Egy jó ok a pálinkázásra: slambuckészítés
Tapasztalat: ha azt mondom slambuc, akkor az emberek fele azt sem tudja miről beszélek. Csikósok, pásztorok kedvenc eledele – természetesen az annyira ránk billogozott gulyás mellett. Sajnos a tradicionális slambuc is "felhígult" már az idők során, legalábbis, ami a hozzávalókat és a készítését illeti.
Mindazonáltal a jó és hagyományos slambucba lebbencs száraztészta, só, bors, víz, hagyma, szalonna és esetleg kevés pirospaprika kell. A lebbencs a legtöbb pásztorételben szerepel. Hogy mi is a lebbencs, arról az alábbi mese-részlet beszél tökéletesen, amit ITT OLVASHATTOK EL!
A slambuc hozzávalók mennyisége is érdekes: ezt érezni kell. Egészen pontosan: rá kell érezni. Mindenki máshogy készíti. Valakinél a krumpli, megint máshol a szalonna, a harmadik helyen a tészta dominál.
Ízlések és pofonok, de ha a hagyományokat is figyelembe vesszük a készítésekor, akkor mindenképp a tésztának kell "túlerőben lennie" a többiek ellenében. A slambuc hozzávalók mennyisége is érdekes: ezt érezni kell. Egészen pontosan: rá kell érezni.
Mindenki máshogy készíti. Valakinél a krumpli, megint máshol a szalonna, a harmadik helyen a tészta dominál. Ízlések és pofonok, de ha a hagyományokat is figyelembe vesszük a készítésekor, akkor mindenképp a tésztának kell ‘túlerőben lennie’ a többiek ellenében.
1 kg krumpli
1 nagyobb szelet császárszalonna
lebbencs tészta (személyenként 3 marék)
víz
só
bors
3 evőkanál paprika
Elkészítés
Elkészítési idő: 2 óra. A slambucot kizárólag bográcsban lehet elkészíteni. Aki nagyon elvetemült, az megpróbálkozhat egy nagy lábosban. De hát az nem ugyanolyan.
Tüzet rakunk, de ne lángoljon túlzottan. Nagyon fontos, hogy egyenletes legyen a főzés egész ideje alatt. Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, a zsiradékban megpároljuk a hagymát és hozzáadjuk a paprikát, majd elkeverjük, de vigyázzunk, nehogy keserű legyen. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, majd az egészet felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, odarittyentünk a tűznek és hagyjuk főni.
Várunk. Aztán várunk, várunk, és várunk tovább. Sokáig várunk. Közben sörözünk, borozunk, pálinkázunk, nézzük a naplementét a mezőn.
Amíg fő, néha-néha megkeverjük, nehogy leragadjon az elején. Ha a víz nagy része elfőtt és a krumplink is puha már, hozzáadjuk a tésztát és addig főzzük, amíg az egész víz el nem fő.
FONTOS! Eredetileg a krumpli előtt a lebbencset is meg kellene pirítani, és már az elejétől főzni, viszont ha nem figyelünk (mondjuk azért, mert beálltunk, mint a gerely), akkor hamarabb szétfő a tészta, mint szeretnénk. Érdemes így hát utoljára beletenni, nehogy túlfőjön.
Ha a tészta belekerült és kezd összeállni, akkor a bográcsot néha rántsuk meg, hogy átforduljon a ‘massza’. Itt is terjed mindenféle ‘jótanács’, hányszor és hogyan kell rántani a bográcsot. Én a ‘harminckétszer rántsuk meg’ útmutatót ismerem, de ha ezt elhagyjuk, akkor sem fog történni semmi különös. A lényeg: mindenképp forgassuk meg néhányszor egyben.
Két óra alatt el kell készülnie a slambucnak. Amivel még “feldobható”: karikára vágott paprika, nagyobb hagymakarikák, esetleg kolbász. Őket mindenképp a víz felöntés előtt kell hozzáadni a többiekhez.
A slambuc készítés rituálé. Hagyományőrzés. És egy jó ok a pálinkázásra…
Nyomj egy lájkot, ha te is így gondolod!