News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

95 évvel ezelőtt írt palackpostára bukkant egy hajóskapitány, sikerült megtalálnia az író családját

A palackba zárt üzenet írójának az volt a kérése, hogy juttassák vissza neki a papírt, ha megtalálják, de ezt már nem érhette meg.

Link másolása

hirdetés

95 éves palackpostát talált egy amerikai hajóskapitány búvárkodás közben az amerikai Michigan állambeli Cheboygan folyóban - számolt be róla a CNN.

Jennifer Dowker hajóroncsokat bemutató hajótúrákat vezet, így már nem meglepő számára, hogy számtalan érdekesség rejtőzhet a víz alatt. Már van is egy kisebb gyűjteménye palackokból és egyéb tárgyakból, amelyekre búvárkodás közben bukkant rá, mégis megakadt a szeme a zöld üvegen, amely körülbelül 10 méter mélyen ült a folyó fenekén. Először azt hitte, ez csak egy sima, régimódi üveg, és csak akkor vette észre, hogy egy üzenet is van benne, amikor már felhozta a felszínre.

Amikor óvatosan kiemelte az igencsak megtépázott papírt és elolvasta, kiderült, hogy 1926-ban írták, és ez állt rajta:

"Aki megtalálta ezt az üveget, visszaadná ezt a papírt a michigani Cheboyganban élő George Morrownak, és elmondaná, hogy bukkant rá?"

Dowker szerencsére tudta, hol van Cheboygan, és azt is, hogy a kisváros körényékén él néhány Morrow vezetéknevű ember. Mivel szerette volna teljesíteni az író kérését,

kiposztolta a cége Facebook-oldalára az üzenetet, másnap pedig arra ébredt, hogy több mint 100 ezerszer megosztották a bejegyzését és több mint 6000 komment érkezett. Sokan tippekkel látták el a hajóskapitányt, míg mások többet szerettek volna megtudni a sztoriról.

A fordulat éppen apák napján jött, amikor jelentkezett George Morrow lánya, Michele Primeau. Elmondta, hogy bár ő nincs fenn a Facebookon, de egy idegentől kapott egy hívást, így értesült a történtekről. Felismerte az apja kézírását a papíron, pedig ezt még nagyjából 20 évvel azelőtt írta Morrow, hogy a lánya megszületett.

hirdetés
Primeau szerint az édesapja 17-18 éves lehetett, amikor a palackba zárt üzenetet írta, és éppen a születésnapját ünnepelhette, mert novemberben született, és a papíron is november állt a dátumnál. A nő szerint teljesen az apjára vallana, ha valami ilyesmit csinált volna a szülinapján. Elmondása szerint ugyanis volt már ilyesmire példa, a férfi egyszer egy felújítás alatt álló épületnél hagyott egy cetlit, egyszer pedig a Huron-tóba dobott egy palackot egy üzenettel.

Sajnos George Morrow már nem élhette meg, hogy visszajusson hozzá a papírfecni, mert 1995-ben meghalt.

"Már rég elment, de nagyszerű, hogy előkerült az üzenete, ráadásul éppen apák napján értesültem róla"

- mondta a lánya.

Dowker el akarta küldeni neki a papírt, de Primeau azt mondta, tartsa meg nyugodtan, hiszen ő találta. A hajóskapitány azt tervezi, hogy bekeretezteti egy fotóval Morrowról, amit majd Primeau küld neki, és kiteszi a hajójára. A nő azt ígérte, szeptemberben elmegy Dowker egyik hajóútjára, hogy megnézhesse apja üzenetét. A kapitány egész életre szóló ingyen jegyet ajánlott fel neki.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Kilógott a pénisze az olasz tízpróbázónak futás közben, a kezével próbálta menteni a helyzetet
Alberto Nonino végül utolsóként ért célba a 400 méteres futáson.

Link másolása

hirdetés

Igen kínos helyzetbe került egy olasz sportoló a kolumbiai Caliban rendezett U20-as atlétikai-világbajnokság tízpróba számában szombaton. A Daily Mail beszámolója szerint Alberto Nonino bár jól rajtolt a 400 méteres futásban, a táv közepe felé komoly problémája akadt.

Mivel a 18 éves versenyző

elfelejtett alsónadrágot húzni, ezért a nemi szerve kilógott a nadrágjából futás közben.

A közvetítés távoli képein is kivehető, ahogy Nonino a kezével próbálja megregulázni a szabadon lengedező hímtagot. Ez azonban annyira lekötötte a sportolót, hogy végül utolsóként haladt át a célvonalon, 51,57 másodperces idővel.

A fiatal sportoló később azt írta az Instagramon, hogy az eset „nyilvánvalóan baleset volt”, és most már próbál nevetni az egészen, de a verseny után szörnyen érezte magát.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Videón, ahogy közvetlenül a turisták feje felett landol egy Wizz Air-gép Görögországban
Még a felkészült bámészkodókat is meglepte az igen alacsonyan sikerült landolás.

Link másolása

hirdetés

A szokottnál is izgalmasabbra sikerült a Wizz Air Airbus A321neo repülőgépének pénteki landolása a görögországi Skiathoson. Az Airportal cikkében azt írja, hogy a szigeten a tengerpart mellett vezető úthoz nagyon közel van a repülőtér futópályájának küszöbe, ezért

sok turista látogat ki erre a helyre, hogy az alacsonyan érkező gépeket megfigyelje.

A pénteki landolásnál azonban a Wizz Air gépe annyira alacsonyan közelítette meg a kifutópályát, hogy az még az erre felkészült turistákat is meglepte. Az esetről a görög GreatFlyer videósa készített felvételt, ami alapján

úgy tűnik, hogy a gép mindössze néhány méterrel repült el a bámészkodók feje fellett.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Lenyelte a bálna, egy törött lábbal megúszta
Az amerikai férfi egy Massachusetts állambeli partfoknál búvárkodott. Elmondása szerint egy koromfekete, húsos üregben találta magát, és a légzőkészülékét is elvesztette.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. augusztus 07.


Link másolása

hirdetés

Michael Packard éppen egy Massachusetts állambeli partfoknál búvárkodott, homárokat keresve tavaly júniusban, mikor érzésre hirtelen egy nagyjából 100 tonnás teherautónak megfelelő méretű lény ütötte el – írja a Mirror.

A férfi nagyjából 13-14 méter mélyen volt, amikor a Föld egyik legnagyobb élőlénye, egy hosszúszárnyú bálna lenyelte. A bálnák akár 1,4 tonnányi apró halat vagy krillt meg tudnak enni.

A tapasztalt búvár először azt hitte, hogy egy hatalmas cápa nyelte le. Miután azonban tudatosult benne, hogy az állatnak nem voltak fogai, és leírása szerint egy koromfekete, húsos üregben találta magát, már arra hajlott, hogy egy bálna nyelhette le.

Ezután elmondása szerint heves küzdelmet folytatott az életéért, elvesztette a légzőkészülékét, és a sötétben kellett tapogatóznia – minden értelemben.

Elég kilátástalannak tűnt a helyzete, gondolatai a kisgyermekeire és a családjára terelődtek, amikor hirtelen a sötétségből fény lett, a bálna kinyitotta a száját, és visszadobta az óceán felszínére.

A férfi egy törött lábbal megúszta a nem mindennapi találkozást.

Kutatók szerint fizikailag szinte lehetetlen, hogy egy hosszúszárnyú bálna egészben lenyeljen egy embert. A történelem során csak egyszer fordult elő, hogy lenyelt egy embert egy bálna. Az 1890-es években James Bartleyt, aki éppen egy bálnavadász expedíción volt a Falkland-szigetek közelében. Hihetetlen módon túlélte.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Előre kifizettetnék a temetésük és mentésük költségeit a Mont Blanc-ra induló hegymászókkal
Úgy viszonyulunk hozzájuk, mintha öngyilkosságot készülnének végrehajtani - mondta egy francia polgármester a szerinte felelőtlen túrázókról.

Link másolása

hirdetés

Letétbe helyeztetné a Mont Blanc meghódítására indulú hegymászókkal a mentésük és a temetésük költségeit a csúcs közelében fekvő Saint-Gervais-les-Bains polgármestere - számolt be a Telegraph.

Jean-Marc Peillex a lapnak azt mondta, hogy

„a hegymászók sokszor felelőtlenül orosz rulettet játszanak a hegycsúcson”,

és vannak olyanok, akik nem veszik figyelembe Mount Blanc veszélyeivel kapcsolatos figyelmeztetéseket.

Peillex ezért 15 eurós, vagyis átszámítva közel hatmillió forint letétet javasolt. Ebből tízezer eurót tenne ki az esetleg mentés költsége, ötezer euróból pedig a temetést szerveznék meg. A polgármester szerint az ostoba emberekre olykor csak buta ötletekkel lehet hatást gyakorolni.

„Úgy viszonyulunk hozzájuk, mintha öngyilkosságot készülnének végrehajtani, ezért megkérjük őket, hogy fizessék meg nekünk az ezzel járó költségeket”

- fejtette ki Peillex.

hirdetés

A 4808 méter magas Mont Blanc az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye, amely a francia Haute-Savoie és az olasz Valle d’Aosta régiók között fekszik. A hatóságok évente körülbelül 700 mentési akciót hajtanak végre a csúcson, ezek 95 százalékához helikopter szükséges.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: