News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

Mit lehet tudni Putyin felnőtt lányairól, akiket az Egyesült Államok szankcionált?

Az orosz elnök csak Mariját és Jekatyerinát ismeri el saját gyerekeként, de egyikük sem viseli apjuk vezetéknevét.

Link másolása

hirdetés

Az Egyesült Államok szerdán újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben. A legnagyobb orosz bankok és az orosz külügyminiszter felesége és lánya mellett Vlagyimir Putyin két felnőtt lányát is szankcionálták. Az intézkedés értelmében Jekatyerina Tyihonova és Marija Voroncova nem veheti igénybe az amerikai pénzügyi rendszert, az Amerikában lévő vagyonukat pedig befagyasztják.

De ki is Jekatyerina Tyihonova és Marija Voroncova? A Guardian segítségével összeszedtük, mit lehet róluk tudni.

Az orosz elnök szigorúan védi a magánéletét, így szinte alig lehet tudni valamit róla.

Bár úgy tudni, több kapcsolatából is született gyereke, hivatalosan csak a volt feleségével, Ljudmila Putyinával közös lányait ismeri el sajátjaként.

Putyin 1983-ban nősült meg, két év múlva született meg idősebbik lánya, Marija Putyina, rá egy évre pedig Jekatyerina Putyina. Azonban egyikük sem viseli a családnevét, Marija a Voroncova, Jekatyerina pedig a Tyihonova vezetéknevet használja, ami az anyai nagymamája családneve.

A fiatalabbik lány, a most 35 éves Jekatyerina Drezdában jött világra, amikor Putyin a KGB kémjeként Németországban dolgozott. A Szentpétervári Állami Egyetemen diplomázott, a Moszkvai Állami Egyetemen pedig mesterfokozatot szerzett fizikából és matematikából, jelenleg is ott dolgozik. Nagy rajongója a japán kultúrának és az akrobatikus rock’n’rollnak is, amit versenyszerűen űzött. 2013-ban a svájci világbajnokságon ötödik lett táncpartnerével. A táncversenyeken készült felvételek és a Moszkvai Állami Egyetem weboldalán található képek összehasonlításával állapították meg először (2015-ben), hogy ő Putyin lánya.

hirdetés
Jekatyerina Kirill Shamalovhoz ment feleségül, aki Putyin egyik közeli bizalmasának, Nyikolaj Shamalovnak, a Rosszija Bank társtulajdonosának a kisebbik fia. A háromnapos esküvőt 2013-ban az Igora luxus síparadicsomban tartották.

Alig két évvel a házasságkötés után Shamalov Oroszország egyik legfiatalabb milliárdosa lett a Forbes szerint. Egy Reuters-nyomozás kiderítette, hogy a házaspárnak több mint 2 milliárd dollár (700 milliárd forint) értékű vállalati tulajdona volt, valamint egy 4 millió font (1,8 milliárd forint) értékű tengerparti villával is rendelkeztek a franciaországi Biarritzben. A nyolc hálószobás Alta Mira villába tavaly Putyin-ellenes tüntetők törtek be, akik ezzel a szöveggel posztoltak egy videót: "Ezt a házat a Putyin és az orosz maffia által lopott pénzből építették".

Jekatyerina évekig dolgozott különböző beosztásokban a Moszkvai Állami Egyetemen. 2020-ban egy újonnan létesített mesterséges intelligenciával és intellektuális rendszerekkel foglalkozó intézet élére nevezték ki.

Putyin korábban úgy jellemezte az Innopraktika központot, mint a "mesterséges intelligencia technológia fejlesztését célzó nemzeti stratégia egyik legfontosabb eszköze". Jekatyerina hivatalos tanácsadói között több olyan ember is van, akik Putyin belső köréhez tartoznak, például két volt KGB-tiszt.

Putyin idősebb lánya, a 36 éves Marija Voroncova az orvosi pályát választotta: gyermek endokrinológus lett, a hormonok szervezetre gyakorolt hatásait tanulmányozza. 2019-ben az orosz állami tévének adott interjújában egy 500 millió font (229 milliárd forint) értékű orvosi vállalat terveiről beszélt, amelynek célja a rákgyógyítás lenne.

2013-ban összeházasodott az Oroszországban született, holland Jorrit Faassennel, akivel Amszterdamban, egy luxus apartmanház egyik penthouse lakásában éltek. Miután 2014-ben az oroszbarát erők Ukrajna felett lelőtték az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj utasszállítót, a pár szomszédai közül néhányan követelték, hogy Voroncovát utasítsák ki Hollandiából.

Most, az ukrajnai háború kapcsán az amszterdamiak arra kérték őt, hogy győzze meg apját az invázió leállításáról.

Egy táblát helyeztek ki a házaspár tulajdonában lévő birtokon, amire ezt írták: "Kevesebb mint 2000 kilométerre a békés földterületedtől apád egy szabad országot és népét tizedeli. Úgy tűnik, az öregedet nehezen lehet elérni, nyilvánvalóan még a hóhérai sem tudják őt megállítani. De mint azt mind tudjuk, az apa és lánya közötti kapcsolat egy más történet". Marija egyébként most Moszkvában él egy penthouse lakásban az amerikai nagykövetség épületével szemben.

Putyin szinte soha nem nyilatkozott a lányairól, ha mégis, akkor is szűkszavúan. 2015-ben az éves sajtótájékoztatóján cáfolta azt a híresztelést, miszerint Marija és Jekatyerina elhagyta az országot.

"Oroszországban élnek. Nem is tanultak máshol, csak Oroszországban. Büszke vagyok rájuk. Továbbra is tanulnak és dolgoznak, három európai nyelvet beszélnek folyékonyan. Sosem voltak sztárgyerekek, soha nem élvezték, ha reflektorfénybe kerültek. Csak élik a saját életüket"

- mondta akkor az orosz elnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy senkivel nem beszél a családjáról.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Fizethetjük-e a balatoni strandon bankkártyával a lángosunkat?
Körbenéztünk Siófokon, hogy megtudjuk, elég lehet-e csak egy bankkártyával elindulni a strandra. Videónkból kiderül, változtak-e a strandolók fizetési szokásai, és mit tapasztalt egy büfé vezetője.

Link másolása

hirdetés

Régi dilemma, ha vízparton járunk, hogyan lehetne biztonságban tudni a pénzünket.

Elő kell-e még vennünk a nyakba akasztható pénztartót, ha lángosozni szeretnénk?

A bankkártya használatának elterjedésével egyre kevesebb készpénzt kell magunknál tartanunk, különösen, mióta az okos eszközök segítségével telefonunk vagy karóránk is alkalmas lehet a fizetésre – már ha van a kiszemelt helyen elektronikus fizetési lehetőség.

A hétköznapi életünkben már kevés olyan szituáció van, amikor nem rendezhetjük a számlánkat elektronikusan. Kíváncsiak voltunk, vajon egy szabadstrandon mit tapasztalunk a fizetési szokások tekintetében.

Elfogadják-e a strandon a kereskedők és a szolgáltatók a bankkártyánkat?

Kell készpénzzel is készülnünk?

Strandolókat kérdeztünk meg, ők mit tesznek a táskájukba, ha vízparton töltik a napot. Akadt, aki szereti bebiztosítani magát, de többen már csak kártyával vagy telefonnal fizetnek. Ha pedig erre egy helyen nincs lehetőségük, másik üzletet keresnek. Érdeklődtünk kereskedői oldalról is, milyen változást tapasztalnak a vásárlók igényeivel kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk még arra is, hogy a fürdőzőknél van-e bankkártya, és van-e jelentősége egy büfé kiválasztásánál, hogy miként tudják rendezni a számlájukat.

hirdetés

Videónkból kiderül, mire számíthatunk, kell-e pénzt kell kivennünk a bankautomatából, ha szabadstrandra indulunk!

A vásárlók részéről elvárás, a kereskedőknek gyors és biztonságos megoldás az elektronikus fizetés

„Egyre egyértelműbb az a tendencia, és ezt az OTP Bank adatai is alátámasztják, hogy a vásárlók, ahol csak lehet, élnének az elektronikus fizetés lehetőségével, legyen szó hétvégi bevásárlásról, sportolásról vagy éppen a nyaralásról. Ezért minden kereskedőnek és szolgáltatónak javasoljuk, hogy biztosítsa ügyfelei számra az elektronikus fizetés lehetőségét, nem csak azért, mert ez a vásárlók elvárása, hanem azért is, mert az elektronikus fizetési megoldások a kereskedők számára is gyors, kényelmes és biztonságos megoldást jelentenek” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment területének vezetője.

A szakértő szerint az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a kártyaelfogadás ellen, hogy egy POS-terminál fenntartása magas költségekkel jár, de ez egyáltalán nem kell, hogy így legyen. A terminál üzemeltetési költsége nagyban függ a kereskedő forgalmától és attól, hogy melyik pénzintézettel kötött szerződést, ezért mindenképp érdemes a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásához tájékozódni az elérhető lehetőségekről.

