Matrjoska: igazi orosz ízek
A belváros szívében, a Lőrinc pap téren nyitotta meg kapuit a Matrjoska, amely hamisítatlan orosz életérzéssel várja az ország gasztronómiája iránt érdeklődőket. A bisztró elérhető áron ad lehetőséget a tradicionális orosz ételek megkóstolására, de természetesen azok is találnak kedvükre valót, akik a hagyományos ízeket kedvelik.
A Matrjoska Bisztró megálmodói nem vágytak többre, mint létrehozni egy olyan éttermet, ahol végre lehet enni egy igazán jó borscsot. Ez az ukrán eredetű leves ugyanis az orosz gasztronómiában olyan, mint nekünk a gulyásleves. Az étlapra végül több hasonlóan jellegzetes orosz fogás is került és ezek a nyugat-európai gyomor számára is csak jót ígérnek.
A bisztróba lépve egy nagyon jól kitalált és megkomponált belsőben találjuk magunkat. A falra festett képek, az asztalok, a szamovár-lámpák és a különleges, szintén szamovárból készült sörcsap mind-mind egyedi készítésű, szemmel láthatóan sok munka és még több lélek van benne. A helyiség hátsó falát „nyírfaerdő” díszíti, az itt található fákat Tahi mellől hozták, ahol egy faiskolában a végső pusztulás várt csak volna rájuk.
Miután helyet foglalunk a stílszerűen matrjoskákkal díszített székek egyikén, többféle tradicionális orosz fogás között válogathatunk. Az ételek ára 1000-3000 Forint között mozog, a kétfogásos napi menü 1300 Forint, vagyis egy viszonylag pénztárcabarát étteremmel van dolgunk.
Különösen igaz ez, ha az ár-érték arányra gondolunk. A már említett borscs leves mellett (amelyet hagyományosan vajas kenyérrel és fokhagymával szokás fogyasztani), megkóstolhatjuk a szeljoidkát, a pelmenyit, vagy éppen a szirnyikit. Az első egy olajos szószban vajpuhára pácolódott hering, a második zamatos darált hússal töltött és vajjal nyakon öntött tésztaféle, míg a harmadik egy túrós tésztájú palacsinta. Ez utóbbit vaníliaöntettel és egy különleges barackbefőttel készül – amelynek készítése módja szigorúan őrzött titok.
A fogásokat orosz származású szakács készíti, de az étterem stábjának több tagja is otthonosan mozog az orosz ízek világában, így sokszorosan ellenőrzött, minőségi és teljesen autentikus fogások sora kerül a vendégek elé. Ráadásul a kiszolgálás is nagyon barátságos, a pincérek bármilyen, az ételekkel kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolnak.
Az orosz fogásokat mindenkinek csak ajánlani tudjuk, de aki a hagyományosabb ízeket kedveli, többek között sertés szűzzel, báránycsülökkel, vagy fogasfilével töltheti meg a gyomrát.
Az italok terén természetesen széles vodkaválasztékkal várják a vendégeket, de többféle csapolt sör és magyar borok között is válogathatunk. Orosz ital persze a vodkán kívül is van, egy kóstlás erejéig mindenkinek ajánlott a kvasz.
Alacsony alkoholtartalma miatt akár gyerekek is fogyaszthatják a kenyérből erjesztett italt, amelyet régen Oroszországban lajtos kocsival hordták, hiszen gyakorlatilag nemzeti italnak számít, ráadásul egészséges is. Élettani hatása hasonló a kefiréhez, magas B-vitamin-tartalma révén javítja az anyagcserét, szabályozza a gyomorműködést is. Aminosavakat és számos mikroelemet tartalmaz, ezért a kvaszt fizikai munkát végzőknek kifejezetten ajánlják.
A bisztró minden nap 12-24 óra között várja a vendégeket a Lőrinc pap tér 3. szám alatt. Mivel frissen nyílt étteremről van szó, az utcáról besétálva találhatunk helyet magunknak, de idővel érdemes lesz előre asztalt foglalni.
Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád az orosz ételeket!