhatók, amik jól ismertek a hazai vendégek számára is. Budapesti kávéházi élmény az Astoria Kávéházában vagy wellnessel egybekötött dunaparti teraszozás a Yellow Bistro & Barban – mostantól a citromos desszerttel lesz még teljesebb!

Cím:  1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 19.

Weboldal: cafeastoriabudapest.hu

Gerbeaud Cukrászda

A Vörösmarty téren, a város szívében található a világhírű Gerbeaud Cukrászda. Az elegáns intézmény több mint 160 éve működik, és mára nemcsak cukrászdaként, hanem a magyar gasztronómiai örökség ikonikus helyszíneként is számon tartják. A márványasztalok, a díszes csillárok és a történelmi hangulat időutazásra invitálják a látogatót, egy olyan világba, ahol a klasszikus elegancia találkozik a legmagasabb színvonalú édességekkel.

2018-ban, alapításának 160. évfordulójára megalkották a „Gerbeaud 160” nevű tortát:

A torta alapja egy kakaós vajas piskóta, melyre vérbarackzselével rétegzett étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal és krémes dióréteggel. A torta tetejét lágy, főzött étcsokoládé áthúzással vonják be.

És ez a torta szelet formában is elérhető, így bármikor megkóstolhatjuk a cukrászdában.

De persze a klasszikus édességek kedvelői sem maradnak élmény nélkül: Dobos torta, Eszterházy torta, somlói galuska és még számos magyar finomság szerepel a kínálatban, a nemzetközi desszertek mellett. A Gerbeaud kifinomult kávéházi hangulata pedig tökéletes környezetet biztosít egy délutáni kávézáshoz egy szelet történelemmel a tányéron.

Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7–8.

Weboldal: gerbeaud.hu

Chez Dodo Macaron Manufaktúra

A Sas utcában egy igazi ékszerdoboz rejtőzik: a Chez Dodo Macaron Manufaktúra. Ez a bájos üzlet a macaronok iránti szenvedély megtestesülése, ahol a francia cukrászat eleganciája találkozik a kreatív ízkombinációk végtelen lehetőségével.

A kínálatukban a klasszikus ízek, mint a csokoládé, a vanília és a pisztácia mellett limitált kollekciós különlegességek is megtalálhatók. És az apró macaron náluk akár torta formát is ölthet, mint például a Unbirthday cake.

Ez a desszert a Wonderland kollekció egyik legkülönlegesebb darabja, egy igazi vizuális és ízbeli csoda:

A virág alakú, hatalmas macaron kalapra ezúttal isteni pisztáciás ganache-t rétegeztek, és erre ültették a könnyed pisztáriakrémmel töltött mini chou-kat. Ünnepi tortájuk közepére egy ínycsiklandó pisztáciás dacquoise piskótát helyeztek, amelyre üde és kirobbanóan gyümölcsös ribizli kompótot halmoztak. A torta igazi csodaországra emlékeztető külsejét a virágformában, a tetején pompázó vanília chantilly koronázza meg, amelyet liofilizált ribizlivel és pisztáciával szórtak meg.

A Chez Dodo kínálatában a macaronokon túl izgalmas, francia ihletésű desszertek is helyet kaptak, mint a pisztácia–ribizli ízvilágú petit chou, az erdei gyümölcsös–vaníliás canelé vagy különböző ízesítésű madeleine és financier sütemények.

Cím: 1055 Budapest, Sas utca 7.

Weboldal: chezdodo.hu

NOUR dessert Budapest

Budapest szívében, a Sas utcában található a Nour, amely a modern elegancia és a legmagasabb minőségű alapanyagok iránti elkötelezettségével tűnik ki a város édes kínálatából. A letisztult design és a kifinomult részletek azonnal érzékeltetik, hogy itt nem csupán sütemények, hanem igazi műalkotások készülnek.

A Nour mögött álló Kecskés Alexandra a kezdetektől a legmagasabb minőségre törekedett. Ebben a törekvésében a Michelin-csillagos Costes korábbi séfje, Palágyi Eszter is segítette, aki a konyhatechnológia kialakításában és a koncepció finomhangolásában nyújtott nélkülözhetetlen támogatást.

A Nour kínálata egyértelműen szakít a hagyományos cukrászdai kínálattal. Ezek a desszertek egytől egyig úgy néznek ki, mintha egyenesen a fine dining éttermek világából érkeztek volna.

A Mon Chéri desszert pedig tökéletesen megtestesíti ezt a filozófiát: egy aprócska luxus, amely minden falatban felejthetetlen ízélményt nyújt:

A meggyformákba zárt étcsokoládé mousse közepén egy fűszeres meggyragu helyezkedik el. Alatta egy kakaóbab törettel gazdagított, csokoládéval bevont, meggyes, kakaós piskóta fekszik.

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 15.

Weboldal: nour.hu

Ruszwurm Cukrászda

A budai Várnegyed szívében, a Szentháromság utcában található a Ruszwurm Cukrászda, Budapest legrégebbi cukrászdája, amely 1827 óta kápráztatja el vendégeit hagyományos magyar süteményeivel. A cukrászda békebeli hangulata, a régi bútorok és a falakon sorakozó történelmi fotók egy letűnt kor eleganciáját idézik. Belépve az ember úgy érzi, mintha egy időutazáson venne részt, ahol a múlt ízei és illatai keverednek a jelen pillanatának édes élményével.​

A Ruszwurm Cukrászda kínálatában számtalan klasszikus sütemény megtalálható, de kétségkívül a Ruszwurm krémes az, amely a hely védjegyévé vált.

Ez a lágy, vaníliás krém és a ropogós leveles tészta tökéletes harmóniája generációk óta a vendégek kedvence. A hagyományos magyar krémes receptje egy főzött vaníliás tojáskrémből áll, amelyet a végén felvert tojásfehérjével lazítanak. A Ruszwurm krémes azonban egy különleges csavart tartalmaz: itt a krémet nem tojásfehérjével, hanem hideg, felvert tejszínnel teszik könnyedebbé. Ennek köszönhetően a krém egyedülállóan selymes és lágy textúrát kap.​

A cukrászda falai között megállt az idő, és a sütemények ma is ugyanolyan gondossággal és szeretettel készülnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ha Budapesten jársz, és egy igazi, autentikus magyar édességélményre vágysz egy történelmi környezetben, a Ruszwurm Cukrászda és a legendás krémes kihagyhatatlan!​

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság utca 7.

Weboldal: ruszwurm.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Ahol Tokió vibrálása találkozik a pán-ázsiai ízekkel – Shibuya Budapest
Tavaly a Városligeti fasoron a Platán étterem helyét egy izgalmas ázsiai étterem vette át, ami már most érezhetően feldobta a környéket.
Fotó: Vass Adrienn - szmo.hu
2025. április 24.



Budapest gasztronómiai térképe egy izgalmas új színfolttal gazdagodott a Városligeti fasoron: tavaly télen megnyitotta kapuit a Shibuya, egy kivételes pán-ázsiai étterem. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a tokiói Sibuja, a világ egyik legpezsgőbb negyede. A Shibuya kereszteződésnél emberek százai indulnak el egyszerre, mégis szinte tánclépésekben kerülik el egymást. Az utcák hangosak, a fények vibrálnak, a neonreklámok egymás hegyén-hátán, mégis minden gördülékenyen működik. Mintha egy precízen beállított zenemű lenne.

Ez a negyed és a környék bisztrói inspirálták az étterem megálmodóját, Nguyen Thi Bich Huongot, vagy ahogy sokan ismerik, Henit.

Mit jelent az, hogy pán-ázsiai konyha?

A pán-ázsia nem egy konkrét földrajzi hely, hanem inkább egy fogalom. A kifejezés azt jelenti, hogy valami Ázsia több különböző országából, kultúrájából merít — vagyis egyfajta kulturális (jelen esetben gasztronómiai) mix.

Ha egy étterem pán-ázsiai konyhát visz, akkor ott jellemzően többféle ázsiai ország ételei is megjelennek az étlapon, például japán sushi, thai curry, vietnami pho, koreai barbecue, kínai dim sum, stb. Nem egyetlen nemzeti konyhára koncentrál, hanem ezek fúziójára vagy válogatására.

Heni számára a japán kultúra, különösen a mangák világa, már gyermekkorában menedéket jelentett. Kisiskolásként érkezett Magyarországra, és később ugyan közgazdasági diplomát szerzett, de a vendéglátás vonzása erősebbnek bizonyult. A szakmai tapasztalatok megszerzése után Németországban is kipróbálta magát, majd az itt szerzett tudással nyitotta meg első éttermét, a Little Geisha Can Cook-ot. Ez a hely hamarosan a budaiak kedvencévé vált otthonos hangulatával és ázsiai fúziós konyhájával. Azonban Heni ambíciói nem álltak meg itt, egy nagyobb, kifinomultabb koncepció érlelődött benne,

és így született meg a Városligeti fasor egykori Platán éttermének helyén a Shibuya.

Az étterem minden négyzetcentiméterében újjászületett. A Socially branding stratégiája alapján Csontos Eszter arculattervező és Sógor Ákos, valamint Czigány Márkó belsőépítészek a pán-ázsiai építészeti hagyományokból és a modern design elemeiből teremtettek egyedi atmoszférát.

A falakon megjelenik a tradicionális japán Shou Sugi Ban fakezelési technika és az urushi lakktechnikára jellemző oxidvörös szín, de a mangák és animék világa, valamint a névadó tokiói negyed vibrálása is visszaköszön a részletekben és a változatos világításban. Az étterem kellemesen szellős, ráadásul egy szerencsés helyen épült:

a fölé magasodó platánfa a keleti hiedelmek szerint bőséget és sok vendéget vonz.

A Shibuya konyhája a modern fúziók és az ősi hagyományok izgalmas találkozása. Japán ízei Dél-Ázsia aromáival keverednek, miközben a francia konyhaművészet kifinomultsága is megjelenik az ételekben.

A sushik például nemcsak friss alapanyagokból készülnek, hanem egyedi, franciás vagy koreai ihletésű szószokkal is gazdagodnak, látványos tálalásban kerülve az asztalra.

A kínálatban megtalálhatók az ismerős kedvencek, de a kísérletező kedvű vendégek bátran választhatnak olyan különlegességeket is, mint a Shibuya-féle steak vagy a friss tenger gyümölcsei, köztük óriási rákok és Szent Jakab-kagyló.

Heni nem köt kompromisszumot az alapanyagok minőségében, ázsiai szakácsokból álló konyhai csapatával kizárólag prémium hozzávalókból dolgoznak.

A Little Geisha-hoz képest ötször nagyobb befogadóképességű Shibuya nappal és este is más arcát mutatja.

Ebédidőben praktikus és minőségi bento boxokkal várják a vendégeket, amelyek egy kompakt dobozban kínálnak ízelítőt a konyha sokszínűségéből.

A vega verzió például a buddhista elvek szerint készül, így a legszigorúbban étkező, húsmentes fogások kedvelői is bátran választhatják.

A főételek között természetesen találunk még leveseket és tésztás vagy rizses egytálételeket is. Teljességgel lehetetlen 1-2 látogatás alatt felfedezni az egész kínálatot.

A főételek mellett a desszertek is kiemelkednek. A kókuszfagyi ragacsos rizzsel szinte kötelező. Krémes, illatos, tökéletes lezárása az étkezésnek.

A helyben készült mochi pedig valódi meglepetés: ízben és állagban is mérföldekkel veri a bolti verziót. Már önmagában ezért az édességért is megéri ellátogatni a Shibuyába.

Azonban a Shibuya igazi énje este bontakozik ki, amikor az izakayákra jellemző, egyszerre laza és pezsgő hangulat uralja a teret. A látványkonyhában készülő nigirik, és a füstölgő szárazjéggel tálalva érkező sushi-hajók igazi vizuális élményt nyújtanak.

Bár a Shibuya a prémium kategóriába tartozik, az árak a minőséghez és a különleges élményhez képest kedvezőek.

A hely ideális választás lehet nagyobb társaságoknak, romantikus vacsorákhoz vagy különleges alkalmak megünnepléséhez is.

A tavaszi időszak újdonsága a hamarosan nyíló terasz, ahol kültéri grillezéssel bővül a kínálat, tovább erősítve az esti, baráti összejövetelek hangulatát.

Cím: 1068, Városligeti fasor 44-46.

shibuyabudapest.com


Link másolása
KÖVESS MINKET: