Öt csodás szendvicskrém nyáresti borozgatáshoz
Nyári estéken egy jó pohár bor vagy fröccs mellett beszélgethetünk kettesben vagy baráti társaságban. Ilyenkor – nem kell előtte órákig főzőcskézni – sajttálat vagy szendvicskrémmel megkenhető, mártogatható pirítós kenyeret kínálok mellé. Öt, korábban lejegyzett receptet válogattam most össze.
1. Avokádós tojáskrém (4 darab szendvicshez)
Hozzávalók
1 főtt tojás
1/2 db avokádó
1 gerezd fokhagyma
1 tk. extra szűz olívaolaj
só
frissen őrölt bors
snidling
Elkészítés
Az avokádót meghámozom és a főtt tojással együtt villával összetöröm. Belereszelek egy gerezd fokhagymát, hozzáadok egy teáskanál olívaolajat, majd sózom, borsozom. A háromszög kenyérkére egy-egy megmosott salátalevél darabot teszek, majd ráhalmozom a krémet és megszórom a felaprított snidlinggel.
2. Snidlinges tojáskrém (8-10 darab szendvicshez)
Hozzávalók
4 db főtt tojás
2 ek. tejföl
2 ek. majonéz
1 tk. mustár
só, bors
snidling
Elkészítés
A snidling kivételével egy tálba teszem a hozzávalókat és egy botmixer segítségével összepépesítem. A kenyérkékre először ismét a saláta kerül, majd egy habzsák segítségével a tojáskrém, végül a felaprított snidlinggel díszítem.
3. Csirkemájpástétom karamellizált lilahagymával
Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj
25 dkg lilahagyma
15 dkg vöröshagyma
15 dkg vaj
6 evőkanál kacsazsír
1-1,5 teáskanál só (ízlés szerint)
frissen őrölt bors
1 evőkanál méz
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál barna (nád)cukor
Elkészítés
A hagymát félkarikákra szeletelem és beleteszem egy nagy tálba. A csirkemájat kisebb kockákra vágom és félreteszem. Egy serpenyőben összemelegítem a vajat és 3 evőkanálnyi kacsazsírt, majd ráteszem a szeletelt hagyma felét. Egy picit megsózom. Pár percig, gyakran kevergetve fonnyasztom, majd ráteszem a májat. Teszek rá pár tekerésnyi borsot és jól átforgatom. 6-7 percig sütöm, majd lehúzom a tűzről és állni hagyom. Addig megsózom, előkészítem a fahéjat és a mézet, majd pár perc elteltével ráteszem mindkettőt és alaposan összekeverem. Átöntöm egy mély tálba és botturmix segítségével pépesítem.
A serpenyőbe beleteszem a maradék, 3 evőkanál kacsazsírt és rádobom a szeletelt hagyma másik felét. Rászóróm a barna cukrot, jól átkeverem és közepes tűzön, hosszú percek alatt karamellizálom. Ha elkészült, két evőkanálnyit félreteszek, a többit belekeverem a májkrémbe. Két darab csatos üvegbe töltöm és a tetejére egy-egy kanál karamellizált hagymát teszek. Jól lehűtöm.
4. Padlizsánkrém
Hozzávalók
3 db duci padlizsán
só, bors
2-3 ek. majonéz
2 gerezd fokhagyma
1 db kis fej lilahagyma
Elkészítése
A padlizsánokat félbe vágom és húsukkal lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. 180 fokos sütőben kb. 60 perc alatt megsütöm.
Amint kihűlt, egy fakanál segítségével kikaparom a belsejét egy tálba és alaposan átkeverem (én most fakanállal kevertem végig, nem használtam botmixert, hogy ne barnuljon meg a padlizsán). Sózom, borsozom, hozzáadom a majonézt, a pici kockákra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát. Frissen is fogyasztható, de én most hűtőbe tettem és pár órát állni hagytam, hogy összeérjenek az ízek.
Zöldfűszeres túrókrém
Hozzávalók
2 db pritaminpaprika
25 dkg túró
1 db zöld (édes) hegyes paprika
2 ek. tejföl
fél csokor snidling
só, bors
Elkészítés
A jól megmosott pritaminpaprikákat 2/3 magasságban megskalpoljuk (a tetejére még szükségünk lesz). Magjait eltávolítjuk és félretesszük. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a két kanál tejfölt, sózzuk, borsozzuk, ollóval beleaprítjuk a snidlinget. A zöld paprikából (aki szereti, használhat természetesen erőset is) kikaparjuk a magokat és a pritamin “sapkájával” együtt apró kockákra vágjuk. Egy maréknyit félreteszünk a díszítéshez, a többit belekeverjük a túróba. Megtöltjük a paprikákat, megszórjuk a színes paprikakockákkal és a snidlingből még ollózunk a tetejére.
Ajánld másoknak is a szendvicskrémeket, kattints a megosztásra!