Az OTP Csoport elektronikus fizetési megoldásai között már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját. A SimpleBusiness alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség is elérhető, használatával már érintéses kártyaelfogadás, valamint QR-kódos és link-es fizetés is felkínálható a vásárlók számára. Az applikációt kezdő- vagy 30 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak javasolja az OTP Csoport. Magasabb árbevétel esetén vagy ha a kereskedő a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP-kártyákat is elfogadna a kasszánál, POS-terminál igénylését ajánlja a hitelintézet.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
Kilógott a pénisze az olasz tízpróbázónak futás közben, a kezével próbálta menteni a helyzetet
Alberto Nonino végül utolsóként ért célba a 400 méteres futáson.

Link másolása

hirdetés

Igen kínos helyzetbe került egy olasz sportoló a kolumbiai Caliban rendezett U20-as atlétikai-világbajnokság tízpróba számában szombaton. A Daily Mail beszámolója szerint Alberto Nonino bár jól rajtolt a 400 méteres futásban, a táv közepe felé komoly problémája akadt.

Mivel a 18 éves versenyző

elfelejtett alsónadrágot húzni, ezért a nemi szerve kilógott a nadrágjából futás közben.

A közvetítés távoli képein is kivehető, ahogy Nonino a kezével próbálja megregulázni a szabadon lengedező hímtagot. Ez azonban annyira lekötötte a sportolót, hogy végül utolsóként haladt át a célvonalon, 51,57 másodperces idővel.

A fiatal sportoló később azt írta az Instagramon, hogy az eset „nyilvánvalóan baleset volt”, és most már próbál nevetni az egészen, de a verseny után szörnyen érezte magát.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Videón, ahogy közvetlenül a turisták feje felett landol egy Wizz Air-gép Görögországban
Még a felkészült bámészkodókat is meglepte az igen alacsonyan sikerült landolás.

Link másolása

hirdetés

A szokottnál is izgalmasabbra sikerült a Wizz Air Airbus A321neo repülőgépének pénteki landolása a görögországi Skiathoson. Az Airportal cikkében azt írja, hogy a szigeten a tengerpart mellett vezető úthoz nagyon közel van a repülőtér futópályájának küszöbe, ezért

sok turista látogat ki erre a helyre, hogy az alacsonyan érkező gépeket megfigyelje.

A pénteki landolásnál azonban a Wizz Air gépe annyira alacsonyan közelítette meg a kifutópályát, hogy az még az erre felkészült turistákat is meglepte. Az esetről a görög GreatFlyer videósa készített felvételt, ami alapján

úgy tűnik, hogy a gép mindössze néhány méterrel repült el a bámészkodók feje fellett.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Lenyelte a bálna, egy törött lábbal megúszta
Az amerikai férfi egy Massachusetts állambeli partfoknál búvárkodott. Elmondása szerint egy koromfekete, húsos üregben találta magát, és a légzőkészülékét is elvesztette.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. augusztus 07.


Link másolása

hirdetés

Michael Packard éppen egy Massachusetts állambeli partfoknál búvárkodott, homárokat keresve tavaly júniusban, mikor érzésre hirtelen egy nagyjából 100 tonnás teherautónak megfelelő méretű lény ütötte el – írja a Mirror.

A férfi nagyjából 13-14 méter mélyen volt, amikor a Föld egyik legnagyobb élőlénye, egy hosszúszárnyú bálna lenyelte. A bálnák akár 1,4 tonnányi apró halat vagy krillt meg tudnak enni.

A tapasztalt búvár először azt hitte, hogy egy hatalmas cápa nyelte le. Miután azonban tudatosult benne, hogy az állatnak nem voltak fogai, és leírása szerint egy koromfekete, húsos üregben találta magát, már arra hajlott, hogy egy bálna nyelhette le.

Ezután elmondása szerint heves küzdelmet folytatott az életéért, elvesztette a légzőkészülékét, és a sötétben kellett tapogatóznia – minden értelemben.

Elég kilátástalannak tűnt a helyzete, gondolatai a kisgyermekeire és a családjára terelődtek, amikor hirtelen a sötétségből fény lett, a bálna kinyitotta a száját, és visszadobta az óceán felszínére.

A férfi egy törött lábbal megúszta a nem mindennapi találkozást.

Kutatók szerint fizikailag szinte lehetetlen, hogy egy hosszúszárnyú bálna egészben lenyeljen egy embert. A történelem során csak egyszer fordult elő, hogy lenyelt egy embert egy bálna. Az 1890-es években James Bartleyt, aki éppen egy bálnavadász expedíción volt a Falkland-szigetek közelében. Hihetetlen módon túlélte.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: