7+1 hátborzongató édességötlet Halloweenre
Nálunk is egyre népszerűbb ez a „rémes” ünnep, a Halloween. Itthon ugyan még nem terjedt el a „csokit vagy csínyt” játék, de egyre többen faragnak ilyenkor tököt, díszítik ki a lakást, vagy éppen egy kis halloweeni ebédet, édességet készítenek. Az utóbbihoz szeretnénk most ötleteket adni, gyors és könnyen elkészíthető receptek formájában. Az ijesztő végeredményre pillantva aztán rémüldözhetnek és nevethetnek kicsik és nagyok – de csak amíg meg nem kóstoljátok, akkor ugyanis már csak azt érzitek majd, hogy milyen finomak! :)
1. Pókos muffin
Elsőként egy nem annyira ijesztő, inkább rettentő kedves receptet mutatunk. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sütéssel, díszítéssel, mindennel együtt kihozható egy órából. Az eredeti receptet köszönjük A. Smithnek, aki férfiként is imád főzni.
A muffinhoz:
5 dl tej
0,5 csomag csokoládés pudingpor
1 tojás
2 ek olaj
1 csésze liszt
1 csésze cukor
1 csomag sütőpor
1 ek kakaópor
A mázhoz:
1 tábla tortabevonó/ étcsokoládé
1 ek vaj
1 dl tej
A díszítéshez:
tortareszelék/ tortadara/ csokireszelék
fekete medvecukor
M&Ms, Smarties, vagy más cukor a szemekhez.
1. Keverjük össze a tejet, a tojást és az olajat. Adjuk hozzá a csokoládé pudingport és jól keverjük el. Figyeljünk arra, hogy a puding ne legyen csomós, ne ugorjon össze.
2. Másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport és a kakaót. Öntsük hozzá az előző tálban összekeverteket, és épphogy csak keverjük össze.
3. Töltsük meg vele a muffin formánkat és tűpróbáig süssük. Ha kész van, 15 percig hagyjuk kihűlni.
A máz:
1. Olvasszuk fel a tortabevonót/étcsokoládét egy evőkanál vajjal és 1 dl tejjel.
2. Ha kihűlt a massza, kenhetjük a muffinok tetejére.
Díszítés:
A muffinok tetejét szórjuk be csokireszelékkel vagy tortadarával, majd helyezzünk rá két cukrot, ez lesz a pók szeme. Vágjunk le vékony darabokat a fekete medvecukorból és szúrd bele a muffinba, ezek lesznek a pók lábai.
2. Pohár-temető
Az egyik legkönnyebb és leglátványosabb Halloween-édesség. Szinte alig kell vele valamit csinálni, ráadásul még gyors is, hiszen csak egy csomag pudingot kell elkészíteni, ami alatt a dekorációt is össze lehet állítani hozzá. A receptünk a Ha érdekel oldal gyűjteményéből való.
1 csomag csokipuding
csokireszelék / tortadara
néhány keksz/ babapiskóta
egy kis olvasztott csoki
Fotó: haerdekel.hu
1. A csokipudingot elkészítjük, majd pohárba töltjük.
2. Csokireszeléket vagy tortadarát, vagy akár lemorzsolt csokis piskótatésztát „földkupacnak” a kihűlt puding tetejére szórunk.
3. beleszúrunk egy fél babapiskótát, vagy kekszet, melyre előzetesen olvasztott csokoládéval, vagy dekor cukormázzal ráírtuk, hogy „rip”.
3. Egy boszorkány ujjai
A Halloween a boszorkányok ideje, ez nincs másképp a konyhában sem. Ehhez a recepthez azonban nincs szükség boszorkányos bravúrokra, elkészítésük - akárcsak az eddigieknek - olcsó és könnyű. Ez a recept egy jól bevált, Halloweenkor többször tesztelt édesség Melindától, Angliából.
25 dkg finomliszt
15 dkg van
20 dkg mandula (darált)
10 dkg cukor
2 db tojás
5 dkg mandula (egész vagy fél)
1 dkg csokoládé
1. A lisztet, a vajat, a darált mandulát, a cukrot és a tojásokat összegyúrjuk.
2. A tésztából ujjnyi vastag rudakat sodrunk.
3. A rudakat kialakítjuk: késsel barázdákat húzunk rá, ujj formájúra sodorjuk, esetleg bütyköket is készíthetünk rá.
4. Előmelegített sütőben megsütjük őket.
5. A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival lekenjük, beleszúrjuk az ujjak végébe körömnek.
4. A boszorkány seprűje
Az ujjai után a seprűjét/seprűit is tálalhatjuk a boszorkányoknak. Az fentiekkel ellentétben ez egy sós édesség, mely felüdülést jelenthet a sok csokoládé után. Ennek a receptnek az elkészítése - ha ez lehetséges-, még az előzőekhez képest is egyszerűbb.
1 csomag ropi
1 csomag szeletelt sajt
metélőhagyma
1. A szelet sajtokat ¾-ig bevágjuk, majd rátekerjük egy-egy ropira.
2. Metélőhagymával átkötjük és rögzítjük a sajtokat.
5. Szellemes finomság
Ez a recept is az aranyosabbak közé tartozik. A csokoládé és az eper párosítása sosem rossz döntés, így ősszel azonban kicsit nehezebb beszerezni, érdemes több helyen is szétnézni. Az epres szellemek egy angol blogger tollából származnak.
tetszés szerint eper
1 tábla fehér csokoládé / fehér cukormáz
tortabevonó / étcsokoládé
1. Felolvasztjuk a fehércsokoládét egy evőkanál vajjal és egy deci tejjel.
2. Az epreket megmossuk, de nem vesszük le a zöld szárukat. Belemártjuk az olvasztott csokiba és egy tálra helyezzük úgy, hogy legyen egy kis lecsurgó „farka”.
3. Amíg az eper megdermed, felolvasztjuk az étcsokoládét/ tortabevonót is a fent leírt módszerrel. Ebből nem szükséges egy egész tábla, hiszen csak pár csepp kell belőle.
4. Az olvasztott étcsokoládéból/ tortabevonóból szemeket rajzolunk a szellemünknek, illetve egy pöttyöt szájként. Kész is vannak a „rettentő” finom szellemeink!
6. Denevér keksz
Amerikában nagyon népszerű a csokis keksz, melyet saját recept alapján, otthon sütnek meg a háziasszonyok. Kicsit feldíszítve pedig máris ünnepi külsőt nyer. Az alap sütemény receptje a nosalty.hu oldaláról való.
Tésztához:
2 csésze finomliszt
½ csomag sütőpor
csipet só
¾ csésze olvasztott vaj
1 csésze barna cukor
½ csésze kristálycukor
1 tojás + 1 tojás sárgája
2 csésze összetört csokoládé
1-2 csomag vaníliás cukor
Díszítéshez:
néhány szem csokoládés keksz
néhány szem Smarties
Fotó: nosalty.hu
1. Összekeverjük a hozzávalókat, kivéve a csokidarabokat. Összegyúrjuk a tésztát.
2. Amikor már kihűlt a vaj, ami összetartja, belekeverjük a csokidarabokat is.
3. Golyókat formázunk belőle, sütőlapra tesszük és egy kanál segítségével meglapítjuk. 180 fokon 10-12 perc alatt kisütjük.
4. Amikor kész, még melegen kétoldalt bemetsszük kicsit, ide kerül a denevér szárnya.
5. Készítünk egy nagyon pici karamellizált cukrot (kb 1-2 ek cukor). Az elfelezett csokis kekszek egyik csücskét belemártjuk ebbe a karamellizált cukorba, majd a csokis kekszen bevágott nyílásokba tesszük.
6. Smartiesból szemet teszünk a kekszre és készen is vannak a denevérek.
7. Tökös muffin
Kicsit bonyolultabb recept a vége felé annak, aki szeret hosszasan sütni. Ehhez kell a legtöbb hozzávaló, de megéri! Nagyon finom, nem túl édes sütemény, melyet a tetején lévő szellemek tesznek kissé édessé. Jóízű és egészséges édesség, kell ennél több? A recept az Apróséf oldalról érkezett.
200 g sütőtök
fél citrom leve
2 db tojás + 1 db tojás fehérje
25 g méz
80 ml étolaj
50 ml tej
150 g natúr joghurt
250 g finomliszt
7 g sütőpor
3 g fahéj
3 g szerecsendió (őrölt)
1 csipet só
250 g porcukor
1 tábla étcsokoládé
Fotó: aprosef.hu
1. A sütőtököt lereszeljük, fazékba tesszük, rányomjuk a fél citrom levét és lefedve 10 percig pároljuk, közben néha megkeverjük.
2. Egy tálba beletesszük az olajat, a két tojást, a mézet, a joghurtot és a tejet. Ehhez hozzáadjuk a párolt tököt, botmixerrel összeturmixoljuk.
3. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, porcukrot, sót, sütőport és a fűszereket.
4. A lisztes keveréket hozzákeverjük egy fakanállal a sütőtökös alaphoz, majd a kész tésztát a muffin formákba töltjük.
5. Tűpróbával készre sütjük a süteményeket.
6. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. Papírzsákkal feldíszítjük a muffinokat, majd csokoládéval, vagy szegfűszeggel befejezzük a szellemek szemeit.
+1 a bátraknak: Földigiliszták
Ijesztő, sőt egyenesen undorító recept következik! :) Akinek bírja a gyomra, az nyugodtan készítse el. Nem kell hozzá sok minden, és az elkészítése sem túl bonyolult.
gyümölcszselé
szívószál
olló
1. A gyümölcszselét készítsük el a csomagoláson leírtak szerint.
2. A már nem túl forró zselatint szívjuk fel egy hajlítható fejű szívószálba, és ott hagyjuk megdermedni.
3. Miután teljesen kész van, vágjuk le róla óvatosan a szívószálat. Ha jól készítettük el, akkor lehet, hogy ki is tudjuk óvatosan fújni a szívószálból a gilisztákat.
Ha megkóstolnád bármelyiket is, nyomj egy lájkot!