FELFEDEZŐ
A Rovatból

Bizarr betegsége miatt napi fél tekercs vécépapírt is megeszik egy nő

A 23 éves amerikai nő xilofágiában szenved, nem tud magának parancsolni, ha papírt lát. Leggyakrabban terhes nőknél fordul elő, de néha később is megmarad.


Naponta nagyjából fél guriga vécépapírt fogyaszt el egy chicagói nő, írja a LADbible. A 34 éves Kesha minderről az Őrjítő szenvedélyek című tévéműsorban vallott a TLC-n.

A vécépapír nassolásra 23 éve kapott rá az amerikai nő, aki állítása szerint napi átlagban 75 lapocskát gyűr le. Kesha azt mondja, hogy minden azzal kezdődött, amikor hatodikos korában el kellett költöznie otthonról a nagymamájához és nagynénjéhez. Hiába telt el azóta rengeteg idő, a xilofágiától, vagyis papírfogyasztási étkezési rendellenességtől nem tud megszabadulni.

„Imádom, ahogy a vécépapír a nyelvemhez ér és feloldódik” – mondja Kesha, akinek vigyázni kell az elfogyasztott mennyiséggel. Ha ugyanis nem tudja türtőztetni magát, akkor szorulása és gyomorgörcse lesz.

Anyukája nagyon aggódik, akárhányszor meglátja a lányát egy darab vécépapírral a kezében. Ilyenkor Kesha a háta mögé dugja a kezét, ha pedig elveszik tőle kedvenc csemegéjét, nagyon ideges lesz.

Az Őrjítő szenvedélyek szakértője szerint nagyon veszélyes dolog a vécépapír fogyasztása. Kimm Dennis pszichiáter szerint a xilofág emberek tulajdonképpen orosz rulettet játszanak a testükkel, mert a beleik könnyen kirepedhetnek, ami pillanatok alatt végzetes lehet. A szakember szerint a xilofágia leggyakrabban a terhes nőknél jelentkezik, de ahogy Kesha esete is mutatja, időnként másoknál is előfordulhat.

A teljes, angol nyelvű műsort itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
111 kilométeres széllel csapott le a légzuhatag Kakucsra, repültek a kerti bútorok is – videó
Heves hőzivatar pattant ki szerdán Budapesttől délre, ami ugyan rövid ideig tartott, de annál intenzívebb volt. Csütörtökön is számíthatunk hasonló viharokra.


Heves hőzivatar alakult ki szerdán késő délután a fővárostól délkeletre, Inárcs és Kakucs térségében. A zivatar rövid ideig tartó, de intenzív légzuhataggal tombolt, melyben közel orkán erejű széllökések is előfordultak - írja az Időkép.

A méréseik szerint

Kakucson 111 kilométer/órás széllökés is előfordult.

A vihar tombolásáról egy videót is megosztottak, melyen látható, ahogy a szélvihar könnyű szerrel repíti el az udvaron lévő kisebb-nagyobb tárgyakat.

A HungaroMet csütörtöki bejegyzésében azt írta, hogy jelen időjárási helyzetben a besugárzásból származó instabilitás mértéke jelentős, így „elegendő nedvesség esetén pedig szinte azonnal robbanhat a légkör”.

„Bár általában nem nagy számban alakulnak ki gomolyfelhők, ezek közül viszont a többség képes magasra törni. A kialakuló hőzivatarok döntően csak kis területet érintenek, és nem vagy alig változtatnak helyzetükön”

- írták. Azt is hozzátették, hogy szerdán is hasonló helyzetben volt részünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Kiskaput talált a lottó szisztémáján egy nyugdíjas pár – 9 és félmilliárd forintnyi pénzt nyertek vele
Ezt a típusú lottót Michigan államban azóta fel is függesztették, a házaspár matematikai ügyeskedéséből azonban film is készült, világsztárokkal a főszerepben.


Sokan sokféle taktikával játszanak lottót és más szerencsejátékot – már persze azok közül, akik nem tartják kidobott pénznek az effélét –, de akadnak olyanok is, akik a szerencsén túl másban is bíznak. Mivel vakszerencsén alapuló játékokat úgy szokták kialakítani, hogy lehetőleg a játékot szervező cég ne járjon túl rosszul, ritkaság, hogy a rendszer kijátszható legyen. Egy amerikai pár két évtizede mégis talált egy kiskaput.

A Michigan állambeli Evartban élő Jerry Selbeenek állítása szerint mindössze 5 percébe telt rájönnie, hogy az állam újonnan bevezetett lottójátékán, a Cash Winfallon a nyerés esélye nem is olyan kevés, mint ami elsőre látszik. Igaz, ehhez kellett az is, hogy matematikából kifejezetten penge legyen.

Jerry néhány éve volt nyugdíjas, amikor felfigyelt a michigani lottó új játékára: ennek lényege az volt, hogy 49 számból kellett eltalálni 6-ot, a nyeremény pedig garantáltan nem lehetett kevesebb, mint kétmillió dollár. A jól ismert hazai lottószisztémához hasonlóan pedig folyamatosan emelkedett, ha nem volt telitalálatos szelvény.

Az eltérés annyi volt, hogy ha nem senki nem találta el a hat számot, és közben a nyeremény elérte az ötmillió dollárt (mai árfolyamon közel másfél milliárd forintot), a pénzt elosztották a kevesebb számot (5-öt, 4-et, 3-at) eltaláltak között. Ettől kapott „vérszemet” Selbee úr, aki gyorsan kiszámolta, hogy

ha kellő számú szelvényt vásárol, akkor gyakorlatilag biztosan közte annyi nyertes, amivel több pénzhez jut, mint amennyit a vásárlásra szánt.

Meglepő módon először nem sikerült a terve: az első alkalommal (amit még eltitkolt felesége előtt) 50 dollárt veszített 2200 dollárnyi szelvény vásárlásával. Azonban hamar rájött, hogy mindössze annyi hibát követett el, hogy kevés lottót vett, így második alkalommal már 3400 dollárt szánt az akcióra, ami jó ötletnek bizonyult: 6300 dollár ütötte a markát. A harmadik alkalomtól (ami immár 15 700 dollárt hozott a konyhára) nem volt megállás. Ekkor már feleségét, sőt később családja több tagját is bevonta a lottózásba. Mitöbb, GS Investment Strategies LLC néven külön céget is alapítottak. Előfordult, hogy egy húzásra százezres nagyságrendben vásároltak szelvényeket, nem csoda tehát, hogy a cég komoly nyereségre tett szert.

A sikerszériának csak ideiglenesen vetett véget, hogy a társaság rájött a turpisságra – igaz, ők először azt gondolták, hogy csalnak a rendszerrel, holott Selbee-ék módszere teljesen legális volt: mindössze a matematikát használták hatékonyan és kreatívan. Jerry azonban hamar kiszúrta, hogy egy nagyon hasonló játék létezik Massachusetts államban is, így becélozták azt a lottót, és hat éven át folyamatosan jártak játszani – már amennyiben ezt még játéknak lehet nevezni.

Jerry Selbee saját bevallása szerint nem érti, hogy miért csak neki jutott eszébe az ötlet, hiszen szerinte amit ő kiszámolt, az egy közepesen nehéz általános iskolai feladatnak felel meg. Nem csoda, hogy a világ egyik legkomolyabb egyetemének a Massachusetts Institute of Technologynak (MIT) otthont adó államban már többen voltak, akik a módszert alkalmazták.

A nyerő széria 8 éven át tartott, ekkorra már a sajtó is felfigyelt a hatalmas pénzekre, és a leleplezésekben erős Boston Globe meg is írta a sztorit, ami egy csapásra végett vetett az egyébként egyáltalán nem könnyen jövő millióknak. A történet azonban annyira izgalmasnak bizonyult, hogy 2022-ben filmet forgattak belőle: a Jerry & Marge Go Large (magyarul: Jerry és Marge nyerőszériája, más fordításban Jerry és Marge lottótitkai) című filmben olyan színészek szerepelnek, mint a kétszeres Golden Globe-díjas Anette Bening, a Breaking Bad Walter Whithe-ja, Bryan Cranston vagy az Office-szal világhírűvé vált Rainn Wilson.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Olcsó telkeket kínál fiataloknak egy Balaton-parti település
Több tízmillió forint manapság az üres telkek ára a tó környékén. Ennyi pénze pedig nincs a fiataloknak.


Demográfiai válság sújtja a Balatont, mivel az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés figyelhető meg a térségben. Az üdülőövezetben kimutatható a tehetős, idős emberek beáramlása, miközben a helyi fiatalok közül sokan másutt telepednek le, írja a SONLINE.hu.

Az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért rontják a település korfáját. A településen a 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak, ezért most új akcióba kezdenek, mondta a lapnak Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere.

Tervei szerint az új ciklusban kedvezményes telkeket biztosítanak egy új utcában a fiataloknak.

„Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az oda vezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján”

– mondta a polgármester.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke szerint nem új keletű a probléma, mivel a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, „de csak most vesszük észre, mert fáziskésésben vagyunk”.

Hangsúlyozta, hogy bár szívesen látják az idősebbeket, ők magukkal hozzák szociális és egészségügyi problémáikat is.

„Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is. Nagyobb gondnak látom, hogy azért nem tudnak a fiatalok helyben maradni, mert nincs pénzük házvásárlásra, miután az ingatlanárak elszabadultak a Balatonnál. Sok tízmillió forint egy üres telek ára. Komplex megoldás kellene a problémára, a területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de szerintem ez csak részben jelenthet megoldást”

– mondta Lombár Gábor.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Virág hivatalosan is a Főpolgármesteri Hivatalban élhet, ő lett Budapest cicája
A főjegyző azt is meghatározta, hogy kinek kell gondoskodni a macska jólétéről, egészségéről, de hozott egy szigorú szabályt is.


Kiderült, hogy Virág hivatalosan élhet a Főpolgármesteri Hivatalban. Ezt hivatalosan is bejelentették a Fővárosi Közlönyben - írja a 444.hu. A közlöny legfrissebb számában publikálták Számadó Tamás főjegyző legújabb utasítását, ami erősen hivatali stílusban, de egy mesébe illő kezdettel indít:

„A Főpolgármesteri Hivatal által örökbefogadott, a 900215000476318 transzponder sorszámmal egyedileg azonosított ivartalanított nőstény macska a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén élhet, róla a Főpolgármesteri Hivatal gondoskodik.”

A tündérmese azonban csak erre a cicára vonatkozik. Az utasítás következő pontja szigorúan kimondja, hogy „az (1) bekezdésben meghatározott egyeden kívül más macska tartózkodása a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén nem megengedett”. Ez azt jelenti, hogy a hivatal cicája egyedüli macska lesz.

A főjegyző részletesen meghatározta, ki felel a macska ellátásáért:

„Az állat etetése, itatása, megfelelő orvosi ellátásának, az állatorvos által szükségesnek ítélt immunizálásának, élősködők elleni védelmének biztosítása, tartási helyének, azon belül az alomnak a tisztán tartása, valamint az állattartó jogszabályban előírt további kötelezettségeinek ellátása a Hivatalüzemeltetési és Intézményfejlesztési Főosztály feladata”.

A Pénzcentrum kiderítette, hogy

Budapest macskáját Virágnak hívják, fajtája szerint európai rövid szőrű, és legutóbb 2020-ban kapott oltást.

A Fővárosi Közlöny azt is megadja, hogy a macska gondozásának költségeit a Főpolgármesteri Hivatal költségvetéséből, a 710301 Gazdasági ellátási feladatok címkódról kell biztosítani.

Virág nem az első hivatali macska, hiszen talán a legismertebb ezen a poszton Larry, a brit kormányfői hivatal, a Downing Street 10. főegerésze, aki már hat miniszterelnök munkáját segítette. A Fővárosi Közlöny legfrissebb számából tehát kiderült, hogy Budapest is csatlakozott a hivatalok macskáinak nemzetközi klubjához.

Link másolása
KÖVESS MINKET: