FELFEDEZŐ
A Rovatból

A Sziget Fesztivál Nagyszínpadon túl: bemutatjuk a Global Village fellépőit

A világ zenéinek színes kavalkádját nyújtja idén is a Szigeten a Global Village, ahol egyaránt hallgathatunk boldog együttlétben mexikói cumbia punkot vagy Szlovákiából érkező etno-punkot, kelta és cigány stílusok ihlette angol bandát, görög etno ska-rockot vagy francia csapat kollaborációját pakisztáni qawwali énekessel.

Link másolása

A Sziget Fesztivál elsősorban mindig is a Nagyszínpadról szólt, és amikor valaki elkezdi böngészni a programot, azt nézi meg elsőnek, hogy ott kiket láthat. Csakhogy valójában a Sziget sosem csak a Nagyszínpadról szólt. Ebben a cikkünkben bemutatjuk a Global Village kínálatát.

A Global Village színpadára ezúttal is a világzene legjobbjai kaptak meghívást a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig és Indiától a Közel-Keletig. A programban helyi sajátosságok, egyedi ritmusok, nyelvek és hangszerek sokasága található meg, miközben a zenei stílusok sora a hagyományos hangzásvilágtól egészen az elektronikus zenéig terjed. Napközben zenei workshopok várják a látogatókat, de természetesen a koncertek sem maradnak el, így bármely napszakban lehet játszani, zenélni és táncolni.

A budapesti Stéfania Allstars salsa órájával indul a bemelegítés, majd kalipszó zenére lehet tovább táncolni a Kanadában élő trinidadi Kobo Town, mexikói cumbia punk stílust képviselő Band Son Rompe Pera, illetve a magyar fiatalok kedvence, a Bohemian Betyars folk-ska-punk slágereire.

A Global Village programja világkörüli utazásra csábít. Az odesszai Kommuna Lux és a kanadai székhelyű ukrán Balaklava Blues projekt szabad dallamaival, Norvégiából a feltörekvő progresszív folk banda, a Gangar, míg Szlovákiából Varkocs hív etno-punk dorombjával felfedezőútra. Marcela cigány énekesnő párizsi együttese, a német Lakvar multikulti bandája, valamint a francia-görög Deli Teli zenei koktélja, amely ötvözi a 60-as évek rock’n’rollját és a hagyományos görög tsiftetelit, mutatja be a nemzetek diverzitását.

Az angol The Langan Band új páneurópai albumával rukkol elő, amelyet a kelta és cigány stílusok ihlettek. Réunion szigetéről érkezik Ti’Kaniki, de lesz lehetőség az észt duó, Puuluup őrült produkcióján tombolni vagy a görög etno ska-rock előadó, Koza Mostra koncertjén pogózni. Az örömteli belga fúvószenekar, az Orchestre International du Vetex is szeretettel várja majd az érdeklődőket. Ha pedig Vinicio Capossela neve elsőre nem lenne ismerős, elég hinni az olasz fesztiválozóknak, akik biztosan nem fogják kihagyni a fellépését.

Több művészi együttműködés is megvalósul a Szigeten, ilyen például a francia Alright Mela kollaborációja a pakisztáni qawwali énekessel, Shahzad Santoo Khannal, vagy az Al-Qasar amerikai-francia-libanoni-örmény kollektívája, akik visszatérve a gyökereikhez “arab fuzzt” játszanak. Közel-Keletről érkezik a Besh o droM-on felnövekvő új izraeli balkán-klezmer banda, a Pulkes-t, akárcsak a jól ismert anna RF keleti elektro-etnikai reggae dallamaival. A hazai fellépők közül a Manaky reggae zenekara és MORDÁI etno-dark-rock bandája látogat el a fesztiválra. Többféle afrikai zenei stílust is hallgathatnak a látogatók, a Madalitso Band roots duó Malawiba kalauzol, Bamako forró éjszakáit idézi a táncos Bamba Wassoulou Groove, de nem szabad megfeledkezni a Maliból érkező Djely Tapa díváról sem, aki egy karizmatikus fellépéssel lep meg mindenkit. Lass, az „új Youssou N’Dour” Szenegálba repíti a látogatókat, a BCUC segítségével pedig Dél-Afrikába kirándulhatnak az érdeklődők, az ADG7 a dél-koreai tradicionális zenét ötvözi a pop-pal, és itt lesz a Barrut, hét énekes és egy ütőhangszeres, akik a francia Occitánia régió vokális polifóniáiból merítkeznek.

És hogy ne csak a zenéről szóljon a helyszín: Indiából érkezik a Circus Raj lélegzetelállító produkciója, hogy akrobatákkal, zenészekkel, kötéltáncosokkal és egy fakírral nyűgözzék le a közönséget. A merészség, a dráma, a tradicionális dallamok és a bravúrok színes ötvözete ez a show! A francia Archibald Caramantran társulat Congo Massa óriásbábjai is táncra hívnak, egy zsiráf, egy zebra és két gyönyörű madár kíséretében.

A cikk és a fesztiválhangulat támogatója a Coca-Cola.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Ha szánsz időt magadra, könnyebben tudod szeretni azokat, akik fontosak számodra
Érezted már úgy, hogy nem találsz egy perc nyugalmat sem? Állandóan olyan emberek vesznek körül, akik igényt tartanak az idődre és a figyelmedre; a családod, a barátaid, a partnered, a kollégáid? Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül.

Link másolása

A modern élet aránytalanul sok olyan terhet tesz az emberre, melyek nyomasztóak lehetnek; munka, család, társadalmi kötelezettségek. Bármit is követeljen meg az életmódod, gondoskodnod kellene arról, hogy ne merülj le. Ha nagyon nagy szavakat akarunk használni, úgy is fogalmazhatunk, hogy életbevágóan fontos, hogy időt szánj magadra.

Különösen, ha te is olyan alkat vagy, aki mindenki más szükségleteit a magadé elé helyezed, mert nem akarsz önzőnek látszani, vagy bűntudatot érezni.

Csakhogy van egy rossz hírünk: ez hosszútávon nem fenntartható, mert tönkretesz.

„Sokféle ember van, akad, aki úgy nem figyel a saját szükségleteire, hogy túlhajszolja magát, nincs ideje saját magára, más úgy, hogy amikor ideje lenne, akkor folyamatosan elterel, mert nem képes önmagával foglalkozni. Nyomkodja a telefont, nézi a tévét. Ez kívülről úgy látszik, mintha énidő lenne, de a valóságban menekülés önmaga elől. Így nem kell foglalkoznia a szorongásával vagy konkrét problémáival, vagyis önmagával. Ez inkább egyfajta kikapcsolás” - mondja Baranyai-Ferenczy Zoltán megoldásközpontú coach.

Ha nem helyezed előtérbe az énidőt, akkor egy idő után kimerültnek és hajszoltnak fogod érezni magad. Ha állandó nyomás alatt vagy, az csak növeli a stressz-szintedet, és végül kiégsz. Szánj időt a kikapcsolódásra, töltődj fel, és ezzel csökkentsd a stressz-szintedet. Úgy is mondhatnánk, hogy egy-egy jól sikerült, saját magaddal foglalkozó pihenő újra tudja indítani az agyad és produktívabbá tesz.

Kifejezetten káros, ha véget nem érő feladatlistával rendelkezel, és attól a pillanattól kezdve, hogy felébredsz, egészen addig követed azt, amíg el nem alszol. Az emberi agyat nem hosszabb ideig tartó koncentrációra tervezték.

Rendszeres szüneteket kell tartani, ha produktív akarsz maradni. Ha ezekben a szünetekben valami élvezetes dolgot csinálsz, az felfrissít, és sokkal könnyebben birkózol mag a mindennapi teendőkkel utána.

„Énidőnek számít, amikor olyanfajta belső élményt élsz át, ami megnyugtat, ami közelebb hoz magadhoz, amitől több leszel, amit szívesen csinálsz, akár cselekvő, akár passzívabb tevékenységről van szó. Nincs erre recept, mindenkinél más adja ezt az élményt. Az a lényeg, hogy legyen valami, ahonnan töltekezni tudsz. Ezáltal tudod egyensúlyba hozni a mindennapi életedet. Aki ezt kihagyja, az nem nagyon találkozik saját magával. Ez előbb-utóbb szorongáshoz vezet, ami idővel kihathat a fizikai és lelki egészségre is” - mondja a szakértő.

Veled is előfordult már, hogy kényszerítened kellett magad egy feladat elvégzésére vagy egy probléma megoldására, és hiába próbáltál összpontosítani, nem jutottál sehová? Ilyen esetekben tényleg nincs más megoldás, mint hogy szünetet tartasz. Ha a pihenő alatt olyasmit csinálsz, amit élvezel, az segít ellazulni, és nem helyezed magad nyomás alá.

Tapasztalni fogod, hogy a megoldás hirtelen, magától pattan ki az agyadból, amikor épp valami teljesen mást csinálsz.

Nem véletlen, hogy az emberek jó részének a reggeli zuhanyozás, vagy a pihentető szaunázás közben jönnek a legjobb ötletei.

Időnként időt kell szánnunk arra is, hogy megálljunk és szembenézzünk a saját problémáinkkal. Készíthetünk egyfajta egyenleget is. Mi a fontos számunkra? Mik az alapvető értékeink? Mik a céljaink?

Néha annyira belemerülünk a napi feladatokba, vagy épp az önmagunk előli bujkálásba, hogy elfelejtjük, mit is akarunk és kik is vagyunk. Ha nem hangoljuk össze a tennivalóinkat a céljainkkal, akkor nagyon könnyen boldogtalanná válhatunk.

„Ezért rendkívül fontos, hogy mindenki megtalálja magának azt a nyugodt, vagy tevékeny állapotot, amiben ténylegesen plusz élményben részesül. Amitől jobb lesz a fizikai és mentális állapota. Ami energiával tölti fel kívül-belül” - mondja az életvezetési coach.

Sokan éreznek lelkiismeretfurdalást, ha eszükbe jut, hogy a saját magukra fordított idő más, hasznosabbnak gondolt tevékenységtől rabolja e őket. „Érdekes kérdés, hogy vajon mi az oka annak, ha valaki bűntudatot érez, amiért a saját igényeivel foglalkozik. Honnan származik a bűntudat? Mi az amit gyermekkorában otthon tapasztalt? Mi az, amit onnan hozott, milyen kognitív sémák alakítják a jelenben a gondolkodását, amelyek nem engedik, hogy magával foglalkozzon?” - kérdezi Baranyai-Ferenczy Zoltán.

Azzal, hogy önmagadat helyezed előtérbe, azt mutatod másoknak, hogy tiszteletben tartod a saját igényeidet. Ha nem tiszteled magad, akkor mások el fognak kezdeni kihasználni.

Mindenki jobban jár, ha értékeld magad, mert azt látva akkor mások is értékelni fognak. Az énidőd ugyanakkor energiával tölt fel, egészségesebbnek és boldogabbnak érzed utána magad, és könnyebben tudod szeretni és támogatni azokat az embereket, akik fontosak számodra. Sőt, ha megérted, mennyire fontos, hogy törődj a saját igényeiddel, könnyebben teremted meg a munka és a magánélet egyensúlyát is. Megtanulsz nemet mondani és arrébb lépni ahelyett, hogy minden feladatot, problémát vagy házimunkát magadra vállalnál, ami csak az utadba kerül. Meglátod, így hatékonyabban kezeled majd az életedben a fontos dolgokat.

Íme 10 tipp az énidő eltöltésére kezdőknek:

Menj le a parkba vagy sétálni ebédszünetben

Hallgass zenét

Sportolj - lényegében bármit

Kényeztesd magad egy különleges étellel, aminek lelassulva az ízére tudsz koncentrálni

Olvass olyan könyvet, ami elgondolkoztat

Nézz meg egy jó filmet

Vegyél egy lazító fürdőt vagy ülj be a szaunába

Írj, rajzolj, főzz, varrj, mindegy csak kreatív tevékenység legyen

Meditálj

Ülj ki a kertbe egy bögre meleg itallal és figyeld a természetet

A legnehezebb feladat persze megfogalmazni, hogy mi is pontosan az énidő. Ha olyan dolgokat csinálsz, amelyeket élvezel, akkor boldogabbnak érzed majd magad. Ha boldogabbnak érezed magad, derűlátóbb, és testileg-lelkileg egészségesebb leszel.

De az énidő, nevével ellentétben nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyedül csinálsz valamit. Sokkal inkább azt jelenti, hogy olyasmit csinálsz, amit élvezel.

Ez lehet egy séta a szüleiddel, vagy egy közös pizzázós-sorozatnézős est a barátaiddal is. „Nem az a kritérium, hogy egyedül kell lenned közben. Lehet az is énidő, amit mással csinálsz, ha az feltölt. Ezt a fajta élményt a közösségben is meg lehet élni” - tette hozzá a szakértő.

Máris beköszöntött az ősz, igazi hűvös reggelekkel és estékkel, amikor már bizony jól esik egy meleg ital, egy kis bekuckózás, nassolás és talán ebben az időszakban több időnk van magunkkal is foglalkozni.

Ezt az énidőt szeretné a Milka Mmmax még boldogabbá tenni. Kampányukban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy maximalizáljuk a magunkkal töltött pillanatot, éljük meg teljes mértékben, és szánjunk időt saját magunk kényeztetésére is egy kis tejcsokival karöltve. Ráadásul ha most most Milka Mmmax tejcsokit vásárolsz, nyerhetsz is! Kattints ide a részletekért.

A cikk megjelenését támogatta a Milka MMMAX.

Advertisement
Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Ő Berki Mazsi új párja: a Sztárbox stúdiójában sikerült lencsevégre kapni a ring mellett – fotó
Mazsi már több mint egy éve alkot egy párt a jómódú vállalkozóval. A győztes meccse után is először hozzá igyekezett ünnepelni.
Fotó: RTL - szmo.hu
2023. november 27.


Link másolása

Ahogy arról beszámoltunk, Berki Mazsi magabiztosan verte Janicsák Vecát a Sztárbox vasárnapi elődöntőjében, ezzel beküzdötte magát a fináléba.

Nem volt egyszerű a felkészülés Mazsi számára, ugyanis lázas beteg volt a múlt héten. A verseny után el is sírta magát, kijött belőle a rengeteg feszültség, amiért nem tudott annyit készülni, amennyit szeretett volna.

"Volt, hogy otthon sírtam, mert nem tudtam menni edzeni, de az edzőm, a családom és a párom támogattak abban, hogy nem baj, kell ez a pihenő és jó lesz" - nyilatkozta a meccs után.

A Blikknek sikerült is lencsevégre kapnia a ring mellett Zoltánt, a jómódú vállalkozót, akivel Mazsi már több mint egy éve alkot egy párt.

A győztes meccse után is először hozzá igyekezett ünnepelni.

A szerelmespárról készült képet ITT lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Pottyondy Edina: „Istenes Bence nem olyan csávó, aki kockáztatná a karrierjét egy kis cigányozásért – megrendezett cicaharcot láttunk?”
A humorista legújabb videójában a szuverenitásvédelmi törvény és a nemzeti konzultáció mellett a Sztárboxról is elmondta kendőzetlen véleményét.

Link másolása

Pottyondy Edina legújabb videójában a szuverenitástörvény és a nemzeti konzultáció mellett a Sztárbox is szóba került.

A humorista kommentálta azt is, hogy a Sztárbox egyik versenyzője, Istenes Bence arról beszélt egy korábbi videójában, egyszerűen nem vette észre, hogy egy rasszista beszólást is kitett a közösségi oldalára.

„Istenes Bencével szemben felmerült a gyanú, hogy a toleráns világpolgár, a tökéletes németnyelv-tudás és az árjakülső imázsa mögött valójában egy gárdista áll. Ugyanis az RTL sztárja az Instán megosztott egy kommentet, ami cigányozta Rácz Jenőt és arra biztatta Istenest, hogy verje össze a séfet. Istenes azzal magyarázta a primitív, rasszista uszítást, hogy figyelmetlen volt.

És különben is, ez csak egy pici komment, nem kell túlfújni a dolgot. Szegény Bence! Hát nehogy figyelmetlenségből magára tetováltasson egy iciri-piciri horogkeresztet, mert azért ahhoz elég figyelmetlennek kell lenni, hogy egy kétsoros üzenetben ne tűnjön fel valakinek a »verjed össze a kis cigány törpét!« rész, ami a hozzászólás nagyobbik fele. Mintha nem tűnne fel valakinek a Kossuth téren a Parlament!

- mondta Pottyondy a videóban.

A humorista felsorolt pár RTL-es botrányt az elmúlt évekből, szóba hozta Kabát Pétert is, akinek szintén megbocsátotta az RTL a csoportszexes botrányt: annak idején egy csapattársa rávett egy lányt, hogy 15 férfival szexeljen egyszerre.

„Összeesküvés-elmélet azt gondolni, hogy igazából egy megrendezett cicaharcot, egy jól felépített promóciós kampányt láttunk? Nem, nem, nem, én ezt az RTL-ből nem nézem ki, ahogy azt sem, hogy szándékosan csalták el a meccset Rácz Jenőnek”

- idézte fel a botrányt a humorista.

A teljes videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hajléktalanná váltak, mert eladták az otthonukat, hogy részt vegyenek egy luxusutazáson
A Life at Sea azonban az indulás előtt két héttel lemondta a 3 évesre tervezett világkörüli utazást. A pórul járt utasok csak havi részletekben kapják vissza a pénzüket.

Link másolása

Nagyon pórul jártak azok az utasok, akik több tízezer dollárt fizettek be egy hároméves, világkörüli luxusutazásra.

Az exkluzív körutakra szakosodott, Life at Sea nevű cég ugyanis lemondta az utat nagyjából két héttel az indulás előtt, és még mindig nem fizette vissza a nyaralni vágyóknak a pénzüket.

Volt olyan pórul járt utazó, aki 360 000 dollárt fizetett azért, hogy hónapokon át egy luxushajó fedélzetén járja be a világot.

Mivel ez egy több éven át tartó út lett volna, voltak olyanok, akik eladták az otthonaikat, és rengeteg pénzt fizettek a hosszan tartó világ körüli hajóútért. Mivel azonban a cég lemondta az utat, nekik most nincs hol lakniuk.

A luxushajónak eredetileg november elsején kellett volna elhagynia Isztambult, és hónap végén indult volna Amszterdamból a körút.

A hoppon maradt ügyfelek természetesen nagyon kiakadtak a társaságra, ráadásul kiderült, hogy csak havi részletekben kapják majd vissza a befizetett pénzüket.

Sokan nagyon elárulva érezték magukat, mert három évig tartó, világkörüli utazást ígértek nekik.

„Úgy tűnik, hogy fogalmuk sincs arról, hogy mennyire tönkretették az életünket”

- mondta az egyik utas.

„Teljesen elbizonytalanodtam, hogy ezt tették velünk. Fel sem fogom, hogy micsoda kárt okoztak nekünk” - tette hozzá a egy másik.

Több mint 110-en regisztráltak az utazásra, és csak november 17-én, tehát pár nappal az amszterdami indulás előtt kaptak értesítést, hogy nem lesz luxuskörút.

Kendra Holmes, a Life at Sea vezérigazgatója lemondott a vezetői posztjáról, minden ügyféltől elnézést kért, és hozzátette, hogy nagyon sajnálják a kényelmetlenségeket, de nem tudják megszervezni az utazást.

Az óceánjáró hajó egyébként 627 kabinnal rendelkezik és 1266 utas befogadására képes.

(via Daily Mail)

Link másolása
KÖVESS MINKET: