FELFEDEZŐ

Azért vett meg egy karibi szigetet két barát, hogy új országot alapítsanak rajta

Már van zászló, himnusz és kormány is, de egyelőre nem tudják, hogyan tovább.
Fotó: letsbuyanisland/Instagram - szmo.hu
2022. március 14.


Link másolása

Bár sokan a gazdagok és híres emberek kiváltságának hinnék a privát szigetet, két jó barát bebizonyította, hogy összefogással az átlagemberek számára is elérhető - írja a Ladbible.

Gareth Johnson és Marshall Mayer társalapítói a Let’s Buy An Island (Vegyünk egy szigetet!) projektnek, amely pontosan az előbbi cél érdekében indult még 2018-ban. A két férfi 250 ezer fontot gyűjtött össze egy közösségi finanszírozási kampány elindításával. Céljuk egy lakatlan sziget megvásárlása volt a karibi térségben. Ígéretet tettek rá, hogy a térséget turisztikai céllal fejlesztik, megosztják a profitot a befektetőkkel, és lehetővé teszik, hogy mindenki a sajátjaként élvezhesse a szigetet.

“Ki ne álmodott volna saját ország létrehozásáról, különösen Trump, a Brexit és a Covid utáni világban? Ha egy csomó hétköznapi ember képes ezt megvalósítani, az egy igazi összefogás a jóért” - vélekedik Johnson.

A két férfi 2019 decemberére elegendő pénzt gyűjtött össze, hogy megvásárolják a Coffee Caye-t, egy 1,2 hektáros szigetet Belize partjainál, amelyet „Islandia hercegségének” neveztek el. Bár az új nemzetet még hivatalosan nem ismerik el, már van saját zászlaja, himnusza és kormánya is.

“A lehető legközelebb vagyunk egy nemzethez, de anélkül, hogy hadsereget és haditengerészetet szerveztünk volna hozzá" - mondta Johnson.

A férfi – aki egyben a Young Pioneers Tours nevű cég társalapítója is, amely Észak-Korea és Szíria extrém turizmusára specializálódott, valamint olyan el nem ismert államokba, mint Transznisztria, Abházia és Hegyi-Karabah – először csaknem 15 éve állt elő az ötlettel.

Mayer, aki egy Young Pioneers Tours kiránduláson találkozott Johnsonnal, így emlékezett vissza: „Amikor Gareth először felvetette az ötletet, azt hittem, soha nem válik valósággá. De rájöttünk, valóban vannak a világnak olyan részei, ahol reálisabb egy sziget megvásárlása, mint azt valaha is gondoltam volna.”

A két férfi a sziget egy részvényét 3250 dollárért adta, és bár az emberek annyit vásárolhattak, amennyit akartak, a demokratikus döntéshozatali folyamatban mindenki csak egy szavazatot kaphat.

A Coffee Caye-t végül 180 ezer dollár plusz adóért vásárolták meg. Közel 100 részvény eladása után mára 25 különböző országból vannak befektetőik, a vonatvezetőtől a vezérigazgatóig.

Mayer így nyilatkozott: „A kezdeti célunkat elértük. A következő szakaszra nézve még nincs tervünk, hiszen azt sem hittük volna, hogy egyáltalán eljutunk idáig!”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Megölte a hasonmását, hogy eljátssza a saját halálát – még a szülei is azt hitték, hogy az ő holtteste van a kocsiban
A német szépségblogger egy hozzá megszólalásig hasonló nőt ölt meg, hogy elrejtőzzön a családi viták elől.

Link másolása

Shahraban K a gyanú szerint megkéselt egy szépségbloggert, akit az Instagramon talált meg. Az 50 késszúrás következtében a lány azonnal meghalt.

Khadidját még 2022 augusztusában csalták lépre a németországi Ingolstadtban. A 24 éves német-iraki Shahraban maga is szépségblogger, és megpróbálta azt a látszatot kelteni, mintha ő halt volna meg a támadásban, miközben Khadidja holttestét a Mercedesében hagyta. Valószínűleg volt egy tettestársa is a gyilkosságnál, Sheqir K-nek hívják.

Állítólag még a nő szülei is azt hitték, hogy a holttest az övé, amikor felkérték őket, hogy azonosítsák. Aztán a boncolás már erős kétségeket vetett fel.

A német sajtó „doppelgänger-gyilkosságnak” nevezte a szokatlan esetet, és a bíróság előtt most már Shahraban K-t és Sheqir K-t Khadidja O meggyilkolásával vádolják.

Veronika Grieser, az ingolstadti ügyészség munkatársa a Bild című német lapnak elmondta: "Feltételezhető, hogy belső családi viták miatt akart elrejtőzni, és megrendezni saját halálát."

Shahraban akkoriban Münchenben élt, és hamis közösségimédia-profilokat hozott létre az Instagramon, hogy a rá hasonlító nőket találkozókra csábítsa. Így botlott végül a 23 éves Khadidjába, aki albán állampolgár volt, és alig 100 mérföldre lakott tőle.

Shahraban és 24 éves koszovói barátja, Sheqir az ügyészek szerint ajánlatot tettek Khadidjának szépségápolási termékekkel kapcsolatban, és megszervezték, hogy találkozzanak Ingolstadtban.

A pár itt autóba tuszkolta Khadidját, és a városon túli erdőbe hajtottak, ahol az ügyészek szerint több mint 50-szer megszúrták.

A rendőrség azóta több kést is talált a közelben, ahol Khadidja holttestét megtalálták, de még nem találták meg azt, amellyel megölték.

„A gyilkos fegyvert még mindig nem találtuk meg, de erős bizonyítékaink vannak. Az áldozat a késszúrásoktól halt meg, de az arca is súlyosan megsérült. Nagyon brutális látvány volt."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Lecserélték a botrányt kavart tankönyv borítóján a Kölcsey–képet
Az előző képen Ferenczy István szobra volt látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, Nyáry Krisztián író, kommunikációs szakember szúrta ki a 7. osztályosoknak készült, irodalmi munkafüzet borítóját.

A fotón Ferenczy István szobra látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Ezt követően - a jelek szerint - az illetékesek gyorsan intézkedtek, és lecserélték a könyv borítóját. Ezen is Kölcsey látható, de Franz Eybl nevezetes litográfiáját felhasználva - szúrta ki a 24.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Fotók: Közel 300 kiló makkot raktározott el egy harkály egy kaliforniai ház falaiban
A rágcsálóirtó azt írta, hogy még soha nem látott hasonlót.

Link másolása

Meglepő fotókat közölt egy kártevőirtó a közösségi oldalán. Egy falba vágott nyíláson rengeteg makk dőlt ki a szobába. Mint kiderült, egy harkály volt a gyűjtögető, ami közel 320 kilós termést raktározott el magának.

A könnyűszerkezetes ház falaiba dugta az eleséget. A ház tulajdonosai csak azt látták, hogy az épület kívülről tele van lyukakkal. Erről később kiderült, hogy a madár vágta ki magának.

A makkok nyolc zsákot töltöttek meg

- írta a posztoló, aki még sosem találkozott hasonlóval.

Mikor az egyik kommentelő felvetette, hogy makkot általban a mókusok rejtenek el, akkor válaszában megírta, hogy látták, amint az „őrült” madár makkot dobál a falba a lyukon kereztül.

Forrás: abc7news.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Fotókon a vasárnap esti látványos telihold
Sokan küldtetek remek képeket, ezekből válogattunk.

Link másolása

Vasárnap este telihold ragyogta be az eget. A tiszta időben sokakat megihletett a látvány. A Szeretlek Magyarország Facebook-oldalunkon arra kértünk benneteket, hogy küldjetek fotókat róla.

Sok remek kép érkezett, ezekből válogattunk:

Pécs, Kiefer Béla
Mórágy, Flóris Boglárka
Sopron, Horváth Krisztina
Budapest, Nagy Gabriella
Kolozsvár, Tatár Tibor
Budapest, Németh Yoco
Vál, Nagy Ildikó
Miskolc, Hegyközi Lászlóné


Link másolása
KÖVESS MINKET: