Nem tudták a séfek, hogy mit fognak főzni
Lezajlott az első Világevő Séfverseny Budapesten, a meghívásos összecsapáson 8 kiváló konyhafőnök mérte össze a tudását a Világevő blog szervezésében.
Különleges körülmények között, nem a megszokott, profi konyhai környezetben dolgoztak, hanem háztartási eszközökön, nélkülözve a jól bevált technológiákat. Maradt a serpenyő, a fazék, a botmixer, a sütő, és alapanyagokban is olyanokat kaptak, amelyek bárki számára hozzáférhetők.
A séfek nem tudták előre, hogy miből fognak dolgozni, csak a helyszínen derült ki, hogy milyen húsok, zöldségek, friss zöldfűszerek lapulnak a hűtőben. A főzésre mindössze két órájuk volt, ezalatt kellett rögtönözniük egy versenyfogást a zsűri számára. A fő téma a mangalica volt, egy kétéves, szabad tartású disznó húsrészeiből választhattak egyet-egyet a sorsolás sorrendjében, az állat (és a zöldségek nagy része) a Fekete Bárány manufaktúrából származott.
Séfek Ádám Csaba - Olimpia - Budapest, Bicsár Attila - Alabárdos - Budapest, Bíró Lajos - Bock - Budapest, Pataky Péter - IKON - Debrecen, Sárközi Ákos - Borkonyha - Budapest, Takács Lajos - Lacipecsenye - Budapest, Varju Viktor - Bock - Budapest, Wolf András - Salon - Budapest.
Szakmai zsűri:
Csapody Balázs (Kistücsök), Harmath Csaba, Segal Viktor, Szulló Szabina (zsűrielnök - Onyx)
Harmath Csaba, zsűritag véleménye a versenyről:
“Nagyon örültem, hogy létrejött ez a verseny, el tudott jön ez a 8 remek séf, pedig vagy munkanapjuk van, vagy éppen a szabadnapjukat tölthetnék pihenéssel. Eljöttek főzni, összemérni a tehetségüket, külön öröm volt olyan séfeket látni a mezőnyben, akiknek már nem kell bizonyítaniuk! A legfontosabb, hogy ez egy játék, ami az örömfőzésről szól. Odafigyeltek egymásra, beszélgettek, kooperáltak, segítették egymást. Nagyon remélem, hogy lesz még folytatása!”
Az első Világevő Séfverseny végeredménye:
A zsűri két különdíjat is kiosztott:
A legszebb tálalásért Wolf András (Salon) kapott értékes tányércsomagot a Monca Details képviselőjétől, Zavadszky Mónikától.
A legjobb anyagfelhasználásért Bicsár Attila (Alabárdos) kapott elismerést.
És a legjobbak listája:
1. Sárközi Ákos (Borkonyha): Rakott borjúnyelv mangalicapörccel és idényzöldségekkel
Csapody Balázs, zsűritag értékelése szerint: “A közmondás igaz: "a stílus maga az ember”. Amikor a tányért megkaptuk egyből meg tudtuk mondani, hogy kinek az étele. Ez a stílus nemcsak a tálalásban jelentkezett, hanem az ízek sokszínűségében, az étel tökéletes elkészítésében, harmóniájában és az arányokban. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ma a magyar gasztronómia itt tart!”
2. Ádám Csaba (Olimpia): Borjúsült mangalicacsászárral, shisós krumplipürével, citromolajos pecsenyelével és yuzukrémmel.
Segal Viktor, zsűritag értékelése szerint: “Először is az én ízvilágomhoz nagyon közel áll, ami persze önmagában még kevés lett volna a előkelő 2. helyezéshez, de a zsűri egyöntetű véleményen volt! És nagyon ütős volt az a yuzu!”
3. Bíró Lajos (Bock bisztró): Paprikás csirke hamis szarvasgombával, mangalicaoldalas mócsinggal.
Szulló Szabina értékelése: “A 3. helyezett egy olyan fiatalember, aki ma is sok volt nagyon, és a legegyedibb paprikás csirkét készítette. Amikor letette a tányért, akkor néztem, hogy hol van az eleje, és hol van a vége (közben nevet) úgyhogy ő nem más, mint Lali király!”
- Wolf András (Salon): Báránymáj krumplipürével és csillagánizsos almapürével.
- Ádám Csaba (Olimpia): Borjúsült mangalicacsászárral, shisós krumplipürével, citromolajos jus-vel és yuzukrémmel.
- Pataky Péter (Ikon): Tiszai harcsafilé házi savanyúsággal.
- Sárközi Ákos (Borkonyha): Rakott borjúnyelv mangalicapörccel és idényzöldségekkel.
- Takács Lajos (Lacipecsenye): Madras curry zöldségekkel, gyöngytyúkkal és mangalica bon-bonnal.
- Bicsár Attila (Alabárdos): Mangalicagulyás, sárgarépa textúrák, sárgarépás gnocchival és répasalátával.
- Varju Viktor (Bock): Fekete krumplirizotto padlizsánnal töltött tintahallal és mangalicatepertővel.
- Bíró Lajos (Bock): Paprikás csirke hamis szarvasgombával, mangalicaoldalas mócsinggal.
• Nincs előre megszabott tematika – minden versenyző a helyszínen szembesül a rendelkezésre álló alapanyagokkal. A munkaasztal és a választási lehetőség sorrendjét helyszíni sorsolás határozza meg. (mindenből lesz több adag, de nem árt gyorsnak lenned, nem biztos, hogy jut mindenből.
• Fogások: 1 főétel
• Rendelkezésre álló idő: 2 óra (alapanyagok kiválasztása, recept kitalálása, étel elkészítése, tálalás)
• Mennyiség: 3 normál tányér: 2 a zsűrinek és 1 ételfotózásra + max. 30 adag kóstolóadag a sajtónak. Ez összesen nagyjából 6-8 rendes adagnak felel meg.
• Alapanyag: a szervező biztosítja. De: minden Séf hozhat magával: 1 mártást vagy alaplét és 1 tetszőleges alapanyagot (bármi: zöldség, hús, fűszer…), illetve a főzéshez alapvető fontosságú zsiradékot és fűszereket, hogy saját arcukra igazíthassák az ételeket. (tojás, vaj, olaj, ecet, tej, tejszín, szójaszósz, fokhagyma, bor, só, bors, egyéb száraz fűszerek).
• Eszközök: limitált, a szervező biztosítja, a jelenlegi tervek szerint: serpenyő, lábas, tepsi, botmixer, turmix – késkészletet, egyszerű eszközöket, pl tálalóeszközöket, mindenki hozhat magával
• A Séf egy segítőt hozhat magával, aki kizárólag csak a tálalásnál segíthet.
• A munka indukciós főzőpulton zajlik kettesével. Egy főzőlapon 4 főzőzóna van – tehát osztoznotok kell majd, viszont mindenkinek lesz a közös főzőpult mellett saját munkaterület. A főzés során nem tilos kooperálni a pultszomszédoddal. Vizes egység nincs beépítve a pultokba, ezért vizes kancsók kerülnek elhelyezésre.
• A versenyt eredményhirdetés és közös fotózás követi.
Az étel: Természetesen a legfontosabb az elkészült tányér.
Gazdaságosság, anyaghasználat: fontos, hogy maradéktalanul mindent felhasználsz-e, amit a közös alapanyagokból elhozol. Fontos, hogy mennyire támaszkodik az étel a közös alapanyagokra.
Gyorsaság – Tálalás - Humor: a zsűri akár különdíjakkal is honorálhatja a kimagasló teljesítményeket.
Az alapanyagok származási helye is fontos volt, hogy megmutassuk, hogy - ha némi utánajárással is, de elérhető már kiváló minőség itthon is:
Fekete Bárány manufaktúra, Balatonhenye, mangalica, zöldségek (színes céklák, sárgarépa, cukkini, tök). Járosi Tamás és Lívia egyéni vállalkozása a Balaton északi partján, ebből nőtt ki a füredi Malackrumpli bisztró és a bio- és termelői piac is.
Szigetközi víz: természetes ivóvíz a Szigetköz szívéből (“A borkóstoláshoz a szénsavmentes Szigetközi Friss Víz kifejezetten jó. Ásványi anyag tartalma, keménysége optimális. Szájba véve selymes, szinte a borok kerekségéhez hasonlítható puha textúrát érzünk benne, íze teljesen neutrális.” dr. Mészáros Gabriella - Borkollégium)
Grofie, a magas minőségű zöldfűszereket a hazai Grofie startup biztosítja, amely saláta-, gyógy- és fűszernövényeket életben tartó rendszerek fejlesztésével és bérbeadásával foglalkozik. Az ismertebb fajokon kívül a cég olyan növényeket is kínál rendszereibe, amelyek eddig nem voltak használatosak a magyar konyhapultokon.
Kőteleki Kaptár, Kőtelek, tiszta termelői méz, többek közt a Costes étterem beszállítója.
A tányérok: Monca Details, The tableware destination and more… Sok világmárka hazai képviselője.
Az ételfotókat Fekete Antonio készítette, Designfood Antonio Photography
Ha te is megkóstolnád az ételeket, nyomj egy lájkot!





























KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz
Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta
















