FELFEDEZŐ

Bocsánatot kért karácsonyi reklámja miatt a brit szupermarket, miután egy rákellenes szervezet lecsapott rá

A Melanoma UK-nek nem tetszett a leégéssel való barnulás népszerűsítése.

Link másolása

A Waitrose brit szupermarket óriás bocsánatot kért legújabb karácsonyi reklámfilmje miatt, miután egy rákellenes szervezet bírálta azt - írja a LADBible.

A karácsonyi kisfilm az It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas címet kapta, így az azonos című dal csendül fel alatta. A videóban láthatunk termelőket, raktárosokat, olyan kétkezi munkásokat, akik a boltban kapható árukért felelősek. A Waitrose szerint partnerei, gazdái és beszállítói egész évben gondosan dolgoznak, hogy a legjobb ünnepi ételeket kínálhassák. Ha idén karácsonykor is az ő termékeikkel készítenek meghitt vacsorát, akkor ezzel a vásárlók ezeket az odaadó embereket támogatják.

A kritikus szemeknek nem is a megható karácsonyi üzenettel volt problémájuk.

A videó egyik pontján két farmer lelkesen összehasonlítja a napbarnított bőrét, miközben a tűző napon dolgoznak.

A Melanoma UK bőrrákellenes jótékonysági szervezet azonnal bírálta a szupermarket kampányát, hiszen felelősség nélkül reklámozták a veszélyes leégéssel járó barnulást.

„Sok szervezet használja példaként a barnulást reklámjában. Hacsak nem teszik ezt felelősségteljesen, és nem figyelmeztetnek a túlzott napozás veszélyeire, akkor fel kell függeszteniük”

- írta Twitteren a szervezet.

Gillian Nuttall, a jótékonysági szervezet alapítója is kommentálta a reklámot. Szerinte nem ez az első eset, hogy felelősségvállalás nélkül használják reklámként a barnulást és a leégést.

„Ahogyan nem nevetnénk egy olyan reklámon sem, amely a dohányzást népszerűsíti, ugyanígy ne tegyük ezt a barnulással kapcsolatban sem”

- mondta a szervezet vezetője

A melanóma az ötödik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban a statisztikák szerint. A közönség vegyesen fogadta a kampányt. Egyesek szerint a Melanoma UK szervezet csak meglovagolja az egész botrányt saját maguk népszerűsítésére.

„Istenem, az erre a reklámra irányuló panaszok némelyike nevetséges! A farmerek összehasonlítása a napozással nem a bőrrák dicsőítése. És azt sem sugallja, hogy napimádók lennének. Ők a szabadban dolgozók. Lebarnulnak. Vége”

- írta egy kommentelő.

Mások viszont egyetértettek a szervezettel, szerintük is megengedhetetlen a szupermarket részéről a melanóma legnagyobb kockázatát szerepeltetni.

„Mi a fenét képzeltek, hogy ezt egy karácsonyi reklámban szerepeltetik? Nem találok szavakat”

- írta egy másik hozzászóló.

A Waitrose bocsánatot kért a reklámfilm miatt és világossá tette, hogy teljes mértékben támogatják a napbiztonságot, sőt ők is árulnak napvédő krémet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Megölte a hasonmását, hogy eljátssza a saját halálát – még a szülei is azt hitték, hogy az ő holtteste van a kocsiban
A német szépségblogger egy hozzá megszólalásig hasonló nőt ölt meg, hogy elrejtőzzön a családi viták elől.

Link másolása

Shahraban K a gyanú szerint megkéselt egy szépségbloggert, akit az Instagramon talált meg. Az 50 késszúrás következtében a lány azonnal meghalt.

Khadidját még 2022 augusztusában csalták lépre a németországi Ingolstadtban. A 24 éves német-iraki Shahraban maga is szépségblogger, és megpróbálta azt a látszatot kelteni, mintha ő halt volna meg a támadásban, miközben Khadidja holttestét a Mercedesében hagyta. Valószínűleg volt egy tettestársa is a gyilkosságnál, Sheqir K-nek hívják.

