FELFEDEZŐ

„Elvesztettem az otthonomat, beköltöztem egy furgonba és megtaláltam a szabadságot”

A brit nő egy durva szakítás és egész addigi egzisztenciájának elvesztése után pakolta be az egész életét egyetlen lakókautóba.

Link másolása

Charlotte Bradmannak egészen két évvel ezelőttig menő állása volt, ugyanis az angol Országos Egészségügyi Szakszolgálatnak (NHS – National Health Service) dolgozott. Az emberek a járvány alatt a megtapsolták a munkáját, most pedig sokan elítélik, mert egy furgonban él Cornwallban – írja a The Guardian.

„Jelzáloghitelem volt egy szép, kőből épült sorházon, ami 14 évig volt az otthonom. Néhány évvel ezelőtt 'önkényesen' újra birtokba vették”

– kezdi történetét Charlotte, aki mínuszba került, a bank pedig aprópénzért adta el az ingatlanját egy aukción.

„Küldtek egy 30 000 fontos számlát, bár az évek során több mint 60 000 font kamatot fizettem. Még várni fognak egy darabig, mire kifizetem a számlát, hacsak valami csoda folytán nem emelik a minimálbért olyan értékre, ami nemcsak a létezést, hanem a megélhetést is lehetővé teszi”

– mondja Charlotte, aki rövid idő alatt elvesztette az otthonát, a kutyáját, egy kiadói szerződést, egy tartós párkapcsolatot és a jövőjét is. Ugyanis párja, akiről azt gondolta, hogy feleségül fogja venni, pont Valentin-napon közölte, hogy nem tud többé vele maradni.

Charlotte az öngyilkosságot is fontolóra vette, ugyanis nehéz gyermek- és fiatal felnőttkora után úgy érezte, nem bírta elviselni az újabb megpróbáltatásokat.

Kiskorában családon belüli erőszak áldozata volt, ami miatt később ingatag kapcsolatai voltak, szorongással és poszttraumás stressz szindrómával küzdött. Hat hónap különélés után újra megpróbálkoztak az együttéléssel, de kapcsolatuk ekkor is zátonyra futott.

Két nappal a szakítás után Charlotte már a legjobb barátnőjét kísérte hajnali háromkor egy hospice házba, hogy elbúcsúzhasson halálosan beteg párjától, aki megérkezésük után egy órán belül elhunyt. Ez fordulópontot jelentett a nő életében, aki innentől kezdve minden energiáját arra fordította, hogy barátját támogassa.

Ahogy telt az idő, Charlotte rájött, hogy ki akar lépni a társadalomból, amelynek az elvárásait egyszerűen nem tudtam teljesíteni sem érzelmileg, sem anyagilag.

Becsomagolta az összes holmiját egy lakóautóba, majd Cornwallba indult.

„A szabadság érzése, amit azáltal kaptam meg, hogy anyagilag önellátó lettem és csak a gépjármű-biztosítást, az üzemanyagot és az adót kell fizetni, hatalmas megkönnyebbülést jelent és rendkívül felszabadító”

– mondja Charlotte, és nem ő az egyetlen, aki hasonló döntést hozott.

A lakóautókban élő emberek életmódja azonban nem mindenkinek tetszik. Számos negatív hangvételű cikk jelent meg a furgonosokról. Sokan arra panaszkodnak, hogy a „hajléktalanok” rengeteg szemetet hagynak mindenhol. Charlotte ennek ellenére nem volt tanúja hasonló viselkedésnek és maga is rendkívül ügyel a környezetre.

„Teljes munkaidőben dolgozom, és a pénzemet etikusan tudatosan költöm el független helyi vállalkozásoknál. Így aztán nagyobb mértékben járulok hozzá a gazdasághoz, mint bármely lakástulajdonos, még akkor is, ha időnként idegesítem a helyi lakosokat azzal, hogy az utcájukban parkolok”

– mondja Charlotte.

A lakóautósok ugyanis alapvetően megüresedett állásokat töltenek be, mert Cornwall-szerte súlyos munkaerőhiány van a lakhatási válság miatt. Charlotte a sok negatív tapasztalat ellenére sem akarja feladni a rengeteg veszteség árán megszerzett szabadságát, és ragaszkodik különleges életmódjához. Ő azt vallja:

„A szegénység fenntartására tervezett rendszertől való elszakadás nemcsak lázadás, hanem önfenntartás és intelligencia kérdése is.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Zseniális: ezzel az apró trükkel pofonegyszerű a palacsintasütés
Az Anyakivan vloggere szinte forradalmasítja a legnépszerűbb étel elkészítését.

Link másolása

Neked is nehezen megy a palacsintasütés? Gondod van a megforgatással, feldobással? Ha igen, van egy jó hírünk: csak volt!

Remek trükköt közölt az Anyakivan Facebook-oldal vloggere, Semjén Nóra. Az anyaság vicces, és néha kissé nehéz oldalát bemutató oldalon ezúttal a tökéletes palacsintának nem a receptjét, netán valami extra hozzávalóját ismerhetjük meg, hanem egy forradalmi módszert a sütéshez, ami ugyanakkor egyszerűbb szinte nem is lehetne.

A titka: két serpenyő.

Mutatjuk is:

Külön érdekesség, hogy kiderült: a tippet Nóra a fiától kapta, aki viszont az ő édesanyjától leste el.

„Nem emlékeztem, hogy anyu így süti, de azóta csakis így nyomom” – írta a videó mellé.

