hirdetés

Tudtán kívül lett világszerte reklámarc egy fiatal lány – ráadásul egy fillért sem kapott érte

A McDonald's és egy bevándorlást népszerűsítő kampány arca is volt anélkül, hogy tudott volna róla. A 'kisbetűs rész' miatt járt pórul.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. augusztus 01.

hirdetés

Nem véletlenül figyelmeztetnek mindig arra egy szerződés aláírásakor, hogy többször is olvassuk át a feltételeket, különösen a "kisbetűs részeket", mert lehet, hogy nem veszünk észre valami fontosat, ami ellen aztán a véglegesítés után semmit sem tudunk tenni. Shubnum Khan története egy jó példa erre, hiszen ő is a figyelmetlensége miatt járt pórul.

Az afrikai nő arca híressé vált, miután számtalan reklámban szerepelt. Népszerűsítette a McDonald's-ot Kínában, részt vett egy bevándorlást népszerűsítő kampányban Kanadában, reklámozott egy francia társkereső oldalt, de volt már kismama Dina M. néven, Seng Bonny nevű idegenvezető, egyszer Phoebe Lopez, máskor Kelsi San Franciscóból, Chanda Kaliforniából vagy Christine, egy hallgató a La Trobe Egyetemről.

Csakhogy valójában ő nem is tudott az egészről, csak évekkel később jött rá, hogy egy átverés miatt került ilyen kellemetlen helyzetbe.

A dolog akkor derült ki, amikor az egyik barátja meglátta őt egy kanadai újságban, mint egy bevándorlókat támogató kampány arca. Nem mintha bánta volna, hogy egy ilyen hirdetésben szerepel, de megdöbbent rajta, hiszen nem értette, miért ő van benne az újságban.

Shubnum Khan on Twitter

So today I'm going to tell you the story of How I Ended Up with my Face On a McDonald's Advert in China - A Cautionary Tale. Six or so years ago, a friend in Canada posted a pic on my FB wall to say she found an advert of me promoting immigration in a Canadian newspaper.

hirdetés

Aztán rájött, hogy két évvel ezelőtt néhány egyetemi társával együtt elment egy ingyenes fotózásra, ahol 100 embert fényképeztek le. A fotós azt ígérte, hogy mindenki profi portrékat kap majd magáról cserébe a modellkedést. A fiatalok úgy tudták, egy művészi projekthez kellenek az önkéntesek arcképei, de kiderült, hogy kereskedelmi célra készült stock-fotók lettek belőlük, amiket a fotós jó pénzért eladott cégeknek.

"Eleinte nagyon viccesnek találtam, de egy idő után már nagyon sok reklámban rátaláltam a képemre, és ezekért semmi pénzt nem kaptam"

- mondta Shubnum.

A ma már 33 éves nő felkereste a fotóst, hogy magyarázatot adjon a történtekre. Ő azzal védekezett, hogy az akkor 24 éves lány aláírta a szerződést, amiben lemondott a képek jogairól. Shubnum ezzel nem is tudott vitatkozni:

"Az elején kitöltöttünk és aláírtunk egy szerződést, és nem olvastuk el a kisbetűs részt. Tudom, nagy hülyeség volt. Most az arcom híressé vált úgy, hogy igazából senki sem ismer engem."

Az íróként és művészként tevékenykedő nő 50 különböző képet talált magáról a Google képkeresőben. Többször olyan hirdetésekben használták fel a fotóját, amiben valamilyen termék elégedett tesztelőjeként szerepeltették, ami nagyon kiborította.

"Ezek a kamu ajánlások sokkoltak a legjobban. Tudom, hogy működnek a stock-fotók, de ez annyira tisztességtelen! Sosem gondoltam volna, hogy ezeket a képeket kamu nevekkel hamis ajánlásokhoz is felhasználják."

Shubnum Khan on Twitter

It's also pretty telling of how easily you can be exploited in this new age & how startlingly deceptive everything is. Those testimonials are fake, those adverts are fake. Your holiday tour guide, your tutor or your future bride could just be some random uni student living her

Miután a történetét megosztotta a Twitteren, valaki megírta neki, hogy az ő hamis promóciója miatt fizetett be egy menedzsment-kurzusra, amely végül meghozta a sikert számára. Az afrikai nő ugyan nevetett ezen, de egyben szomorúnak is találta.

"Senki nem figyelmeztetett előre, hogy az arcom egy stock-fotó lesz, a nevemet pedig eltorzítják. Ha ezt mondta volna valaki, biztos nem írom alá a papírt."

Shubnum Khan on Twitter

Also, I love my ethnicity varies according to whim. I'm Seng Bonny leading Cambodian tours, Phoebe Lopez from San Francisco, Kelsi from San Francisco, Chandra from California, Christine from LaTrobe Uni, Dina M etc.

Shubnum újra felkereste a fotóst, aki továbbra is bizonygatta, hogy teljesen legálisan adta el a fotóit, de a nő kérésére végül levette az oldaláról a fényképeit.

Most azt szeretné, ha minél többen hallanák a történetét, hogy mások ne járjanak úgy, mint ő.

"Már könnyen látom, hogy használtak ki minket. Elég hülyén érzem magam, és nem akarom, hogy más emberek is elkövessék ugyanezeket a hibákat.

Ne menjetek bele ingyen fotózásokba, de főleg olvassátok el figyelmesen, hogy mit írtok alá, és főleg ne higgyetek el mindent, amit az interneten olvastok. Csak nézzétek át figyelmesen a kisbetűs részt is. Azt gondolhatjátok, ez egy apróság, de ezzel eladhatod az arcodat. Tulajdonképpen én is teljesen ingyen adtam oda a sajátomat."

Forrás: BBC


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

Egy 93 éves csillárral fog összeházasodni egy brit nő

Erre mondják, hogy a szerelem nem ismer határokat.
Fotó: Channel 4/Steph's Packed Lunch - szmo.hu
2021. április 17.

hirdetés

Két év jegyesség után úgy döntött, hogy itt az ideje az esküvőnek, ezért hozzámegy szíve választottjához, egy csillárhoz egy brit nő - derült ki a Channel 4 műsorából, a Steph's Packed Lunchból.

Amanda Liberty már korábban is szerepelt az újságokban, egész pontosan akkor, amikor először vallott "kapcsolatáról" két évvel ezelőtt.

A Lumiére névre keresztelt 93 éves csillárt 2016-ban pillantotta meg Ebayen, akkor esett szerelembe a tárggyal. Miután nem bírta kiverni a fejéből, két héttel később megrendelte Németországból, azóta boldog párként gondol magukra. Az angliai Leedsben élő nő elmondása szerint korábban egy dobfelszerelésbe volt szerelmes, mielőtt megtalálta volna az igazit.

Amanda ugyanis objektofil, azaz tárgyak iránt érez szerelmet és szexuális vágyat.

Állítása szerint emberek iránt nem képes ilyet érezni, míg a tárgyakat nem élettelen dologként látja. Példaként említette a japánokat, ahol az animizmus létező dolog: a hitvallás szerint minden tárgynak lelke van, amely energiát sugároz.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
FELFEDEZŐ

Elege lett a szomszéd pasijának állandó nyafogásából és hangoskodásából, egy cetlin kérte meg a nőt, hogy dobja már ki a srácot

A levélíró szomszéd szerint felháborító, hogy a csaj barátja állandóan éjszaka rohamozza meg a mosdót. Ráadásul a férfi nyafogó hangját sem bírja elviselni.
A címkép illusztráció: Unsplash/sue hughes - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Valaki megelégelte a szomszédja barátjának állandó éjszakai hangoskodását, és egy cetlin kéri a nőt arra, hogy szakítson a férfival, írja az Indy100.

A New York-i nőnek írt levelet a Reddit "Trashy" fórumába töltötték fel. A lapon a névtelen szomszéd kíméletlen őszinteséggel osztja meg a 95-ös lakásban élő nővel párkapcsolati tanácsait:

A cetli első mondatával tulajdonképpen zárójelbe is teszi a következő sorokat, mert nemes egyszerűséggel azt kéri a nőtől, hogy tegyen szívességet mindenkinek és dobja ki végre a pasit. A továbbiakban részletesen kifejti, hogy senki nem kíváncsi arra, ahogy éjjel kettőkor végigtrappol a lakáson, mert nem képes felnőttként visszatartani reggelig a székletét.

A titokzatos levélíró felhívja a nő figyelmét arra is, hogy senki nem kíváncsi az éjszakai ajtócsapkodásra. Mindennél rosszabb azonban, amikor a férfi elviselhetetlen, nyafogó hangon azt mondja, hogy "mi a picsa?!".

hirdetés

A párkapcsolati tanácsadás második felében igazat ad a szomszéd a nőnek, amiért két évvel korábban megütötte a férfit egy vasalódeszkával. Egyenesen úgy fogalmaz, hogy ennél még "az új kutyája is jobbat érdemel". Befejezésképp nyomatékosan arra kéri a nőt, hogy legalább egy hónapig legyen nyugalom éjszakánként és ne kelljen mindenféle zajra felkelni.

