Beköltöztek a francia ízek a magyar konyhára
A hétvégén rendezték a Hegyvidék Központban a Francia Gasztronómiai Napokat Franciaország magyarországi nagykövetségével és az UBIFRANCE képviseletével együttműködésben. A bevásárlóközpontba beköltöztek azok a cégek, amelyek a magas minőségű francia gasztronómiát képviselik a magyar piacon.
Prémium minőségű sajttal, pástétommal, és egyéb ínyencségekkel érkezett a Magyarországon egyre népszerűbb Le Gourmet de Bordeaux. A Franciaországban 50 éves kereskedelmi hagyománnyal és tapasztalattal rendelkező Siclari többek közt édes és sós rágcsálnivalókat hozott, az IFDT Kft. ellenállhatatlan francia párlatokból tartott kóstolót, a gyümölcs szakértőjeként is ismert Védrenne pedig széles ízválasztékot hozott szirupjaiból. Az UBIFRANCE és a Francia Intézet értékes nyereményjátékokkal készült, a Rendez vous Nature bio és natúr kozmetikumai minden korosztály tetszését elnyerték.
Pénteken plusz programként egy neves francia séf és egy híres francia cukrász kóstolóval egybekötött látványos bemutatóját lehetett megtekinteni a Bruno & Bruno vendéglőben, és az ételeket meg is lehetett kóstolni. A nemzetközileg is ismert és elismert Christophe Dovergne mesterszakács és Frédéric Gouteau cukrászmester kizárólag a rendezvény miatt repült Budapestre.
· 64 fokos tojás, fehérbab-krémleves, paradicsomos étvágygerjesztő, sütőtökpüré és ropogós bacon
· Rombuszhalfilé, gyömbéres rizstallér, rizs brulée, almafondant, balzsamecettel és granny smith almával nyers zöldségágyon
· Körte Szép Heléna módra
Desszertek:
· Tarte tatin fordított almatorta
· Breton citromtorta
· Egzotikus ananászdesszert
A főzés folyamatát is meg lehetett nézni, bár a kis konyhában kevesen fértek el egyszerre, azért nagyon érdekes volt beletekinteni abba, hogy főz a francia csúcskonyha két kiváló képviselője. A főzés persze nem ördöngösség, "csak" minőségi alapanyagok, tökéletes technikai tudás és odafigyelés kell hozzá.
Nekünk a rombuszhalfilé tetszett a legjobban, bár kissé sósnak találtuk, de ez ízlés dolga. Az entrée-ként felszolgált tojás mellé valójában nem krémleves, hanem krém érkezett (nem baj), a ropogós baconnél pedig ne a boltban kapható furcsaságra gondoljunk, hanem annál néhány fokkal jobb minőségű, valóban ropogós darabra. A desszertek közül egyértelműen a breton citromtorta volt a nyerő, noha nem egészen torta formájú volt, leginkább egy linzerkarikához hasonlított, ám igazán finom citromkrémmel a tetején.
Christophe Dovergne mesterszakács, a Francia Kulináris Akadémia (Académie Culinaire de France) tagja, a Jean Sabine trófea elnöke. Több évig főszakács volt Amiens-ben, majd az Egyesült Királyságban dolgozott, később pedig visszatért Franciaországba. Gyökereihez hűen Észak-Franciaországban él és a gasztronómián kívül a másik nagy szenvedélyének, a tanításnak is hódol: 1997 óta képezi a jövő nagy séfjeit az Avesnes sur Helpe-i Vendéglátóipari Gimnáziumban.
A 750 grammes c. honlap (750g.com) és a 750 le mag c. gasztromagazin alapítója, több gasztrokönyv írója, a merész kulináris ötletek híve.
Frédéric Gouteau cukrászmester szintén Észak-Franciaországban, a Nord-Pas-de-Calais régióban él. Tanári tevékenysége mellett a Table des chefs nevű étterem cukrászmestere, a 750 grammes c. honlapon rendszeresen publikál. Részt vett Christophe Dovergne több könyvének az előkészítésében és a 750 le mag c. gasztromagazin társszerzője.
Szakmai tapasztalatát többek között az Élysée-palotában (a francia köztársasági elnök székhelye) és a Ritz-ben szerezte. A legnagyobb, diákoknak szóló gasztroverseny a Concours Jean Sabine egyik szervezője.