Nektek van valami extra trükkötök palacsintasütéshez?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Szinte csoda: különböző bőrszínű ikrei születtek a brit nőnek, akinek két méhe van
Az anya szerint amikor az emberek meglátják a lányokat, nem hiszik el róluk, hogy ikrek.

Link másolása

Az orvosok szerint egy az 50 millióhoz annak az esélye, ami egy brit ikerpárral történt: két külön méhben fejlődtek ki, ráadásul más a bőrszínűk és a hajszínűk is – számolt be róla a Daily Mail.

Édesanyjuk, a most 25 éves Jade Buckingham 2018-ban hozta világra ikreit. Elmondása szerint néhány hónapba telt, mire az ikrek bőrszíne közti különbség elkezdett láthatóvá válni.

Lanaénak sötétebb a bőrszíne, valamint fekete göndör haja van. Ezzel ellentétben testvérének, Lavellnek szőke haja és világosabb bőre van.

„Néha, amikor kint vagyunk az utcán, és az emberek róluk kérdezősködnek, nem hiszik el, hogy ikrek” - mondta a nő.

A nem egypetéjű ikrek nem is igazán hasonlítanak egymásra, mivel génjeik 50 százalékán osztoznak. Míg Lanaé olyan géneket örökölt, amelyek sötétebbé tették a bőrét, Lavell olyan géneket kapott, amelyekkel világosabb bőrszínt örökölt.

Buckingham egy 2014 februárjában elvégzett kisebb műtét után tudta meg, hogy két hüvelyi csatornája és két méhe van.

Az orvosok szerint 3000 nőből csak egy születik két méhhel.

Az érintettek csak kivételes esetben tudnak szülni, mivel nehezen tudják kihordani babájukat, mert kicsi a méhük, ami korlátozhatja a magzat növekedését. Amikor Jade megtudta, hogy terhes, nagyon félt, hogy később elvetél. Végül úgy döntött, világra hozza az ikreket.

„Annyira megkönnyebbültem, amikor mindketten megszülettek. Akkor már tudtam, hogy biztonságban vannak velem"

- emlékezett vissza a szülés utáni pillanatokra, miután az ikrek egy perc különbséggel világra jöttek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Ugyanazt a filmet láthatod egész nap az egyik tévécsatornán
Reggel hatkor kezdődött a maraton, és egészen péntek hajnali 3-ig tart.

Link másolása

Jópofa húzással készült az úgynevezett mormotanapra a Viasat Film csatorna:

csütörtökön reggel 6-tól péntek hajnali 3-ig csak az Idétlen időkig című filmet vetítik.

Az apropót a mai dátum adja: február 2. van, amely az Egyesült Államokban és Kanadában a mormotanap. Ott ugyanis egy ősi hidelem úgy tartja, hogy a téli álmot alvó mormoták meg tudják jósolni, hogy meddig tart a tél. Ez hasonló ahhoz a hiedelemhez, amit Magyarországon is ismerünk: mi ezen a napon azt figyeljük, hogy a medve előbújik-e a barlangjából és meglátja-e az árnyékát - ha igen, akkor hosszú télre számíthatunk.

A mormotanapról szól az 1993-as Idétlen időkig, amelynek főszereplője egy öntelt időjárás-bemondó. Phil Conor feladata, hogy kis stábjával (Rita és Larry) egy pennsylvaniai kisváros mormota-napjáról tudósítson. A mormota, Punxsutawney Phil árnyékát kell figyelni. Az állat nem bújik elő, Phil bosszús, undok Ritával és Larryvel, de a hóvihar miatt nem tudnak hazatérni, a kisvárosban ragadnak. Phil reggel arra ébred, hogy ugyanazt a műsort hallja a rádióban, mint előző nap. Lassan ráeszmél, hogy valami csoda folytán újra február másodika van. És ez így megy a végtelenségig: február másodika ismétlődik folyamatosan. Philnek ki kell találnia valamit, hogy kibírja ép ésszel: hol jól szórakozik, hol kétségbe esik. Végül elkezd udvarolni Ritának, és közben megismeri a városka lakóit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Megakadt egy kutya egy harcsa torkán, mindkét állat elpusztult
A kutya vélhetően kapálózva próbált menekülni, az egyik lába pedig kicsúszott a harcsa kopoltyúján. Így az sem kiköpni, sem lenyelni nem tudta a blökit.

Link másolása

Egy kutya maradványait találták meg egy 30-40 kilósra becsült harcsa szájában - írja a 444.

Az eset vasárnap történt, mindkét állat elpusztult.

„És, hogy miért nem tudta lenyelni rendesen? Erre a kérdésre a tetem megforgatása után kaptam választ: a kopoltyúfedő alól kilógó kb. 25 cm-es lábszárcsont arra utal, hogy az elragadott kutya a lenyelése közben kétségbeesetten kapálózott a harcsa szájában is.

Így fordulhatott elő, hogy az egyik hátsó lába kicsúszott a harcsa kopoltyúján és kitámasztotta, megütköztette testét a lenyelés elől. A hal nem tudta kiköpni sem, mert a kutya (vagy róka) bundájának szőre megakadhatott a sűrű gerebenfogak közt. Így se ki, se be! Ez az állapot értelemszerűen mindkét állat halálához vezetett”

- írta az esetről Pfeifer Rikárd, a Ráckevei Duna halőreinek vezetője a Facebookon.

A harcsa alsó állkapcsában megtalálták a kutya chipjét is. Gaiusnak hívták, keverék volt, 2010-ben fogadták be egy menhelyről.


Link másolása
KÖVESS MINKET: