Törökmogyoróból tejet és lisztet házilag – alternatíva azoknak, akik valamilyen ételre érzékenyek
Egy szűrőzsákba öntjük az elkészült italt és átfejtjük. Zárható üvegbe öntjük és 4 napig hűtőben tárolhatjuk.
Azonban túl drága ez az alapanyag ahhoz, hogy a zsákban visszamaradt szilárd részt egyszerűn csak kidobjuk, mint ahogy egy zabtej esetében ez nem okoz különösebb fennakadást. A visszamaradt mag zúzalékból minimális munkával mogyorólisztet készíthetünk, amely tökéletes lehet süteményekbe.
Mogyoróliszt készítése
A legnagyobb tepsinkbe teszünk egy sütőpapírt, és a zsákot e fölött fordítjuk ki, és finoman belerázzuk a mogyoró forgácsokat. Ha rátapadt a zsák belsejére, azokat a darabokat is leszedjük.
A sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 90 fokos sütőbe, légkeverésre tesszük. Ha van aszalóprogram a sütőnkön, akkor használjuk azt. Ha működik nyitott ajtóval is a sütő, akkor érdemes 5 cm-es rést hagyni, hogy a pára távozzon, ha nem, akkor félóránként szellőztessük ki a sütőt.
A mogyoróforgácsot kb. 3-4 órán keresztül szárítjuk, amíg kemény lesz. Miután kihűlt, beletesszük egy turmixba vagy aprítóba, apróra daráljuk, és bele tesszük egy zárható dobozba.
VIDEÓ: zab, kókusz és rizs tejet készítése