A kéretlen párkapcsolati tanácsadás posztja alatt komoly vita robbant ki a Redditen: alig 24 óra alatt 1300-nál is több komment érkezett a fotóhoz. Sokan nem értik, miért nem hívja eleve csendháborítás miatt a rendőrséget a levélíró. Többen a vasalódeszkás férfiverésen akadtak ki a levél címzettjére. De a legtöbben a mérgező kapcsolatokról kezdtek el beszélgetni, amilyenben a leírás alapján a 95-ös lakás tulajdonosa és barátja élhetnek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Az OnlyFans oldalon szórakoztat férfiakat a brit nővér, hogy ápolói fizetését kiegészítse

Felszabadítónak és szórakoztatónak véli mellékállását az egyedülálló anya, ráadásul senkinek sem kell tudnia a környezetében, miből tartja fent magát.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2021. április 17.

hirdetés

Családja megélhetését biztosította be az a brit nővér, aki az OnlyFans nevű oldalon küldözget magáról pénzért videókat és képeket férfiaknak, mivel a nővéri fizetésből nagyon szűkösen tudtak csak megélni - írja le a neve elhallgatását kérő egészségügyi dolgozó történetét a Daily Mail.

A középkorú, Kelet-Yorkshire-ben élő nővér egyedül nevelte gyermekeit, miközben anyagi problémákkal küzdött. Ugyan a pandémia alatt Angliában kaptak a nővérek fizetésemelést, ez sem segítette ki a helyzetből. Ebben nagyrészt az is közrejátszott, hogy nemrég ért véget hosszútávú párkapcsolata, így most már egyedül kell eltartania a gyerekeit. A kétségbeejtő helyzetből egy merész lépéssel lépett ki:

profilt hozott létre OnlyFans oldalon, ahol pénztért küld férfiaknak képeket és videókat magáról.

A portál lényege, hogy a felhasználók pénzért cserébe küldhetnek a csatornájukra előfizető embereknek saját tartalmat, amelyek nagy százalékban szexuális jellegűek. A történet főszereplője is ezt teszi, a szexi felvételekért pedig bőséggel fizetnek az előfizetői. A mellékállásának köszönhetően megélhetésük biztossá vált, és kifejezetten örül annak, hogy többé ebből a szempontból sem kell függenie mástól.

"Egész életemben másokért cselekedtem, feleségként, anyaként és a munkámban is. Mindig mások megsegítésére áldozom az időmet, most viszont én következem."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Biztosra ment, és egyszerre öt gyűrűvel kérte meg barátnője kezét egy amerikai férfi

Nem akarta, hogy a lánykérés sikere esetleg a gyűrűn múljon, így bebiztosította magát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 17.

hirdetés

Nem bízta a lánykérést a véletlenre az a férfi, aki nem egy, hanem öt gyűrűvel térdelt barátnője elé, neki adva a döntést, hogy ő válasszon közülük - írja a Ladbible.

Már a körítéssel sem fukarkodott William Hunn, aki előbb egy helikopteres útra vitte el barátnőjét, Brittney Millert, majd miután kiszálltak a helikopterből egy épület tetején, térdre ereszkedett, és feltette a nagy kérdést. Annak rendje és módja szerint ékszerrel is készült, ám nem egy kis dobozkát húzott elő zsebéből, hanem egy egész szettet öt gyűrűvel.

Nem akarta ugyanis, hogy esetleg egy ronda gyűrűvel elrontsa a közel tökéletesre csiszolt tervet, így inkább a barátnőjének adta a választás lehetőségét.

A barátnő természetesen igent mondott, és tudott is választani a gyűrűk közül, de azért lőtt egy olyan képet is, ahol biztonság kedvéért mind az ötöt felhúzta az ujjára.

A meglepetésnek az is része volt, hogy a férfi Atlantába röptette mindkettejük családját, így a lánykérést, amely meglepetés volt Miller számára a szeretteik körében ünnepelhették meg.

Az újdonsült menyasszony Instagramján alaposan dokumentálta az eseményeket, a lánykérésről készült videó és a képek itt tekinthetők meg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: