GASZTRO

7+1 hátborzongató édességötlet Halloweenre

A horrorfilmeket idéző nyalánkságok éppen annyira ínycsiklandóak, amennyire rémisztőek.
Karácsony Szilvia - szmo.hu
2014. október 31.


Link másolása

Nálunk is egyre népszerűbb ez a „rémes” ünnep, a Halloween. Itthon ugyan még nem terjedt el a „csokit vagy csínyt” játék, de egyre többen faragnak ilyenkor tököt, díszítik ki a lakást, vagy éppen egy kis halloweeni ebédet, édességet készítenek. Az utóbbihoz szeretnénk most ötleteket adni, gyors és könnyen elkészíthető receptek formájában. Az ijesztő végeredményre pillantva aztán rémüldözhetnek és nevethetnek kicsik és nagyok – de csak amíg meg nem kóstoljátok, akkor ugyanis már csak azt érzitek majd, hogy milyen finomak! :)

1. Pókos muffin

Elsőként egy nem annyira ijesztő, inkább rettentő kedves receptet mutatunk. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sütéssel, díszítéssel, mindennel együtt kihozható egy órából. Az eredeti receptet köszönjük A. Smithnek, aki férfiként is imád főzni.

1halloweenpokmuffin

1. Keverjük össze a tejet, a tojást és az olajat. Adjuk hozzá a csokoládé pudingport és jól keverjük el. Figyeljünk arra, hogy a puding ne legyen csomós, ne ugorjon össze.

2. Másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport és a kakaót. Öntsük hozzá az előző tálban összekeverteket, és épphogy csak keverjük össze.

3. Töltsük meg vele a muffin formánkat és tűpróbáig süssük. Ha kész van, 15 percig hagyjuk kihűlni.

A máz:

1. Olvasszuk fel a tortabevonót/étcsokoládét egy evőkanál vajjal és 1 dl tejjel.

2. Ha kihűlt a massza, kenhetjük a muffinok tetejére.

Díszítés:

A muffinok tetejét szórjuk be csokireszelékkel vagy tortadarával, majd helyezzünk rá két cukrot, ez lesz a pók szeme. Vágjunk le vékony darabokat a fekete medvecukorból és szúrd bele a muffinba, ezek lesznek a pók lábai.

2. Pohár-temető

Az egyik legkönnyebb és leglátványosabb Halloween-édesség. Szinte alig kell vele valamit csinálni, ráadásul még gyors is, hiszen csak egy csomag pudingot kell elkészíteni, ami alatt a dekorációt is össze lehet állítani hozzá. A receptünk a Ha érdekel oldal gyűjteményéből való.

Hozzávalók

1 csomag csokipuding

csokireszelék / tortadara

néhány keksz/ babapiskóta

egy kis olvasztott csoki

2egypohartemeto

Fotó: haerdekel.hu

1. A csokipudingot elkészítjük, majd pohárba töltjük.

2. Csokireszeléket vagy tortadarát, vagy akár lemorzsolt csokis piskótatésztát „földkupacnak” a kihűlt puding tetejére szórunk.

3. beleszúrunk egy fél babapiskótát, vagy kekszet, melyre előzetesen olvasztott csokoládéval, vagy dekor cukormázzal ráírtuk, hogy „rip”.

3. Egy boszorkány ujjai

A Halloween a boszorkányok ideje, ez nincs másképp a konyhában sem. Ehhez a recepthez azonban nincs szükség boszorkányos bravúrokra, elkészítésük - akárcsak az eddigieknek - olcsó és könnyű. Ez a recept egy jól bevált, Halloweenkor többször tesztelt édesség Melindától, Angliából.

Hozzávalók

25 dkg finomliszt

15 dkg van

20 dkg mandula (darált)

10 dkg cukor

2 db tojás

5 dkg mandula (egész vagy fél)

1 dkg csokoládé

3egyboszorkanyujjai2

1. A lisztet, a vajat, a darált mandulát, a cukrot és a tojásokat összegyúrjuk.

2. A tésztából ujjnyi vastag rudakat sodrunk.

3. A rudakat kialakítjuk: késsel barázdákat húzunk rá, ujj formájúra sodorjuk, esetleg bütyköket is készíthetünk rá.

4. Előmelegített sütőben megsütjük őket.

5. A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival lekenjük, beleszúrjuk az ujjak végébe körömnek.

4. A boszorkány seprűje

Az ujjai után a seprűjét/seprűit is tálalhatjuk a boszorkányoknak. Az fentiekkel ellentétben ez egy sós édesség, mely felüdülést jelenthet a sok csokoládé után. Ennek a receptnek az elkészítése - ha ez lehetséges-, még az előzőekhez képest is egyszerűbb.

Hozzávalók

1 csomag ropi

1 csomag szeletelt sajt

metélőhagyma

4aboszorkanyseprui

1. A szelet sajtokat ¾-ig bevágjuk, majd rátekerjük egy-egy ropira.

2. Metélőhagymával átkötjük és rögzítjük a sajtokat.

5. Szellemes finomság

Ez a recept is az aranyosabbak közé tartozik. A csokoládé és az eper párosítása sosem rossz döntés, így ősszel azonban kicsit nehezebb beszerezni, érdemes több helyen is szétnézni. Az epres szellemek egy angol blogger tollából származnak.

Hozzávalók

tetszés szerint eper

1 tábla fehér csokoládé / fehér cukormáz

tortabevonó / étcsokoládé

6szellemesfinomsag

1. Felolvasztjuk a fehércsokoládét egy evőkanál vajjal és egy deci tejjel.

2. Az epreket megmossuk, de nem vesszük le a zöld szárukat. Belemártjuk az olvasztott csokiba és egy tálra helyezzük úgy, hogy legyen egy kis lecsurgó „farka”.

3. Amíg az eper megdermed, felolvasztjuk az étcsokoládét/ tortabevonót is a fent leírt módszerrel. Ebből nem szükséges egy egész tábla, hiszen csak pár csepp kell belőle.

4. Az olvasztott étcsokoládéból/ tortabevonóból szemeket rajzolunk a szellemünknek, illetve egy pöttyöt szájként. Kész is vannak a „rettentő” finom szellemeink!

6. Denevér keksz

Amerikában nagyon népszerű a csokis keksz, melyet saját recept alapján, otthon sütnek meg a háziasszonyok. Kicsit feldíszítve pedig máris ünnepi külsőt nyer. Az alap sütemény receptje a nosalty.hu oldaláról való.

Hozzávalók

Tésztához:

2 csésze finomliszt

½ csomag sütőpor

csipet só

¾ csésze olvasztott vaj

1 csésze barna cukor

½ csésze kristálycukor

1 tojás + 1 tojás sárgája

2 csésze összetört csokoládé

1-2 csomag vaníliás cukor

Díszítéshez:

néhány szem csokoládés keksz

néhány szem Smarties

5deneverkeksz

Fotó: nosalty.hu

1. Összekeverjük a hozzávalókat, kivéve a csokidarabokat. Összegyúrjuk a tésztát.

2. Amikor már kihűlt a vaj, ami összetartja, belekeverjük a csokidarabokat is.

3. Golyókat formázunk belőle, sütőlapra tesszük és egy kanál segítségével meglapítjuk. 180 fokon 10-12 perc alatt kisütjük.

4. Amikor kész, még melegen kétoldalt bemetsszük kicsit, ide kerül a denevér szárnya.

5. Készítünk egy nagyon pici karamellizált cukrot (kb 1-2 ek cukor). Az elfelezett csokis kekszek egyik csücskét belemártjuk ebbe a karamellizált cukorba, majd a csokis kekszen bevágott nyílásokba tesszük.

6. Smartiesból szemet teszünk a kekszre és készen is vannak a denevérek.

7. Tökös muffin

Kicsit bonyolultabb recept a vége felé annak, aki szeret hosszasan sütni. Ehhez kell a legtöbb hozzávaló, de megéri! Nagyon finom, nem túl édes sütemény, melyet a tetején lévő szellemek tesznek kissé édessé. Jóízű és egészséges édesség, kell ennél több? A recept az Apróséf oldalról érkezett.

Hozzávalók

200 g sütőtök

fél citrom leve

2 db tojás + 1 db tojás fehérje

25 g méz

80 ml étolaj

50 ml tej

150 g natúr joghurt

250 g finomliszt

7 g sütőpor

3 g fahéj

3 g szerecsendió (őrölt)

1 csipet só

250 g porcukor

1 tábla étcsokoládé

7tokosmuffin

Fotó: aprosef.hu

1. A sütőtököt lereszeljük, fazékba tesszük, rányomjuk a fél citrom levét és lefedve 10 percig pároljuk, közben néha megkeverjük.

2. Egy tálba beletesszük az olajat, a két tojást, a mézet, a joghurtot és a tejet. Ehhez hozzáadjuk a párolt tököt, botmixerrel összeturmixoljuk.

3. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, porcukrot, sót, sütőport és a fűszereket.

4. A lisztes keveréket hozzákeverjük egy fakanállal a sütőtökös alaphoz, majd a kész tésztát a muffin formákba töltjük.

5. Tűpróbával készre sütjük a süteményeket.

6. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. Papírzsákkal feldíszítjük a muffinokat, majd csokoládéval, vagy szegfűszeggel befejezzük a szellemek szemeit.

+1 a bátraknak: Földigiliszták

Ijesztő, sőt egyenesen undorító recept következik! :) Akinek bírja a gyomra, az nyugodtan készítse el. Nem kell hozzá sok minden, és az elkészítése sem túl bonyolult.

Hozzávalók

gyümölcszselé

szívószál

olló

radasfoldigilsztak

1. A gyümölcszselét készítsük el a csomagoláson leírtak szerint.

2. A már nem túl forró zselatint szívjuk fel egy hajlítható fejű szívószálba, és ott hagyjuk megdermedni.

3. Miután teljesen kész van, vágjuk le róla óvatosan a szívószálat. Ha jól készítettük el, akkor lehet, hogy ki is tudjuk óvatosan fújni a szívószálból a gilisztákat.

Ha megkóstolnád bármelyiket is, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Családi ebéd a Zsolnay Kávéházban
Ismerős ízek, és óriási adagok.

Link másolása

Sohasem fogom elfelejteni azokat az időket, amikor a vasárnapi ebéd még kötelező program volt nálunk. Gyerekként ezt nem mindig éltem meg pozitívumként, hiszen pontban délben az asztalnál kellett ülni akkor is, ha fontos játszanivalóm lett volna még, de az ételek íze örökre belém ivódott.

A húsleves, a rántott hús és az elmaradhatatlan desszert ünnepivé tette a vasárnapot. A Zsolnay Kávéház pedig ezeket az emlékeket idézi meg új, "Családi ebéd" menüjével.

A Radisson Blu Béke Hotelben található Zsolnay Kávéház tökéletes helyszín bármilyen ünnepi alkalomra. Az utcáról betérve azonnal a télikert elegáns belső terében találjuk magunkat, ahol az ikonikus Haranghy üvegkupola is található.

A következő csinos részlet pedig rögtön a terítékkel függ össze, hiszen Zsolnay porcelánban tálalják az ebédet.

Ismerős ízek, óriási adagok

A családi ebéd csak vasárnap érhető el, és minimum két fő szükséges a foglaláshoz. Ebből kifolyólag ez egy romantikus randevúnak is éppúgy beillik.

Mi hárman érkeztünk, és mikor elénk került az első fogás, elégedetten konstatáltuk, hogy itt ma bizony degeszre esszük magunkat. Hiszen akkora adag érkezett, mintha tényleg valamelyikünk nagymamája tálalt volna.

Az első fogás természetesen a klasszikus húsleves. Azaz pontosabban: ököruszályleves házi cérnametélttel.

Na ez az az étel, amit otthon, 1-2 főre nehezen reprodukál az ember. Érezni lehetett az ízén, hogy nagy adag készült belőle, és jópár órát főtt, mielőtt elénk került. A házi tészta pedig rengeteget dobott rajta.

A második fogás: csontos rántott csirke újburgonyával, kapros-tejfölös uborkasalátával.

Csak nézzetek rá ezekre a képekre. Nincs az a nagyétkű férfi, aki itt éhen maradna. De a mennyiség nem ment a minőség rovására:

A panír friss és ropogós volt, a burgonya tökéletesen volt lepirítva, és az uborkasaláta remek kiegészítője volt a menünek.

A fix menüsor italokat nem tartalmaz, így mi színes, gyümölcsös limonádékat választottunk, de a mellettünk lévő asztalnál például borral koccintottak.

Ezen a ponton természetesen már csak a szemünk kívánta az édeset, de a francia krémes pont elfér még a desszertgyomorban.

Amikor megérkezett a 6 db sütemény, ismét néztünk egy nagyot, de abszolút nem bántuk, hogy a végén még el is tudtunk csomagoltatni fejenként egy kockát.

És ha már a süteményeknél tartunk. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de egyszerűen nem bírom magamban tartani, hogy a Zsolnayban mennyire étvágygerjesztő a süteményes pult.

Dugig ettem magam az ebéddel, mégis hosszú percekig pihentettem még a szememet ezeken a csodákon.

A Zsolnay Kávéház Családi ebédje az egyik leg ár-érték arányosabb menü, amivel az utóbbi időben találkoztam.

Az ára 8 900 Ft / fő. És ez az összeg már szervizdíjjal együtt értendő.

Ha vásárolni szeretnétek ilyen utalványt, ITT megtehetitek, és minden további információt is megtaláltok.

Én teljes mellszélességgel amellett vagyok, hogy tegyünk újra ünnepivé a vasárnapi ebédeket. És ha a Zsolnayban tesszük ezt, akkor a mosogatás súlya is lekerül a vállunkról.

Zsolnay Kávéház

1067, Teréz krt. 43.

www.zsolnaycafe.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
6 teraszos hely, ahova élmény kiülni a melegebb napokon
Olyan helyeket gyűjtöttünk most össze, ahol a csinos panoráma különleges gasztronómiával párosul.

Link másolása

Akárki akármint mond, a város nyáron is gyönyörű. Ilyenkor persze a négy fal sokkal kevésbé vonzó, és kertekbe, tetőkre, teraszokra vágyunk. Szerencsére abból is akad jópár. Mi most hat, különösen izgalmas szereplőt gyűjtöttünk egy csokorba.

Spoon The Boat

Kezdjük a sort egy speciális esettel, egy hajóterasszal, ami igazán egyedi kilátással bír a pesti és a budai oldalra is.

A Spoon fedélzetén több terasz is található, de ha az időjárás borongósabbra fordul, vagy este hűvösebb lesz, a télikertbe is átköltözhetünk, ahonnan ugyanolyan remek panoráma tárul elénk.

A Spoon erőssége, hogy a remek lokáció mellett kiemelkedő a konyhája is. Komfortos ízekkel dolgoznak, miközben az adagokkal sem spórolnak.

A bisztró jellegű étteremben több magyaros, és jópár nemzetközi fogást is kínálnak. A könnyedebb céklás, vegán előétel mellett például ott a tökéletes kontraszt kacsamáj formájában. A főételek között pedig szépen megfér egymás mellet a tofu teriyaki, a jércemelles rizottó és klasszikus csirkepaprikás is.

Kiemelendő még, hogy az étlapon szereplő, szinte már túl szépnek tűnő édességeik a valóságban csak még csinosabbak. Ráadásul az ízekkel is mesterien bánik a cukrász.

De ha csak egy italra térnétek be, akkor sem fogtok csalódni. Alkoholos és alkoholmentes opciókból sincs hiány. (A ház hárslevelűből készült pezsgőjét nem érdemes kihagyni!)

Elérhetőség:

Spoon The Boat - 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Yellow Bistro & Bar

Budapestet hajlamosak vagyunk a belvárossal azonosítani, pedig annyi izgalmas kerülete és szeglete vár felfedezésre.

A Yellow Bistro & Bar a Danubius Hotel Helia aljában található, pár lépésre a Dunától, megdöbbentően zöld, vidéki városokat idéző környezetben.

Mivel az itt megszálló és a külsős vendégekre egyaránt fel vannak készülve, egy hatalmas teraszon foglalhatunk helyet, ami több részre oszlik. Van napozásra és árnyékban hűsölésre alkalmas ülőhely is bőven.

A név kötelez alapon a teraszon már egy sárga food truck (vagy inkább drink truck) kocsiból is kérhetjük a frissítőnket, de nem csak italban erősek.

Az étlapon találhatóak szezonális finomságok, magyaros fogások és street food ételek is. Az adagok pedig rettentő kiadósak. Az egyszemélyes halas tál még egy nagyétkű férfinak is derekas feladat lehet.

És hogy tovább fokozzuk a stílusos apróságok sorát, a bisztrónak saját süteménye is van: a Yellow torta.

Ez a fehér csokoládé krémes mangó-maracuja töltelékes édesség nem csak hogy isteni, de glutén- és hozzáadott cukor mentes is.

Elérhetőség:

Yellow Bistro & Bar - 1133, Kárpát utca 62-64.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Budapest egyik legendás kávéháza. Megkerülhetetlen, ha a város történelméről, vagy az irodalmunk nagyjairól esik szó. Közben pedig nagyon mai, és a turisták számára éppúgy vonzó, mint a városlakóknak.

Nemrég frissítették a kínálatukat, megerősítették a koktélos vonalat, valamint új, extramutatós desszertek is felkerültek az étlapra.

Kiemelkedő a reggelis vagy brunch menüjük. Ráadásul egész nap elérhető!

Délután reggelizni? Ha még nem próbáltad, van mit pótolnod! Ha pedig olvasnál erről bővebben, ITT a legutóbbi látogatásunk lenyomata.

Fantasztikus kávéjuk és remek matchájuk is van. A meleg italok mellé pedig híres emberek frappáns idézeteit is megkapjuk kísérő gyanánt.

A Centrál belső tere is csodaszép, de ilyenkor azért a terasz a csábítóbb opció, ami tele van növényekkel, és a lokációból adódóan a Ferenciek terén áthaladó, nyüzsgő városi forgatagot kémlelhetjük innen.

Elérhetőség:

Centrál Grand Cafe & Bar - 1053, Károlyi Mihály u. 9.

TETŐ

A TETŐ egy régi koncepció új helyen. Tavaly még a Westend bevásárlóközpont tetején találhattuk meg őket, de idén átköltöztek a Mammut II tetejére.

Számomra egészen megdöbbentő, hogy mennyire más világba csöppenünk, amikor elhagyjuk a pláza belső terét. Nagyon laza, nagyon kellemes, kicsit indusztriális, kicsit strandos hangulat vár itt.

Mivel a TETŐ név mögött a Mad Scientist kisüzemi sörfőzde csapata áll, nem meglepő, hogy egyszerre 15 csapról folynak a különlegesebbnél különlegesebb sörök.

Ezt a kínálatot nagyjából ötvenféle dobozos tétellel is kiegészítik.

Persze ha nem vagy sörös sem maradsz szomjas, mert koktélok és natúr borok is találhatóak a pultban. És ha megéheznél... hát azok alapján amit én kóstoltam itt, jobb is ha megéhezel!

A street foodos ételek sokszor nem túl kreatívak, de a Kolorádó fesztiválról és Turbinából ismert Tikos Dávid és csapata nagyon friss és üde vonalat hoz a TETŐre. Van kolbász, sült krumpli és csirkemell is, rengeteg zöldséggel kiegészítve. És a gombával körített hummus legalább olyan vonzó opció, mint a húsos tál.

Elérhetőség:

TETŐ - 1121, Lövőház utca 2 - 4.

Port de Budapest

A Port de Budapest közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található a Belgrád rakparton.

Az egész hely a csodás panorámára épít. Még a zárt rész is teli üvegablakokból áll, így tökéletes kilátás van a Dunára, a Szabadság-szoborra és a hidakra.

És ha már a hidaknál tartunk:

a Szabadság híd és az Erzsébet híd nem csak a pompás kilátás része, hanem ital formájában is megjelenik itt, Lisa és Liberty néven.

Az ételek között több olyan is akad, ami koktélozás mellé lesz tökéletes kísérő. De pompás rák és tartalmasabb burger vagy tészta is választható.

Sokszor van délután élő DJ szett is, ami mellett remekül lehet beszélgetni, és élvezni a vízparti napsütést.

Elérhetőség:

Port de Budapest - 1056Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23.

Giulia

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

A Giulia egy modern, olasz étterem, amihez az alapanyagok többségét Olaszországból importálják.

Még a hivatalos nyitóbuli előtt jártunk náluk, ITT olvashattok bővebben az ételekről.

Nekünk nagyon tetszettek az autentikus előételek, és az izgalmas koktélok miatt egyszer egy esti idősávban is rápróbálunk majd.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Kengurut, krokodilt és zebrát is esznek a magyar milliárdosok, ennyibe kerülnek ezek a húsok
Egy kiló krokodilfarok 27 ezer forintba kerül, míg a kenguru felsál ehhez képest egy olcsó étel. Már a bölény burger alapanyaga is könnyen beszerezhető Magyarországon.

Link másolása

Rengeteg egzotikus állat húsa kapható már Magyarországon is, derül ki a Pénzcentrum összeállításából. Ezeket azonban nem a megszokott áruházak húspultjainál, hanem inkább webáruházakban érdemes keresni.

A lap gyűjtése alapján

alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a többnyire mélyfagyasztott állapotban kínált zebrát, krokodilt vagy valamilyen egyéb egzotikus állat húsát kóstolná meg:

Krokodilfarok: kb. 27 ezer Ft/kg

Bölény burger: kb. 13 ezer Ft/kg

Kenguru felsál: kb 6 ezer Ft/kg

Emu hús 2500 - 6000 Ft/kg között, de

Emuzsír: kb. 2200 forint fél kiló

Muflon: kb. 6500 Ft/kg

Fagyasztott fűszervajas csiga 52 ezer Ft/kg – (alutálcás kiszerelésben)

Békacomb 6 ezer forint/csomag – 800 g.

A húsok ízéről azt írják, hogy a krokodil inkább a csirkehúsra emlékeztet, és talán a felsoroltak közül ezzel a legkönnyebb dolgozni. A zebra húsa a lóhúsra hasonlít tulajdonságaiban, amelynek fogyasztása ma Magyarországon már nem jellemző. A struccnak és az emunak viszont keményebb, izmosabb állagú vörös húsa van.

A portál húsügyben megkereste a Metrót is:

„Csak azt tudjuk mi, Metro forgalmazni, amely termékeknek megvan az összes lehetséges, a vonatkozó magyar és EU-s jogszabályoknak megfelelő engedélye. Sőt, a mi minőségbiztosítási kritériumaink szigorúbbak, mint a jogszabályok. Mielőtt a beszállítóinkat megkeressük, komoly auditon kell átmenniük. Konkrétan a kenguruhús a nemzetközi anyacéggel közös beszerzésen keresztül kerül be” - válaszolta Taferner Ákos marketingvezető, aki szerint ha kenguruszökésről érkezik hír, elmegy belőle 2-3 kiló.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt is elárulta, hogy kik vásárolják ezeket a húsokat hazánkban:

„Az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék, így például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil fogyasztása tehát ritkaságszámba megy Európában és így Magyarországon is. Szokatlan mivoltuk, szűk piacuk és a hagyományos húsokhoz képest lényegesen fejletlenebbül szervezett termelésük miatt rendszerint nagyon borsos áron kaphatók. Ennek ellenére ezek a húsok kis utánajárással Magyarországon is beszerezhetők, általában a topgasztronómiát képviselő éttermek különlegességei között, vagy a gourmet üzletek karácsonyhoz kapcsolódó kínálatában találkozhatunk velük.

Egyértelműen kuriózumszámba mennek, áruk és jellegük miatt is egy szűk fogyasztói réteg ínyencségeinek számítanak.”

A Pénzcentrum szerint a felsorolt húsok általában bátran fogyaszthatók, elkészítésük nem bonyolultabb, mint a marhahús elkészítése.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
6 teraszos hely, ahova élmény kiülni a melegebb napokon
Olyan helyeket gyűjtöttünk most össze, ahol a csinos panoráma különleges gasztronómiával párosul.

Link másolása

Akárki akármint mond, a város nyáron is gyönyörű. Ilyenkor persze a négy fal sokkal kevésbé vonzó, és kertekbe, tetőkre, teraszokra vágyunk. Szerencsére abból is akad jópár. Mi most hat, különösen izgalmas szereplőt gyűjtöttünk egy csokorba.

Spoon The Boat

Kezdjük a sort egy speciális esettel, egy hajóterasszal, ami igazán egyedi kilátással bír a pesti és a budai oldalra is.

A Spoon fedélzetén több terasz is található, de ha az időjárás borongósabbra fordul, vagy este hűvösebb lesz, a télikertbe is átköltözhetünk, ahonnan ugyanolyan remek panoráma tárul elénk.

A Spoon erőssége, hogy a remek lokáció mellett kiemelkedő a konyhája is. Komfortos ízekkel dolgoznak, miközben az adagokkal sem spórolnak.

A bisztró jellegű étteremben több magyaros, és jópár nemzetközi fogást is kínálnak. A könnyedebb céklás, vegán előétel mellett például ott a tökéletes kontraszt kacsamáj formájában. A főételek között pedig szépen megfér egymás mellet a tofu teriyaki, a jércemelles rizottó és klasszikus csirkepaprikás is.

Kiemelendő még, hogy az étlapon szereplő, szinte már túl szépnek tűnő édességeik a valóságban csak még csinosabbak. Ráadásul az ízekkel is mesterien bánik a cukrász.

De ha csak egy italra térnétek be, akkor sem fogtok csalódni. Alkoholos és alkoholmentes opciókból sincs hiány. (A ház hárslevelűből készült pezsgőjét nem érdemes kihagyni!)

Elérhetőség:

Spoon The Boat - 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Yellow Bistro & Bar

Budapestet hajlamosak vagyunk a belvárossal azonosítani, pedig annyi izgalmas kerülete és szeglete vár felfedezésre.

A Yellow Bistro & Bar a Danubius Hotel Helia aljában található, pár lépésre a Dunától, megdöbbentően zöld, vidéki városokat idéző környezetben.

Mivel az itt megszálló és a külsős vendégekre egyaránt fel vannak készülve, egy hatalmas teraszon foglalhatunk helyet, ami több részre oszlik. Van napozásra és árnyékban hűsölésre alkalmas ülőhely is bőven.

A név kötelez alapon a teraszon már egy sárga food truck (vagy inkább drink truck) kocsiból is kérhetjük a frissítőnket, de nem csak italban erősek.

Az étlapon találhatóak szezonális finomságok, magyaros fogások és street food ételek is. Az adagok pedig rettentő kiadósak. Az egyszemélyes halas tál még egy nagyétkű férfinak is derekas feladat lehet.

És hogy tovább fokozzuk a stílusos apróságok sorát, a bisztrónak saját süteménye is van: a Yellow torta.

Ez a fehér csokoládé krémes mangó-maracuja töltelékes édesség nem csak hogy isteni, de glutén- és hozzáadott cukor mentes is.

Elérhetőség:

Yellow Bistro & Bar - 1133, Kárpát utca 62-64.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Budapest egyik legendás kávéháza. Megkerülhetetlen, ha a város történelméről, vagy az irodalmunk nagyjairól esik szó. Közben pedig nagyon mai, és a turisták számára éppúgy vonzó, mint a városlakóknak.

Nemrég frissítették a kínálatukat, megerősítették a koktélos vonalat, valamint új, extramutatós desszertek is felkerültek az étlapra.

Kiemelkedő a reggelis vagy brunch menüjük. Ráadásul egész nap elérhető!

Délután reggelizni? Ha még nem próbáltad, van mit pótolnod! Ha pedig olvasnál erről bővebben, ITT a legutóbbi látogatásunk lenyomata.

Fantasztikus kávéjuk és remek matchájuk is van. A meleg italok mellé pedig híres emberek frappáns idézeteit is megkapjuk kísérő gyanánt.

A Centrál belső tere is csodaszép, de ilyenkor azért a terasz a csábítóbb opció, ami tele van növényekkel, és a lokációból adódóan a Ferenciek terén áthaladó, nyüzsgő városi forgatagot kémlelhetjük innen.

Elérhetőség:

Centrál Grand Cafe & Bar - 1053, Károlyi Mihály u. 9.

TETŐ

A TETŐ egy régi koncepció új helyen. Tavaly még a Westend bevásárlóközpont tetején találhattuk meg őket, de idén átköltöztek a Mammut II tetejére.

Számomra egészen megdöbbentő, hogy mennyire más világba csöppenünk, amikor elhagyjuk a pláza belső terét. Nagyon laza, nagyon kellemes, kicsit indusztriális, kicsit strandos hangulat vár itt.

Mivel a TETŐ név mögött a Mad Scientist kisüzemi sörfőzde csapata áll, nem meglepő, hogy egyszerre 15 csapról folynak a különlegesebbnél különlegesebb sörök.

Ezt a kínálatot nagyjából ötvenféle dobozos tétellel is kiegészítik.

Persze ha nem vagy sörös sem maradsz szomjas, mert koktélok és natúr borok is találhatóak a pultban. És ha megéheznél... hát azok alapján amit én kóstoltam itt, jobb is ha megéhezel!

A street foodos ételek sokszor nem túl kreatívak, de a Kolorádó fesztiválról és Turbinából ismert Tikos Dávid és csapata nagyon friss és üde vonalat hoz a TETŐre. Van kolbász, sült krumpli és csirkemell is, rengeteg zöldséggel kiegészítve. És a gombával körített hummus legalább olyan vonzó opció, mint a húsos tál.

Elérhetőség:

TETŐ - 1121, Lövőház utca 2 - 4.

Port de Budapest

A Port de Budapest közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található a Belgrád rakparton.

Az egész hely a csodás panorámára épít. Még a zárt rész is teli üvegablakokból áll, így tökéletes kilátás van a Dunára, a Szabadság-szoborra és a hidakra.

És ha már a hidaknál tartunk:

a Szabadság híd és az Erzsébet híd nem csak a pompás kilátás része, hanem ital formájában is megjelenik itt, Lisa és Liberty néven.

Az ételek között több olyan is akad, ami koktélozás mellé lesz tökéletes kísérő. De pompás rák és tartalmasabb burger vagy tészta is választható.

Sokszor van délután élő DJ szett is, ami mellett remekül lehet beszélgetni, és élvezni a vízparti napsütést.

Elérhetőség:

Port de Budapest - 1056Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23.

Giulia

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

A Giulia egy modern, olasz étterem, amihez az alapanyagok többségét Olaszországból importálják.

Még a hivatalos nyitóbuli előtt jártunk náluk, ITT olvashattok bővebben az ételekről.

Nekünk nagyon tetszettek az autentikus előételek, és az izgalmas koktélok miatt egyszer egy esti idősávban is rápróbálunk majd.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET: