8 nemzet tipikus karácsonyi ételei
Franciaország
A francia karácsonyi menüt – Le Reveillon - hagyományosan az éjféli mise után szolgálják fel. Habár az ételek régiónként változhatnak, pezsgőt szinte minden esetben kínálnak mellé. A liba- vagy kacsamáj a legnépszerűbb előétel, akárcsak az osztriga és a füstölt lazac. Kedvelt főfogás a gesztenyével töltött sült liba és egyéb marha- és bárányhúsból készült sültek.
A francia karácsonyi édességek elmaradhatatlan alkotóeleme a csokoládé. Legnevezetesebb ünnepi süteményük a Buche de noel, vagyis a csokoládés fatörzs. Az alapja egy rummal ízesített piskóta, amelybe vajból, cukorból és tojásból készült, kakaóval valamint reszelt narancshéjjal ízesített krémet töltenek.
Peru
December elejétől kezdve, a templomok által megszervezésre kerülő csokoládé fesztivál, a Chocolatadas. A kedvelt társadalmi esemény során, az adományokból összejött pénzből a szervezők sütik az ínycsiklandó karácsonyi kuglófot, a panettone-t, és hatalmas üstökben készül az ellenállhatatlanul krémes, fűszeres forró csokoládé. Peruban az ünnepi vacsorát december 24-én éjfélkor tálalják.
Leggyakrabban pulykát fogyasztanak friss gyümölcsökkel, almaszósszal, salátával, de gyakran tamale-t is kínálnak a sült hús mellé. A tamale a latin gasztronómia egyik legfontosabb ünnepi étele. A töltelék készíthető csak kukoricamasszából vagy akár pulykahúsból is, melyet aztán kukorica- vagy banánlevelekbe csomagolnak.
Spanyolország
A hagyományos spanyol karácsonyi vacsorát este tíz óra és éjfél között szolgálják fel. Kezdő fogásként általában sajtokat, pástétomokat és sonkát fogyasztanak. Elsősorban part menti területeken különösen népszerű a tenger gyümölcseiből készült leves, de az ország többi részén is kedvelt.
Rendszerint kerül ilyenkor az asztalra fehér aszparágusz, bébi angolna, királyrák és ínycsiklandó sült tengeri keszeg. A hagyományos karácsonyi desszertek közé tartozik a marcipános sütemény, a churro, vagyis cukorba mártott sült tésztarudacskák és a turrón, mely apróra vágott vagy darált mandula és méz összekeverésével készül.
Németország
A hagyományos német karácsonyi menü szerves része a sült liba és a ponty. Köretnek leggyakrabban burgonyát, párolt zöldségeket és savanyú káposztát fogyasztanak. A legnépszerűbb desszert pedig a stollen, amely kinézetre leginkább a briósra hasonlít. Különlegességét az adja, hogy a kelt tésztába vaníliát, valamint kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, majd az egészet rummal ízesítik.
Másik híres német desszert a gyümölcskenyér, amit már sokszor jóval az ünnepek előtt elkészítenek és a sütemény tésztájához mandulát, mazsolát és kandírozott gyümölcsöket adnak.
Anglia
Az angoloknál a karácsonyi ebédre kora délután kerül sor, hogy a hagyomány szerint a királynő délután három órakor közvetített karácsonyi beszédéig elfogyasszák. A tradicionális sült liba helyett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pulykasült. Ilyenkor kerül az asztalra a jellegzetes kenyérmártás, a Yorkshire pudding és a szalonnába tekert kolbász, a chipolata.
A leggyakoribb desszert a karácsonyi puding, melyet december 25-én fogyasztanak, de már hetekkel az ünnepek előtt elkészítik. A puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, és közben kíván valamit. Felszolgálás előtt leöntik brandyvel és meggyújtják.
Brazília
Az Egyesült Államokhoz hasonlóan, Brazília is a különféle kultúrák olvasztótégelye. A hagyományos karácsonyi vacsorát – Ceia de Natal – december 24-én éjfélkor tálalják. A főfogás általában pulykasült, de az ország területén belül sokfelé fogyasztanak pulyka helyett halat vagy sertéshúst.
Jellegzetes köretük a színes rizs és a gyümölcssaláta. A különféle karácsonyi desszertek közül a legnépszerűbb a panettone és a csokoládétorta.
Dánia
A dán karácsonyi vacsora leginkább a svédhez hasonlít, csak néhány ételben mutatkozik eltérés. Kimondottan dán specialitás az aebleskiver, amely egyfajta töltött fánk, melyet speciális öntöttvas serpenyőben sütnek, és porcukorral hintve tálalják.
A hagyományos ünnepi vacsora fő alkotóelemei az aszalt gyümölcsökkel töltött kacsa vagy liba, melyet barna mártással fogyasztanak. A vörös káposzta, a karamellizált burgonya és a forralt bor (glogg) sosem hiányozhat az asztalról.
Argentína
A karácsony estéjén felszolgált hagyományos argentin ételsor kissé eltér a szomszédos országokétól. Legnépszerűbb húsok a marha, a sertés és a pulyka. A karácsonyi menü részeként kerül az asztalra különféle darálthúsos pite, főtt tojással, hagymával töltött, fűszeres steak és egy igazi különlegesség, a sült páva.
A franciákhoz hasonlóan itt is előszeretettel fogyasztanak pezsgőt a vacsorához. A legelterjedtebb karácsonyi desszert a pannetone és a kenyérpuding.
Forrás: Ivillage