Állítólag még a nő szülei is azt hitték, hogy a holttest az övé, amikor felkérték őket, hogy azonosítsák. Aztán a boncolás már erős kétségeket vetett fel.

A német sajtó „doppelgänger-gyilkosságnak” nevezte a szokatlan esetet, és a bíróság előtt most már Shahraban K-t és Sheqir K-t Khadidja O meggyilkolásával vádolják.

Veronika Grieser, az ingolstadti ügyészség munkatársa a Bild című német lapnak elmondta: "Feltételezhető, hogy belső családi viták miatt akart elrejtőzni, és megrendezni saját halálát."

Shahraban akkoriban Münchenben élt, és hamis közösségimédia-profilokat hozott létre az Instagramon, hogy a rá hasonlító nőket találkozókra csábítsa. Így botlott végül a 23 éves Khadidjába, aki albán állampolgár volt, és alig 100 mérföldre lakott tőle.

Shahraban és 24 éves koszovói barátja, Sheqir az ügyészek szerint ajánlatot tettek Khadidjának szépségápolási termékekkel kapcsolatban, és megszervezték, hogy találkozzanak Ingolstadtban.

A pár itt autóba tuszkolta Khadidját, és a városon túli erdőbe hajtottak, ahol az ügyészek szerint több mint 50-szer megszúrták.

A rendőrség azóta több kést is talált a közelben, ahol Khadidja holttestét megtalálták, de még nem találták meg azt, amellyel megölték.

„A gyilkos fegyvert még mindig nem találtuk meg, de erős bizonyítékaink vannak. Az áldozat a késszúrásoktól halt meg, de az arca is súlyosan megsérült. Nagyon brutális látvány volt."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Lecserélték a botrányt kavart tankönyv borítóján a Kölcsey–képet
Az előző képen Ferenczy István szobra volt látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, Nyáry Krisztián író, kommunikációs szakember szúrta ki a 7. osztályosoknak készült, irodalmi munkafüzet borítóját.

A fotón Ferenczy István szobra látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Ezt követően - a jelek szerint - az illetékesek gyorsan intézkedtek, és lecserélték a könyv borítóját. Ezen is Kölcsey látható, de Franz Eybl nevezetes litográfiáját felhasználva - szúrta ki a 24.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Fotók: Közel 300 kiló makkot raktározott el egy harkály egy kaliforniai ház falaiban
A rágcsálóirtó azt írta, hogy még soha nem látott hasonlót.

Link másolása

Meglepő fotókat közölt egy kártevőirtó a közösségi oldalán. Egy falba vágott nyíláson rengeteg makk dőlt ki a szobába. Mint kiderült, egy harkály volt a gyűjtögető, ami közel 320 kilós termést raktározott el magának.

A könnyűszerkezetes ház falaiba dugta az eleséget. A ház tulajdonosai csak azt látták, hogy az épület kívülről tele van lyukakkal. Erről később kiderült, hogy a madár vágta ki magának.

A makkok nyolc zsákot töltöttek meg

- írta a posztoló, aki még sosem találkozott hasonlóval.

Mikor az egyik kommentelő felvetette, hogy makkot általban a mókusok rejtenek el, akkor válaszában megírta, hogy látták, amint az „őrült” madár makkot dobál a falba a lyukon kereztül.

Forrás: abc7news.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Fotókon a vasárnap esti látványos telihold
Sokan küldtetek remek képeket, ezekből válogattunk.

Link másolása

Vasárnap este telihold ragyogta be az eget. A tiszta időben sokakat megihletett a látvány. A Szeretlek Magyarország Facebook-oldalunkon arra kértünk benneteket, hogy küldjetek fotókat róla.

Sok remek kép érkezett, ezekből válogattunk:

Pécs, Kiefer Béla
Mórágy, Flóris Boglárka
Sopron, Horváth Krisztina
Budapest, Nagy Gabriella
Kolozsvár, Tatár Tibor
Budapest, Németh Yoco
Vál, Nagy Ildikó
Miskolc, Hegyközi Lászlóné


Link másolása
KÖVESS MINKET: